Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Σχέδιο «ΣΥΝ+ΘΕΣΗ»: "Επιτροπή Διαβούλευσης" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση



2/3/2012


Σχέδιο «ΣΥΝ+ΘΕΣΗ»: "Επιτροπή Διαβούλευσης" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση



Το Πρόγραμμα Καλλικράτης, νόμος 3852 /2010, επιχειρεί -σε μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτικοοικονομική συγκυρία - να προωθήσει μια νέα διοικητική δομή της χώρας με στόχο μεταξύ άλλων, την ενεργή συμμετοχή του πολίτη στα του «οίκου του».


Είναι σαφές πως πολλά, από αυτά που επιδιώκει ο νόμος, θα χρειαστεί να δοκιμαστούν  στην πράξη, στην πιεστική συγκυρία της εποχής κι ίσως με ελλιπή μέσα. Θα πρέπει να διασαφηνιστούν αρκετά σημεία του Καλλικράτη στην πορεία εφαρμογής. Θα είναι πραγματικά κρίμα,  κάποια από τα νέα «εργαλεία αυτοδιοίκησης» που εισάγει να μη τύχουν της δέουσας προσοχής ή χρήσης και να «σκουριάσουν» με τον καιρό.


Η μελέτη που υποβάλλεται εστιάζει συγκεκριμένα στη θεσμοθέτηση της Επιτροπής Διαβούλευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, και τις προβλεπόμενες από τον Νόμο διαδικασίες, με τις οποίες δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία  στον χώρο της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών, να συνεργαστεί με τους ΟΤΑ και να αξιοποιηθεί οργανωμένα και αποτελεσματικά.


Πιο συγκεκριμένα, θα διευκολύνει τους μεν ΟΤΑ να αντιληφθούν πως η Επιτροπή Διαβούλευσης δεν είναι μια «διαδικαστική αγγαρεία συμμετοχικής δημοκρατίας» αλλά ένας σύμμαχος που εκτός από ιδέες και προτάσεις μπορεί να συνεισφέρει ουσία και δράση – ειδικά όταν τα προβλεπόμενα μέσα δεν επαρκούν, τους  δε Φορείς και τους Ενεργούς Πολίτες, να αγκαλιάσουν δημιουργικά το θεσμό και να τον αναδείξουν σε μια σύγχρονη «Απέλλα»* της τοπικής κοινωνίας που θεωρεί οικεία τα κοινά και την ευθύνη γι’ αυτά καθήκον και πρόκληση δημιουργικής συμμετοχής για τον καθένα.


To σχέδιο «Συν+ΘΕΣΗ» έχει στόχο να διευκολύνει τη διαδικασία συνεργασίας των μερών και να προτείνει πρακτικούς, δοκιμασμένους κι άμεσα εφαρμόσιμους τρόπους ορθολογικής καταγραφής κι επίλυσης προβλημάτων καθώς και την αποτελεσματική υλοποίηση σχεδίων και δράσεων επ’ ωφελεία των τοπικών Κοινωνιών. 


Συγγραφή σχεδίου:Φαίδων Σοφιανός,  σκηνοθέτης- καλλιτεχνικός  δ/της Πολυχώρου Τέχνης Mabrida
Ελένη Λαμπαδαρίου, ειδικός σύμβουλος σε θέματα Εθελοντισμού


Απέλλα ήταν η συνέλευση των πολιτών στην αρχαία Σπάρτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου