Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

"ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ SΥΓΝΩΜΗ!". Το φαινόμενο της ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΙΤΕΙΑΣ

Την φωτογραφία τράβηξα μποτιλιαρισμένη στην οδό Κατεχακη.
 
Το ψιλόβροχο έπεφτε.  Το χαρτόνι που κρατούσε ο ταλαιπωρημένος Παναγιώτης μια προσπάθεια για έκκληση στο συναίσθημα μας.
"ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΗΣ
ΑΝΕΡΓΟΣ - ΑΣΤΕΓΟΣ
ΕΤΩΝ 64
SΥΓΝΏΜΗ" 

Δεν με συγκίνησε το ΑΝΕΡΓΟΣ ούτε το ΑΣΤΕΓΟΣ ούτε καν το ΝΕΦΡΟΠΑΘΗΣ. 
Το SΥΓΝΩΜΗ  με τάραξε.  Ένα συγνώμη ανορθόγραφο με ένα σίγμα γραμμένο στα αγγλικά που με χτύπησε στην καρδιά.
Δεν είναι ο Παναγιώτης που πρέπει να το πει.
Είναι ΕΓΩ, Εμείς, η Κοινωνία, το Κράτος. Γίναμε ανάλγητοι, σκληροί, εγωιστές, κανίβαλοι. Και τρώμε όταν μπορούμε τους άλλους στις εκλογές που έρχονται. 
Όχι για το κοινό καλό αλλά μάλλον για την εξουσία κλπ
Και ΕΓΏ που δεν ζητώ εύκολα ΣΥΓΝΏΜΗ καθώς προσπαθώ να διορθώνω τα λάθη μου με πράξεις, επειδή δεν μπορώ να λύσω άμεσα τις ανάγκες σου, άρα δεν μπορώ να βοηθήσω εσένα και όσους είναι σαν εσένα, απλά το δημοσιοποιώ:
"ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, SΥΓΝΩΜΗ!"

Personally Creator

Παρακάτω αναλύω το φαινόμενο της ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΑΙΤΕΙΑΣ, ενώ αναφέρω και ορισμένες προτάσεις.
Στην Ελλάδα, η επαγγελματική επαιτεία αντιμετωπίζεται με διάφορες νομοθετικές πρωτοβουλίες και μέτρα που έχουν εφαρμοστεί. Ορισμένοι από αυτούς τους νόμους και κανονισμούς περιλαμβάνουν
1. Νόμος περί επιτροπείας για την καταπολέμηση της επαγγελματικής επαιτείας (2011) όπου, θεσπίστηκε η δημιουργία Επιτροπής Καταπολέμησης της Επαγγελματικής Επαιτείας. Η επιτροπή αυτή συντονίζει τις προσπάθειες των δημόσιων φορέων, των αρμόδιων αρχών και των φορέων κοινωνικής προστασίας για την καταπολέμηση της επαγγελματικής επαιτείας.
2. Νόμος περί κοινωνικής αλληλεγγύης: Ο νόμος αυτός, που έχει τροποποιηθεί πολλές φορές και προβλέπει τη χορήγηση κοινωνικών παροχών και επιδομάτων σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που μπορεί να οδηγήσουν στην επαγγελματική επαιτεία.
3. Προγράμματα κοινωνικής προστασίας και ενίσχυσης, τα οποία περιλαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, επιδόματα παιδιού, επιδοτήσεις στέγασης, επιδοτήσεις υγείας και άλλες κοινωνικές παροχές, στοχεύοντας στην παροχή οικονομικής και κοινωνικής υποστήριξης στα άτομα που έχουν ανάγκη.
Οι παραπάνω νόμοι και μέτρα έχουν στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της επαγγελματικής επαιτείας στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι σημαντικό να υπάρχει συνεχής αξιολόγηση και ενίσχυση αυτών των πρωτοβουλιών. Η επαγγελματική επαιτεία, δεν παύει να είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή της απαιτεί συνεργασία μεταξύ των δημόσιων φορέων, των ΜΚΟ και της κοινωνίας Ορισμένες προτάσεις για το πώς μπορούμε να προσπαθήσουμε να τη σταματήσουμε είναι:
1.  Εκπαίδευση και κατάρτιση: Η προώθηση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης, με την δημιουργια ευκαιρίων για απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να είναι αυτοί που θα δημιουργούν το εισόδημά τους, αντί να εξαρτώνται από την επαιτεία.
2.  Προώθηση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας με κίνητρα και ευκαιρίες για την ίδρυση και ανάπτυξη επιχειρήσεων,
3. Κοινωνικές παροχές και υποστήριξη: Η δημιουργία και η ενίσχυση κοινωνικών παροχών, όπως επιδόματα ανεργίας, κοινωνικά επιδόματα και προγράμματα κοινωνικής στήριξης, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες.
4. Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του κοινού: Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα αίτια και τις συνέπειες της επαγγελματικής επαιτείας και η ενημέρωση για τα κοινωνικά προβλήματα για να ενθαρρύνει οργανωμένα την αλληλεγγύη και την υποστήριξη προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Η καταπολέμηση της επαγγελματικής επαιτείας απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από την κοινωνία, το κράτος και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Με την εκπαίδευση, την ενίσχυση της απασχόλησης, την παροχή κοινωνικών παροχών και την ευαισθητοποίηση του κοινού, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η επαγγελματική επαιτεία θα μειωθεί και οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να ζουν με αξιοπρέπεια και αυτονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου