Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως (International Day Against Aggression against Children) Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών, αναδεικνύει μια θλιβερή πραγματικότητα: την ύπαρξη εκατομμυρίων παιδιών που υποφέρουν από κακομεταχείριση σε όλο τον κόσμο. Η επιθετικότητα αυτή μπορεί να λάβει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής, ψυχικής και συναισθηματικής βίας.
Η αφορμή για την έναρξη αυτής της επίσημης ημέρας ήταν η επιθετικότητα που επιδέχθηκαν πολλά παιδιά παλαιστινιακής καταγωγής από το ισραηλινό κράτος.
Οι επιθέσεις αυτές οδήγησαν στον θάνατο πολλών αθώων παιδιών και δημιούργησαν έναν κλονισμό στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε αποφασίζοντας να καθιερώσει αυτήν την ημέρα για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με την κατάσταση αυτή και να προωθήσει την προστασία των παιδιών από τη βία.
Οι στατιστικές που σχετίζονται με τη βία κατά των παιδιών είναι σοκαριστικές και αποκαλύπτουν τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Κατά την τελευταία εικοσαετία, περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε πολεμικές συγκρούσεις, ενώ 20 εκατομμύρια ζούσαν σε στρατόπεδα προσφύγων, αποτελώντας μάρτυρες και θύματα της σύγκρουσης και της απελπισίας.
Επιπλέον, στον αυξανόμενο αριθμό των παιδιών που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε περιοχές όπως η Νότια Αμερική και η Καραϊβική, οι στατιστικές αναφέρουν ότι περίπου 80 χιλιάδες παιδιά υποφέρουν κάθε χρόνο από αυτήν τη μορφή βίας. Αυτό αποδεικνύει την ανάγκη για ενεργές πρωτοβουλίες που θα προωθούν την προστασία των παιδιών και θα εξαλείφουν τη βία από το περιβάλλον τους.
Η Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών μας υπενθυμίζει την υποχρέωσή μας να προστατεύουμε και να φροντίζουμε τα παιδιά. Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για την πρόληψη της βίας κατά των παιδιών, την παροχή υποστήριξης και προστασίας σε αυτά και την προαγωγή μιας ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος για την ανάπτυξή τους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που θα προσφέρει ένα ασφαλές μέλλον για όλα τα παιδιά, χωρίς φόβο και βία.
Msc BA Επικοινωνιολόγος- τ. Βουλευτής Αττικής