Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Συριακή κρίση vs ολοκληρωτικός εμφύλιος στη Συρία vs Παγκόσμιος πόλεμος

 Δωδεκα χρόνια  ξεχάσαμε τη Συρία και τα βάσανά της. Αποστασιοποιηθηκαμε από τις απανωτές συμφορές, τις ακατάληπτες ξένες επεμβάσεις, τα «δημοκρατικά» κινήματα, τα αντικαθεστωτικά, τις επελάσεις των λογής φονταμενταλιστών, τους ρωσικούς και τουρκικους βομβαρδισμούς, τις πυρπολήσεις, τις «παρά φύση» συμμαχίες, τις φρικαλεότητες των τρομοκρατών, τις ακρότητες των παρακρατικών. Κυρίως όμως για την τουρκική ζώνη κατοχής η οποία είναι ανεκτή και από τη Δύση, διότι «πρέπει να περιφρουρήσει η Τουρκία τα σύνορά της»  Για αυτό, εκτός από τον φράχτη των 764 χλμ κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, που εκτείνονται σε μήκος 911 χλμ, οι επιθετικοι γείτονες μας κατέλαβαν μια ζώνη στα ΒΔ-Β της Συρίας και σε βάθος π. 35 χλμ εντός της συριακής επικράτειας.
Κούραστηκαμε να ακούμε για το δράμα των ξεριζωμένων και όσων αναγκάστηκαν να μετακινηθούν εντός της χώρας (6.900.000 ψυχές, σύμφωνα με τις στατιστικές της ΕΕ, εκ των οποίων 2.700.000 ξεσπιτώθηκαν στη ΒΔ Συρία) αλλά και όσων εγκατέλειψαν τη χώρα του (5.600.000 καταγράφηκαν ως πρόσφυγες, σύμφωνα με την ΕΕ). Συγκινηθήκαμε, απλώσαμε ένα χέρι να βοηθήσουμε, χωριστηκαμε ακόμα σε στρατόπεδα για τη διαχείριση του προσφυγικού.
Τα χρόνια πέρασαν, το ενδιαφέρον ξεθώριασε. Ετσι ενας πόλεμος που τον Μάρτιο θα συμπληρώσει 12 χρόνια από τις ημέρες του πρώτου ξεσηκωμού, στη Νταράα και τα πέριξ της ΝΔ Συρίας μετονομαστηκε με εκείνο το πολιτικά ορθό διεθνές λεξιλόγιο «συριακή κρίση».
Και δεν πρόκειται για εμφύλιο πόλεμο, καθως υπάρχουν τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) εμπλεκόμενες δυνάμεις και κράτη όπως η Λ. Δημοκρατία της Κίνας, το Εμιράτο του Κατάρ, και οι Η.Π.Α, κρατικά μορφώματα, ένοπλα κινήματα με βαρύ οπλισμό που υποστηρίζονται από τρίτα κράτη και τα εκπροσωπούν πολεμώντας σε βουνά, σε λαγκάδια και σε ερήμους. Στο μέτρημα πρέπει να συμπεριλάβουμε τις ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες που δρουν εν ονόματι των πελατών τους, όπως Ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση Wagner Group.
Συμφωνα με τον ορισμο περί Παγκόσμιου πόλεμου θεωρειται οτι αφορά μια στρατιωτική σύγκρουση όπου εμπλέκονται όλες ή οι περισσότερες Μεγάλες Δυνάμεις και έχει επιπτώσεις σε πλειονότητα των χωρών. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι εκτείνονται συνήθως σε πολλαπλές ηπείρους, και είναι πολύ αιματηροί και καταστροφικοί. 
Δυστυχώς δεν δώσαμε μεγάλη σημασία στους 89 στόχους που βομβάρδισε η Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ και τη Βόρειο Συρία τον Νοέμβριο του 2022 «για να τιμωρήσει τους Κούρδους» μετά την τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη. «Ευτυχώς τους σταμάτησαν οι Αμερικάνοι» είπαν, όσοι πληροφορήθηκαν την τουρκική επίθεση. Αλλά και η επίσημη αμερικανική θέση, τουλάχιστον η δημόσια, ήταν ότι «δεν έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο γιατί σκοτώθηκαν άμαχοι και, επιπλέον, στα σημεία δρουν 600 Αμερικανοί μαχητές». Τόσο αποστασιοποιημένα από το διεθνές δίκαιο και τόσο μαλακά, για επιθέσεις σε ξένο έδαφος. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχει γίνει εκτεταμένη παραβίαση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με χρήση βίας και χημικών αερίων και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές, αλλά η Ρωσία και η Κίνα ασκούν βέτο σε ψήφισμα που απειλεί με κυρώσεις.
Έτσι, αποστασιοποιημένοι κι εμείς, στη «συριακή κρίση»–, φτάσαμε στους δύο φοβερούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου του 2023. Συγκλονίστηκε ένα μεγάλο μέρος της ΝΔ Ασιατικής Τουρκίας, ανάμεσα στην πεδινή Κιλικία στα πόδια της οροσειράς του Ταύρου (Άδανα) και τα όρη Αντίταυρου (Καχραμάν Μαράς, Αντιγιαμάν, Αντέπ / Γκαζιαντέπ), τα παράλια της Μεσογείου (Αλεξανδρέτα / Ισκεντερούν, Αντιόχεια / Αντάκια) και τη Βόρειο Μεσοποταμία (Έδεσα / Ούρφα, σύγχρονη Σανλιούρφα στ’ ανατολικά του Ευφράτη και μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ στις όχθες του Τίγρη) κι ένα μεγάλο μέρος της ΒΔ Συρίας. 
. Πολλοί συμπολίτες έβαλαν τις φωνές. Γιατί δεν στέλνουμε βοήθεια στη Συρία; Στην Ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ θα ενημερωθείτε για τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Συρίας, αλλά και την πολιτική των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει η ΕΕ, ο ΟΗΕ και διάφοροι διεθνείς οργανισμοί σε βάρος της Συρίας, αλλά αντιστοιχα και την πολιτική του συριακού κράτους απέναντι σε οτιδήποτε προέρχεται από τη Δύση. 
Η «διεθνής κοινότητα» συμφωνησε να υπάρχουν τέσσερεις πύλες εισόδου-τελωνειακοί σταθμοί για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους χειμαζόμενους Σύριους και Κούρδους. Δύο Πύλες στα τουρκοσυριακά σύνορα, μία Πύλη στο ιρακινό σύνορο και μία στο ιορδανικό. Το 2021 η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο ΟΗΕ απαιτώντας να κλείσουν οι τρεις Πύλες και να περιοριστεί η δίοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας μόνο από τη μία: τη Bab al-Hawa που βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του Νομού Χατάι (η περιοχή της Αντιόχειας), δηλαδή στο νοτιότερο σημείο της Ασιατικής Τουρκίας περιοχή πουχσυνορεύει με συριακά εδάφη που τα κατέχει μία από τις δύο μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία.
Απομένει μία και μοναδική, ανοιχτή Πύλη, που αναγκάζει την ανθρωπιστική βοήθεια να διασχίσει μία άκρως εχθρική και επιθετική χώρα, την Τουρκία, για να βρεθεί σε ανταρτοκρατούμενα εδάφη! 
Αυτή είναι η Επαρχία Ιντλίμπ, όπου βρίσκεται η πόλη Ιντλίμπ, που είναι το μεγαλύτερο θύμα του πρόσφατου σεισμού. Οι γιατροί στα νοσοκομεία δηλώνουν (με μήνυμα στο BBC) ότι δεν υπάρχει ούτε πόσιμο νερό για τους πληγέντες και τους άλλους ασθενείς, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό –λόγω και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία– ώστε εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ψωμί. 
Το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου πέρασαν έξι (6) φορτηγά με βοήθεια προς τη Συρία. Δεν μεταφέρουν φαγώσιμα, ούτε φάρμακα. Κουβέρτες, ρουχισμό, λάμπες και είδη προσωπικής υγιεινής για 5.000 αποδέκτες. Αλλά οι αποδέκτες ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια. 
Να στείλουμε βοήθεια μέσω κάποιου λιμανιού είναι σχεδόν αδύνατο καθώς το εμπορικό λιμάνι της Συρίας  η Λατάκια (Λαοδίκεια), είναι πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο και βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 
Αλλα ακόμα και αν αποβιβαστεί η βοήθεια στη Λατάκια, για να φτάσουν τα φορτηγά στο Χαλέπι, πρέπει να διασχίσουν πέντε (5) περιοχές της συριακής επικράτειας που είναι αντιμαχόμενες και βρίσκονται υπό διαφορετικό καθεστώς (Ρώσοι, Ιρανοί, Κινέζοι, Σαουδάραβες και Καταριανούς).
Επίσης έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου