Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011
ΠΡΟΣ: ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κ. Μεθενίτη Σωτήρη
ΚΟΙΝ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΘΕΜΑ : « Περί ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Δήμου Μαρκοπούλου»
Με ικανοποίηση διαπίστωσα την επιθυμία της Δημοτικής Αρχής για την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Εθελοντικής Ομάδας του Δήμου Μαρκοπούλου.
1ον. Ενημερωτικά θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι η πρώτη προσπάθεια σύστασης Εθελοντικής Ομάδας στο Δήμο Μαρκοπούλου έγινε το 2008, κατόπιν πίεσης ομάδας εκπαιδευμένων ομαδαρχών εθελοντών κάτοικων της περιοχής, και μετέπειτα μέλη της Μεσογειακής Ομάδας Δράσης.
Κατόπιν αρκετών συναντήσεων με τον τότε υπεύθυνο σύμβουλο Πολιτικής Προστασίας δημιουργήθηκε ένα πρότυπο Καταστατικό για Δημοτικές Εθελοντικές Ομάδες, το οποίο μελετήθηκε, συζητήθηκε και επικυρώθηκε.
Στο σκεπτικό του, ήταν η δημιουργία μιας ενεργής εθελοντικής ομάδας που θα λειτουργούσε ανεξάρτητα υπέρ του τόπου και των κατοίκων της, γι’αυτό και θα καθοδηγείτο από επικεφαλείς, μη αιρετούς αλλά ενεργούς πολίτες, γνώστες του εθελοντικού κινήματος. Κάτι ωστόσο, που δεν έδινε την απαραίτητη ανιδιοτέλεια στο εθελοντισμό του τόπου μας, ήταν το γεγονός ότι, σύμφωνα με το συγκεκριμένο καταστατικό της εθελοντικής ομάδας του Δήμου Μαρκοπούλου ο αρχηγός αν και μη αυτοδικιοιητικά αιρετός, ορίζεται από τον Δήμαρχο.
Έκτοτε, ο Εθελοντισμός, για την απελθούσα Δημοτική Αρχή, όσο και αν προσπάθησε να τον αποδυναμώσει, μαζί με την Πολιτική Προστασία, έγιναν από τους κυριότερους άξονες πίεσης εις βάρος της, λειτουργώντας τα τελευταία χρόνια μαζί με πολλά άλλα, ως δείκτες απραξίας και αδιαφορίας για τον τόπο μας.
Τον Μάιο του 2010, αντιλαμβανόμενη την αποτυχία της να διαχειριστεί θέματα εθελοντισμού και πολιτικής προστασίας με τις λανθασμένες διοικητικές επιλογές και αναγνωρίζοντας την δράση μου, μου προτείνει την διοίκηση της εθελοντικής ομάδας του Δήμου, την οποία ωστόσο αρνήθηκα για δεοντολογικούς λόγους.
2ον. Μερικές σκέψεις για τον εθελοντισμό στον Δήμο Μαρκοπούλου
Σήμερα, η εξυπηρέτηση των αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών στον Δήμο μας, που δεν θα μπορούν να καλυφτούν πλέον από τις κρατικές πολιτικές και λόγω ελλείψεως κονδυλίων μας οδηγεί στο αυτονόητο συμπέρασμα ότι, η βελτίωση ποιότητας της ζωής μας στην καθημερινότητα απαιτεί την συμμετοχή όλων των κατοίκων με κοινωνική προσφορά και εθελοντικό έργο.
Οι τρεις σημαντικοί άξονες που πρέπει να ενεργοποιηθούν είναι:
α) δικτύωση εθελοντών. εθελοντικών ομάδων, συλλόγων αλλά και συνεργασία με εθελοντές όμορων δήμων,
β) οργάνωση σε τοπικό αλλά και υπερτοπικό επίπεδο και
γ) εξεύρεση πόρων.
Επιπλέον, για να λειτουργήσει με επιτυχία η εθελοντική ομάδα του Δήμου, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε την δύναμη της κοινωνίας των πολιτών μέσα σε πλαίσια αλληλέγγυα και ρεαλιστικά πλαίσια, εφόσον διευκρινιστεί ο τρόπος εργασίας της εθελοντικής ομάδας και έχουν τεθεί στόχοι μέσω προγραμματισμένων δράσεων με άμεσο υποστηρικτή την Δημοτική Αρχή. Προτείνω λοιπόν:
Α. Αντίθετα από όλες τις μέχρι τώρα εθελοντικές ομάδες συμμετοχή, οι κάτοικοι του Δήμου Μαρκοπούλου θα είναι εν δυνάμει άμεσα όλοι εθελοντές σύμφωνα με τις γνώσεις, και δυνατότητες τους.
Β. Ο εθελοντισμός να καλλιεργηθεί πρωτίστως, στα σχολεία μας, με αρχικό και σημαντικό καθήκον μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε τις έννοιες «γειτονιά», «κανόνες λειτουργίας της πόλης», «αλληλοσεβασμός», «ευθύνη του πολίτη» «συμμετοχή», «συνυπευθυνότητα».
Γ. Η πολυφωνία και η αναγνώριση των ξεχωριστών αναγκών κάθε περιοχής και η καταγραφή των τοπικών προβλημάτων να πραγματοποιείται μέσα από την λειτουργία τοπικών επιτροπών ή ομάδων εθελοντών, με άμεση προώθηση στους αρμόδιους για την επίλυση τους.
Δ. Αναγκαία κρίνω την προσπάθεια δημιουργίας
α. Ψηφιακής Πλατφόρμας Ανταλλαγής υπηρεσιών και ειδών
β. Δημιουργία Τράπεζας χρόνου και στην
γ. Ανάπτυξη Τοπικού συστήματος συναλλαγών – κυκλοφορία
Κοινωνικού Νομίσματος στα πλαίσια ανταποδοτικότητας.
Ε. Τέλος, όσο αφορά τον αρχηγό-συντονιστή της εθελοντικής ομάδας οφείλει να έχει συναίσθηση των ηγετικών ευθυνών που του αποδίδονται καθώς και πλήρη εικόνα του εθελοντικού κινήματος και τις δυνατότητες του τόπου μας. Να έχει την δυνατότητα να δραστηριοποιείται ανεξάρτητα αλλά και να διαθέτει συνεργατικό πνεύμα με αρμόδιους κρατικούς φορείς (Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασία, Περιφέρεια, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία κ.λπ.), το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και τους πολίτες.
3ον. Περί Πολιτικής Προστασίας
Για να λειτουργήσει σωστά η Πολιτική Προστασία πρέπει να προηγηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός από το Σ.Τ.Ο καταγραφή και ετοιμότητα σε υλικοτεχνική υποδομή - ανθρώπινο δυναμικό και κατόπιν να υπάρξει η από κοινού συνεργασία εθελοντών με Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Απαραίτητη επίσης είναι, η δημιουργία ειδικής εκπαιδευμένης εθελοντικής ομάδας για την αντιμετώπιση κινδύνων και κρίσεων που αφορούν την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων του Δήμου, κοινή προτεραιότητα όλων μας.
Aξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Πιστεύω ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου, μπορεί να γίνει Δήμος-πρότυπο με δεσμούς αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας και προπάντων εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών που μπορούν να καλλιεργηθούν μέσω του εθελοντισμού.
Θεωρώ ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή θα πρέπει να είναι αντικειμενική, σταθερή και αμερόληπτη στις αποφάσεις της και να στηρίξει τα ικανότερα άτομα για την εθελοντική ομάδα του Δήμου. Είναι αυτονόητο και κοινά αποδεκτό, οι αποτυχημένοι, εγκάθετοι του παρελθόντος να αποχωρήσουν όλοι από τις θέσεις που κατείχαν ή κατέχουν.
Εφόσον δε, είστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και κινούμεθα προς κοινή κατεύθυνση είμαι στην διάθεση σας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας .-
Αρβανίτη - Πρεβεζάνου Ευγενία
Ενεργός Πολίτης 2008 για την Αττική
Εγγεγραμμένη Εθελόντρια Δήμου Μαρκοπούλου
Συντονίστρια Μεσογειακής Ομάδας Δράσης Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας
Πρόεδρος Παγκόσμιου Δίκτυου Αλληλοβοήθειας. κράτα ΜΕ
Μέλος Παρατηρητηρίου Κοινωνίας Πολιτών σε Πολιτική Προστασία- Πολιτισμό
Εθελόντρια Πυροσβέστης
Πιστοποιημένη Ομαδάρχης Εθελοντικών Ομάδων