Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Λαύριο: το κόκκινο σκαθάρι καταστρέφει το Φοινικόδασος – Έκκληση στην Πολιτεία

Πρόσκληση για τη σωτηρία των Φοινίκων του Λαυρίου από τον Δήμο Λαυρεωτικής .
Οι φοίνικες της πόλης αποτελούν κομμάτι της ιστορίας μας.
Το φοινικόδασος και οι υπόλοιποι 3500 φοίνικες πρέπει να σωθούν.


Το κόκκινο σκαθάρι αποτελεί μια θανάσιμη απειλή.
Η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει δράση.
Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε τη βοήθεια όλων.
Γίνε εθελοντής .
 
 
Έκκληση προς την Πολιτεία να συνδράμει για τη σωτηρία του Φοινικόδασους του Λαυρίου απευθύνουν κάτοικοι της περιοχής με επιστολές τους στο www.econews.gr. Στην περιοχή Κυπριανού στο Λαύριο υπάρχει ένα φοινικόδασος 300 – 400 περίπου δέντρων που φυτεύτηκαν το 1880, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της Λαυρεωτικής.

Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσαν οι κάτοικοι, η φύτευση των φοινικόδεντρων καθιστούσαν ένα πρωτοποριακό είδος βιολογικού καθαρισμού, καθώς οι ρίζες τους μάζευαν τα λύματα του οικισμού.

Αυτή τη στιγμή το Φοινικόδασος κινδυνεύει με αφανισμό, καθώς έχει πληγεί από το γνωστό για την καταστροφική του δράση στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας, κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus Ferrugineus).

Οι κάτοικοι προτείνουν λύσεις για τη σωτηρία του Φοινικοδάσους, περιλαμβάνουν θεραπεία με νηματώδεις και παγίδες φερομόνης, καθώς και θεραπεία που  περιλαμβάνει 3 εφαρμογές έγχυσης (ενέσεις) φαρμάκων στον κορμό (stem infusion) στη διάρκεια του έτους.

Δυστυχώς το κόστος των παραπάνω θεραπειών απαιτεί την παρέμβαση και οικονομική συμβολή της Πολιτείας.

Οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής υποστηρίζουν πως επιβάλλεται η άμεση παρέμβαση των αρμόδιων φορέων για τη σωτηρία αυτού του Φοινικοδάσους εξαιρετικής ομορφιάς και μοναδικής συμβολικής αξίας για την περιοχή.
 
Σημείωση: Το κολεόπτερο αυτό κατάγεται από τη Νότια Ασία και η κάμπια του τρέφεται κυρίως με τους μίσχους των φύλλων των φοινικοειδών, χρησιμοποιώντας επιπλέον και τις ίνες τους για να φτιάξει το κουκούλι της.  Δείχνει προτίμηση κυρίως στον κανάριο φοίνικα και την χουρμαδιά, μπορεί όμως να προσβάλλει και τον φοίνικα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου