Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Αρβανίτη-Πρεβεζάνου Ευγενία-Βουλευτής Αττικής


Η Ελένη Σκούρα, ήταν η πρώτη Ελληνίδα Βουλευτής. Το Δίκτυο «Ελένη Σκούρα»  απευθύνεται σε γυναίκες που είναι ήδη αιρετές ή που επιθυμούν να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες (σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο) με στόχο την ενίσχυση και εμψύχωση των ίδιων των γυναικών, προκειμένου να διεκδικήσουν και να επιτύχουν όχι μόνο τη συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά και την εκλογή τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Με γνώμονα τη δημιουργία ενός ανοιχτού και μόνιμου πλαισίου ανταλλαγής απόψεων, εμπειρογνωμοσύνης και δικτύωσης μεταξύ ενδιαφερόμενων φορέων για ζητήματα που αφορούν στην ίση συμμετοχή των γυναικών στις πολιτικές διαδικασίες και στην ισότιμη πολιτική αντιπροσώπευση των γυναικών σε όργανα, θέσεις και διαδικασίες εξουσίας. 
Η ανάπτυξη συνεργασιών και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την αναγκαιότητα ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης προβλέπεται να συμβάλει σημαντικά στην καταγραφή σχετικών προτάσεων και την ανάπτυξη δράσεων προς αυτήν την κατέυθυνση.
Η συμμετοχή μου στο Δίκτυο προσδιορίστηκε με Πρωτόκολλο Συνεργασίας, για Υπηρεσίες Συμβουλευτικής Στήριξης και Ενημέρωσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότηταςτο οποιο στοχευε στην δικτύωση θεσμικών φορέων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, για την Διαμόρφωση, Δημόσια διαβούλευση και Επεξεργασία προτάσεων για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα πρόσθετα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες, καθώς επίσης και τις ειδικότερες συνθήκες των γυναικών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (Αμεα, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών κ.ά.).

Στην ενότητα αυτή θα αναζητήσετε το δικό σας Μέντορα, χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο εργαλείο αναζήτησης Μέντορα ανά Περιφέρεια της χώρας. Οι Μέντορες προβλέπεται να λειτουργήσουν ως θετικά παραδείγματα και να συμβάλουν στην εμψύχωση και ενδυνάμωση των γυναικών που θέλουν να αναπτύξουν πολιτική δράση. Συγκεκριμένα, οι Μέντορες στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε, θα μοιραστούν μαζί σας την εμπειρία τους και θα σας καθοδηγήσουν, έτσι ώστε να ακολουθήσετε τα κατάλληλα βήματα στην προσπάθειά σας να συμμετάσχετε ενεργά στις εκλογικές διαδικασίες.

Δείτε εδώ το υλικό που εκπονήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων mentoring-συμβουλευτικής καθοδήγησης του Έργου «Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής», με στόχο την ενημέρωση και την παροχή κατευθυντήριων οδηγιών προς τις γυναίκες που επιθυμούν να αναλάβουν το ρόλο μέντορα και να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους σε γυναίκες που επιθυμούν να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες και αναζητούν υποστήριξη και συμβουλευτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι σκοπό του υλικού αποτελεί η διασφάλιση της παροχής συμβουλευτικής καθοδήγησης-mentoring βάσει των τιθέμενων στόχων και της μεθοδολογικής προσέγγισης του Έργου, επιδιώκοντας τη διευκόλυνση των μεντόρων. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι μέντορες έχουν τη δυνατότητα, σεβόμενες τις τιθέμενες αρχές, να προσαρμόσουν την επικοινωνία τους και το περιεχόμενο των συμβουλών τους βάσει των προσωπικών τους επιλογών και εμπειριών.

Αρβανίτη - Πρεβεζάνου Ευγενία

Επικοινωνιολόγος - Περιφέρεια Δραστηριότητας: Αττική

Λίγα Λόγια για την Μέντορα: 
Μέλος της Ένωσης τ. Βουλευτών και Ευρωβουλευτών Ελλάδος. Το 2012 εξελέγη Βουλευτής Αττικής (υπόλοιπο) με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ενώ στις εθνικές εκλογές του 2015 έθεσε υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας. Έχει πτυχίο ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ από το Πάντειον Πανεπιστήμιον Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και έχει αποφοιτήσει Αρχηγός Τάξης Γυναικών από την Ανώτερη Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού (Α.Δ.Σ.Ε.Ν.) ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ως ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ του τμήματος Πλοιάρχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου