Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Σύνοδος κορυφής, αποτελέσματα βάσης

Τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την ενέργεια, στην οποία οι αρμόδιοι υπουργοί της Ευρώπης επιχείρησαν να χαράξουν μια αποτελεσματική, βιώσιμη οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά φιλική ενεργειακή στρατηγική για το 2020. Το πλήρωμα του χρόνου έχει πλέον φτάσει για  να τεθούν ξεκάθαρα οι στόχοι και οι δεσμεύσεις που θα καθορίσουν τις μελλοντικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.
 Ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20 % είναι ο μόνος που δεν είναι απόλυτα δεσμευτικός και δυστυχώς οι προβλέψεις για το 2020 δείχνουν ότι δεν θα επιτευχτεί, εκτός και αν ληφθούν περισσότερα μέτρα. Οι άλλοι  δύο στόχοι της ΕΕ αφορούν την μείωση  κατά 20% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την κατά 20% αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της, όλα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.



Προς τα τέλη του περασμένου έτους, οι περιβαλλοντολόγοι ήταν αισιόδοξοι  ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις για δράση σχετικά με τους στόχους αυτούς , αφού ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απηύθυνε έκκληση για "συγκεκριμένα βήματα", που πρέπει να γίνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ’ όλα αυτά, για τα επόμενα δύο χρόνια, η Επιτροπή φαίνεται ότι απλά θα παρακολουθεί την εφαρμογή των εθνικών στόχων αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας.  Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται "Αν, παρ'όλα αυτά, για το 2013 η εξέταση δείξει ότι ο συνολικός στόχος της ΕΕ είναι απίθανο να επιτευχθεί, τότε σε δεύτερο στάδιο η Επιτροπή θα εξετάσει αν θα προτείνει νομικά δεσμευτικούς εθνικούς στόχους".



Αν και αρκετοί πιέζουν και προτείνουν αρκετά πιο φιλόδοξους στόχους από το 20 %, πολλοί υποστηρίζουν ότι τέτοια μέτρα θα συναντήσουν δυσκολίες εφαρμογής και επίτευξης στην πράξη. Προς το παρόν υιοθετούνται λιγότερο δεσμευτικά μέτρα, όπως η δημιουργία εθνικών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας ως υποχρέωση όλων των κρατών μελών, καθώς και η ανάπτυξη κριτηρίων δημόσιων προμηθειών που ενσωματώνουν πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.



Παρ όλα αυτά, όπως δείχνουν οι σχετικές εκτιμήσεις, τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν και χρειάζονται νέες πολύ πιο δραστικές πρωτοβουλίες για να πετύχουμε σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Δυστυχώς όπως φαίνεται, γίνονται πολλές συζητήσεις για τις τιμές της ενέργειας, τις τιμές των ορυκτών καυσίμων αλλά φαίνεται να ξεχνάμε ότι η φθηνότερη και ασφαλέστερη ενέργεια είναι η ενέργεια που καταναλώνουμε.
Αναφορικά με το θέμα της διείσδυσης των ΑΠΕ, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις, έχει ξεκινήσει μια μικρή "επανάσταση", προκειμένου να κατορθώσουν οι ανανεώσιμες πηγές να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι των συμβατικών μορφών παραγωγής ενέργειας και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται "η επανάσταση αυτή μοιραία θα έχει νικητές και ηττημένους".



Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι κύκλοι,  καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αποκεντρωμένες και φέρνουν περισσότερο ανταγωνισμό στην αγορά υπάρχει η τάση από μεγάλες ενεργειακές εταιρείες να προσπαθούν να επιβραδύνουν την επιτυχία των ανανεώσιμων πηγών. Αυτές ακριβώς οι τάσεις  πρέπει να καταπολεμηθούν για να υπάρχει αποτελεσματική διάδοση των ανανεώσιμων πηγών στη Ευρώπη.



Τον περασμένο μήνα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ενέργεια έκανε έκκληση για διπλασιασμό των επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από € 35 δισ. σε € 70 δισ., αλλά χωρίς να τεθεί χρονικό πλαίσιο υλοποίησης.



 Όπως σχολιάζει ο  αντιπρόεδρος της ομάδας Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, "Πάνω από το 70% του συνόλου των επενδύσεων στην προσφορά ενέργειας τα επόμενα δέκα χρόνια πρέπει να είναι σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προκειμένου να επιτευχθούν οι δεσμευτικοί στόχοι".



Ο γενικός διευθυντής για την ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι  η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων είναι ένα "ουσιαστικό στοιχείο" του σχεδίου, το οποίο θα απαιτήσει μια "επανάσταση" των ρυθμιστικών αρχών και των εταιρειών σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.



 Πρέπει να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη πράσινης ενέργειας και τη δημιουργία μιας αγοράς με βάση ένα σύστημα που δεν βασίζεται στις επιδοτήσεις.  Κατά το παρελθόν, με βάση τα συστήματα των επιδοτήσεων, υπήρξαν περιπτώσεις υπερβολικής εγκατάστασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μέρη όπως η Ισπανία και όταν αυτό έγινε αντιληπτό υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις και προβλήματα στην συζήτηση για την αναπροσαρμογή των επιδοτήσεων.



Η ελληνική πολιτεία και το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις τους,  φαίνεται να στηρίζουν πλήρως την στρατηγική ανάπτυξης των ΑΠΕ και επέκτασης δικτύων που απαιτούνται για την αποτελεσματική διάδοσή  τους. Αυτή η πολιτική γραμμή θα πρέπει να διατηρηθεί και στο μέλλον χωρίς παραστρατήματα και οπισθοδρομήσεις. Καθώς , η ευρωπαϊκή πολιτική και η εθνική βούληση μοιάζουν να συμπορεύονται, είναι η ιδανική ευκαιρία να προωθηθούν κεφάλαια αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώνοντας επιτέλους την ενεργειακή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και υιοθετώντας ένα πιο βιώσιμο και φιλικό για το περιβάλλον εθνικό σύστημα παραγωγής ενέργειας



πηγή : euractiv.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου