Οι 13 λειτουργίες των αεροπλάνων που πιθανότατα δεν ξέρεις! (vid)
Τα αεροπλάνα κρύβουν μια σειρά από ενδιαφέρουσες λειτουργίες που συχνά περνούν απαρατήρητες από τους επιβάτες.

1. Κόρνα για Προσοχή και Απωθητικό για Περιπλανώμενα Πουλιά
Οι πιλότοι χρησιμοποιούν την ειδική σειρά Κόρνα των αεροπλάνων για να τραβήξουν την προσοχή του προσωπικού εδάφους όταν είναι απαραίτητο. Επίσης, χρησιμοποιούνται για να απωθήσουν περιπλανώμενα πουλιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιβάτες σπάνια ακούν αυτή την Κόρνα λόγω της χαμηλής έντασης, η οποία καλύπτεται από τον ήχο των μηχανών.
2. Τα Παράθυρα ως Σημεία Έλεγχου για τα Φτερά
Τα παράθυρα στα αεροπλάνα δεν είναι απλώς για θέα, αλλά και για λόγους ασφάλειας. Σε περίπτωση που το προσωπικό εδάφους ανιχνεύσει πρόβλημα στα φτερά, μπορούν εύκολα να το ελέγξουν κοιτώντας έξω από το παράθυρο. Επιλέγουν να κοιτάξουν από το παράθυρο με την καλύτερη θέα, το οποίο είναι εύκολο να αναγνωριστεί από το μικρό μαύρο τρίγωνο στον τοίχο.
3. Η Τρύπα για την Πίεση
Τα παράθυρα στα αεροσκάφη υπάρχουν για να εξισορροπήσουν την πίεση εντός και εκτός του αεροσκάφους. Ο αέρας εντός του αεροσκάφους είναι υπό πίεση, και οι τρύπες αυτές επιτρέπουν την απελευθέρωση της υπερβολικής πίεσης.
4. Το Κρυφό Δωμάτιο για το Πλήρωμα
Στα αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων, υπάρχει ένα κρυφό δωμάτιο όπου το πλήρωμα μπορεί να ξεκουραστεί, να διαβάσει, ή απλά να απομονωθεί από τους επιβάτες.
5. Το Μαγικό Κουμπί για Επιπλέον Χώρο
Αν καθίσετε στο διάδρομο, ψάξτε για ένα μικρό κουμπί στο πλάι του καθίσματός σας. Αυτό το κουμπί μπορεί να σας προσφέρει περισσότερο χώρο για ένα πιο άνετο ταξίδι.
6. Το Μάνταλο που Ανοίγει την Τουαλέτα
Οι τουαλέτες στα αεροσκάφη μπορούν να ανοίξουν από το πλήρωμα όταν το κρίνουν απαραίτητο. Ένα κρυφό μάνταλο βρίσκεται πίσω από την ταμπέλα "non smoking."
7. Η Βολική Κουπαστή για Αποθήκευση
Αν ενοχλείστε από τους επιβάτες που ακουμπούν στο κεφαλάρι της θέσης σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κουπαστή που υπάρχει πάνω από το κεφάλι σας, κατά μήκος των ντουλαπιών.
8. Τα Κίτρινα Άγκιστρα για Ασφάλεια σε Νερό
Σε περίπτωση ανάγκης, τα κίτρινα άγκιστρα στα φτερά χρησιμοποιούνται για να στερεώσουν σχοινιά και να προστατεύσουν τους επιβάτες κατά την εκκένωση σε νερό.
9. Το Κοκτέιλ των Χημικών για Οξυγόνο
Οι μάσκες οξυγόνου στα αεροσκάφη δεν παρέχουν πραγματικό οξυγόνο. Αντίθετα, χρησιμοποιούν ένα σύνθετο σύστημα που απελευθερώνει οξυγόνο από χημικά όταν ανάφλεγονται.
10. Τα Άχρηστα Τασάκια για το Κάπνισμα
Παρόλο που το κάπνισμα απαγορεύεται εδώ και πολλά χρόνια, τα τασάκια για το τσιγάρο παραμένουν στα αεροπλάνα. Χρησιμοποιούνται σε περίπτωση που κάποιος παράνομα αποφασίσει να καπνίσει.
11. Χειρολαβές στην Έξοδο για την Εκκένωση
Οι χειρολαβές στην έξοδο δεν έχουν καμία χρησιμότητα για τους επιβάτες, αλλά είναι σχεδιασμένες για την αεροσυνοδό που επιβλέπει την εκκένωση του αεροσκάφους και χρειάζεται κάτι για να κρατηθεί στη θέση της.
12. Μάσκες Αερίων για το Προσωπικό
Οι μάσκες αερίων χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από το προσωπικό σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οι επιβάτες παραμένουν στις θέσεις τους κατά την χρήση τους.
13. Χειροπέδες και Απινιδωτές για Επείγουσες Καταστάσεις
Για ατακτούς επιβάτες, υπάρχουν χειροπέδες για να περιοριστεί ο κίνδυνος. Επίσης, όλα τα αεροσκάφη έχουν απινιδωτές για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.
14. Φέρετρο για Έκτακτες Καταστάσεις
Αν κάποιος πεθάνει στον αέρα, το πλήρωμα τοποθετεί τον νεκρό στη θέση του ή σε ειδικό χώρο κοντά στην έξοδο κινδύνου.