Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ο ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΛΑΦΙΑ ΚΑΙ ΖΑΡΚΑΔΙΑ





ΚΑΘΩΣ Ο ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΗΣ



Καμπανάκι κινδύνου για ελάφια και ζαρκάδια



* Ανησυχία κυνηγών για το κρέας του αγριογούρουνου



Του Δημήτρη Βάλλα


Συναγερμό για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε ελάφια και σε ζαρκάδια που ζουν στον Όλυμπο και στον Κίσσαβο και μάλιστα αποτελούν και... θηράματα, έχει σημάνει στα Δασαρχεία του νομού Λάρισας ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Γκουντέλας ώστε να αντιμετωπιστούν εάν υπάρχουν στο βουνό νεκρά ζώα.


Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν τα ίδια συμπτώματα εμφανίζει η νόσος και στα ελάφια ή ζαρκάδια που επίσης τα προσβάλλει. «Πρόκειται, θα μας πει ο κ. Γκουντέλας, για νόσο ιογενή, που προσβάλλει πρόβατα, αίγες, βοοειδή, αλλά και ελάφια και καμήλες. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει επαγρύπνηση από τα Δασαρχεία, αλλά και τις ομάδες κυνηγών που όμως δεν μας έχουν αναφέρει ότι εντοπίστηκαν νεκρά ζώα»…


Βέβαια όσο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και ζουν τα κουνούπια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και αυτά τα ζώα να προσβληθούν παρά το γεγονός, όπως καταμαρτυρούν άνθρωποι της υπαίθρου, ότι τα ζώα αυτά έχουν ιδιαίτερα σκληρό δέρμα που είναι δύσκολο να διαπεράσει το κεντρί του εντόμου.


Φέτος, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ιδιαίτερα αυξημένοι οι πληθυσμοί ζαρκαδιών κυρίως στον Κίσσαβο και μάλιστα στην ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα στην περιοχή μας, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν να έχουμε νεκρά ζώα στη Θράκη.


ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ


Εντωμεταξύ έντονες είναι και οι ανησυχίες κυνηγών αγριογούρουνων , αλλά και κυνηγετικών συλλόγων ανά τη χώρα, καθώς τα γουρούνια που είναι ως γνωστόν παμφάγα τρώνε πολλές φορές μολυσμένα αρνιά και κατσίκια που κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν στα βουνά.


Το αποτέλεσμα είναι παρά τις ενημερωτικές ημερίδες που έχουν γίνει σε όλη τη Θεσσαλία και στη χώρα , πολλοί κτηνοτρόφοι να μην συμμορφώνονται στις υποδείξεις και συνεχίζουν να πετούν τα νεκρά ζώα σε ρέματα, ποτάμια και βουνοπλαγιές.


Τα άγρια αυτά ζώα βρίσκουν κοντά στους χώρους όπου κινούνται νεκρά ζώα, που πετούν οι κτηνοτρόφοι και καθώς είναι παμφάγα, στη συνέχεια μολύνονται και αυτά, δημιουργώντας έτσι έναν ακόμη κρίκο στη διατροφική αλυσίδα που καταλήγει στον άνθρωπο.


Βέβαια η ασθένεια του καταρροϊκού πυρετού δύσκολα μεταδίδεται στον άνθρωπο και μια επανάληψη της …προέλευσής της πάντα κρίνεται ότι είναι χρήσιμη:


Η ασθένεια μεταδίδεται με σκνίπες (έντομα) του γένους Culicoides στα διάφορα ευαίσθητα είδη μηρυκαστικών


Οι σκνίπες μολύνονται όταν πιουν αίμα από ζώα άρρωστα (ιαιμία)


Οι μολυσμένες σκνίπες μεταφέρουν τον ιό σε άλλα ζώα που θα πάνε να πιουν αίμα.


 Οι σκνίπες είναι ο μόνος φυσικός μεταδότης του ιού.


Σημεία αναπαραγωγής και πολλαπλασιασμού της σκνίπας είναι:


Λίμνες, ρυάκια, έλη, βαλτοί, κουφάλες δένδρων, διαρροές αρδευτικών συστημάτων, κοπριά ζώων βρεγμένη, κοπροσωροί, κοντά στις ποτίστρες που υπάρχει λάσπη, σάπια φυτά κ.ά.


 Η μόλυνση έχει εποχική εμφάνιση (όταν δραστηριοποιούνται οι σκνίπες).


 Ο ιός παραμένει σε ορισμένα ζώα που μολύνθηκαν και επιβίωσαν. Επομένως η επιβίωση του ιού στο περιβάλλον βασίζεται αποκλειστικά στα ζώα φορείς και τα έντομα μεταφοράς (σκνίπες)


Η ασθένεια:


* Δεν μεταδίδεται με άμεση επαφή, (το ένα ζώο το άλλο).


* Δεν προσβάλλει τον άνθρωπο.


* Δεν δημιουργεί πρόβλημα στα τρόφιμα που παράγονται.


* Η ασθένεια προσβάλλει όλα τα κατοικίδια και τα άγρια μηρυκαστικά, πρόβατα, αίγες, αγελάδες, βουβάλια, αφρικανικές αντιλόπες, ελάφια, καμήλες.


* Τα πρόβατα είναι τα πιο ευαίσθητα. Οι φυλές των προβάτων έχουν διαφορετική ανθεκτικότητα. Στις εκτροφές των προβάτων μπορεί να αρρωστήσει μέχρι και το 100% και να ψοφήσει από 30 έως 70% των άρρωστων ζώων.


ΠΈΜΠΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου