Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Τρίγωνο ζωής-Προφύλαξη από ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Triangle of Life: without listening or reading, simply by looking at these photos, you can learn more than in a thousand words about how to protect yourself.
Real Demonstration of the "Triangle of Life"










If you are inside a vehicle, come out and sit or lie down next to it. If something falls on the vehicle, it will leave an empty space along the sides. See below




























NEVER







 












 

Η τέχνη στα οδοφράγματα





Εκεί όπου, τρεισήμισι μήνες τώρα, κυριαρχούν από τη μία η βία και από την άλλη η αντίσταση, η τέχνη παίρνει θέση. Δίπλα στους εξεγερμένους κατοίκους της Κερατέας, που αγωνίζονται ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο, ενάντια στην υποβάθμιση του τόπου τους. Στα οδοφράγματα της λεωφόρου Λαυρίου, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για την πραγματοποίηση του μεγαλύτερου Φεστιβάλ Αντίστασης στα ελληνικά χρονικά.

Οι καλλιτέχνες τραγουδάνε και παίζουν μουσική, δημιουργούν, ζωγραφίζουν, παίζουν με τα παιδιά, δίνουν παραστάσεις, απαγγέλουν ποιήματα, φτιάχνουν καλλιτεχνικά εργαστήρια πάνω στο δρόμο, στο μπλόκο ΒΙΟΠΑ της Λαυρίου. Κι όλοι μαζί γιορτάζουμε, γιατί η Αντίσταση μπορεί να είναι και Γιορτή. Γιατί η Τέχνη μπορεί να είναι Αντίσταση.

Ένα πολιτιστικό τριήμερο, ένα non stop Φεστιβάλ, το μεγαλύτερο σε διάρκεια και αριθμό συμμετοχών, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 8, 9 και 10 Απριλίου: 72 ώρες, 60 μουσικά σχήματα, 150 εικαστικοί καλλιτέχνες με πάνω από 500 έργα, 10 θεατρικές παραστάσεις, 15 workshops (εργαστήρια), κατασκευές έργων, εγκαταστάσεις και εικαστικές παρεμβάσεις επί τόπου, προβολές video art, ντοκιμαντέρ, ζωντανές συνδέσεις με περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με της Κερατέας.

...για να φέξει καρτερούμεν,όπως την 1η Απριλλίου 1955!!!ΚΑΡΤΕΡΟΥΜΕΝ... (Παιάνας της Κύπρου)

ΓΑΛΑ 1-2-3-4-5

Ξέρετε ότι αν το γάλα στη χάρτινη συσκευασία δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να ανα-παστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ; Απίστευτο; Ο νόμος επιτρέπει στις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και τελικά χωρίς ποιότητα και διατροφική αξία...





Όταν το γάλα φτάνει στο σουπερμάρκετ για την πώληση, φέρει έναν αριθμό στο κάτω μέρος της συσκευασίας του. Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5. Αρκεί να αγοράζετε γάλα που φέρει έως τον αριθμό 3, δηλαδή γάλα που έχει ανα-παστεριωθεί 2 φορές. Μην αγοράζετε γάλα με αριθμό 4 ή 5 γιατί η ποιότητά του έχει καταστραφεί. Αν αγοράζετε κασόνι με μπουκάλια γάλα, ο ίδιος αριθμός αναγράφεται στο κάτω μέρος του, 1 έως 5. Αν έχει τον αριθμό 1 σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά, αλλά αν έχει τον αριθμό 4 σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία 3 φορές.



Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γάλα, κοιτάξτε στον πάτο του μπουκαλιού.

Μην αγοράσετε γάλατα με αριθμό 4 ή 5, ούτε ακόμα και με 3, αν είστε λεπτομερείς στις αγορές σας.

Δημόσια Διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για το Σχέδιο Νόμου-Πλαισίου «για τα Απόβλητα»

Η διαβούλευση αφορά το σχέδιο νόμου-πλαισίου «για τα απόβλητα», ο οποίος ενσωματώνει την οδηγία 2008/98/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 «για τα απόβλητα και την κατάργηση ορισμένων οδηγιών» (Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 312/3 της 22.11.2008).



Δείτε τη διαβούλευση εδώ: http://www.opengov.gr/minenv/?p=1710.

  

Η οδηγία-πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων στην ΕΕ, αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των αποβλήτων, καθώς και στην απλοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας.Η οδηγία θεσπίζει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, εμποδίζοντας ή μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της παραγωγής και της διαχείρισης των αποβλήτων και περιορίζοντας το συνολικό αντίκτυπο της χρήσης πόρων .

Μπορείτε να συμμετέχετε στη διαβούλευση εδώ: http://www.opengov.gr/minenv/?p=1710 έως τις 13 Απριλίου 2011.
ΣΑΒΒΑΤΟ  9   &  ΚΥΡΙΑΚΗ  10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 
Μεγάλο Πασχαλινό BAZAAR με «ΠΡΩΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΡΟΥΧΑ»
στο κτίριο του ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ ΙΙΙ,
Αναπαύσεως  37 – Παιανία
      Είναι παλιά μας παράδοση, 26 χρόνια τώρα, να πουλάμε λίγο μεταχειρισμένα ρούχα  και αντικείμενα που μας προσφέρουν φίλοι, σε  άλλους φίλους!  






      Θα  βρείτε πολλά φθηνά ενδιαφέροντα ρούχα, κοσμήματα, βιβλία και αντικείμενα.
      Συγχρόνως μ’ αυτό το παιχνίδι συμβάλλετε στην πολύ σοβαρή δουλειά του ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ, που  είναι η φροντίδα παιδιών με σοβαρές  ψυχικές διαταραχές. 
Το  Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Απριλίου 2011 από τις 9:00 π.μ έως τις 18:00.

 
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  210 6641956 – 8  

Απαγόρευση κυκλοφορίας παραδοσιακών φαρμακευτικών προϊόντων από βότανα

Σύμφωνα με την οδηγία 2004/24/ΕC, η Κοινότητα καταργεί από την 1η Απριλίου του 2011, την κυκλοφορία παραδοσιακών φαρμακευτικών προϊόντων που προέρχονται από βότανα, εκτός αν, όπως λέει η οδηγία, τα προϊόντα αυτά, καταθέτουν στις αρμόδιες υπηρεσίες φακέλους δοκιμών αντίστοιχους με εκείνους που καταθέτουν οι φαρμακοβιομηχανίες για τα προϊόντα τους προς έγκριση.



Μέσα στους φακέλους αυτούς θα πρέπει να αποδεικνύεται οτι το συγκεκριμμένο βότανο και το αντίστοιχο προϊόν έχει χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον 30 χρόνια πριν στην Κοινότητα με θεραπευτικά αποτελέσματα και να κατατίθενται κλινικές έρευνες που να το αποδεικνύουν.



Όπως όμως γνωρίζουν, όσοι ασχολούνται με την ιατρική ή την φαρμακολογία, οι φάκελοι που καταθέτουν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες για τα προς έγκριση προϊόντα τους, δεν είναι παρά μια καλά στημένη βιομηχανία παραγωγής κλινικών ερευνών κατά παραγγελία, σε ερευνητικά ιδρύματα χρηματοδοτούμενα από τις εταιρίες, με προκατασκευασμένα αποτελέσματα, προκειμένου να βγουν στην αγορά τα προϊόντα τους, χάρις στα οποία θησαυρίζουν και ελέγχουν κυβερνήσεις και ολόκληρους πληθυσμούς κρατών.



Δεν αποτελεί εξ άλλου εξαίρεση, αλλά κανόνα το γεγονός της απόσυρσης μετά από 10-15 χρόνια, εγκεκριμμένων και πολυδιαφημισμένων φαρμακευτικών προϊόντων, αφού προηγουμένως βέβαια μετρηθούν καμπόσα θύματα παγκοσμίως. Το 70% περίπου των ετησίως εγκρινόμενων φαρμάκων, αποσύρονται ως ακατάλληλα ή επικίνδυνα μετά από 10-15 χρόνια.



Οι κλινικές έρευνες και οι αποδείξεις που ζητούν από τα βότανα και τα φαρμακευτικά προϊόντα που προέρχονται από βότανα, οι υπεύθυνοι της Κοινότητας και αυτοί που κρύβονται πίσω τους, δεν είναι δυνατόν να κατατεθούν, για δυο απλούστατους λόγους: 1) τα προϊόντα αυτά είναι χαμηλού κόστους, οπότε καμμιά φαρμακοβιομηχανία δεν έχει συμφέρον να επενδύσει σ' αυτά, αφού δεν πρόκειται να βγάλει τα κέρδη που έχει συνηθίσει να βγάζει με τις χημικές πατέντες της, οπότε ή θα τα αγνοήσει, όπως γίνεται μέχρι σήμερα ή θα πρέπει ξαφνικά να αυξήσει υπερβολικά την τιμή τους, οπότε όμως πιθανόν να χάσει το αγοραστικό τους κοινό. Άρα προς τι να πάρει το ρίσκο;



2) οι παραδοσιακές αρχαίες ιατρικές που χρησιμοποιούν τα βότανα αυτά (ομοιοπαθητική ιατρική, Κινέζικη ιατρική, αγιουρβέδα, παραδοσιακές τοπικές ιατρικές με βότανα κ.λ.π), έχουν τελείως διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης και θεραπείας του οργανισμού από τη λεγόμενη σήμερα, κλασσική δυτική ιατρική. Έχουν και τελείως διαφορετικούς στόχους θεραπείας. Ενώ για τη δυτική ιατρική, θεραπεία είναι η εξουδετέρωση, προσωρινή ή μόνιμη του εκάστοτε αναδυόμενου συμπτώματος, η Ομοιοπαθητική π.χ, όντας ολιστική, εννοεί ως θεραπεία το να φέρει τον ασθενή στην κατάσταση υγείας όπου θα είναι ελεύθερος από πόνο, από πάθος και από εγωκεντρισμό, στο μέτρο που του επιτρέπουν οι γενετικές προδιαγραφές και το επίπεδο υγείας στο οποίο βρίσκεται πριν την έναρξη της θεραπείας του (Γ.Βυθούλκας, ορισμός της υγείας). Έτσι θα μπορέσει να έλθει σε ισορροπία και αρμονία με τον εαυτό του και το περιβάλλον του και θα γίνει δημιουργικός και για τον εαυτό του και για το περιβάλλον του.



Είναι προφανές οτι προσπαθούν να βάλουν μέσα στο καλούπι που τους βολεύει κι εξυπηρετεί τη χρυσοφόρα βιομηχανία εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου, που θρέφει και στηρίζει την παγκόσμια ισχύ τους, φιλοσοφίες και θεραπευτικές μεθόδους τελείως διαφορετικές, επειδή οι ίδιοι ξέρουν καλά, οτι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Απλά ποντάρουν στην αφέλεια και στην αδιαφορία των πολιτών και νομίζουν οτι ο κόσμος δεν θα καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τις έντεχνα διαλεγμένες φράσεις, του ελέγχου δήθεν όλων των κυκλοφορούντων σκευασμάτων για το καλό της δημόσιας υγείας.



Είναι σαν τον Προκρούστη, που έκοβε τα πόδια ή ξερίζωνε τα κεφάλια των περαστικών, επειδή και καλά, προσπαθούσε να τους κάνει να εφαρμόσουν όλοι στα μέτρα του κρεβατιού του. Ο στόχος βέβαια ήταν άλλος, η καταλήστευση και η εξόντωση τους. Τη λύση στο μύθο, την έδωσε ο Θησέας. Τη λύση σήμερα μπορούμε να δώσουμε όλοι μαζί, απαντώντας σ' αυτούς που παίζουν με τις ζωές μας, για να ενισχύσουν τη δύναμη και τον πλουτισμό τους.



Γι' αυτό το λόγο η υπογραφή στην αίτηση και η διάδοση αυτού του μηνύματος σε όσους περισσότερους μπορούμε, μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την αναίρεση των απαιτήσεων της Οδηγίας 2004/24/ΕC. (Το κείμενο της διαμαρτυρίας, δυστυχώς,  είναι μόνον στα Αγγλικά)



http://www.gopetition.com/petition/39757/sign.html



Η απόφαση σχετικά με την κυκλοφορία των βοτάνων και των φαρμακευτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης, δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Είναι ένα κομμάτι μόνο από την προσπάθεια να ελεγθεί η υγεία, η νοημοσύνη και η ίδια η ύπαρξη των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω της διατροφής και των εφαρμοζόμενων θεραπειών. Ο CODEX ALIMENTARIUS που ξεκίνησε από την Αμερική και βεβαίως υιοθετήθηκε και από την Ε.Ε, στην ουσία απαγορεύει το δικαίωμα καλλιέργειας και πώλησης βιολογικών προϊόντων, όπως και το δικαίωμα των καλλιεργητών στις διάφορες χώρες να κρατούν και να αναπαράγουν τους τοπικούς παραδοσιακούς σπόρους και ποικιλλίες. Επιβάλλει τον παγκόσμιο έλεγχο των καλλιεργειών, μέσω των μεταλλαγμένων σπόρων που διαθέτουν δυο τρεις εταιρίες κολοσσοί. Επιβάλλει, δήθεν για λόγους υγείας και προστασίας των πληθυσμών από τρομοκρατικές ενέργειες, την ακτινοβόληση όλων των τροφίμων, πριν από τη διάθεση τους στο εμπόριο. Έτσι είναι σίγουρο οτι τα τρόφιμα που θα τρώμε θα είναι νεκρά, χωρίς βιταμίνες, που θα καταστρέφονται κατά την ακτινοβόληση. Αυτό σε συνδυασμό με την απαγόρευση αναγραφής στην ετικέττα των προϊόντων αν στα συστατικά τους περιλαμβάνονται μεταλλαγμένα προϊόντα (για να εξασφαλιστούν ίσοι όροι για το εμπόριο, είναι η επίσημη δικαιολόγηση) και την απαγόρευση χρήσης βοτάνων και φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής, θα μειώσει στα σίγουρα αρκετά τον πληθυσμό της γης και θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα υγείας σε όσους επιβιώσουν, τα οποία θα έρχονται να λύσουν τα πολύτιμα χημικά σκευάσματα των φαρμακοβιομηχανιών, που μαζί με τους γίγαντες παραγωγής μεταλλαγμένων σπόρων και ζώων, εμπνεύστηκαν κι επέβαλαν τους πρωτοφανείς αυτούς όρους.



Στις Η.Π.Α πολλοί νοήμονες πολίτες και ανάμεσα τους βέβαια επιστήμονες μη εξαρτώμενοι από τα μεγάλα τραστ, έχουν ξεσηκωθεί και διεκδικούν το αυτονόητο από την εποχή εμφάνισης του ανθρώπου στη γη: το δικαίωμα συνδέσμου του με τη γη του, το δικαίωμα του να καλλιεργεί τη γη του και να ζει με τα προϊόντα της, το δικαίωμά του στη ζωή. Εν τούτοις οι αρχές δεν κάνουν πίσω. Πολλοί μικροκαλλιεργητές στην Καλλιφόρνια και αλλού, διώκονται σαν εγκληματίες και πολλοί επιστήμονες συκοφαντούνται ως παράφρονες.



Στην Αγγλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οργανώνονται μέσω διαδικτύου και μαζεύουν υπογραφές για να απαιτήσουν από τα τοπικά κοινοβούλια, τη μη εφαρμογή. Ίσως θα πρέπει κι εμείς να κάνουμε κάτι ανάλογο. Και γι αυτό το θέμα, όπως για όλα τελικά, μόνο η ενημέρωση και η μαζική συμμετοχή μας, μπορεί να αναστρέψει την πορεία της καταστροφής μας.



http://www.youtube.com/watch?v=J4evbifvOHI

http://www.youtube.com/watch?v=jKld1OOp6uM

http://www.youtube.com/watch?v=99IcZ1TtD_E

http://www.youtube.com/watch?v=h93lkcv6Ees

http://arcanumdeepsecrets.wordpress.com/2010/07/04/codex-alimentarius-the-last-days-of-health-freedom-documentary-video/

Στις ΗΠΑ ανθούν ξανά τα νέα ελληνικά - Στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κάθε χρόνο οι εγγραφές μπορούν να φτάσουν τις 5.000

Διστάζω πριν χτυπήσω την πόρτα της πανεπιστημιακής αίθουσας, όπου διδάσκονται τα νέα ελληνικά σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ. Ο λόγος είναι ότι μέσα από την τάξη ακούγεται –με πολλά ντεσιμπέλ ομολογουμένως– ένα τραγούδι των «Ημισκούμπρια». Η πρώτη σκέψη είναι ότι οι μαθητές στασίασαν και κάνουν του κεφαλιού τους. Αλλά γιατί προτιμούν τα Ημισκούμπρια και όχι τον Jay Z; Μόλις περνώ τελικά το κατώφλι, βρίσκομαι προ ευχάριστης έκπληξης. «Υπαίτιος» είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Παφίλης, που κάνει –μέσω YouTube– μια απρόσμενη εισαγωγή στο μάθημα ελληνικής γλώσσας.



Στο Αν Αρμπορ, τη μικρή πόλη που είναι η έδρα του περίφημου πανεπιστημίου (από τα καλύτερα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ μαζί με το Μπέρκλεϊ), τα νέα ελληνικά έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση. Το ίδιο ισχύει για το μάθημα που διδάσκει ο καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος, κάτοχος της έδρας Κ. Π. Καβάφη, με θέμα την ελληνοαμερικανική κουλτούρα, όπως και για το μάθημα για την αρχαία και σύγχρονη Αθήνα που διδάσκει η συνάδελφος και σύζυγός του, καθηγήτρια Αρτεμη Λεοντή. Κάθε ακαδημαϊκό έτος, οι εγγραφές μπορούν να φτάσουν στα νεοελληνικά μαθήματα τις τετρακόσιες και σε ελληνικά μαθήματα γενικά τις πέντε χιλιάδες. Το πανεπιστήμιο καλύπτει σχεδόν όλες τις περιόδους του ελληνικού πολιτισμού με περίπου τριάντα καθηγητές. Την ώρα που κάποια τμήματα ελληνικών σπουδών στην Ευρώπη καταργούνται, στην Αμερική ανθούν.



Μετά το αρχικό σοκ των «Ημισκούμπρια», συντρώμε με τον Βασίλη Λαμπρόπουλο σε ένα μπιστρό. Ξενιτεμένος τριάντα χρόνια από την Ελλάδα, αφού δίδαξε πρώτα στο Οχάιο, εγκαταστάθηκε στο Μίσιγκαν. Μας εξηγεί πώς εντάσσονται τα νέα ελληνικά στην πανεπιστημιακή ζωή: «Το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές του κολεγίου να πάρουν μαθήματα από μια ευρεία γκάμα επιλογών. Ετσι μπορεί κάποιος να έχει επιλέξει, λ. χ., νέα ελληνικά, αστρονομία και μπαλινέζικο θέατρο. Η πολυσχιδής εκπαίδευση δίνει στα παιδιά ευελιξία σκέψης ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σημερινής οικονομίας. Ξέρουμε πια ότι αυτό που σπουδάζεις δεν θα το χρησιμοποιήσεις απαραίτητα στη ζωή σου. Πρέπει λοιπόν το ίδιο το πανεπιστήμιο να σου μάθει ότι οφείλεις να είσαι συνεχώς επανεκπαιδεύσιμος».



Γόητρο και περιέργεια



Οι φοιτητές των ελληνοκεντρικών μαθημάτων είναι συνήθως παιδιά ευρωπαϊκής καταγωγής, σπάνια ασιατικής ή λατινοαμερικανικής προέλευσης. «Κάθε χρόνο, μόνο ένα μικρό μέρος των φοιτητών μας είναι Ελληνοαμερικανοί. Τα ελληνικά μαθήματα έχουν γόητρο. Οι Ελληνες έχουν καλό όνομα στο πανεπιστήμιο, είναι δεμένοι μεταξύ τους. Πολλοί ξένοι έρχονται από περιέργεια, είτε γιατί έχουν ακούσει καλά λόγια από άλλους που πήραν το μάθημα. Αλλοι αναπτύσσουν μια συμπάθεια σε εμάς από κάποιον Ελληνα φίλο ή συγκάτοικο», μας εξηγεί.



«Ο βασικός στόχος του δικού μου μαθήματος για την ελληνοαμερικανική κουλτούρα είναι να προβληματιστούν τα παιδιά για τη γλωσσική, εθνική, φυλετική ταυτότητα στην Αμερική μέσα από την οπτική γωνία της ελληνικής περίπτωσης. Χρησιμοποιώ τους Ελληνες ως πύλη εισόδου σε αυτά τα ζητήματα. Στις ΗΠΑ, η ελληνική κοινότητα ανθίσταται ιδιαίτερα στην αφομοίωση, χωρίς όμως να παραμένουμε κοινωνικό περιθώριο. Εχουμε ιστορία σε βάθος χρόνου, κάτι που βοηθάει ιδιαίτερα όταν εξετάζουμε θέματα παράδοσης».



Η συζήτηση έρχεται αναπόφευκτα στις ριζοσπαστικές μεθόδους διδασκαλίας, όπως το YouΤube ή βίντεο με stand up comedy:



«Στην Αμερική, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το μάθημά μας ενδιαφέρον, να αφουγκραζόμαστε τα νέα δεδομένα της παιδαγωγικής. Στην Ευρώπη, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις νεοελληνιστών που, ακολουθώντας την πεπατημένη, διδάσκουν τον κανόνα της γραμματείας μας, από τον “Ερωτόκριτο” του Κορνάρου μέχρι τον Σολωμό και τον “Ερωτικό Λόγο” του Σεφέρη. Εχουν καταφέρει έτσι να χάσουν το φοιτητικό ενδιαφέρον και να συρρικνώσουν το κοινό τους. Στις ΗΠΑ, για να επιζήσει ένα μάθημα πρέπει να έχει φοιτητές, άρα πρέπει ο διδάσκων να βρει τρόπους να το κάνει ελκυστικό, ζωντανό και όχι απλώς να ακολουθεί τη διδακτέα ύλη. Αν ξεκινήσεις από τον Ερωτόκριτο, την Αναγέννηση, θα διδάξεις σε μια άδεια αίθουσα και του χρόνου το μάθημα θα έχει καταργηθεί».



Προσφορά και ζήτηση



Αρα, φταίνε οι Ευρωπαίοι που τα νεοελληνικά καταργούνται;



«Τα πανεπιστήμια βεβαίως δεν είναι ανθελληνικά, απλώς λειτουργούν με ορισμένους κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Πολλοί συνάδελφοι, αντί να μάθουν να επικοινωνούν με τους δεκαοκτάχρονους, να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να προσελκύσουν νέους φοιτητές, πάνε στην Ελλάδα και ζητούν απίστευτα ποσά από υπουργεία και ιδρύματα.



Το ελληνικό κράτος γνωρίζει καλά εδώ και χρόνια σε τι ανοδική ή καθοδική πορεία είναι τα προγράμματα. Δυστυχώς, δίνει σε όλα περίπου την ίδια οικονομική ενίσχυση, και σε όσα είναι σε κρίση παραπάνω. Μήπως τα χρήματα αυτά έπρεπε να δοθούν στα προγράμματα που κάνουν αποδεδειγμένα δημιουργική δουλειά; Επιπλέον, θα έπρεπε να μας στέλνουν κάθε χρόνο οπτικοακουστικό υλικό, που δεν στοιχίζει τίποτα, από το “Δέκα” του Καραγάτση που προβλήθηκε πρόσφατα έως παλιές θεατρικές παραστάσεις».



«Μετά τη χούντα δεν υπήρξε αυτοκριτική»



Ρωτάμε τον Βασίλη Λαμπρόπουλο αν η πνευματική κατάρρευση ήταν ένας λόγος που η Ελλάδα οδηγήθηκε στη σημερινή οικονομική κρίση.



«Κάτι στράβωσε στα χρόνια της χούντας. Η πνευματική αντίσταση ούτε σθεναρή ήταν ούτε έγκαιρη. Πόσο γρήγορα κάποιοι που ευαγγελίζονταν αλλαγές έβαλαν την ουρά στα σκέλια! Εξατμίστηκε η δυναμική του 1965 και του 1966. Ο αντιστασιακός λόγος εναντίον των συνταγματαρχών δεν ήταν αρκετά ριζοσπαστικός, κατέφυγε σε ευκολίες, πατριδοκαπηλία, φονταμενταλισμό. Η γενιά μου βρέθηκε να τραγουδάει αντάρτικα ενώ άκουγε Μπιτλς. Η Ελλάδα είχε Γληνό και Ζαχαριάδη, ούτε Τρότσκι ούτε Γκράμσι. Είχε τον Καστοριάδη και τον Πουλαντζά, που όμως έζησαν αλλού. Μετά τη χούντα δεν υπήρξε αυτογνωσία ούτε αυτοκριτική. Περάσαμε αυτήν την επτάχρονη ταπείνωση, αλλά τι μάθαμε; Αντιθέτως, επικράτησε η τάση “τι θα κερδίσω εγώ για το ξύλο που έφαγα από την ΕΣΑ”. Πλήρης εξαργύρωση των αγώνων με θέσεις σε κρίσιμα πόστα. Ο αντιστασιακός ναρκισσισμός της περιόδου 1971 - 74 κρατάει μέχρι σήμερα, διότι κανείς από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχει αποσυρθεί αλλά μονοπωλούν όλες τις θέσεις, στην πολιτική, στη δημόσια ζωή, στα πανεπιστήμια».



Κερδίζω πόντους και τη συμπάθεια συνομηλίκων μου



Γιατί μαθαίνω ελληνικά. «It’s fun!» απαντά συνοπτικά η Σάρα Τρέιβορ από την τάξη του Παναγιώτη Παφίλη και δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα. «Οταν είπα στους γονείς μου ότι κάνω νέα ελληνικά, κατσούφιασαν. Μου είπαν “άντε να μάθεις κάτι χρήσιμο όπως τα ισπανικά”. Εμένα όμως το να μαθαίνω ελληνικά με κάνει να νιώθω ξεχωριστή από τα υπόλοιπα παιδιά».



«Μαθαίνω ελληνικά, γιατί όλοι οι άλλοι μαθαίνουν ισπανικά και ήθελα να αποστασιοποιηθώ. Οι γονείς μου είναι από τη Σκανδιναβία, αλλά βρήκαν πολύ κουλ την απόφασή μου να μάθω μια τέτοια γλώσσα, αν και σπουδάζω βιοχημεία», λέει ο Κρις Γουόλτερς. «Οταν λέω στους συνομηλίκους μου ότι έχω γραφτεί στα νέα ελληνικά, κερδίζω πόντους στη συμπάθειά τους. Το πρόβλημα είναι η εξάσκηση». Ο Αντι Σνόου που σπουδάζει ιστορία κάνει μαθήματα ελληνικών, γιατί του χρησιμεύουν στην ετυμολογία και στην κατανόηση των εννοιών. «Εκτός αυτού, όλα τα παιδιά που κάνουν ελληνικά έχουμε γίνει μια παρέα και δεν θέλω να τους χάσω. Δεν έχω κανένα Ελληνα συγγενή για να μιλάω μαζί του, αλλά τώρα πια έχω Ελληνες φίλους. Η γραμματική σας είναι δύσκολη, δεν “παίζεται”».



Ο εβραϊκής καταγωγής Στίβεν Σνάιντερ φοίτησε στο Μπρονξ σε ένα από τα ελάχιστα αμιγώς αμερικανικά σχολεία στις ΗΠΑ όπου διδάσκονται νέα ελληνικά. «Μου φαινόταν μια γλώσσα αστεία και ενδιαφέρουσα, πιο χαλαρή από τα γαλλικά. Η μαμά μου μού έκανε πλάκα και με ρώταγε αν μάθαμε τίποτα για τη φέτα. Αμα θέλω να κάνω εξάσκηση, πάω σε εστιατόρια στην Αστόρια, είμαι Νεοϋορκέζος. Το να μαθαίνεις ελληνικά, σε βοηθάει να μάθεις όποια άλλη γλώσσα θέλεις».



Της Μαργαριτας Πουρναρα

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΘΕΜΑ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

Επί τρεις και πλέον ώρες από τις 15.00 σήμερα ισχυρές αστυνομικές και κατασταλτικές δυνάμεις συγκρούονται με κατοίκους στη γέφυρα του Κουβαρά, στο ύψος της Κερατέας. Είμαστε αντιμέτωποι με νέα εισβολή των ΜΑΤ στην πόλη μας!
Σε εγρήγορση αλλά δυο καίρια σημεία της πόλης της Κερατέας.


Ο κόμβος του Μπαλτά και το μπλόκο στο ΒΙΟ.ΠΑ. είναι γεμάτα από πολίτες του Δήμου Λαυρεωτικής σε μια ύστατη προσπάθεια να μην μπουν αστυνομικές δυνάμεις και μηχανήματα στην πόλη και το Οβριόκαστρο.
Στιγμή δεν έχουν σταματήσει να χτυπάνε οι καμπάνες ενώ η σειρήνα από το Δημαρχείο σκίζει τον αέρα της Λαυρεωτικής.
Οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι έχουν δίκιο, το διεκδικούν και θα συνεχίσουν όπως κάνουν εδώ και 110 ημέρες, γιατί στηρίζουν τη νομιμότητα και απαιτούν την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που έχουν κηρύξει παράνομο το έργο του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο.


Οι θέσεις του Δήμου Λαυρεωτικής είναι γνωστές και αμετακίνητες...
Υπάρχουν προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με σύγχρονες μεθόδους. Η κυβέρνηση αρνείται το διάλογο.
Όμως από την αναλγησία, την ξεροκεφαλιά, την έλλειψη διαλόγου και την ακαμψία της Κυβέρνησης περνάμε σε μια επίδειξη πυγμής και επιβολής μέτρων χούντας και κατάλυσης κάθε δημοκρατικού δικαιώματος. Θέλουν να κάμψουν την αγωνιστικότητα και την αντίσταση των κατοίκων της Κερατέας και ευρύτερα της Λαυρεωτικής και στο πρόσωπό τους να χτυπήσουν όποιον αντιστέκεται απέναντι στη βάρβαρη και αντιλαϊκή τους πολιτική.


Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με αξιοπρέπεια για τον τόπο μας.
Αυτή τη στιγμή που για άλλη μια φορά με βία η κυβέρνηση και η αστυνομία χτυπάνε τον τόπο, τους κατοίκους και τη νεολαία μας, καλούμε κάθε θεσμικό παράγοντα, κάθε πολιτική δύναμη της Ελλάδας, όλους τους ενεργούς πολίτες να πάρουν θέση και να σταθούν στο πλευρό της αγωνιζόμενης Κερατέας. Καλούμε σε συμπαράσταση κάθε συμπολίτη μας.
Στην Κερατέα δε μπαίνει μόνο το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τίθεται ένα μεγάλο θέμα Δημοκρατίας.


Ζητάμε έμπρακτη αλληλεγγύη από παντού!

Πως ορίζεται η επιτυχία;

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Εξετάσεις για την απόκτηση Πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη

Προκηρύσσουμε εξετάσεις για την απόκτηση Πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη, περιόδου A΄ 2011 στην περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας Αττικής για τις 11 και 12 Απριλίου 2011, με ώρα ενάρξεως 09:00.
Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν, για μεν την κατηγορία 2, όσοι έχουν
συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους, για δε την κατηγορία 1, όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση συνοδευμένη από τα απαραίτητα
δικαιολογητικά στις έδρες των αντίστοιχων Δ/νσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, όπου υπάγεται η διεύθυνση κατοικίας τους μέχρι τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2011.
Οι ως άνω Διευθύνσεις Μεταφορών & Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής ή άλλης Περιφέρειας ( λόγω αδυναμίας συγκρότησης επιτροπής ζητά την συνδρομή – εξέταση των υποψηφίων της από την επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής), παρακαλούνται να στείλουν σχετικό πίνακα δικαιούμενων να συμμετάσχουν στις ως άνω εξετάσεις στην Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής μέχρι την Τετάρτη 6 Απριλίου 2011.
Οι υποψήφιοι συνυποβάλλουν με την αίτησή τους τα εξής δικαιολογητικά:
1. Αίτηση.
2. Πιστοποιητικό γέννησης ή φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου. Σε περιπτώσεις υπηκόων άλλων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, αποδεικτικά έγραφα που
σχετίζονται με την νομιμότητα της παραμονής τους, την υπηκοότητά τους και την μόνιμη διαμονή τους.
3. Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν τους έχει αφαιρεθεί άδεια ερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου και αναφορικά με τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
4. Αντίγραφο πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη «Κατηγορίας 2», εάν υπάρχει.
5. Παράβολο 17,50 є.
6. Δύο (2) έγχρωμες φωτογραφίες ‘τύπου διαβατηρίου’.
Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων ( Αναστάσεως 2 & Τσιγάντε – Παπάγου ).

ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ_29 3 2011

Πώς θα είναι η... «Δανία του Νότου»

ΠΑΛΙΟ  αλλά ΕΠΙΚΑΙΡΟ....



Στην ομιλία του ΤΟ 2009 στη ΔΕΘ, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι θα κάνει την Ελλάδα «Δανία του Νότου».

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα χαρακτηριστικά της Δανίας...
* Οι μαθητές που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία στη Δανία επιδοτούνται από το κράτος.
* Μια ομάδα γονέων μπορεί να προσλάβει δασκάλους (που πληρώνονται από το κράτος) και να δημιουργήσει το δικό της σχολείο.

* Δεν υπάρχει πανεπιστημιακό «άσυλο».

* Δεν υπάρχουν αιώνιοι φοιτητές. Ένας φοιτητής που θα αποτύχει δύο συνεχόμενες φορές στις εξετάσεις θα πρέπει να εγκαταλείψει τη σχολή.

* Οι φοιτητές αγοράζουν τα πανεπιστημιακά βιβλία -δεν τα παίρνουν δωρεάν.

* Δεν υπάρχει ένα πανεπιστημιακό εγχειρίδιο. Υπάρχουν πολλά βιβλία γραμμένα πολλές φορές και σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γερμανικά).

* Πολλές φορές οι κενές θέσεις διδασκαλίας στα πανεπιστήμια της Δανίας διαφημίζονται στα διεθνή επιστημονικά έντυπα. Στόχος είναι να προσελκυσθούν τα καλύτερα μυαλά και όχι να βολευτούν τα «φιλαράκια».

* Στόχος του εκπαιδευτικού συστήματος είναι να παράγει άτομα που μπορούν να ανταποκριθούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις ενός διεθνοποιημένου περιβάλλοντος -και όχι άτομα έτοιμα να «παρκάρουν» για όλη τους τη ζωή στο Δημόσιο.

* Επιτρέπονται οι μαζικές απολύσεις χωρίς αποζημίωση. Μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει από τη μια ημέρα στην άλλη όλο το προσωπικό.

* Οι εργοδότες δεν πληρώνουν εισφορές.

* Οι άνεργοι είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν μαθήματα μετεκπαίδευσης και να στραφούν προς νέες μορφές απασχόλησης, αν ο κλάδος είναι κορεσμένος. Αν αρνηθούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ή αν αρνηθούν να πάρουν τη θέση εργασίας που θα τους υποδείξει το γραφείο ανεργίας, τερματίζεται το γενναιόδωρο επίδομα ανεργίας.

* Η παγκοσμιοποίηση και η ανταγωνιστικότητα των δανικών προϊόντων θεωρείται από όλους η απόλυτη προϋπόθεση για την ευμάρεια της χώρας.

* Οι γιατροί δεν παίρνουν «φακελάκι».

* Οι καθηγητές δεν κάνουν «ιδιαίτερα».

* Οι δημοσιογράφοι δεν δουλεύουν παράλληλα με το ΜΜΕ και σε γραφεία Τύπου υπουργείων ή επιχειρήσεων.

* Οι εφοριακοί δεν τα «πιάνουν».

* Οι δικαστικοί δεν λαδώνονται από τα «κυκλώματα».

* Οι πολιτικοί δεν παρίστανται σε μεσαιωνικές τελετές που έχουν ως αντικείμενο τη λατρεία «θαυματουργών εικόνων»!

* Η επιρροή της Εκκλησίας της Δανίας στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας τερματίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα.

* Δεν υπάρχουν ούτε στρατιωτικές ούτε μαθητικές παρελάσεις.

* Η Δανία δεν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να επιβάλλει πώς θα ονομάζονται άλλες χώρες, άλλες γλώσσες ή άλλες εθνότητες. Αν μια χώρα ονομαζόταν «Γιουτλάνδη» (επαρχία της Δανίας) και αν οι κάτοικοί της ισχυρίζονταν ότι προέρχονται από τους Βίκινγκς, οι Δανοί θα το θεωρούσαν πολύ ενδιαφέρον και θα έσπευδαν να εκμεταλλευτούν τις οικονομικές ευκαιρίες που τους παρείχε αυτή η προνομιακή σχέση.

* Το κεντρικό μήνυμα που προσπαθεί να περάσει η διδασκαλία της ιστορίας στα σχολεία δεν είναι τα «επιτεύγματα του Εθνους», αλλά οι αδυναμίες του ανθρώπου.

* Τα γεγονότα αποκαλούνται με το όνομά τους. Οταν οι Δανοί το 1520, σε εισβολή τους στη Σουηδία έσφαξαν 52 Σουηδούς ομήρους, το γεγονός αυτό αποκαλείται στην ιστορία τους ως: «Το μακελειό της Στοκχόλμης». Δεν αποκαλείται «Η ηρωική άλωση της Στοκχόλμης».

*Στη Δανία, αν διαφοροποιηθεί κάποιος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν χαρακτηρίζεται «αντιδανός». Στα δανικά η έκφραση «αντιδανός» δεν υπάρχει.

*Στη δημόσια συζήτηση μια άποψη κρίνεται από τα εμπειρικά δεδομένα στα οποία στηρίζεται και όχι από τα «σκοτεινά» συμφέροντα που εξυπηρετεί.

*Ολοι οι νέοι έχουν εγκαταλείψει το σπίτι των γονιών τους και μένουν μόνοι τους όταν κλείσουν τα 18. Δεν μένουν με τη μαμά τους μέχρι τα 40.

*Οι εφημερίδες δεν προσφέρουν CD, διακοπές και αυτοκίνητα για να ανεβάσουν τις κυκλοφορίες τους.

*Με τα θέματα που αφορούν τη γερμανόφωνη μειονότητα που διαβιεί στο νότιο τμήμα της χώρας ασχολούνται οι δημοτικές αρχές και όχι η ασφάλεια και οι μυστικές υπηρεσίες.

*Σε περίπτωση διαζυγίου, ισχύει κοινή επιμέλεια των τέκνων. Για όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν την ανατροφή του παιδιού συναποφασίζουν και οι δύο γονείς και όχι αποκλειστικά η μητέρα.

*Οι Δανοί δεν θεωρούν ότι ο λόγος για τον οποίο έχασαν τον Τριακονταετή πόλεμο εναντίον των Σουηδών το 1625 οφείλεται σε «σκοτεινές ενέργειες» της CIA.



Θα κάνει λοιπόν ο Γιώργος την Ελλάδα «Δανία του Νότου»; Πιθανώς. Και κάπου εκεί ξύπνησα...





Τάκης Μίχας

Δήλωση του Αυστραλού Πρωθυπουργού!!!

«Οι μετανάστες, και όχι οι Αυστραλοί, είναι αυτοί που πρέπει να προσαρμοστούν. Έτσι είναι, και άμα τους αρέσει! Βαρέθηκα να ανησυχούμε σε αυτή τη χώρα μήπως προσβάλλουμε ένα άτομο ή την κουλτούρα του. Από τότε που έγιναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Bali, η πλειοψηφία των Αυστραλών ένιωσε ένα κύμα πατριωτισμού.





Η κουλτούρα μας εξελίχθηκε σε δύο αιώνες γεμάτους αγώνες, προσπάθειες και νίκες από εκατομμύρια άντρες και γυναίκες που επιζητούσαν την ελευθερία.





Η κύρια γλώσσα που μιλάμε είναι τα Αγγλικά. Όχι τα Ισπανικά,τα Λιβανέζικα, τα Αραβικά, τα Κινέζικα, τα Γιαπωνέζικα, τα Ρώσικα ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα.





Οπότε, αν θέλετε να γίνετε μέρος της κοινωνίας μας, μάθετε τη γλώσσα μας!





Οι περισσότεροι Αυστραλοί πιστεύουν στο Θεό.





Αυτό δεν είναι κάποιο Χριστιανικό, ακροδεξιό, πολιτικό κίνημα, αλλά γεγονός: Χριστιανοί, άντρες και γυναίκες, με Χριστιανικές αρχές, ίδρυσαν αυτή τη χώρα, και αυτό είναι καθαρά καταγεγραμμένο. Αρμόζει, λοιπόν, να το δείχνουμε πάνω στους τοίχους των σχολείων μας.





Αν ο Θεός μας σας προσβάλλει, σας προτείνω να βρείτε άλλο μέρος του κόσμου για να ζήσετε, διότι εμάς ο Θεός είναι μέρος της κουλτούρας μας. Θα δεχτούμε αυτά που πιστεύετε, χωρίς ερωτήσεις. Αυτό που ζητάμε είναι να δεχτείτε κι εσείς αυτό που πιστεύουμε εμείς, και να ζήσετε μαζί μας με αρμονία, χαρά και ειρήνη.





Αυτή είναι η δική μας χώρα, η δική μας γη και ο δικός μας τρόπος ζωής, και θα σας προσφέρουμε κάθε ευκαιρία να τα απολαύσετε κι εσείς.





Όμως, μόλις χορτάσετε να παραπονιέστε, να γκρινιάζετε και να μουρμουρίζετε για τη σημαία μας, τον όρκο πίστης στη χώρα μας που δίνετε όταν παίρνετε την υπηκοότητα, τα χριστιανικά μας πιστεύω, τον τρόπο ζωής μας, τότε σας ενθαρρύνω να εκμεταλλευτείτε μια άλλη μεγάλη ελευθερία της Αυστραλίας: Το δικαίωμα να φύγετε!





Αν δεν είσαστε ευχαριστημένοι, τότε φύγετε!





Δε σας φέραμε εδώ με το ζόρι.





Εσείς διαλέξατε να έρθετε.





Οπότε, δεχτείτε τη χώρα που εσείς διαλέξατε!»





Νὰ τοῦ στείλω τὰ συγχαρητήριά μου;



Στὴν Ἑλλάδα δυστυχῶς «κυβερνοῦν» οἱ κουδουνίστρες σήμερα. Ἐὰν στοιχειωδῶς σκέπτονταν, θὰ προάσπιζαν τοὐλάχιστον τὰ συμφέροντα τῆς χώρας! Ὅπως ὁ πρωθυπουργός τῆς Αὐστραλίας.Ἀντί αὐτοῦ, συνομιλοῦν μὲ παρανόμους καὶ κάνουν συμφωνίες. Συμφωνίες τέτοιες ποὺ οὐδόλως συμφέρουν τὴν χώρα καὶ τοὺς πραγματικούς κατοίκους της. Ὄχι τοὺς μαϊμουδένιους ποὺ μπῆκαν ἀπό τὰ παράθυρα.



Παράδειγμα; Ἡ κα Νταράλα! Ἀντί νὰ κυττάξῃ πῶς θὰ ἐξοικονομήσῃ μερικά ἑκατομμύρια γιὰ τοὺς Ἕλληνες ποὺ πεινοῦν, ἀντί νὰ δείξῃ (ὅπως κάθε σοβαρός πολιτικός ποὺ σέβεται τὸν ἑαυτό του) τὴν ἔξοδο σὲ ὅλους, (διότι ΟΛΟΙ εἶναι ΛΑΘΡΑΙΟΙ), ἐφ΄ ὅσον ὅλοι ἀπό τὸ παράθυρο μᾶς ἤλθαν, τάζει:



Καὶ μετά τὶ περιμένει; Νὰ τὴν σεβόμαστε ἢ νὰ τὴν ὑπολογίζουμε; Ἢ μήπως ἐλπίζει ὅτι σὲ λίγον καιρό θὰ ἔχουμε ξεχάσει;

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Σήμερα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υλοποιούν πολιτικές για την πρόληψη, μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση όλων των υλικών και προϊόντων, που είναι στα απορρίμματα, και μειώνουν τα προς τελική διάθεση υλικά σε ποσοστά που ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις και το 80% ή το 90%.


Στην Ε.Ε. υπάρχουν περιοχές και πόλεις, που σχεδόν δεν χρειάζονται ΧΥΤΑ, γιατί εφαρμόζουν ήδη ολοκληρωμένα τις εναλλακτικές πολιτικές διαχείρισης


Η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. απαγορεύει [ή σκοπεύει να απαγορεύσει] τη διάθεση σε ΧΥΤΑ των ανακυκλώσιμων και βιοδιασπώμενων υλικών.


Στην Ε.Ε. επιδοτούνται και ενισχύονται χιλιάδες κοινωνικές ή άλλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και εναλλακτική διαχείριση υλικών και προϊόντων, με ταυτόχρονη δημιουργία κοινωνικά χρήσιμων και περιβαλλοντικά αποδεκτών πολλών χιλιάδων θέσεων απασχόλησης.


Υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες και ελληνική νομοθεσία που μας υποχρεώνουν να ανακυκλώνουμε ένα σημαντικό ποσοστό όλων των υλικών που υπάρχουν στα απορρίμματα.


Στα σκουπίδια μας υπάρχουν υλικά όπως:


α. το χαρτί, το γυαλί, τα μέταλλα, τα πλαστικά, που τα θέλουν οι βιομηχανίες ως πρώτη ύλη, με ταυτόχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους δήμους και τους δημότες,


β. τα οργανικά, που μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε λίπασμα, είτε στο σπίτι μας με κάδους κομποστοποιητές, είτε σε ειδικές εγκαταστάσεις,


γ. τα ογκώδη αντικείμενα, τα οχήματα, τα λάστιχα, τα ορυκτέλαια, οι ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, οι μπαταρίες και τα άλλα επικίνδυνα οικιακά, για τα οποία μπορεί και πρέπει να γίνεται εναλλακτική διαχείριση με ξεχωριστή συλλογή, ανάκτηση επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.


Η υλοποίηση των πολιτικών εναλλακτικής διαχείρισης μπορεί στο άμεσο μέλλον να μειώσει κατά 80-90% τον όγκο των σημερινών απορριμμάτων, να ελαχιστοποιήσει την επικινδυνότητά τους και ταυτόχρονα να εξοικονομηθούν πρώτες ύλες και ενέργεια.


Οι χώροι ταφής είναι ακριβοί, δεσμεύουν πολύτιμες εκτάσεις γης και δημιουργούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα.


Όταν όλα τα αυτά συμβαίνουν, είναι δυνατόν να συζητούμε μόνο για το που θα χωροθετήσουμε κάποιους ΧΥΤΑ;
Για τη διαχείριση των αστικών σκουπιδιών, τα οποία δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ή να αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο οι Δανοί δεν δίστασαν να προκρίνουν ένα σχέδιο από το οποίο, όταν υλοποιηθεί, οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης θα έχουν τριπλό κέρδος.


Πρώτον, θα έχουν αποκτήσει ένα ζωντανό μνημείο οικολογίας, το οποίο θα τους διδάσκει για τη ζημιά που προκαλεί στο περιβάλλον η ακατάσχετη κατανάλωση.


Δεύτερον, με την καινοτόμο τεχνολογία που θα εφαρμοστεί, θα καταφέρουν να περιορίσουν σχεδόν κατά το ένα δέκατο τον όγκο των απορριμμάτων που παράγουν.


Στο Αμάγκερ της Δανίας ένα υπερσύγχρονο φιλικό για το περιβάλλον εργοστάσιο ανακύκλωσης - αποτέφρωσης απορριμμάτων το οποίο σχεδιάζεται να λειτουργήσει το 2015 θα μετατρέπει τα απορρίμματα σε ρεύμα και θέρμανση για 140.000 νοικοκυριά ενώ μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό θα οδηγείται για υγειονομική ταφή.




Το πρωτοποριακό εργοστάσιο που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα φέρει τουρισμό δεν είναι απλώς φιλικό για το περιβάλλον αλλά είναι ό,τι πιο βιώσιμο περιβαλλοντικά έχει να επιδείξει η σύγχρονη τεχνολογία.


Το εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων που βρίσκεται στα περίχωρα της Κοπεγχάγης, δεν θα είναι απλώς ένα εργοστάσιο αποτέφρωσης σκουπιδιών αλλά και μια πλαγιά για σκι.






Ο διευθυντής του δανικού αρχιτεκτονικού γραφείου θεωρεί ότι το φουτουριστικό αυτό έργο που θα είναι έτοιμο το 2015, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ενός κτιρίου και μιας πόλης που τηρεί όλους τους κανόνες της οικολογικής, της οικονομικής και της κοινωνικής βιωσιμότητας.
Το εργοστάσιο λειτουργούσε εδώ και πέντε δεκαετίες ως αποτεφρωτήρας σκουπιδιών μέχρι τη στιγμή που σταμάτησε να δέχεται σκουπίδια.
Η καινούργια υπερσύχρονη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, έκτασης 95.000 τ.μ. στο νησί Αμάγκερ, πρόκειται να αντικαταστήσει την παρακείμενη γερασμένη μονάδα, Amagerforbraending, μεταμορφώνοντας τα σκουπίδια σε ηλεκτρική ενέργεια.


Τα σχέδια του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group, εκτός από την νέα μονάδα που θα δημιουργήσει, περιλαμβάνουν και τη δημιουργία του πιο εναλλακτικού προορισμού αναψυχής, περιμετρικά του νέου κτιρίου, το οποίο θα είναι ντυμένο στο πράσινο και θα φεγγοβολά τη νύχτα.






Στόχος των αρχών ήταν να το ανακαινίσουν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον που θα έχει διπλή χρησιμότητα.
Οι Δανοί και όχι μόνο θα μπορούν να κάνουν εκεί ιστιοπλοϊα, αναρρίχηση, go kart και θαλάσσιο σκι. Η επικλινής οροφή του γιγαντιαίου εργοστασίου θα αποτελέσει την ιδανική τοποθεσία κατασκευής τεχνητής πίστας χιονοδρομιών. Με τρεις διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας!




«Θέλουμε να πετύχουμε κάτι περισσότερο από το να περιβάλουμε απλώς τη μονάδα με ένα ευπαρουσίαστο κέλυφος», αναφέρουν οι Σκανδιναβοί αρχιτέκτονες της BIG. «Η φιλοδοξία να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία με την έννοια της επιπλέον λειτουργικότητας δεν έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοδοξία μας να κατασκευαάσουμε κάτι όμορφο. Μπορούμε να τα πετύχουμε και τα δύο. Παρουσιάζουμε ένα είδος εγκατάστασης που μετατρέπει τα απορρίμματα σε ενέργεια και το οποίο είναι εξίσου προσοδοφόρο σε περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς όρους.


Από τις πράσινες εγκαταστάσεις του Αμάγκερ θα διέρχονται 500.000 άχρηστα αντικείμενα των κατοίκων της Κοπεγχάγης, τα οποία θα μετατρέπονται σε ρεύμα και θέρμανση για 140.000 νοικοκυριά. Κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που θα ελκύεται στην ατμόσφαιρα από τη λειτουργία του θα σηματοδοτείται με έναν δακτύλιο καπνού που θα αναδύεται από την σούπερ μοντέρνα καμινάδα. Η Δανία ανακυκλώνει 44% των απορριμμάτων της, παράγει ενέργεια από το 52% και στέλνει μόλις το 4% για υγειονομική ταφή.


Το κόστος κατασκευής του θα ανέλθει στα 400 εκατομμύρια ευρώ.


Αυτού του είδους τα εργοστάσια έχουν αποκτήσει μεγάλη απήχηση και αποτελούν πλέον μια σημαντική πηγή καυσίμων στη Δανία, γεγονός που επιτρέπει στη χώρα να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, να περιορίσει τη χρήση των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και να μειώσει τις δαπάνες για ενέργεια.

Η Δανία μετράει αυτή τη στιγμή 29 τέτοια εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή 10 επιπλέον εργοστασίων. Συνολικά στην Ευρώπη υπάρχουν 400 παρόμοια εργοστάσια, με τη Δανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία να πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα.


Βιωσιμότητα


Οι νέες εξελίξεις στην τεχνολογία αποτέφρωσης απορριμμάτων έχουν μετατρέψει τα εργοστάσια καύσης στην πιο βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των αστικών σκουπιδιών, τα οποία δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ή να αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο. Συμβαδίζοντας με τις εξελίξεις, οι αρχιτέκτονες προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να αφήσουν το δικό τους στίγμα, δημιουργώντας ιδιαίτερα εντυπωσιακά εργοστάσια καύσης σε Ιαπωνία, Καναδά, Ολλανδία και Δανία. Αυτό, όμως, που επιχειρείται με την τεχνητή πλαγιά του σκι στη σκανδιναβική χώρα, δεν έχει προηγούμενο.


«Τα σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι τίποτε άλλο από κουτιά που επιβαρύνουν τον χώρο που καταλαμβάνουν, τυλιγμένα με αστραφτερό χαρτί. Θέλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από τη δημιουργία ενός όμορφου κτιρίου. Θέλουμε να εντάξουμε στο σχέδιο τη λειτουργικότητα του χώρου για τους κατοίκους», αναφερόταν στο σκεπτικό της πρότασης των Βρετανών και Δανών αρχιτεκτόνων.


Πράγματι, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ένας χώρος διαχείρισης απορριμμάτων θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα και από τους πολίτες ως χώρος αναψυχής. Το εργοστάσιο θα επενδυθεί με τεχνητά υλικά, ενώ στην οροφή του θα τοποθετηθεί χώμα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πλαγιάς 31.000 τετραγωνικών μέτρων. Στην κορυφή της πλαγιάς βρίσκεται η υψικάμινος του εργοστασίου, η οποία και κρύβει τη μεγαλύτερη τεχνολογική καινοτομία του εργοστασίου. Η υψικάμινος δεν θα εκπέμπει διαρκώς καπνό, αλλά οι αέριοι ρύποι θα συγκρατούνται μέχρις ότου να συγκεντρωθεί διοξείδιο του άνθρακα βάρους ενός τόνου. Αυτή η ποσότητα άνθρακα θα εκπέμπεται στη μορφή ενός δακτυλιδιού από καπνό, το οποίο θα έχει διάμετρο 30 μέτρων!




Αποτεφρωτήρες με φίλτρα
Η εκπληκτική σύλληψη έχει στόχο τη συνειδητοποίηση της ζημιάς που γίνεται στο περιβάλλον από την υπερκατανάλωση και, συνεπώς, την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών. Οι αποτεφρωτήρες απορριμμάτων νέας γενιάς έχουν φίλτρα που συγκρατούν τις επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία ουσίες, όπως οι διοξίνες και τα φουράνια. Αναπόφευκτα, όμως, η καύση παράγει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο «πληγώνει» την ατμόσφαιρα. Βλέποντας το γιγαντιαίο δακτυλίδι καπνού να υψώνεται στον ουρανό, οι πολίτες θα ξέρουν πως η παγκόσμια ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής. Αντίστοιχα μηνύματα, σε ηλεκτρονικές πινακίδες, θα υπάρχουν και για τα υπολείμματα της καύσης, τα οποία θα περιορίζονται στο 10% του αρχικού όγκου των σκουπιδιών.


Η καύση μπορεί να μειώσει τα σκουπίδια μέχρι και στο ένα δέκατο του αρχικού τους όγκου, ωστόσο έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για ρύπανση της ατμόσφαιρας από ουσίες ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία, όπως διοξίνες και φουράνια. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα, επιστήμονες δηλώνουν πως τα νέα εργοστάσια αποτέφρωσης μπορούν να φιλτράρουν τις βλαβερές εκπομπές ρύπων, επιτρέποντας παράλληλα την παραγωγή ενέργειας. Για τον λόγο αυτό, τα σύγχρονα εργοστάσια καύσης αποκαλούνται «μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων».


Οι ειδικοί επισημαίνουν πως :

"Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να γίνεται καύση σύμμικτων απορριμμάτων, δηλαδή να καίμε απευθείας οτιδήποτε μπαίνει στους κοινούς κάδους.


Ο σχεδιασμός θα πρέπει να βασίζεται σε μονάδες διαχωρισμού των σκουπιδιών και στην ενεργειακή αξιοποίηση. Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν δύο με τρεις λύσεις για τη διαχείριση ενός μέρους των απορριμμάτων. Για να καταλήξουμε, θα πρέπει να εξετάσουμε δύο παράγοντες, πρώτον, ποια από τις μεθόδους είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και δεύτερον ποια έχει μεγαλύτερο κόστος στη διαχείριση ενός τόνου απορριμμάτων."









Φόβοι για Αντιδράσεις


Τους επόμενους μήνες οι Περιφέρειες θα επιδοθούν σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου ώστε να κλείσουν τις χωματερές και να αποφύγουν τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, είναι σαφές πως δεν υπάρχει η άνεση να αποκλείσουν τη νέα τεχνολογία αποτέφρωση.


Θετική στην εισαγωγή της τεχνολογίας στην Ελλάδα είναι και η πολιτεία. Πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος μάλιστα παραδέχονται πως ο κύριος λόγος που η αποτέφρωση με ενεργειακή αξιοποίηση δεν προκρίνεται ως βασική λύση για το πρόβλημα των σκουπιδιών, είναι ο φόβος για τις αντιδράσεις του κόσμου. «Δεν έχουμε αποκλείσει τη λύση της συγκεκριμένης μεθόδου.


Ωστόσο υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής αποδοχής. Για να λειτουργήσουν οι καινούργιοι αποτεφρωτήρες χρειάζεται να δέχονται 1.000 με 1.200 τόνους την ημέρα, άρα στην Ελλάδα οι μόνες περιοχές που η καύση είναι βιώσιμη λύση είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Πώς όμως θα μπορέσουμε να χωροθετήσουμε τέτοιες μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουμε αντιδράσεις», δηλώνουν αξιωματούχοι του υπουργείου.


«Οι καθυστερήσεις του κράτους είναι χαρακτηριστικές», λέει από την πλευρά του ο Γιάννης Ζουρνάς (πρόεδρος του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Θεσσαλονίκης)


«Το παράπονό μου είναι ότι πρόσφατα βρέθηκα στην Βαρκελώνη όπου είδα αντίστοιχα εργοστάσια ολοκληρωμένης διαχείρισης, δίπλα σε κατοικίες, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το 2005 η Βαρκελώνη διέθετε μία τέτοια μονάδα ενώ σήμερα έχει πέντε. Όλο αυτό το διάστημα, εμείς κάνουμε μόνο αιτήσεις και χαρτιά», δηλώνει.



Από την αποτέφρωση στην ενεργειακή αξιοποίηση




Η αποτέφρωση αποτελεί εδώ και δεκαετίες την κυριότερη λύση για την διαχείριση απορριμμάτων σε αρκετές χώρες της βόρειας Ευρώπης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος υπήρξε πάντα η πιο φιλική προς το περιβάλλον.


Αντιθέτως, έρευνες σε Ολλανδία, Βέλγιο και Σουηδία είχαν αποδείξει ότι υδροφόροι ορίζοντες, έδαφος και ατμόσφαιρα γύρω από τα εργοστάσια καύσης είχαν ρυπανθεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της λειτουργίας των αποτεφρωτήρων. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει οδηγία για το κλείσιμο όλων αυτών των παλαιών μονάδων καύσης μέχρι το 2020.


Τη σκυτάλη έχουν πάρει τα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης τα οποία εκθέτουν σε υψηλές θερμοκρασίες μόνο ένα μέρος των αστικών απορριμμάτων, επιτρέποντας την ανάκτηση ενέργειας. Οι καινούργιες μέθοδοι αποτέφρωσης σκουπιδιών συνοδεύονται πλέον και από αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

Ελάχιστοι οι ρύποι




Προβλέπονται ειδικά φίλτρα τα οποία συγκρατούν τις διοξίνες και τα φουράνια, ώστε τα αέρια που εκπέμπονται από την καύση των σκουπιδιών να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επιβλαβή για την ατμόσφαιρα.


Βέβαια, ακόμα κι αν οι αρμόδιοι φορείς αποφασίσουν να εισάγουν την αποτέφρωση σκουπιδιών με ενεργειακή αξιοποίηση στην Ελλάδα, αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα μας θα αποφύγει εντελώς την αναχρονιστική λύση των ΧΥΤΑ.


«Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι χώροι ταφής είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε μεθόδου διαχείρισης απορριμμάτων», λέει ο Θρασύβουλος Μανιός, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας στα ΤΕΙ Κρήτης. «Ακόμα και η ενεργειακή αξιοποίηση έχει ένα είδος υπολείμματος, το οποίο κάπου πρέπει να διατεθεί. Αυτό είναι και το στοίχημα των σημερινών χώρων που κατασκευάζονται, οι οποίοι θεωρητικά έστω έχουν την προοπτική να μετατραπούν από ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, δηλαδή σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων», καταλήγει ο καθηγητής.



Ουραγός η Ελλάδα




Στην Ελλάδα αντί να ακολουθήσουμε σαν χώρα τις Οδηγίες της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή ιεράρχηση της «πυραμίδας διαχείρισης ΣΑ», αν και χώρα-μέλος της ΕΕ, επιμένουμε ακόμα και τώρα, να εφαρμόσουμε το χειρότερο δυνατόν, ξεπερασμένο και ατελέσφορο μοντέλο της Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).


Και αυτό ενώ είναι γνωστό ότι:


• Η ΕΕ από το 2008 σταμάτησε τη χρηματοδότηση κατασκευής νέων ΧΥΤΑ.


• Η ΕΕ από το 2010 απαιτεί την παύση λειτουργίας των ΧΥΤΑ, διαφορετικά επιβάλλει τέλη απόρριψης, που ήδη σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο) ανέρχεται από € 80-100/τόνο. Επιτρέπεται μόνο η λειτουργία ΧΥΤΥ (Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), με την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί προεπεξεργασία (διαλογή, ανακύκλωση κ.λπ.)


• Σύμφωνα με τους Ειδικούς Όρους των Πρωτοκόλλων Χρηματοδότησης, η χρηματοδότηση των προς κατασκευή – αν και ήδη ξεπερασμένων – ΧΥΤΑ από την ΕΕ προϋποθέτει ότι θα έχει προηγηθεί «προεπεξεργασία (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση)…αλλιώς θα επανεξετασθεί η χρηματοδότηση…»


• Στο Προεκλογικό Πρόγραμμα της ΝΔ, Φεβ. 2004, σελ. 253, γράφονται τα εξής: «Οι θνησιγενείς λύσεις των χώρων ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) όξυναν αντί να λύσουν το πρόβλημα… Πρώτη βασική αρχή της περιβαλλοντικής μας πολιτικής είναι η διασφάλιση της συμμετοχής του πολίτη στη διαμόρφωση και εφαρμογή στην πράξη των περιβαλλοντικών μέτρων». Ας σημειωθεί εδώ ότι η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, καταψήφισε τον Ιούλιο 2003 το Ν. 3164/03 της κας. Βάσως Παπανδρέου για τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ Αττικής.




ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ;




• Βεβαίως και υπάρχουν άλλες λύσεις, με βέλτιστη λύση τη Διαλογή στην Πηγή, Ανάκτηση, Ανακύκλωση και Αξιοποίηση. Αυτή η λύση είναι η κορωνίς στην ιεράρχηση της «πυραμίδας διαχείρισης Σ.Α.» της ΕΕ. Εφαρμόζεται ευρέως σε όλη την ΕΕ. Εάν οι μεγάλοι Δήμοι της Αττικής (Αθήνα, Πειραιάς, Περιστέρι, Ν. Ιωνία κ.λπ.) εφαρμόσουν το μοντέλο αυτό εντός των ορίων τους, όπως έχουν ήδη κάνει οι Δήμοι Ελευσίνας, Παιανίας κ.λπ., το πρόβλημα θα λυθεί στην πηγή του.


• Εάν οι παραπάνω μεγάλοι Δήμοι δεν αισθάνονται την ανάγκη ή αποδεικνύονται ανίκανοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελευσίνας και της Παιανίας και επιμένουν στη διαχείριση των απορριμμάτων τους ως «συμμείκτων», τότε ας εφαρμόσουν την επόμενη αποδεκτή από την ΕΕ λύση της ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης, αεριοποίησης, ακόμα και της προτιμούμενης από τον ΕΣΔΚΝΑ λύση της βιολογικής ξήρανσης). Και αυτό με χωροθέτηση εντός των ορίων τους, όπως γίνεται και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως για παράδειγμα:


i. Το εργοστάσιο Καύσης-σε-Ενέργεια του Hundertuvasser, στο Κέντρο της Βιέννης, που το 2006 θαύμασε ο Δήμαρχος της Αθήνας κ. Νικήτας Κακλαμάνης .


ii. Το μοντέλο διαχείρισης των Σ.Α. που ακολουθεί η Μαγιόρκα, που περιλαμβάνει και Καύση-σε-Ενέργεια, στα περίχωρα της Palma .


iii. Το εργοστάσιο Αεριοποίησης-Εξαέρωσης στο Αμβούργο.


iv. Οι περίπου 140 λοιπές εγκαταστάσεις καύσης στην ΕΕ.


• Όλες οι εγκαταστάσεις Καύσης-σε-Ενέργεια χωροθετούνται στα όρια (εντός ή στα περίχωρα) των μεγάλων Δήμων-παραγωγών απορριμμάτων. Έτσι, το ζεστό νερό που προκύπτει ως υποπαράγωγο της διαδικασίας, διατίθεται – συχνά δωρεάν – σε χιλιάδες νοικοκυριά με τηλεθέρμανση. Καλύπτονται έτσι οι ανάγκες θέρμανσης το Χειμώνα και ψύξης το Καλοκαίρι (με αναστροφή του κύκλου), εξοικονομώντας χιλιάδες τόνους πετρελαίου θέρμανσης και κιλοβατώρες ψύξης.


• Εάν ούτε για αυτό υπάρχει θέληση, ας εφαρμοστεί η «λύση Οικονομόπουλου» σε πανελλήνια κλίμακα, με την κατασκευή 7-10 κεντρικών θέσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Είναι καιρός οι μεγάλοι Δήμοι να αναλάβουν την ευθύνη της διαχείρισης των σκουπιδιών τους, στα όρια των περιοχών τους, και όχι να πιέζουν να τα κάνουν εξαγωγή στην αυλή του γείτονα (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα), εφαρμόζοντας πρώτοι αυτοί το σύνδρομο ΝΙΜΒΥ (not in my back yard) για το οποίο κατηγορούν τους αδύναμους – από πλευράς ψήφων – γείτονές τους.


http://forkeratea.blogspot.com/2011/03/blog-post_27.html

ΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ ΟΤΑΝ ΚΑΒΑΛΙΚΕΨΕΙΣ .. ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝΕ ΟΤΑΝ ΘΑ ΞΕΠΕΖΕΨΕΙΣ !!

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Δημόσια Διαβούλευση του Υπουργείου Οικονόμικών για το Προσχέδιο Νόμου «Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και άλλες διατάξεις»

 Με το παρόν σχέδιο νόμου προτείνεται η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει ζωτικούς για το έργο του Υπουργείου Οικονομικών οργανισμούς, όπως είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), οι οποίοι καλούνται σήμερα να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.



Δείτε τη διαβούλευση εδώ: http://www.opengov.gr/minfin/?p=869.



Με τις προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις παρέχονται τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία στους παραπάνω φορείς, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους προς όφελος της εθνικής οικονομίας.



Μπορείτε να συμμετέχετε στη διαβούλευση εδώ: http://www.opengov.gr/minfin/?p=869 έως τις 29 Μαρτίου 2011.

Ο δίσκος της Φαιστού· το πρώτο έντυπο στην παγκόσμια ιστορία

Ο Δίσκος της Φαιστού (που βρέθηκε το 1908 από τον L. PERNIER στον Β.Α. τομέα του ανακτόρου της Φαιστού) με την αποτυπωμένη* γραφή του, μαζί με την επιγραφή σε χαλκό από το Ιδάλιον της Κύπρου, αποτελούν σπουδαιότατα ευρήματα για την ανθρωπότητα και το ελληνικό έθνος.
Αυτά σε συνδυασμό με την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β από τον "ερασιτέχνη" Μ. Βεντρίς (αρχιτέκτονας στο επάγγελμα) την 1/6/52 που έδωσε ένα ηχηρό ράπισμα σε όλους τους "επιστήμονες" που ήταν απόλυτα σίγουροι πως η Γραμμική Β δεν είναι ελληνική γλώσσα (αφού σύμφωνα με τη θεωρία περί ινδοευρωπαίων οι Ελληνες δεν υπήρχαν (!) τότε) απέδειξαν την αρχαιότητα της ελληνικής γλώσσας.
Ο Δίσκος της Φαιστού που χρονολογείται στην αρχή των Νεοανακτορικών χρόνων (17ος π.Χ. αιώνας), φέρει σημεία της "ιερογλυφικής γραφής" και στις δύο όψεις, που αποτυπώθηκαν με σφραγίδες, όταν ο πηλός ήταν νωπός. Πρόκειται λοιπόν για την παλαιότατη ένδειξη τυπογραφίας στον κόσμο, αναπαραγωγής γραπτών κειμένων με καλούπια σημείων.
Και οι δύο επιγραφές έχουν αποτυπωθεί σε σπειροειδή διάταξη, από την περιφέρεια προς το κέντρο. Συνολικά τα σημεία στις δυο όψεις του δίσκου είναι 242. Αυτά διαρρυθμίζονται σε 61 ομάδες (λέξεις), πού η κάθε μία χωρίζεται από την άλλη με κάθετες εγχάρακτες γραμμές. Ο αριθμός των σημείων σε κάθε λέξη ποικίλλει από δύο έως επτά. Οι λέξεις στην Α πλευρά του δίσκου είναι 30 ενώ στην Β πλευρά του είναι 31. Τα διαφορετικά σύμβολα είναι 45 (και σύμφωνα με τον συγγραφέα Α. Βασιλάκη δεν απεικονίζεται πάντα το ίδιο γράμμα τού συμβατικού ελληνικού κρητικού αλφάβητου, σε κάθε ένα από αυτά).
Επίσης, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν δεκαπέντε σύμβολα και στις δύο πλευρές του, πού έχουν μία υπογεγραμμένη, άλλοτε πλάγια και άλλοτε κάθετη προς το σύμβολο. Τα σύμβολα αυτά απαντούν μόνο στην αρχή λέξεων και η υπογεγραμμένη προστέθηκε με μία γραφίδα.


 * η γραφή -όπως προαναφέραμε- έχει αποτυπωθεί στον πηλό με κινητά στοιχεία (όπως στα σημερινά τυπογραφεία, γεγονός που δείχνει τυποποίηση και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα παρόμοια αντικείμενα). Ιδια γραφή έχει βρεθεί σε έναν πέλεκυ που βρέθηκε στο μινωικό ιερό σπήλαιο του Αρκαλοχωρίου, καθώς και σε έναν πυραμοειδή λίθο που βρέθηκε στην περιοχή των Μαλίων.




Κίνητρα για εξοικονόμηση νερού κατ΄οίκον

Η εξοικονόμηση νερού πρέπει να γίνει μια συνήθεια στην καθημερινότητά μας

Η εξοικονόμηση νερού πρέπει να γίνει μια συνήθεια στην καθημερινότητά μας


Πρόγραμμα εξοικονόμησης νερού κατ΄οίκον ανάλογο με εκείνο της εξοικονόμησης ενέργειας προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου).

Όπως είπε η κ. Μπιρμπίλη, θα δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο σπάταλη χώρα στον κόσμο στη χρήση νερού, μετά τις ΗΠΑ. Η υπουργός είπε ακόμα ότι η επαναχρησιμοποίηση νερού από τους βιολογικούς καθαρισμούς, για άρδευση και βιομηχανική χρήση, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την εξοικονόμησή του.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα διαθέσει 30 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας και τη δημιουργία δικτύων μεταφοράς του νερού, προκείμενου σε 1-2 χρόνια να αξιοποιούνται 25.000 κυβικά μέτρα νερού σε καθημερινή βάση. Τέλος, η κ. Μπιρμπίλη παραδέχθηκε ότι η χώρα έχει μείνει ήδη δύο χρόνια πίσω στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για το νερό και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.


Τα αιολικά πάρκα "επιβίωσαν'' της καταστροφής στην Ιαπωνία



Η αιολική ενέργεια ''κρατά τα φώτα ανοιχτά'' σε πολλές περιοχές της Ιαπωνίας μετά το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε την χώρα.



Η αιολική ενέργεια ''κρατά τα φώτα ανοιχτά'' σε πολλές περιοχές της Ιαπωνίας
μετά το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε την χώρα.


Η πολλαπλή καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία έχει συγκλονίσει την ανθρωπότητα. Ο σεισµός, το τσουνάµι, οι εκρήξεις στα πυρηνικά εργοστάσια και οι πυρκαγιές στα δίκτυα φυσικού αερίου συνθέτουν το σκηνικό της κατάρρευσης της αλαζονείας του ανθρώπου µπροστά στη δύναµη της φύσης. Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον, η ιαπωνική αιολική βιοµηχανία εξακολουθεί να λειτουργεί και να παρέχει ρεύµα κατά τη διάρκεια της κρίσης στη Φουκοσίµα, παρά τους ισχυρισµούς των επικριτών της ότι η αιολική ενέργεια δεν θα επιβιώσει έπειτα από ένα δυνατό σεισµό ή τσουνάµι. Ακόµα και το παράκτιο αιολικό πάρκο Kamisu, το οποίο απέχει σχεδόν 300 χλµ από το επίκεντρο του σεισµού, επέζησε