Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης και το "Μουσείο Μικρασιατικής Εκστρατείας"

 

Αν κάποιος έψαχνε ένα σημείο που να χαρακτηρίζεται  "κέντρο μεγάλης πνευματικής ακτινοβολίας µε δράση πολύπλευρη και πολυσχιδή" στην Αθήνα, θα ήταν το Μέγαρο της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης. Ένας χώρος αρχοντικός και μεγαλοπρεπής, μια Κιβωτός αναμνήσεων και παραδόσεων των αλησμόνητων πατρίδων.

Η ΕΣΤΙΑ συμμετέχει ως μέλος στο Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, Ελληνικό Τμήμα και σκοπό  έχει την συλλογή, µελέτη και διάσωση του εθνικού, πνευματικού, ιστορικού, λαογραφικού, αλλά και γλωσσικού πλούτου του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Θράκης.    

Στις αίθουσες που υπάρχουν μεταξύ άλλων βρίσκεται και το Μουσείο Μικρασιατικής Εκστρατείας, το οποίο προβάλει την κληρονομιά του Μικρασιατικού Ελληνισμού , μέσα από μια μοναδική συλλογή που φιλοξενεί από Μικρασιατικά κειμήλια, ενδυμασίες και προσωπικά αντικείμενα σημαινουσών προσωπικοτήτων-πρωταγωνιστών της Μικρασιατικής Εκστρατείας, όπως του Εθνομάρτυρα Σμύρνης Χρυσοστόμου, του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Στρατηγού Αναστάσιου Παπούλα. 

Εξέχουσες επίσης προσωπικότητες του επιστημονικού, καλλιτεχνικού, πολιτικού, θρησκευτικού και επιχειρηματικού κόσμου έχουν τιμήσει το βήμα της, όπως ο Αρχιεπίσκοπος και Εθνάρχης Κύπρου Μακάριος, ο Γεώργιος Ιωακείµογλου, η Ελένη Γλύκατζη Αλβελέρ, ο Κάρολος Κουν, ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, η Ιωάννα Τσάτσου, ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Δρ. Πρόδρομος Εµφιετζόγλου.

Σε ομιλία του τελευταίου, ο οποίος είναι και πρόεδρος του πατριωτικού κομματικού σχηματισμού της Πατριωτικής Ένωσης-Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, παραβρέθηκα σήμερα 22-2-2023, στην ομιλία που έδωσε αναφερμένος με πάθος και αγάπη για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό αλλά και για τα αίτια της ήττας της ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ και τις επιπτώσεις της" για τους Έλληνες.

Msc, BA Επικοινωνιολόγος - Personality Creator  
Σύμβουλος Στρατηγικής Ανάπτυξης και Διαπροσωπικών Σχέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου