Σήμερα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υλοποιούν πολιτικές για την πρόληψη, μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση όλων των υλικών και προϊόντων, που είναι στα απορρίμματα, και μειώνουν τα προς τελική διάθεση υλικά σε ποσοστά που ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις και το 80% ή το 90%.
Στην Ε.Ε. υπάρχουν περιοχές και πόλεις, που σχεδόν δεν χρειάζονται ΧΥΤΑ, γιατί εφαρμόζουν ήδη ολοκληρωμένα τις εναλλακτικές πολιτικές διαχείρισης
Η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. απαγορεύει [ή σκοπεύει να απαγορεύσει] τη διάθεση σε ΧΥΤΑ των ανακυκλώσιμων και βιοδιασπώμενων υλικών.
Στην Ε.Ε. επιδοτούνται και ενισχύονται χιλιάδες κοινωνικές ή άλλες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην ανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και εναλλακτική διαχείριση υλικών και προϊόντων, με ταυτόχρονη δημιουργία κοινωνικά χρήσιμων και περιβαλλοντικά αποδεκτών πολλών χιλιάδων θέσεων απασχόλησης.
Υπάρχουν ευρωπαϊκές οδηγίες και ελληνική νομοθεσία που μας υποχρεώνουν να ανακυκλώνουμε ένα σημαντικό ποσοστό όλων των υλικών που υπάρχουν στα απορρίμματα.
Στα σκουπίδια μας υπάρχουν υλικά όπως:
α. το χαρτί, το γυαλί, τα μέταλλα, τα πλαστικά, που τα θέλουν οι βιομηχανίες ως πρώτη ύλη, με ταυτόχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους δήμους και τους δημότες,
β. τα οργανικά, που μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε λίπασμα, είτε στο σπίτι μας με κάδους κομποστοποιητές, είτε σε ειδικές εγκαταστάσεις,
γ. τα ογκώδη αντικείμενα, τα οχήματα, τα λάστιχα, τα ορυκτέλαια, οι ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, οι μπαταρίες και τα άλλα επικίνδυνα οικιακά, για τα οποία μπορεί και πρέπει να γίνεται εναλλακτική διαχείριση με ξεχωριστή συλλογή, ανάκτηση επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.
Η υλοποίηση των πολιτικών εναλλακτικής διαχείρισης μπορεί στο άμεσο μέλλον να μειώσει κατά 80-90% τον όγκο των σημερινών απορριμμάτων, να ελαχιστοποιήσει την επικινδυνότητά τους και ταυτόχρονα να εξοικονομηθούν πρώτες ύλες και ενέργεια.
Οι χώροι ταφής είναι ακριβοί, δεσμεύουν πολύτιμες εκτάσεις γης και δημιουργούν περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα.
Όταν όλα τα αυτά συμβαίνουν, είναι δυνατόν να συζητούμε μόνο για το που θα χωροθετήσουμε κάποιους ΧΥΤΑ;
Για τη διαχείριση των αστικών σκουπιδιών, τα οποία δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ή να αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο οι Δανοί δεν δίστασαν να προκρίνουν ένα σχέδιο από το οποίο, όταν υλοποιηθεί, οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης θα έχουν τριπλό κέρδος.
Πρώτον, θα έχουν αποκτήσει ένα ζωντανό μνημείο οικολογίας, το οποίο θα τους διδάσκει για τη ζημιά που προκαλεί στο περιβάλλον η ακατάσχετη κατανάλωση.
Δεύτερον, με την καινοτόμο τεχνολογία που θα εφαρμοστεί, θα καταφέρουν να περιορίσουν σχεδόν κατά το ένα δέκατο τον όγκο των απορριμμάτων που παράγουν.
Στο Αμάγκερ της Δανίας ένα υπερσύγχρονο φιλικό για το περιβάλλον εργοστάσιο ανακύκλωσης - αποτέφρωσης απορριμμάτων το οποίο σχεδιάζεται να λειτουργήσει το 2015 θα μετατρέπει τα απορρίμματα σε ρεύμα και θέρμανση για 140.000 νοικοκυριά ενώ μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό θα οδηγείται για υγειονομική ταφή.
Το πρωτοποριακό εργοστάσιο που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα φέρει τουρισμό δεν είναι απλώς φιλικό για το περιβάλλον αλλά είναι ό,τι πιο βιώσιμο περιβαλλοντικά έχει να επιδείξει η σύγχρονη τεχνολογία.
Το εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων που βρίσκεται στα περίχωρα της Κοπεγχάγης, δεν θα είναι απλώς ένα εργοστάσιο αποτέφρωσης σκουπιδιών αλλά και μια πλαγιά για σκι.
Ο διευθυντής του δανικού αρχιτεκτονικού γραφείου θεωρεί ότι το φουτουριστικό αυτό έργο που θα είναι έτοιμο το 2015, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα ενός κτιρίου και μιας πόλης που τηρεί όλους τους κανόνες της οικολογικής, της οικονομικής και της κοινωνικής βιωσιμότητας.
Το εργοστάσιο λειτουργούσε εδώ και πέντε δεκαετίες ως αποτεφρωτήρας σκουπιδιών μέχρι τη στιγμή που σταμάτησε να δέχεται σκουπίδια.
Η καινούργια υπερσύχρονη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, έκτασης 95.000 τ.μ. στο νησί Αμάγκερ, πρόκειται να αντικαταστήσει την παρακείμενη γερασμένη μονάδα, Amagerforbraending, μεταμορφώνοντας τα σκουπίδια σε ηλεκτρική ενέργεια.
Τα σχέδια του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group, εκτός από την νέα μονάδα που θα δημιουργήσει, περιλαμβάνουν και τη δημιουργία του πιο εναλλακτικού προορισμού αναψυχής, περιμετρικά του νέου κτιρίου, το οποίο θα είναι ντυμένο στο πράσινο και θα φεγγοβολά τη νύχτα.
Στόχος των αρχών ήταν να το ανακαινίσουν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον που θα έχει διπλή χρησιμότητα.
Οι Δανοί και όχι μόνο θα μπορούν να κάνουν εκεί ιστιοπλοϊα, αναρρίχηση, go kart και θαλάσσιο σκι. Η επικλινής οροφή του γιγαντιαίου εργοστασίου θα αποτελέσει την ιδανική τοποθεσία κατασκευής τεχνητής πίστας χιονοδρομιών. Με τρεις διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας!
«Θέλουμε να πετύχουμε κάτι περισσότερο από το να περιβάλουμε απλώς τη μονάδα με ένα ευπαρουσίαστο κέλυφος», αναφέρουν οι Σκανδιναβοί αρχιτέκτονες της BIG. «Η φιλοδοξία να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία με την έννοια της επιπλέον λειτουργικότητας δεν έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοδοξία μας να κατασκευαάσουμε κάτι όμορφο. Μπορούμε να τα πετύχουμε και τα δύο. Παρουσιάζουμε ένα είδος εγκατάστασης που μετατρέπει τα απορρίμματα σε ενέργεια και το οποίο είναι εξίσου προσοδοφόρο σε περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς όρους.
Από τις πράσινες εγκαταστάσεις του Αμάγκερ θα διέρχονται 500.000 άχρηστα αντικείμενα των κατοίκων της Κοπεγχάγης, τα οποία θα μετατρέπονται σε ρεύμα και θέρμανση για 140.000 νοικοκυριά. Κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που θα ελκύεται στην ατμόσφαιρα από τη λειτουργία του θα σηματοδοτείται με έναν δακτύλιο καπνού που θα αναδύεται από την σούπερ μοντέρνα καμινάδα. Η Δανία ανακυκλώνει 44% των απορριμμάτων της, παράγει ενέργεια από το 52% και στέλνει μόλις το 4% για υγειονομική ταφή.
Το κόστος κατασκευής του θα ανέλθει στα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτού του είδους τα εργοστάσια έχουν αποκτήσει μεγάλη απήχηση και αποτελούν πλέον μια σημαντική πηγή καυσίμων στη Δανία, γεγονός που επιτρέπει στη χώρα να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα, να περιορίσει τη χρήση των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και να μειώσει τις δαπάνες για ενέργεια.
Η Δανία μετράει αυτή τη στιγμή 29 τέτοια εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή 10 επιπλέον εργοστασίων. Συνολικά στην Ευρώπη υπάρχουν 400 παρόμοια εργοστάσια, με τη Δανία, τη Γερμανία και την Ολλανδία να πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα.
Βιωσιμότητα
Οι νέες εξελίξεις στην τεχνολογία αποτέφρωσης απορριμμάτων έχουν μετατρέψει τα εργοστάσια καύσης στην πιο βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των αστικών σκουπιδιών, τα οποία δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ή να αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο. Συμβαδίζοντας με τις εξελίξεις, οι αρχιτέκτονες προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να αφήσουν το δικό τους στίγμα, δημιουργώντας ιδιαίτερα εντυπωσιακά εργοστάσια καύσης σε Ιαπωνία, Καναδά, Ολλανδία και Δανία. Αυτό, όμως, που επιχειρείται με την τεχνητή πλαγιά του σκι στη σκανδιναβική χώρα, δεν έχει προηγούμενο.
«Τα σύγχρονα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι τίποτε άλλο από κουτιά που επιβαρύνουν τον χώρο που καταλαμβάνουν, τυλιγμένα με αστραφτερό χαρτί. Θέλουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα από τη δημιουργία ενός όμορφου κτιρίου. Θέλουμε να εντάξουμε στο σχέδιο τη λειτουργικότητα του χώρου για τους κατοίκους», αναφερόταν στο σκεπτικό της πρότασης των Βρετανών και Δανών αρχιτεκτόνων.
Πράγματι, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ένας χώρος διαχείρισης απορριμμάτων θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα και από τους πολίτες ως χώρος αναψυχής. Το εργοστάσιο θα επενδυθεί με τεχνητά υλικά, ενώ στην οροφή του θα τοποθετηθεί χώμα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πλαγιάς 31.000 τετραγωνικών μέτρων. Στην κορυφή της πλαγιάς βρίσκεται η υψικάμινος του εργοστασίου, η οποία και κρύβει τη μεγαλύτερη τεχνολογική καινοτομία του εργοστασίου. Η υψικάμινος δεν θα εκπέμπει διαρκώς καπνό, αλλά οι αέριοι ρύποι θα συγκρατούνται μέχρις ότου να συγκεντρωθεί διοξείδιο του άνθρακα βάρους ενός τόνου. Αυτή η ποσότητα άνθρακα θα εκπέμπεται στη μορφή ενός δακτυλιδιού από καπνό, το οποίο θα έχει διάμετρο 30 μέτρων!
Αποτεφρωτήρες με φίλτρα
Η εκπληκτική σύλληψη έχει στόχο τη συνειδητοποίηση της ζημιάς που γίνεται στο περιβάλλον από την υπερκατανάλωση και, συνεπώς, την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών. Οι αποτεφρωτήρες απορριμμάτων νέας γενιάς έχουν φίλτρα που συγκρατούν τις επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία ουσίες, όπως οι διοξίνες και τα φουράνια. Αναπόφευκτα, όμως, η καύση παράγει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο «πληγώνει» την ατμόσφαιρα. Βλέποντας το γιγαντιαίο δακτυλίδι καπνού να υψώνεται στον ουρανό, οι πολίτες θα ξέρουν πως η παγκόσμια ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής. Αντίστοιχα μηνύματα, σε ηλεκτρονικές πινακίδες, θα υπάρχουν και για τα υπολείμματα της καύσης, τα οποία θα περιορίζονται στο 10% του αρχικού όγκου των σκουπιδιών.
Η καύση μπορεί να μειώσει τα σκουπίδια μέχρι και στο ένα δέκατο του αρχικού τους όγκου, ωστόσο έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για ρύπανση της ατμόσφαιρας από ουσίες ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία, όπως διοξίνες και φουράνια. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα, επιστήμονες δηλώνουν πως τα νέα εργοστάσια αποτέφρωσης μπορούν να φιλτράρουν τις βλαβερές εκπομπές ρύπων, επιτρέποντας παράλληλα την παραγωγή ενέργειας. Για τον λόγο αυτό, τα σύγχρονα εργοστάσια καύσης αποκαλούνται «μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων».
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως :
"Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να γίνεται καύση σύμμικτων απορριμμάτων, δηλαδή να καίμε απευθείας οτιδήποτε μπαίνει στους κοινούς κάδους.
Ο σχεδιασμός θα πρέπει να βασίζεται σε μονάδες διαχωρισμού των σκουπιδιών και στην ενεργειακή αξιοποίηση. Από εκεί και έπειτα, υπάρχουν δύο με τρεις λύσεις για τη διαχείριση ενός μέρους των απορριμμάτων. Για να καταλήξουμε, θα πρέπει να εξετάσουμε δύο παράγοντες, πρώτον, ποια από τις μεθόδους είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και δεύτερον ποια έχει μεγαλύτερο κόστος στη διαχείριση ενός τόνου απορριμμάτων."
Φόβοι για Αντιδράσεις
Τους επόμενους μήνες οι Περιφέρειες θα επιδοθούν σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου ώστε να κλείσουν τις χωματερές και να αποφύγουν τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, είναι σαφές πως δεν υπάρχει η άνεση να αποκλείσουν τη νέα τεχνολογία αποτέφρωση.
Θετική στην εισαγωγή της τεχνολογίας στην Ελλάδα είναι και η πολιτεία. Πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος μάλιστα παραδέχονται πως ο κύριος λόγος που η αποτέφρωση με ενεργειακή αξιοποίηση δεν προκρίνεται ως βασική λύση για το πρόβλημα των σκουπιδιών, είναι ο φόβος για τις αντιδράσεις του κόσμου. «Δεν έχουμε αποκλείσει τη λύση της συγκεκριμένης μεθόδου.
Ωστόσο υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής αποδοχής. Για να λειτουργήσουν οι καινούργιοι αποτεφρωτήρες χρειάζεται να δέχονται 1.000 με 1.200 τόνους την ημέρα, άρα στην Ελλάδα οι μόνες περιοχές που η καύση είναι βιώσιμη λύση είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Πώς όμως θα μπορέσουμε να χωροθετήσουμε τέτοιες μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσουμε αντιδράσεις», δηλώνουν αξιωματούχοι του υπουργείου.
«Οι καθυστερήσεις του κράτους είναι χαρακτηριστικές», λέει από την πλευρά του ο Γιάννης Ζουρνάς (πρόεδρος του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Θεσσαλονίκης)
«Το παράπονό μου είναι ότι πρόσφατα βρέθηκα στην Βαρκελώνη όπου είδα αντίστοιχα εργοστάσια ολοκληρωμένης διαχείρισης, δίπλα σε κατοικίες, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το 2005 η Βαρκελώνη διέθετε μία τέτοια μονάδα ενώ σήμερα έχει πέντε. Όλο αυτό το διάστημα, εμείς κάνουμε μόνο αιτήσεις και χαρτιά», δηλώνει.
Από την αποτέφρωση στην ενεργειακή αξιοποίηση
Η αποτέφρωση αποτελεί εδώ και δεκαετίες την κυριότερη λύση για την διαχείριση απορριμμάτων σε αρκετές χώρες της βόρειας Ευρώπης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη μέθοδος υπήρξε πάντα η πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Αντιθέτως, έρευνες σε Ολλανδία, Βέλγιο και Σουηδία είχαν αποδείξει ότι υδροφόροι ορίζοντες, έδαφος και ατμόσφαιρα γύρω από τα εργοστάσια καύσης είχαν ρυπανθεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της λειτουργίας των αποτεφρωτήρων. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει οδηγία για το κλείσιμο όλων αυτών των παλαιών μονάδων καύσης μέχρι το 2020.
Τη σκυτάλη έχουν πάρει τα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης τα οποία εκθέτουν σε υψηλές θερμοκρασίες μόνο ένα μέρος των αστικών απορριμμάτων, επιτρέποντας την ανάκτηση ενέργειας. Οι καινούργιες μέθοδοι αποτέφρωσης σκουπιδιών συνοδεύονται πλέον και από αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.
Ελάχιστοι οι ρύποι
Προβλέπονται ειδικά φίλτρα τα οποία συγκρατούν τις διοξίνες και τα φουράνια, ώστε τα αέρια που εκπέμπονται από την καύση των σκουπιδιών να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επιβλαβή για την ατμόσφαιρα.
Βέβαια, ακόμα κι αν οι αρμόδιοι φορείς αποφασίσουν να εισάγουν την αποτέφρωση σκουπιδιών με ενεργειακή αξιοποίηση στην Ελλάδα, αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα μας θα αποφύγει εντελώς την αναχρονιστική λύση των ΧΥΤΑ.
«Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι χώροι ταφής είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε μεθόδου διαχείρισης απορριμμάτων», λέει ο Θρασύβουλος Μανιός, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας στα ΤΕΙ Κρήτης. «Ακόμα και η ενεργειακή αξιοποίηση έχει ένα είδος υπολείμματος, το οποίο κάπου πρέπει να διατεθεί. Αυτό είναι και το στοίχημα των σημερινών χώρων που κατασκευάζονται, οι οποίοι θεωρητικά έστω έχουν την προοπτική να μετατραπούν από ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, δηλαδή σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων», καταλήγει ο καθηγητής.
Ουραγός η Ελλάδα
Στην Ελλάδα αντί να ακολουθήσουμε σαν χώρα τις Οδηγίες της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή ιεράρχηση της «πυραμίδας διαχείρισης ΣΑ», αν και χώρα-μέλος της ΕΕ, επιμένουμε ακόμα και τώρα, να εφαρμόσουμε το χειρότερο δυνατόν, ξεπερασμένο και ατελέσφορο μοντέλο της Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).
Και αυτό ενώ είναι γνωστό ότι:
• Η ΕΕ από το 2008 σταμάτησε τη χρηματοδότηση κατασκευής νέων ΧΥΤΑ.
• Η ΕΕ από το 2010 απαιτεί την παύση λειτουργίας των ΧΥΤΑ, διαφορετικά επιβάλλει τέλη απόρριψης, που ήδη σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο) ανέρχεται από € 80-100/τόνο. Επιτρέπεται μόνο η λειτουργία ΧΥΤΥ (Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), με την προϋπόθεση να έχει προηγηθεί προεπεξεργασία (διαλογή, ανακύκλωση κ.λπ.)
• Σύμφωνα με τους Ειδικούς Όρους των Πρωτοκόλλων Χρηματοδότησης, η χρηματοδότηση των προς κατασκευή – αν και ήδη ξεπερασμένων – ΧΥΤΑ από την ΕΕ προϋποθέτει ότι θα έχει προηγηθεί «προεπεξεργασία (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση)…αλλιώς θα επανεξετασθεί η χρηματοδότηση…»
• Στο Προεκλογικό Πρόγραμμα της ΝΔ, Φεβ. 2004, σελ. 253, γράφονται τα εξής: «Οι θνησιγενείς λύσεις των χώρων ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) όξυναν αντί να λύσουν το πρόβλημα… Πρώτη βασική αρχή της περιβαλλοντικής μας πολιτικής είναι η διασφάλιση της συμμετοχής του πολίτη στη διαμόρφωση και εφαρμογή στην πράξη των περιβαλλοντικών μέτρων». Ας σημειωθεί εδώ ότι η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, καταψήφισε τον Ιούλιο 2003 το Ν. 3164/03 της κας. Βάσως Παπανδρέου για τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ Αττικής.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ;
• Βεβαίως και υπάρχουν άλλες λύσεις, με βέλτιστη λύση τη Διαλογή στην Πηγή, Ανάκτηση, Ανακύκλωση και Αξιοποίηση. Αυτή η λύση είναι η κορωνίς στην ιεράρχηση της «πυραμίδας διαχείρισης Σ.Α.» της ΕΕ. Εφαρμόζεται ευρέως σε όλη την ΕΕ. Εάν οι μεγάλοι Δήμοι της Αττικής (Αθήνα, Πειραιάς, Περιστέρι, Ν. Ιωνία κ.λπ.) εφαρμόσουν το μοντέλο αυτό εντός των ορίων τους, όπως έχουν ήδη κάνει οι Δήμοι Ελευσίνας, Παιανίας κ.λπ., το πρόβλημα θα λυθεί στην πηγή του.
• Εάν οι παραπάνω μεγάλοι Δήμοι δεν αισθάνονται την ανάγκη ή αποδεικνύονται ανίκανοι να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελευσίνας και της Παιανίας και επιμένουν στη διαχείριση των απορριμμάτων τους ως «συμμείκτων», τότε ας εφαρμόσουν την επόμενη αποδεκτή από την ΕΕ λύση της ενεργειακής αξιοποίησης (καύσης, αεριοποίησης, ακόμα και της προτιμούμενης από τον ΕΣΔΚΝΑ λύση της βιολογικής ξήρανσης). Και αυτό με χωροθέτηση εντός των ορίων τους, όπως γίνεται και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως για παράδειγμα:
i. Το εργοστάσιο Καύσης-σε-Ενέργεια του Hundertuvasser, στο Κέντρο της Βιέννης, που το 2006 θαύμασε ο Δήμαρχος της Αθήνας κ. Νικήτας Κακλαμάνης .
ii. Το μοντέλο διαχείρισης των Σ.Α. που ακολουθεί η Μαγιόρκα, που περιλαμβάνει και Καύση-σε-Ενέργεια, στα περίχωρα της Palma .
iii. Το εργοστάσιο Αεριοποίησης-Εξαέρωσης στο Αμβούργο.
iv. Οι περίπου 140 λοιπές εγκαταστάσεις καύσης στην ΕΕ.
• Όλες οι εγκαταστάσεις Καύσης-σε-Ενέργεια χωροθετούνται στα όρια (εντός ή στα περίχωρα) των μεγάλων Δήμων-παραγωγών απορριμμάτων. Έτσι, το ζεστό νερό που προκύπτει ως υποπαράγωγο της διαδικασίας, διατίθεται – συχνά δωρεάν – σε χιλιάδες νοικοκυριά με τηλεθέρμανση. Καλύπτονται έτσι οι ανάγκες θέρμανσης το Χειμώνα και ψύξης το Καλοκαίρι (με αναστροφή του κύκλου), εξοικονομώντας χιλιάδες τόνους πετρελαίου θέρμανσης και κιλοβατώρες ψύξης.
• Εάν ούτε για αυτό υπάρχει θέληση, ας εφαρμοστεί η «λύση Οικονομόπουλου» σε πανελλήνια κλίμακα, με την κατασκευή 7-10 κεντρικών θέσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Είναι καιρός οι μεγάλοι Δήμοι να αναλάβουν την ευθύνη της διαχείρισης των σκουπιδιών τους, στα όρια των περιοχών τους, και όχι να πιέζουν να τα κάνουν εξαγωγή στην αυλή του γείτονα (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα), εφαρμόζοντας πρώτοι αυτοί το σύνδρομο ΝΙΜΒΥ (not in my back yard) για το οποίο κατηγορούν τους αδύναμους – από πλευράς ψήφων – γείτονές τους.
http://forkeratea.blogspot.com/2011/03/blog-post_27.html