Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής, Αρχηγός της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ)

Ο Γεώργιος Γρίβας γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 6 Ιουνίου 1897, στο Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου. Όνειρο του να μπει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων  όπου αποφοιτά τον Ιούλιο του 1919, με το βαθμό του ανθυπολοχαγού.

Πολέμησε στη μάχη του Εσκή Σεχήρ και στην Βορειο Ήπειρο. Στα χρόνια της κατοχής, ιδρύει την Εθνική Οργάνωση “Χ” ή απλά “Χ” που ήταν μυστικές ομάδες αντίστασης στην Αθήνα.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, μετέβη μυστικά στην Κύπρο με το ψευδώνυμο Διγενής και εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ, την οποία ίδρυσε ο Μακάριος και ήταν στρατιωτικός αρχηγός της. , Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ πετυχαίνει το στόχο της διεθνοποιώντας το Κυπριακό ζητημα.

Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, ο Γρίβας συνέχισε να αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα των εξελίξεων. Αναχώρησε για την Ελλάδα, όπου έγινε δεκτός με μεγάλες τιμές, του απονεμήθηκε ο βαθμός του στρατηγού εν αποστρατεία και ανακηρύχθηκε ομόφωνα από την Ελληνική Βουλή άξιο τέκνο της πατρίδος.

Στις 31 Αυγούστου 1971 σε ηλικία 74 χρόνων, όταν οι σχέσεις του Μακαρίου με τη δικτατορία των Συνταγματαρχών και ειδικά με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο είχαν ενταθεί, επέστρεψε κρυφά στην Κύπρο και ίδρυσε την ΕΟΚΑ Β΄ με σκοπό την επάνοδο του Κυπριακού ζητήματος στη γραμμή της Αυτοδιάθεσης – Ένωσης 

Πέθανε στο σπίτι του στον Άγιο Νικόλαο Λεμεσού, σε ηλικία 76 χρόνων, 6 μήνες περίπου πριν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Κύπρο.

Την 27η Ιανουαρίου 1974, ημέρα Κυριακή, ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ, Στρατηγός Γεώργιος Γρίβας  Διγενής πέρασε στην αθανασία.

Κάθε χρόνο τελούνται μνημόσυνα σε Ελλάδα και Κύπρο τιμώντας τον αγώνα του για την απελευθέρωση της Κύπρου και την Ένωση της με την μητέρα Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου