Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023: οδός Ερμού - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ

Με ανοιχτές πληγές μολυσμένες βρώμικες και ο άνθρωπος έκλαιγε και έτρεμε.

Έτρεμε συνεχώς και κρατούσε ένα χαρτί γράφει "έχω 3 παιδιά " Δύο μέρες εδώ. 
Κάποιοι το μετακινούν τα βράδια.  Τα παιδιά που έχει ή κάποια μαφία΄

Η επαιτεία είναι παράνομη, σύμφωνα με τους νόμους 407 και 409 του Ποινικού Κώδικα και ίσως περισσότερο αυστηρή σε κάποιον που εξωθεί κάποιο άτομο σε επαιτεία, ειδικά εάν είναι ανήλικο, σωματικά ή διανοητικά ανάπηρο ή έχει σωματική και διανοητική ασθένεια. Πρόβλημα παραμένει και ο τρόπος ζωής των άστεγων χρηστών εξαρτησιογόνων  ή ψυχοτρόπων ουσιών. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αυξανόμενος ο δείκτης της συγκεκριμένης «εγκληματικότητας!;!;» αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άνοδο της φτώχιας και την έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας.

Τώρα τελευταία οι εγκέφαλοι των κυκλωμάτων δουλεμπορίας εγκατέλειψαν τα παιδιά μουσικούς-μικροπωλητές και επανήλθαν στους ανάπηρους και ανήμπορους επαίτες, ώστε απευθυνόμενοι στην ανθρωπιά των ψυχόπονων πολιτών να κερδίσουν σημαντικά χρηματικά ποσά. Πως είναι άλλωστε   ο εμπορικότερος δρόμος της πρωτεύουσας, η οδός Ερμού να κατακλύζεται καθημερινά από «λευκούς ζητιάνους» που προσπαθούν να παραπλανήσουν τους διερχόμενους. Σε προκαθορισμένα πόστα, ξεκινούν «δουλειά» το πρωί και τελειώνουν το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, προτού κλείσει η αγορά. 

Πολλοί συμπολίτες μας και ενδεχομένως αρκετοί τουρίστες νομίζουν ότι η ζητιανιά είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Και όμως σε χώρες φτωχότερες από την Ελλάδα - οι ζητιάνοι είναι ελάχιστοι και πουθενά δεν βλέπει κανείς παιδιά να ζητιανεύουν. 

Η επαγγελματική επαιτεία δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση αλλά  στην κρίση του ελληνικού κρατικού μηχανισμού και των πολιτικών πρόνοιας. Καθώς θέλω να πιστεύω ότι δεν πρέπει να έρχεται κανείς διαρκώς σε σύγκρουση με τη συνείδησή του, για το αν πρέπει να τους ελεήσει, όλοι συνειδητοποιούμε ωστόσο το να δίνουμε χρήματα,  απλά ενδυναμώνουμε το φαινόμενο.  

Ανάγκη να προβληματίσει κρατικό μηχανισμό (Δημοτικές Αρχές, Υπηρεσίες Τουριστικής προβολής, Υγειονομικές υπηρεσίες, κοινωφελείς επιχειρήσεις και όσους εμπλεκόμενους) ώστε να προβεί στη δημιουργία πρωτοκόλλων διαχείρισης περιστατικών επαιτείας και έλλειψης στέγης, μέσω προστατευτικών θεσμών και χώρων περίθαλψη, όπου θα δέχεται δωρεάν νοσηλεία,  εξατομικευμένη ψυχολογική υποστήριξη και κοινωνική αποκατάσταση.

Ο Περικλής κάποτε είπε ότι 
- "μια πόλη που ευημερεί μπορεί να βοηθήσει αυτόν που δυστυχεί, ενώ μια πόλη που δυστυχεί συμπαρασέρνει κι όσους ελάχιστους ευημερούν."

Ας διδαχθούμε, επιτέλους από την ιστορία μας, ώστε η αγάπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες ας μας ενώσει!

                                                                  Ευγενία Αρβανίτη-Πρεβεζάνου 
Msc, BA Επικοινωνιολόγος - τ. Βουλευτής Αττικής


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου