Πρωτεργάτης στον αγώνα για τη συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά πράγματα της χώρας στάθηκε το φεμινιστικό κίνημα.
Η Καλλιρρόη Παρρέν,(Ρέθυμνο, 1861 – Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 1940), το γένος Σιγανού, ήταν Ελληνίδα δημοσιογράφος, λογία και μια από τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες.
Εκδότρια του περιοδικού «Εφημερίς των Κυριών», ήταν η πιο σημαντική φωνή έκφρασης αυτών των διεκδικήσεων. Η Παρρέν εκτός από εκδότρια, διεκδίκησε επάξια και τον τίτλο της πρώτης Ελληνίδας δημοσιογράφου, γράφοντας καυστικά κείμενα με το ψευδώνυμο «Εύα Πρενάρ» (αναγραμματισμός του επιθέτου της). Κατήγγειλε τη “δουλικήν υποταγήν της γυναικός” και εξέδωσε την πρώτη φεμινιστική εφημερίδα. Εξορίστηκε στην Ύδρα για τα φρονήματά της.
Η ίδια υπήρξε υπεύθυνη για τις πρώτες κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές τις σχετικές με τη θέση της γυναίκας στον εκπαιδευτικό, εργασιακό και οικογενειακό χώρο. Ήταν η γυναίκα που έθεσε επί τάπητος το "γυναικείο ζήτημα" και ανάγκασε την ελληνική κοινωνία να το αναγνωρίσει και να το κουβεντιάσει. Οραματίστηκε να αφυπνίσει την Ελληνίδα και να την στρατολογήσει στην εθνική αναγέννηση της Ελλάδας ένα έργο ζωής, το οποίο βρήκε και λογοτεχνική έκφραση μέσα σε έξι μυθιστορήματα, τρία θεατρικά έργα, ιστορικές μελέτες και διηγήματα έργα τα οποία αναλύονται στην μελέτη αυτή.
Η Παρρέν υπήρξε μια ανακαινιστική δύναμη για την Ελλάδα. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα, που τιμήθηκε με τον ασημένιο και τον χρυσό Σταυρό του Φοίνικος του Τάγματος του Ταξιάρχη από τους βασιλείς Κωνσταντίνο και Γεώργιο Β', το 1921 και το 1936 αντιστοίχως, καθώς και με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών, το 1936, για την "υπέρ της Ελληνίδας εθνωφελή δράσιν" της. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε ακόμη με το Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων, "το πρώτον απονεμόμενον" σε γυναίκα και το Αργυρό Μετάλλιο του Ερυθρού Σταυρού, για το "μεγαλούργημα" της "Μάνας της νεωτέρας Ελληνίδας". Και είναι η πρώτη Ελληνίδα, η οποία κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη, όταν πέθανε, στις 16 Ιανουαρίου του έτους 1940.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου