Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Διαβούλευση νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία



Στην έναρξη των εργασιών του ευρωπαϊκού συνεδρίου «Κοινωνική Οικονομία, Απασχόληση και Κοινωνική Ένταξη», τονίστηκε η σημασία του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία, που πρόκειται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες
Η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχει μεταβληθεί σε κρίση στην αγορά εργασίας με πρώτα θύματα είναιτις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολυδιάστατα προβλήματα.
Η κρίση έχει προκαλέσει δυσκολίες  πρόσβασης σε προϊόντα και επιχειρήσεις μειωμένη προσφορά και αυξημένη ζήτηση ένα πραγματικό χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες και την προσφορά υπηρεσιών και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει για την Κοινωνική Οικονομία» και την ανάγκη κοινωνικής σύμπραξης.
 Για πρώτη φορά θεσμοθετείται στην Ελλάδα νομοσχέδιο για κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία προωθεί την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις οι οποίες θεωρούνται απόγονοι των «Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης» θα συνδυάζουν,
* την εμπορική ιδιότητα,
* τον συλλογικό κοινωνικό σκοπό και
* την συνεταιριστική δομή.


Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας και της Πολιτείας, αλλά και το Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα αξιολογεί και θα πιστοποιεί τους ΦΚΟ και θα αποτελεί μέσο διαφάνειας των δράσεών τους.


Δημιουργείται επίσης το «Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας» το οποίο θα διαθέτει στις κοινωνικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις, μικροπιστώσεις και μικροδάνεια, ενώ παραχωρούνται κίνητρα για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, όπως ειδικό φορολογικό καθεστώς και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου