Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

"Leviathan or the Matter, Form and Power of a Commonwealth Ecclesiastical and Civil"

 "ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος" (Homo homini lupus).

Το έργο "Leviathan" πλήρης τίτλος "Leviathan or the Matter, Form and Power of a Commonwealth Ecclesiastical and Civil" (μετάφρ Λεβιάθαν ή ύλη, μορφή και δύναμη μιας Κοινοπολιτείας Εκκλησιαστικής και Πολιτικής") ανήκει στον Άγγλο φιλόσοφο Thomas Hobbes και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κείμενα στη νεωτερική πολιτική φιλοσοφία. 
Στο βιβλίο αυτό, ο Hobbes αναλύει τη φύση του ανθρώπου και την κοινωνία, εξετάζοντας την κοινωνική σύμβαση και την πολιτική οργάνωση.
Σύμφωνα με τον Hobbes, ο άνθρωπος δεν έχει αγαθή φύση, αλλά είναι εγωιστής και επιδιώκει την εξουσία και την επιβίωση. Από αυτήν την προοπτική, ο φυσικός πόλεμος και η βία είναι αναπόφευκτα αποτελέσματα της ανθρώπινης φύσης. 
Για να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση, οι άνθρωποι συμφωνούν να παραχωρήσουν την ελευθερία τους σε έναν κεντρικό αρχηγό και αυθεντία, γνωστό ως "Leviathan".
Ο "Leviathan" αναπαριστά το κράτος, την απόλυτη εξουσία που επιβάλλει νόμους και διατηρεί την τάξη και την ειρήνη στην κοινωνία. 
Ο Hobbes θεωρεί ότι η αυθεντία του κράτους είναι απαραίτητη για να επιβληθεί ο κοινωνικός έλεγχος και να αποτραπεί ο φυσικός πόλεμος. Μέσω της πολιτικής οργάνωσης της κοινωνίας, ο Leviathan διασφαλίζει την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών.
Ο Hobbes απορρίπτει την ιδέα της φυσικής δικαιοσύνης και της απόλυτης ελευθερίας, θεωρώντας ότι αυτές οδηγούν στην αναρχία και τον πόλεμο. 
Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι η εξουσία του κράτους πρέπει να είναι απόλυτη και οι πολίτες πρέπει να υποτάσσονται σε αυτήν για να διατηρηθεί η τάξη και η ειρήνη. 
Το "Leviathan" αποτελεί μια ανάλυση του Hobbes για τη φύση του ανθρώπου και την ανάγκη για κεντρική αυθεντία προκειμένου να επιτευχθεί η σταθερότητα και η ειρήνη στην κοινωνία.  
                
Msc BA Επικοινωνιολόγος- τ. Βουλευτής Αττικής

Thomas Hobbes, (5 Απριλίου 1588 - 4 Δεκεμβρίου 1679) ήταν Άγγλoς φιλόσοφος. Είναι ένας από τους πρώτους διανοητές-θεμελιωτές του σύγχρονου κράτους και ιδρυτής της πολιτικής φιλοσοφίας. Αν και σήμερα ο Χομπς αναφέρεται περισσότερο για το έργο του στην πολιτική φιλοσοφία, συνέβαλε και σε άλλους τομείς, όπου συμπεριλαμβάνονται η ιστορία, η γεωμετρία, η ηθική, η γενική φιλοσοφία και η αποκαλούμενη σήμερα πολιτική επιστήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου