Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

22 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα νερού (World Water Day)

  • Άμεση λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων και των Συμβουλίων Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με άμεση ολοκλήρωση των μελετών Λεκανών Απορροής Ποταμών και των μελετών πλημμυρικών έργων.
  • Άμεση δημιουργία Ανεξάρτητης Διαχειριστικής Αρχής για τον έλεγχο των μέτρων Δημόσια, βιώσιμη, ορθολογική και μη κερδοσκοπική διαχείριση των υδατικών πόρων και της τιμολόγησης των αντίστοιχων υπηρεσιών.
  • Διασφάλιση ότι οι εταιρείες διαχείρισης του πόσιμου νερού θα λειτουργούν στην κατεύθυνση της δημόσιας, ορθολογικής και ολοκληρωμένης  παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλους τους  πολίτες και όχι με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.
  • Κλιμακωτή τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, που θα εξυπηρετεί την ελεύθερη κι απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών σε καθαρό νερό.

 Ευγενία Αρβανίτη Πρεβεζάνου
Υποψ. Βουλευτής Ανατολικής Αττικής
με την ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ-Πρόδρομος Εμφιετζόγλου



*ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΕΣΠΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, και WWF Ελλάς.
**Στην Χιλή το 1981, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του A. Pinochet δημιουργήθηκε ο Κώδικας του Νερού (Código de Aguas), ένα πακέτο νόμων οι οποίοι θεωρούσαν ότι το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό, αλλά ιδιωτικό προϊόν. Ο πρώην πρόεδρος των ιθαγενών της Desierto de Atacama, έρημος της Χιλής που είναι η πιο άνυδρη περιοχή του πλανήτη, με απλές λέξεις προβλέπει το δυσοίωνο μέλλον: 
- «Το νερό και η γη πάνε μαζί. Το ένα είναι το θηλυκό και το άλλο το αρσενικό. Το νερό δεν είναι δικό μου, εγώ είμαι μέρος του. Ούτε η γη είναι δική μου, εγώ είμαι μέρος της. Ο άνθρωπος είναι περαστικός. Και παρ’ όλα αυτά θέλει να παίξει με τη γη. Αλλά ποτέ δεν το έχει πετύχει. Γιατί μετά η γη θα τους στείλει το λογαριασμό. Και η γη δεν ζητάει λεφτά, πληρώνεται με αίμα». Πληροφορίες efsyn.gr
Και να έχουμε υπόψη μας ότι ο Augusto Osvaldo Pinochet, σκότωσε, βασάνισε, ταπείνωσε τη Χιλήαλλά πέθανε ατάραχος  σε ηλικία 91 χρονών. την 10η Δεκεμβρίου 2006, Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δίχως ποτέ να δικαστεί. Ευθυνόταν για τον βασανισμό 29.000 ανθρώπων και για περισσότερους από 3.000 θανάτους, μεταξύ των οποίων του Salvador Guillermo Allende Gossens,, ο πρώτος στην Ιστορία εκλεγμένος σοσιαλιστής-αριστερός ηγέτης, του Víctor Lidio Jara Martínez, ο «Lorca» της Χιλής και τραγουδιστής του κινήματος «Nueva canción», αλλά και του νομπελίστα ποιητή Pablo Neruda που μάλλον δηλητηριάστηκε και έφυγε, αβοήθητος φυλακισμένος στο σπίτι του, παλεύοντας με τον καρκίνο.

21/03/2023 : Κινητοποίηση ενάντια στην εμπορευματοποίηση του κοινού αγαθού, στο Σύνταγμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου