|
Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διαβιβάζονται μηνύματα για παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, είτε μέσω Διεθνών Οργανισμών είτε με την ενεργοποίηση κρατικών συμφωνιών.
Στη συνέχεια ενημερώνονται το Υπουργείο Εξωτερικών και, ανάλογα με το αίτημα, οι φορείς που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια. Αν υπάρχει η δυνατότητα αποστολής βοήθειας τότε ενημερώνεται η χώρα που τη ζητά ή ο Διεθνής Οργανισμός που αποστέλλει το αίτημα για τη διαθέσιμη βοήθεια.
Στην περίπτωση που η βοήθεια γίνει αποδεκτή από τη χώρα που υποβάλλει το αίτημα διοργανώνεται η αποστολή της στον τόπο που έχει ορίσει η πληγείσα χώρα.
Η πληγείσα χώρα γενικά είναι υπεύθυνη για τη διοικητική μέριμνα των ξένων ομάδων επέμβασης και σωστικών συνεργείων και διατηρεί το δικαίωμα να σταματήσει τις εργασίες των ομάδων επέμβασης ανά πάσα στιγμή.
Συχνότερα διαβιβάζονται μηνύματα για παροχή βοήθειας μέσω του CECIS και MIC του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του αντίστοιχου κέντρου EADRCC του ΝΑΤΟ.
Το αίτημα των κρατικών υπηρεσιών για συνδρομή άλλων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων της ημεδαπής ή αλλοδαπής με σκοπό την αντιμετώπιση κάθε μορφής καταστροφών υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Άρθρο 27 παρ.2 του Ν.3536/2007).
Με τη λήψη του μηνύματος η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διαβιβάζει το μήνυμα σε Διεθνείς Οργανισμούς κυρίως μέσω του CECIS και MIC ζητώντας την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ή στο αντίστοιχο κέντρο EADRCC του ΝΑΤΟ. Εκτιμώντας την περίσταση μπορεί να ενεργοποιηθούν διμερείς συμφωνίες.
Στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας λαμβάνονται τα μηνύματα της προσφερόμενης βοήθειας. Ο φορέας που έχει ζητήσει τη βοήθεια είναι αρμόδιος στη συνέχεια για την αποδοχή ή μη της προσφερόμενης βοήθειας εκτιμώντας τις επικρατούσες συνθήκες.
Στην περίπτωση που η βοήθεια γίνει αποδεκτή ενημερώνεται το αρμόδιο κέντρο και ενημερώνεται η χώρα που προσφέρει τη βοήθεια και διοργανώνεται η αποστολή της στον τόπο που έχει ορίσει ο αρμόδιος φορέας.
Όπως και στην περίπτωση της λήψης βοήθειας, η χώρα γενικά είναι υπεύθυνη για τη διοικητική μέριμνα των ξένων ομάδων επέμβασης και σωστικών συνεργείων και διατηρεί το δικαίωμα να σταματήσει τις εργασίες των ομάδων επέμβασης ανά πάσα στιγμή.
Το καλοκαίρι του 2007 η Ελλάδα μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπέβαλε 4 αιτήματα λήψης βοήθειας για τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας και έλαβε σημαντική βοήθεια σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης και επίγειες δυνάμεις. |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου