Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ



 Εκπρόσωποι ακόμη 13 Δήμων, στελέχη, υπάλληλοι και αιρετοί, μεταξύ των οποίων και οι Αντιδήμαρχοι, Καλλιθέας κ. Β. Ηλιάκης, Τρικκαίων Ζ. Γκουγκουστάμος, Χαϊδαρίου Ε. Τοκατλίδη, Ραφήνας Η. Παπαδημητρίου, Δωρίδος Χ. Τσιλίκης, παρακολούθησαν το τετράωρο σεμινάριο του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ, με θέμα: ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 21.03.2011 στην αίθουσα του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ.



Το ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ συνεχίζει τον κύκλο σεμιναρίων, που έχει ανοίξει από τον Νοέμβριο του 2010, στο πλαίσιο της στήριξης του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, σε σχέση με τις θεσμικές δομές διαβούλευσης και συνεργασίας με την Κοινωνία Πολιτών, παρουσιάζοντας μία σειρά θεμάτων γύρω από τον χώρο της Αλληλέγγυας Οικονομίας, των θεσμικών και υποστηρικτικών εργαλείων και των χρηματοδοτικών προγραμμάτων.



Τα θέματα του σεμιναρίου εισηγήθηκαν: η κα Μαρία Χατζή, Υπεύθυνη Εθελοντισμού του Οργανισμού με θέμα, «Καλές Πρακτικές του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ στα ζητήματα σχέσεων συνεργασίας των ΟΤΑ με την Κοινωνία Πολιτών», ο κ. Μιχάλης Πουλάκης, επικεφαλής του τμήματος Προγραμματισμού & Μελετών του ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ με θέμα, «Καλές Πρακτικές για τους Καλλικρατικούς ΟΤΑ σε σχέση με την Κοινωνία Πολιτών» και ο κ. Βασίλης Τακτικός, Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας ΟΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ του Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας Πολιτών, με θέμα «Κοινωνικό Κεφάλαιο & ΟΤΑ». Ειδικότερα τα ζητήματα που αναπτύχθηκαν και πάνω στα οποία επακολούθησε συζήτηση ήταν τα εξής:



•    ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ & Οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών.

•    ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΟΤΑ.

•    Καλές πρακτικές ΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΩΝ, Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για το Περιβάλλον «Ελλάδα το Σπίτι της», Πρόγραμμα ενημέρωσης για την Κοινωνική Οικονομία (Συνέδρια, Ημερίδες, Σεμινάρια), Μνημόνια Συνεργασίας ΟΤΑ & Έργο Πολιτών, Παρατηρητήριο της Κοινωνίας Πολιτών, δράση στήριξης της Κοινωνίας Πολιτών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011.

•    Σύντομη παρουσίαση του χώρου των φορέων Κοινωνικής Οικονομίας.

•    Δημοτικός Κοινωνικός Σχεδιασμός (αποτιμημένες στον προϋπολογισμό δράσεις από πάνω προς τα κάτω).

•    Καινοτομία, Ανταγωνιστικότητα και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα από τους τοπικούς φορείς του 3ου Τομέα (δράσεις προς αξιολόγηση και αποτίμηση, από κάτω προς τα πάνω).

•    Εξεύρεση πόρων για τη συνεργασία των Δήμων με τον 3ο Τομέα και δημιουργία σχετικής υπηρεσίας στο Δήμο ή στις αρμοδιότητες της αναπτυξιακής.

•    Ίδρυση γραφείου 3ου Τομέα, ως δομή στήριξης της διαβούλευσης και των συνεργιών και διαχείρισης Μητρώων των τοπικών φορέων Κοινωνικής Οικονομίας.

•    Προσωπικό των γραφείων 3ου Τομέα (ζητήματα αριθμητικής επάρκειας, πιθανής εθελοντικής λειτουργίας, job description και job specification – το ζήτημα της συμπεριφοράς).

•    Το γενικότερο ζήτημα της επικοινωνίας στη βάση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ως βασικού παράγοντα διαβούλευσης και συνεργασίας.

•    Ανθρώπινοι Πόροι – Κοινωνικό Κεφάλαιο.

•    Συνέργιες των ΟΤΑ και του Εθελοντικού Κινήματος. Το όφελος των τοπικών κοινωνιών.

•    Προγράμματα Συνεργασίας: Δια Βίου Μάθηση, Υγεία – Πρόνοια, Πολιτισμός – Αθλητισμός, Περιβάλλον – Πολιτική Προστασία, Ένταξη Ευπαθών Ομάδων.

•    Καλές πρακτικές στη Δικτύωση – Επικοινωνία.

•    Καλές πρακτικές και οφέλη από την σύνδεση των Δημοτικών Επιτροπών Διαβούλευσης με το Παρατηρητήριο της Κοινωνίας Πολιτών.

•    Τριμερής συνεργασία μεταξύ ΟΤΑ, Ιδιωτικού & 3ου Τομέα.



Το σεμινάριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι των Δήμων: Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αλίμου, Αχαρνών, Διστόμου –  Αράχωβας – Αντίκυρρας, Δωρίδος, Ζωγράφου, Καλλιθέας, Λειβαδιάς, Μινώα Πεδιάδας, Νέας Σμύρνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Τρικκαίων και Χαϊδαρίου σε σύνολο 60 Δήμων που έχουν είτε παρακολουθήσει τα σχετικά σεμινάρια είτε λαμβάνουν τακτική πληροφόρηση είτε έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να τα παρακολουθήσουν, στο ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ. Σημειώνεται επίσης ότι λόγω της πληθώρας αιτημάτων προκειμένου να οργανωθεί το σχετικό σεμινάριο σε διαδημοτική βάση σε απομακρυσμένες περιοχές των οποίων οι εκπρόσωποι για τεχνικούς ή άλλους λόγους αδυνατούν να ταξιδέψουν στην Αθήνα σε ημέρες και ώρες που να συμπίπτουν με την διεξαγωγή των σεμιναρίων αυτών, ο Οργανισμός αρχίζει να προγραμματίζει σεμινάρια σε όλες τις Περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου