Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Επιχείρηση: ΕΜΠΟΡΙΑ ΟΡΓΑΝΩΝ και Μεταμοσχευτικοί Τουρίστες

 

Σύμφωνα με ακτιβιστές και αναλυτές, το χωριό Kavre (the Village of Stolen Kidneys) στο Κατμαντού  του Νεπάλ αποτελεί το «σημείο μηδέν» του εμπορίου οργάνων Tο οργανωμένο κύκλωμα eξαπατά τους φτωχούς και αγράμματους χωρικούς για να τους αφαιρέσει ένα κομμάτι από το σώμα τους το οποίο  στη συνέχεια θα το πουλήσει αρκετά ακριβά στην πλούσια Δύση.
Η μεταμόσχευση οργάνων είναι μια σωτήρια θεραπεία για εκατομμύρια ασθενείς και μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ιατρικής, με την καλύτερη σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας για το τελευταίο στάδιο νεφροπάθειας, ενώ για το τελευταίο στάδιο παθήσεων π.χ. του ήπατος, των πνευμόνων και της καρδιάς είναι η μόνη διαθέσιμη θεραπεία. 
Η χρήση ανήθικων ιατρικών πρακτικών κατά των περιθωριοποιημένων ομάδων δεν είναι νέα. 
Οι Ναζί διεξήγαγαν φρικτά πειράματα σε εβραϊκά θύματα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. 
Οι Σοβιετικοί ψυχίατροι δημιούργησαν έναν όρο γνωστό ως νωθρή σχιζοφρένεια για να χαρακτηρίσουν τους πολιτικούς αντιφρονούντες, στερώντας τους τα πολιτικά δικαιώματα, την απασχόληση και την αξιοπιστία. 
Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις της σύφιλης χωρίς θεραπεία σε Αφροαμερικανούς στη μελέτη Tuskegee. Στο πεδίο της ιατρικής και της βιολογίας, πρέπει να τηρούνται […] η απαγόρευση της μετατροπής του ανθρωπίνου σώματος και των μερών του καθαυτών σε πηγή κέρδους», και κατά δεύτερο λόγο από τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1997, που ορίζει την απαγόρευση της εκμετάλλευσης μερών του ανθρώπινου σώματος.
Η διακίνηση οργάνων στον κόσμο, ακολουθεί τη διαδρομή, από τις φτωχές στις πλούσιες χώρες και από τους φτωχούς στους πλούσιους ανθρώπους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία σημαντική αύξηση στο εμπόριο οργάνων εντός της ΕΕ, που εκμεταλλεύεται φτωχά, μη προνομιούχα και διωκόμενα μέλη της κοινωνίας ως πηγή οργάνων που πρέπει να αγοράσουν πλούσιοι μεταμοσχευτικοί τουρίστες.
Η περιορισμένη προσφορά οργάνων δωρητών, σε συνδυασμό με τη μαζική ζήτηση για μεταμοσχεύσεις, έχει τροφοδοτήσει την παγκόσμια βιομηχανία εμπορίας οργάνων και μια μεγάλη «μαύρη αγορά» που δεν γνωρίζει ηθικούς φραγμούς και βεβαίως δεν έχει   σύνορα. Ξεκινά από την Κίνα, που είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει πρακτική εμπορίας οργάνων βιομηχανικής κλίμακας μέσω αναγκαστικής συλλογής οργάνων, από εκτελεσμένους κρατούμενους,  πρακτική καταδίκης από τη διεθνή κοινότητα. 
Επίσης χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία, το Ιράν, το Ιράκ και οι Φιλιππίνες αναφέρονται συχνά ως χώρες εξαγωγής οργάνων, ενώ στη Μέση Ανατολή υπάρχει έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση εξαιτίας των πολιτισμικών και θρησκευτικών αντιρρήσεων για τη δωρεά οργάνων.
Οργιάζουν οι αγγελίες ακόμη και μέσω των Social Media ανθρώπων που πουλάνε το ένα τους νεφρό, τα κέρδη από το παράνομο εμπόριο οργάνων έχουν εκτοξευθεί σε δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης Organs Watch, ο τυπικός αποδέκτης ενός οργάνου από την μαύρη αγορά είναι κυρίως άντρας ηλικίας 48 ετών με ετήσιο εισόδημα περί τα 53.000 δολάρια και πληρώνουν από 50 έως και 10.000 δολάρια για ένα νεφρό, ήπαρ, καρδιά ή κάποιο άλλο όργανο. 
Τα όργανα προέρχονται κυρίως από άντρες ηλικίας 29 ετών με ετήσιο εισόδημα λιγότερα από 500 δολάρια ετησίως.
Το άρθρο 3 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ προβλέπει ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα σεβασμού της σωματικής του ακεραιότητας. Η δωρεά και η μεταμόσχευση οργάνων είναι ιατρικές πρακτικές που απαιτούν για την ανάπτυξή τους την πλήρη συμμετοχή της κοινωνίας. Η καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής κάρτας δωρητή οργάνων, η οποία θα καταδεικνύει τη βούληση του κατόχου της να δωρίσει ή όχι όργανα.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης προωθεί τη Συνθήκη για την Καταπολέμηση του Εμπορίου Οργάνων,  με βάση την εντολή του άρθρου 152 στοιχείο α) της Συνθήκης, το οποίο επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο να θεσπίζουν εναρμονισμένα μέτρα στον τομέα της υγείας με βάση τη διαδικασία συναπόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 251 της συνθήκης ΕΚ, την οποία έχουν υπογράψει η Ελλάδα, η Αλβανία, η Αυστρία και η Βρετανία.
Την Συνθήκη έχει υπογράψει και η χώρα μας. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, με ανακοίνωσή του καλεί τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να προστατεύσουν τον θεσμό της Δωρεάς Οργάνων.
Η εμπορία οργάνων αναδεικνύει την ανάλγητη φύση του ανθρώπινου είδους ενώ έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης των θυμάτων που υφίστανται σωματική και ψυχολογική κακοποίηση.
Ο αγώνας κατά της εμπορίας οργάνων είναι μακρόχρονος και πολύπλοκος, αλλά είναι απαραίτητος για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο. 
Οι κυβερνήσεις, οι νομικοί φορείς και οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να ενισχύσουν τη νομοθεσία κατά της εμπορίας οργάνων και να επιβάλουν αυστηρές ποινές στους εμπόρους. 
Επιπλέον, πρέπει να ενισχύσουμε την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση για την εμπορία οργάνων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος γνωρίζει τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της πρακτικής και να προστατεύσουμε τα πιθανά θύματα. 
Μόνο με την κοινή στόχευση και αποφασιστικότητα μπορούμε να επιτύχουμε την εξάλειψη αυτής της απάνθρωπης πρακτικής και να προασπίσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ανθρώπων παγκοσμίως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου