Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

DEBATE vs MULTIBATE και το BRAV-O

Το Δ Ι Β Α Τ Ο Ν (ελληνιστί) η άλλως DEBATE (αγγλιστί) είναι ένας τρόπος συζήτησης που αναπτύχθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια σε έναν ανοιχτόμυαλο λαό, τον ελληνικό λαό. Πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει την αντιπαράθεση διαφορετικών και αντίθετων απόψεων. 
Οι συζητήσεις σε ένα DEBATE λαμβάνουν χώρα σε δύο βήματα. 
Ένας ομιλητής ανεβαίνει σε ένα βήμα και υποστηρίζει μια άποψη, εκθέτοντας τα επιχειρήματά του. 
Ακολούθως, ο υποστηρικτής της αντίθετης άποψης ανεβαίνει στο δεύτερο βήμα και παρουσιάζει τα δικά του επιχειρήματα. 
Οι ακροατές αξιολογούν τα επιχειρήματα και εκφράζουν τη συμφωνία τους με ένα ενθουσιώδες  "ΒΡΑΒΕΥΩ". 
Όμως για ένα περίεργο λόγο,  αυτό το ενδιάμεσο ΕΥ (καλό) ενοχλεί στην ομιλία και έτσι το αφαιρούν ΒΡΑΒ-ΕΥ-Ω και γίνεται ΒΡΑΒ-Ω δηλαδή BRAVO...
Αυτό το σύστημα διαμορφώθηκε σε πολλές πολιτισμένες κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών κοινωνιών, όπου αντιμετώπιζαν περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου για χιλιάδες χρόνια.
Οι Δυτικοί προσαρμόζοντας το σύστημα το ονόμασαν DEBATE, ενώ οι προφορικές δυσκολίες οδήγησαν στην παραμόρφωση της λέξης σε "ντιμπέιτ".
Δυστυχώς, στη σύγχρονη εποχή, παρατηρούμε την τάση όλων να χρησιμοποιούν ξένες λέξεις αντί για ελληνικές, μερικές φορές με παραμορφωμένη προφορά. 
Προτείνω, γιατί όχι, την επινόηση της λέξης "MULTIBATE" για να περιγράψει τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν πολλά βήματα και πολλοί ομιλητές.
Μια πρόταση, αφιερωμένη σε όλους τους νεο-Έλληνες, παρουσιαστές, τηλεθεατές και άλλους, με την ελπίδα να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ελληνικής γλώσσας και να χρησιμοποιούν τις σωστές λέξεις.
Msc BA Επικοινωνιολόγος- τ. Βουλευτής Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου