Με συναισθήματα συγκίνησης επισκέφθηκα την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013, την έδρα της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείοστο Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη.Κατά την διάρκεια της επίσκεψης μου, έγινα δεκτή σε ακρόαση, από τον Παναγιότατο, κ.κ. Βαρθολομαίο,. Απέδωσα ταπεινά στον πρώτο την τάξη του Πατριαρχικου θρόνου της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, αναμνηστική πλακέτα με την ευχή:
- «να έχει δύναμη στην Διαφώτιση και καθοδήγηση
των Απανταχού Ορθοδόξων,
στον Δρόμο της Αγάπης και της Λύτρωσης
Ο Οικουμενικός Πατριάρχηςκ.κ. Βαρθολομαίος, μου ανταπεδωσε προσφέροντας μου, συλλεκτικό μετάλλιο, αντίγραφο του μεταλλείου το οποίο είχε απονείμει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, για το έργο του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον θρησκευτικό διάλογο. Δοθεισης ευκαιρίας έγινε αναφορά στην πρόσφατη ομιλία του Παναγιότατου, στα πλαίσια του «Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» (ΟΑΣΕ), με θέμα «Θρησκεία – Ξενοφοβία – Ρατσισμός», στην διάρκεια της οποίας οι Τούρκοι διοργανωτές, τον παρουσίασαν με το κοσμικό του όνομα, Δημήτρης Αρχοντώνης.  Επίσης, έλαβα πρόσκληση  για εκ νέου επίσκεψη στο Πατριαρχείο, την επομένη ημέρα.
 
Το συλλεκτικό αντίγραφο του μεταλλείου το οποίο είχε απονείμει 
ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στον κ.κ. Βαρθολομαίο
Την επομένη ημέρα,  ξεναγήθηκα στους επισκέψιμους χώρους του Πατριαρχείου, ενώ συζήτησα και με τον κ. Νικόλαο Μαγγίνα,  δημοσιογράφο και φωτογράφο, για την οργανωμένη κατασκήνωση, στο καταπράσινο νησί των Πριγκιποννήσων, την Πρώτη και την προσφορά της στους Ελληνόπαιδες της Κωνσταντινούπολης, καθώς μια εξαιρετική στην προσωπικότητα και γνώσεις συνεργάτης της, προσφέρει κάθε χρόνο εθελοντικό έργο. Έμαθε επίσης στο Φανάρι, ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο διατηρείται στην γραπτή επικοινωνία του Πατριαρχείου η απλή καθαρεύουσα και προσφωνούνται μια κυρία «Εγενεστάτη».και ένας κύριος «ντιμότατος».
Μετά το γεύμα, στην αίθουσα τιμών του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχολιάστηκαν από τους παρευρισκόμενους κληρικούς, πολίτες και πολιτικούς, με τον Παναγιότατο, η θετική αντιμετώπιση που υπάρχει την τελευταία τριετία, από το Τουρκικό κράτος, στα ζητήματα της Εκκλησιαστικής περιουσίας και της περιουσίας των Ελλήνων, καθώς σε πρόσφατο διάταγμα του Τούρκου Πρωθυπουργού αναφέρεται ότι, τα ακίνητα και τα θρησκευτικά κτίρια του, τα οποία κατασχέθηκαν στο παρελθόν θα πρέπει να επιστραφούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Επιβεβαιώθηκε ταυτόχρονα ότι θα τηρηθούν οι υποσχέσεις του παρελθόντος, για να επιτραπεί η επαναλειτουργία Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Έγινε αναφορά για την απόφαση της Ευρώπης για μη αποδοχή εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις πολυπληθείς διαδηλώσεις, του τουρκικού λαού στην πλατεία Ταξίμ για τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζεται.
Καθόλη την διάρκεια της ξενάγησης της στο Φανάρι, συνοδευόμουν από τον μοναχό Παϊσιο. Σύμφωνα με το τυπικό του Πατριαρχείου,  ο Παναγιότατος παρέθετε γεύμα μόνο σε άρρενες προσκεκλημένους, και ως εκ τουτου γευμάτισα μαζί του στην τραπεζαρία  όπου είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω εντυπώσεις και πληροφορίες και με άλλους μοναχούς, φοιτητές θεολογίας που φιλοξενούντα στο Πατριαρχείο.
Τέλος,  είχα την τιμή να αποδεχθώ την πρόσκληση από τον Σεβασμιότατο ρχιεπίσκοπον Σιναίου, Φαράν καί Ραϊθώ κ. Δαμιανόν, ώστε να παραβρεθώ, στα εγκαίνια του πρώτου στην Ελλάδα δίτρουλλου ιερού ναού αφιερωμένου στον Αγίου προφήτη Μωϋσή, ο οποίος βρίσκεται στο Ευρωσιναϊτικό Κέντρο και κατασκευάζεται από το Ίδρυμα Όρους Σινά (Ι.Ο.Σ) στην Τραγάνα Φθιώτιδος. –

 Μαζί με τον τον κ. Νικόλαο Μαγγίνα,  δημοσιογράφο και φωτογράφο του Πατριαρχείου

Αναφορά στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου: