Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τρίτη 24-2-2015 Συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεσολογγίου
























Τρίτη 24-2-2015 ώρα 21:32 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ


Μεγάλη ανησυχία ένιωσα όταν περνώντας από το Κέντρο
αποκατάστασης ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ στο Μεσολόγγι είδα πλήθος πυροσβεστικών δυνάμεων αυτοκίνητα
και πυροσβέστες να έχουν αποκλείσει και τον δρόμο. Συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική
Υπηρεσία Μεσολογγίου η οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα στο ατυχές περιστατικό μικρής
φωτιάς σε φούρνοι με εξαιρετική ταχύτητα και κυρίως προσοχή καθώς φιλοξενούνται
9 παιδιά . Άμεσα με ενημέρωσαν για το συμβάν το όποιο αντιμετωπίστηκε ενώ τα παΐδια
είναι πολύ καλά στην υγεία τους καθώς το προσωπικό του ιδρύματος και η Πρόεδρος
ήταν συνεχώς δίπλα τους.
 







ΕΥΓΕΝΙΑ





Η Ιστοσελίδα του Κέντρου Αποκατάστασης ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ http://ergpanel.gr/


Σαν σήμερα το 1953, διαγράφονται τα χρέη της Γερμανίας Όταν η Ελλάδα συμφωνούσε στην ελάφρυνση του χρέους



Οικονομικές απαιτήσεις από τη Γερμανία είχαν 70 χώρες και το 1953 το συνολικό χρέος της χώρας ανερχόταν σε 30 δισ. μάρκα (σχεδόν 15,3 δισ. ευρώ)

Οικονομικές απαιτήσεις από τη Γερμανία είχαν 70 χώρες και το 1953 το συνολικό χρέος της χώρας ανερχόταν σε 30 δισ. μάρκα (σχεδόν 15,3 δισ. ευρώ)









Ήταν 27 Φεβρουαρίου του 1953, όταν στο Λονδίνο επετεύχθη η συμφωνία ακύρωσης του μισού χρέους της μεταπολεμικής Γερμανίας. Αυτή η ακύρωση και ο τρόπος που έγινε, ήταν ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης (όπως ειπώθηκε) από τον πόλεμο. Παρουσιάζει ωστόσο έντονη αντίθεση με τα δεινά των πολιτών της Νότιας Ευρώπης σήμερα, στο όνομα του χρέους.







Με τις μνήμες της ναζιστικής θηριωδίας ακόμη νωπές, πολλές χώρες ήταν απρόθυμες να προσφέρουν τόσο γενναιόδωρη ανακούφιση χρέους στη Γερμανία. Αλλά οι ΗΠΑ έπεισαν τους ευρωπαίους συμμάχους της, όπως η Ελλάδα, να παραιτηθούν από την αποπληρωμή του χρέους και ορισμένες αποζημιώσεις, προκειμένου να οικοδομηθεί μια σταθερή Δυτική Ευρώπη.






Η συμφωνία για την ακύρωση του 50% του χρέους κάλυπτε όλες τις οφειλές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων προς τους ιδιώτες. Για το υπόλοιπο χρέος προβλέφθηκε η μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωσή του.






Βγαίνοντας από το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, οι Γερμανοί εξακολουθούσαν να έχουν χρέη από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Δηλαδή τις αποζημιώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα, μετά τη διάσκεψη ειρήνης των Βερσαλλιών το 1919. Πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του John Maynard Keynes, υποστήριξαν ότι το εν λόγω ανεξόφλητο χρέος και οι οικονομικές πολιτικές που συνεπάγεται οδήγησαν στην άνοδο των Ναζί και τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.


Μέχρι το 1953, η Γερμανία είχε επίσης χρέη με βάση τα δάνεια ανοικοδόμησης που πήρε αμέσως μετά το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Πιστωτές της Γερμανίας ήταν  η Ελλάδα και η Ισπανία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος, καθώς και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία.





Οικονομικές απαιτήσεις από τη Γερμανία είχαν 70 χώρες και το 1953 το συνολικό χρέος της χώρας ανερχόταν σε 30 δισ. μάρκα (σχεδόν 15,3 δισ. ευρώ) και αντιστοιχούσε μόλις στο 23% του ΑΕΠ. Το μισό χρέος αφορούσε την προπολεμική και το υπόλοιπο τη μεταπολεμική περίοδο.





Την εποχή εκείνη σύμφωνα με τον Guardian, η Ευρώπη χρειαζόταν μια ισχυρή Δυτική Γερμανία ως προπύργιο ενάντια στον κομμουνισμό. Έτσι οι πιστωτές της χώρας συναντήθηκαν στο Λονδίνο και έδειξαν ότι έχουν κατανοήσει ότι έπρεπε να βοηθήσουν μια χώρα να ανακάμψει από την καταστροφή. Έδειξαν επίσης κατανόηση στο γεγονός ότι το χρέος δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί ευθύνη του οφειλέτη και μόνο. Η Ελλάδα πήρε μέρος οικειοθελώς σε μια συμφωνία για να συμβάλλει στη δημιουργία μιας σταθερής και ευημερούσας Δυτικής Ευρώπης, παρά τα εγκλήματα πολέμου, που οι Γερμανοί κατακτητές είχαν προκαλέσει μόλις λίγα χρόνια πριν.







Η γερμανική αντιπροσωπεία υπογράφει τη Συμφωνία

Η γερμανική αντιπροσωπεία υπογράφει τη Συμφωνία








Η ακύρωση του χρέους για τη Γερμανία ήταν άμεση, τα μέτρα ανακούφισης ελήφθησαν πριν από μια πραγματική κρίση. Η συμφωνία για την ακύρωση του 50% του χρέους κάλυπτε όλες τις οφειλές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων προς τους ιδιώτες. Για το υπόλοιπο χρέος προβλέφθηκε η μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωσή του.





Ίσως το πιο καινοτόμο χαρακτηριστικό της συμφωνίας του Λονδίνου ήταν ένας όρος που ανέφερε ότι η Δυτική Γερμανία θα πλήρωνε για τα χρέη της από το εμπορικό της πλεόνασμα και οποιαδήποτε αποπληρωμή θα περιοριζόταν στο 3% των εσόδων από τις εξαγωγές της κάθε χρόνο. Αυτό σήμαινε ότι οι χώρες εκείνες στις οποίες χρωστούσε η Γερμανία, θα έπρεπε να αγοράζουν τα εξαγώγιμα προϊόντα της, ώστε να τους καταβληθεί το χρέος αυτό. Έτσι η Δυτική Γερμανία θα πλήρωνε μόνο από καθαρά κέρδη, χωρίς προσφυγή σε νέα δάνεια ενώ οι πιστωτές της θα είχαν όφελος από την ανάπτυξη της χώρας και την άνθηση της οικονομία της. Με τις ρυθμίσεις, η αποπληρωμή του γερμανικού χρέους έγινε δυνατή πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Μετά την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου (1958) το χρέος έπεσε στο 6% του ΑΕΠ. Το 1960 η Γερμανία απαλλάχτηκε από τοκοχρεολυτικές υποχρεώσεις.





Μετά τη συμφωνία του Λονδίνου, η Δυτική Γερμανία παρουσίασε ένα «οικονομικό θαύμα» όπως το χαρακτήρισε, με το πρόβλημα του χρέους να έχει επιλυθεί. Κάτι που θα έπρεπε να γίνει εδώ και 30 χρόνια στις χώρες με μεγάλο χρέος. Αντ 'αυτού, η πρακτική από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήταν να διασώσει τους δανειστές, δίνοντας νέα δάνεια και αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας.


  








VW- Το σύμβολο του «οικονομικού θαύματος»

VW- Το σύμβολο του «οικονομικού θαύματος»





Πηγή: www.lifo.gr



ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Τέσσερα νομοσχέδια για ανθρωπιστική κρίση, ρύθμιση χρεών, α' κατοικία και ΕΡΤ



Τέσσερα νομοσχέδια φέρνει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο. «Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τους υπουργούς, ενώ τόνισε με έμφαση ότι το μνημόνιο τελείωσε και προανήγγειλε την κατάθεση του αιτήματος για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο, την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.


Τέσσερα νομοσχέδια για ανθρωπιστική κρίση, ρύθμιση χρεών, α' κατοικία και ΕΡΤ


Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα θα αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ στη συνέχεια θα κατατεθούν νομοσχέδια για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την εισήγησή του απόψε στο υπουργικό συμβούλιο.


Στην αρχή ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις των Κοινοβουλίων των Ευρωπαϊκών Κρατών που απαιτούνταν ώστε να επικυρωθεί η καταρχήν συμφωνία του EWG της 20 Φεβρουαρίου, καθώς με αυτές έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης.


Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας με τη συμφωνία αυτή επεκτείνεται η δανειακή σύμβαση χωρίς την επέκταση των μνημονιακών δεσμεύσεων, σημειώνοντας ότι αποδείχτηκε έτσι, ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωράει όταν υπάρχει πολιτική βούληση.


Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, είπε ο πρωθυπουργός, αναγκάστηκαν να αποδεχθούν κάτι που μέχρι χθες έμοιαζε ταμπού: Ότι τα Μνημόνια, οι πολιτικές δηλαδή που ασκήθηκαν επί μια πενταετία στη χώρα, δεν ήταν μόνο κοινωνικά καταστροφικές αλλά και οικονομικά ατελέσφορες.


Προαναγγέλλοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ξεκινήσει την υλοποίηση μιας σειράς σαρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων, όμως, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.


Με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αποτελεσματική αντιμετώπιση θεσμική, πολιτική και ποινική της διαφθοράς, τη σαρωτική μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.


Αναφερόμενος έμμεσα στη στάση της ΝΔ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «σήμερα, πολύ θα ήθελαν να είχαμε αποδεχτεί τα μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας στα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να μην αποδειχτεί η δική τους πολιτική γύμνια και αναξιοπιστία» και ότι «κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη».


Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε, είπε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι «αυτό που επιδιώκουμε στο τέλος του τετραμήνου είναι μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στη κοινωνική συνοχή».


Τα νομοσχέδια


Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι:


Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.


Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά.


Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση τουπρογράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.


Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης ότι με νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπεται η άμεση ανακούφιση των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που στις συνθήκες της κρίσης έφτασαν να χρωστούν έως 5.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής, με αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει η ζωή τους.


Το επόμενο νομοσχέδιο θα αφορά την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ' ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.


Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ, αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων. Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές.


Επίσης ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αυτές τις μέρες για πρώτη φορά ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις «λίστες» - Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ώστε με στοχευμένους ελέγχους να διευκολυνθεί η ύπαρξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής.


Επίσης την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε «να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους», όπως είπε ο πρωθυπουργός.


Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.


Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μάρτη, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.


Με το νομοσχέδιο αυτό:


• Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.


• Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.


• Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.


• Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.


• Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.


Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση σε κάθε πεδίο και σε κάθε τομέα θα πρέπει να επιδείξει ετοιμότητα ώστε να λύνει καθημερινά τα πρακτικά προβλήματα και να προωθεί διαρκείς μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την ζωή των πολιτών και θα εξορθολογίζουν την δημόσια διοίκηση.


Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε από την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσής για τα ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας τηςκάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.


Στο σημείο αυτό κάλεσε τους υπουργούς να εργαστούν από κοινού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να μπει μπροστά η αναδιοργάνωση όλων των οργανισμών των Υπουργείων προκειμένου, όπως είπε, να είμαστε έτοιμοι το δυνατόν συντομότερα.


Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη που αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής.


Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ανάκληση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν. «Και κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις», είπε.


Σκοπός μας είναι με αυτή μας την κίνηση να προασπίσουμε, με τον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, δύο μείζονες προτεραιότητες για την κυβέρνησή μας, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις δήλωσε «προς πάσα κατεύθυνση: Η νέα κυβέρνησή μας εκλέχτηκε για να υπηρετήσει με ακλόνητη συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Εκλέχτηκε για να προασπίσει την προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και ταυτόχρονα να διαφυλάξει και να αναβαθμίσει το περιβάλλον στην πατρίδα μας και τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.


Γι' αυτό, για την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ΄ όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν. Και αυτό ας το χωνέψουν όλοι μέσα και έξω από τη χώρα».


Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό.


Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη».


Κλείνοντας ο πρωθυπουργός συνέστησε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να εργαστούν σκληρά υλοποιώντας τη λαϊκή εντολή να γυρίσει σελίδα η χώρα και πρόσθεσε:


«Σας καλώ για λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά. Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα».


Ολόκληρη η εισήγηση του πρωθυπουργού:



«Σήμερα μετά και τις αποφάσεις των Κοινοβουλίων των Ευρωπαϊκών Κρατών που απαιτούνταν ώστε να επικυρωθεί η καταρχήν συμφωνία του EWG της 20 Φεβρουαρίου, έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης.


Οι εταίροι μας ενέκριναν επέκταση της δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα, στην βάση του αιτήματος που είχαμε καταθέσει με την επιστολή μας.


Δηλαδή την επέκταση της δανειακής σύμβασης χωρίς την επέκταση των μνημονιακών δεσμεύσεων, του προγράμματος της λιτότητας δηλαδή, που μέχρι χθες τη συνόδευε αποκλειστικά.


Αποδείχτηκε έτσι, ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωράει όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Μπορεί να υπερβαίνει αδιέξοδα, να αναζητά άλλους δρόμους για την ανάπτυξη. Να βάζει σε προτεραιότητα το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών.


Η χώρα βγαίνει από αυτή τη δύσκολη και σκληρή διαδικασία πραγματικής διαπραγμάτευσης, πιο δυνατή και πιο περήφανη.


Βγαίνει από αυτή τη διαδικασία έχοντας ανακτήσει την αξιοπρέπειά αλλά και την ισοτιμία της απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους. Και ταυτόχρονα έχοντας πετύχει τους βασικούς προκαταρκτικούς στόχους που είχαμε θέσει για αυτό τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης.


Καταφέραμε να καταλήξουμε με τους εταίρους σε μια συμφωνία - γέφυρα τετράμηνης διάρκειας ώστε να επαναδιαπραγματευτούμε με ειλικρίνεια και χωρίς εκβιασμούς την ίδια την ουσία της δανειακής σύμβασης, θέτοντας επί τάπητος το αίτημα μας για απομείωση του ελληνικού χρέους.


Η συμφωνία γέφυρα επιτεύχθηκε με την παράταση μεν της δανειακής σύμβασης που θέλουμε να επαναδιαπραγματευθούμε, αλλά ταυτόχρονα με τον σαφή διαχωρισμό της από τα Μνημόνια που την συνόδευαν.


Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγκάστηκαν να αποδεχθούν κάτι που μέχρι χθες έμοιαζε ταμπού: Ότι τα Μνημόνια, οι πολιτικές δηλαδή που ασκήθηκαν επί μια πενταετία στη χώρα, δεν ήταν μόνο κοινωνικά καταστροφικές αλλά και οικονομικά ατελέσφορες.


Ενώ οι δημοσιονομικοί στόχοι που έθεταν ήταν απολύτως αδύνατον να επιτευχθούν. Έτσι δέχθηκαν τελικά να αποσύρουν την επιμονή για πρωτοφανή και ανεδαφικά πρωτογενή πλεονάσματα, που αποτελούν το άλλο όνομα της λιτότητας.


Επιβεβαίωσαν επίσης ότι πρέπει να ανοίξει και η συζήτηση, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, για το ελληνικό χρέος και τους όρους αποπληρωμής του. Τα Μνημόνια επομένως τελείωσαν τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά, όσο και αν αυτό στεναχωρεί αφάνταστα την αντιπολίτευση που δε μπορεί να ζήσει δίχως αυτά και για αυτό προσπαθεί εναγωνίως να πείσει για το αντίθετο.


Αυτό το οποίο έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι η υποχρέωση να ξεκινήσουμε την υλοποίηση μιας σειράς σαρωτικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων, όμως, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αποτελεσματική αντιμετώπιση θεσμική, πολιτική και ποινική της διαφθοράς. Τη σαρωτική μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης. Την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Και φυσικά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.


Αυτό είναι το μίγμα πολιτικής που συνοδεύει την παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η φορολογική εξόντωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των μισθωτών, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις μαζικές απολύσεις.


Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιοι θα ήθελαν πολύ να είχαμε αποτύχει. Μέχρι χθες παρακαλούσαν να πέσουμε στα βράχια. Σήμερα, πολύ θα ήθελαν να είχαμε αποδεχτεί τα μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας στα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να μην αποδειχτεί η δική τους πολιτική γύμνια και αναξιοπιστία.


Γνωρίζω, επίσης, ότι κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη. Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε. Ας το ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο, γιατί τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη.


Αυτό που επιδιώκουμε στο τέλος του τετραμήνου είναι μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στη κοινωνική συνοχή.


Κατανοώ τη πολιτική απογοήτευση ορισμένων κύκλων του μνημονιακού κατεστημένου. Απογοήτευση που μετατρέπεται σε οργή και πανικό, σε αποδιοργάνωση και σύγχυση. Είναι λογικό. Διότι αποδείξαμε έμπρακτα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος. Ότι υπάρχει εναλλακτική πολιτική τόσο για μας εδώ όσο και για την Ευρώπη συνολικά. Και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος για τους λαούς και η μεγάλη ήττα για την πολιτική ελίτ και την ολιγαρχία.


Αυτή τη στιγμή όμως δεν είναι η ώρα ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για επανάπαυση. Έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη μάχη και την πραγματικά μεγάλη πρόκληση: Να ξαναστήσουμε στα πόδια της μια χώρα ρημαγμένη και έναν λαό εξοντωμένο. Αυτό είναι το μεγάλο μας χρέος. Αυτή είναι η βασική μας ευθύνη.


Και αντίπαλος μας σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είναι μόνο οι ακραία συντηρητικές δυνάμεις της Ευρωπαικής πολιτικής ελίτ, αλλά και ολόκληρο το μνημονιακό καθεστώς που οικοδομήθηκε μέρα με τη μέρα και ρύθμιση τη ρύθμιση την τελευταία πενταετία. Τόσο στον κρατικό μηχανισμό με τις διάφορες αυτονομημένες υπηρεσίες και υπαλλήλους, όσο και στην οικονομία με τα εγκατεστημένα οικονομικά συμφέροντα που πνίγουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.


Από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα αναλάβει συγκεκριμένες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες για να υλοποιήσει με προσεκτικά και μελετημένα βήματα τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας.


Το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτουμε η κυβέρνηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό αποτελεί το πρώτιστό μας χρέος σε μια κοινωνία που πέντε χρόνια τώρα χειμάζεται.


Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τηνπαροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει μια πολιτισμένη χώρα, όπου όλοι θα ζουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και σεβασμού των αυτονόητων δικαιωμάτων τους. Ώστε κανένα παιδί να μην κρυώνει, κανένα παιδί να μην λιποθυμά από την πείνα ή να πηγαίνει πεινασμένο στο σχολειό του.


Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.


Επίσης προκειμένου να πετύχουμε ένα διπλό στόχο: Την άμεση ανακούφιση πριν απ' όλα των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που στις συνθήκες της κρίσης έφτασαν να χρωστούν έως 5.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής. Με αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει η ζωή τους.


Και από την άλλη για να ενισχύσουμε δραστικά τα δημόσια έσοδα στερώντας από οποιαδήποτε δικαιολογία μεγαλοοφειλέτες, που αποκλείονταν απ' τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις, καταθέτουμε νομοσχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.


Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ' ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προχωρούμε στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.


Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τιςεκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ.


Αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων. Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές.


Πολύ περισσότερο, όταν αυτές τις μέρες για πρώτη φορά ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις «λίστες» - Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.


Ώστε με στοχευμένους ελέγχους να διευκολυνθεί η ύπαρξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής.


Επίσης την επόμενη εβδομάδα καταθέτουμε νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.


Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μάρτη, προχωράμε στηνκατάθεση του Νομοσχεδίου για την ΕΡΤ ώστε να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία. Και να γιατρέψουμε την μεγάλη πληγή στην δημοκρατία και την ενημέρωση που προκάλεσε η απόφαση της 11ης Ιουνίου του 2013 της συγκυβέρνησης του Μνημονίου.


Με το νομοσχέδιο αυτό:


· Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.


· Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.


· Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.


· Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.


· Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.


Αυτές είναι οι πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα καταθέσει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας την ερχόμενη εβδομάδα.


Αλλά το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί καθώς έχουμε μπροστά μας να αλλάξουμε μέρα με τη μέρα ένα τερατώδες καθεστώς αδιαφάνειας και διαφθοράς, αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.


Το να κυβερνάς όμως δεν είναι μόνο να νομοθετείς.


Η κυβέρνηση σε κάθε πεδίο και σε κάθε τομέα θα πρέπει να επιδείξει ετοιμότητα ώστε να λύνει καθημερινά τα πρακτικά προβλήματα και να προωθεί διαρκείς μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την ζωή των πολιτών και θα εξορθολογίζουν την δημόσια διοίκηση.


Από την επόμενη εβδομάδα, λοιπόν, θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσής μας για τα ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.


Ώστε να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας : Καμία δημόσια υπηρεσία να μη ζητά πληροφορίες που ήδη κατέχει άλλη δημόσια υπηρεσία.


Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας καλέσω όλους και όλες να εργαστούν από κοινού με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε να μπει μπροστά η αναδιοργάνωση όλων των οργανισμών των Υπουργείων προκειμένου να είμαστε έτοιμοι το δυνατόν συντομότερα.


Ίσως αυτή να είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες παρεμβάσεις μας και θα μας δώσει την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αναμορφώσουμε ριζικά το τοπίο της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, πέρα από συντεχνιακά συμφέροντα και πελατειακές δεσμεύσεις.


Θα ήθελα όμως να σταθώ και σε ένα θέμα που αποτελεί για μας κόμβο και σύμβολο για τους νέους όρους διακυβέρνησης, για τις νέες αρχές που καθορίζουν την πολιτική της μεταμνημονιακής περιόδου:


H κυβέρνησή μας, διά του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφάσισε σήμερα να ανακαλέσει την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής.


Η ανάκληση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν.


Και κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις. Σκοπός μας είναι με αυτή μας την κίνηση να προασπίσουμε, με τον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, δύο μείζονες προτεραιότητες για την κυβέρνησή μας, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.


Και με αφορμή τις αντιδράσεις γι' αυτή μας την απόφαση θέλω να τονίσω προς πάσα κατεύθυνση: Η νέα κυβέρνησή μας εκλέχτηκε για να υπηρετήσει με ακλόνητη συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.


Εκλέχτηκε για να προασπίσει την προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και ταυτόχρονα να διαφυλάξει και να αναβαθμίσει το περιβάλλον στην πατρίδα μας και τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.


Γι' αυτό, για την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ΄ όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν. Και αυτό ας το χωνέψουν όλοι μέσα και έξω από τη χώρα.


Κλείνοντας αυτή την εισήγηση επιτρέψτε μου να αναφερθώ ειδικά και σε ένα τελευταίο θέμα. Σε μια ακόμα πολιτική πρωτοβουλία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, που αναλαμβάνουμε:


Την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια: Για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό.


Με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Το έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα που απαξιώθηκε. Το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία.


Κυρίες και κύριοι βουλευτές σας καλώ από αύριο να εργαστείτε σκληρά υλοποιώντας τη λαϊκή εντολή να γυρίσει σελίδα η χώρα. Σας καλώ να για λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά. Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα.


Σας ευχαριστώ. Και καλή σας δύναμη.



Δείτε τι σήκωσε σήμερα μέσα στη Γερμανική Βουλή, υπέρ της Ελλάδας, Γερμανός βουλευτής




Δείτε τι σήκωσε σήμερα μέσα στη Γερμανική Βουλή, υπέρ της Ελλάδας, Γερμανός βουλευτής













Κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη Γερμανική Βουλή, η οποία ψήφισε υπέρ της παράτασης για το ελληνικό πρόγραμμα, όλα τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στον βουλευτή των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Άξελ Σέφερ, ο οποίος καταδίκασε την ανθελληνική εκστρατεία της εφημερίδας «Bild» από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου, κρατώντας το χθεσινό πρωτοσέλιδό της, που απευθυνόταν στη χώρα μας, με διαγεγραμμμένο τον πηχυαίο τίτλο "Nein".


Μάλιστα, στην ομιλία του επισήμανε πως "η απειλή για αποκλεισμό από την Ευρωζώνη και η συζήτηση για Grexit είναι ανοησία - κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ". Τόνισε ακόμα πως "...δεν υπάρχει γερμανική επιβολή επί της Αθήνας ούτε γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη, όλα τα κράτη είναι ισότιμα...".




Η «μυθολογία» για το Κούγκι



Ποιες εκδοχές υπάρχουν για τη θυσία του καλόγερου Σαμουήλ το 1803, όταν ο Αλή πασάς καταλάμβανε το σουλιώτικο τετραχώρι;



Η «μυθολογία» για το Κούγκι


Κάθε ιστορία έχει την ταυτόχρονη και υστερόχρονη «μυθολογία» της. Το ίδιο συμβαίνει με την Επανάσταση του 1821. Στις παραδόσεις και στους μύθους της εξέχουσα θέση κατέχουν οι Σουλιώτες. Ανάμεσά τους ο Σαμουήλ και το Κούγκι. Η ιστορική έρευνα, έως τώρα, σε αντίθεση με την επίσημη ιστορία ή την εκλαϊκευμένη πρόσληψή της, καταλήγει ότι η θυσία του καλόγερου δεν έγινε ακριβώς κάτω από τις γνωστές σε όλους συνθήκες. Προβάλλουν κι άλλες εκδοχές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «μειώνεται» ή απαξιώνεται το εθνεγερτικό μήνυμα που περικλείει.




Η προεπαναστατική και επαναστατική ιστορία του Σουλίου είναι ταυτόχρονα έμβλημα, μύθος και πραγματικότητα. Πρωτοδημιουργός ήταν ο διαφωτιστής, ο συνοδοιπόρος του Ρήγα, ο Φιλικός και φλογερός αγωνιστής της Επανάστασης Χριστόφορος Περραιβός. Στα συγγράμματά του για τους Σουλιώτες είναι ο πρώτος που υιοθετεί το πρότυπο του αρχαιοελληνικού ιδεώδους και τους παρουσιάζει ως κληρονόμους και συνεχιστές των προγονικών αρετών.


Οπως σημειώνει η ιστορικός Β. Ψιμούλη, στην πιο τεκμηριωμένη έως σήμερα έρευνα για το θέμα, είναι ο πρώτος «ο οποίος στις συνθήκες εθνογένεσης των Ελλήνων στις αρχές του 19ου αιώνα εισφέρει την ιστορία του Σουλίου στις προτεραιότητες της εθνικής μυθοπλασίας. Οι Σουλιώτες καπεταναίοι αναλαμβάνουν στο έργο του την εκφώνηση μικρών ρητορικών λόγων, στους οποίους καλούνται οι συμπολίτες να υπερασπιστούν μέχρι θανάτου της Πατρίδος τα δίκαια».


Η «μυθολογία» για το Κούγκι


Είναι πολύ χαρακτηριστικός από την άποψη αυτή ο πρόλογος, που επαναλαμβάνει σε όλες τις εκδόσεις της ιστορίας του. Απευθύνεται προς την «Κλεινήν Ελλάδα» και σημειώνει ανάμεσα στ άλλα: «Η Βίβλος ην εγώ σου προσφέρω, φιλτάτη, δεν περιέχει νοήματα μεταφυσικά, ούτε φράσεις και σχήματα ρητορικά, τα οποία επισκιάζουν ενίοτε και συσκοτίζουν τον νουν, αλλά φρονήματα, πράξεις και κατορθώματα όντως Ελληνικά, τα οποία διακρίνουν τους γνησίους υιούς από των νόθων και προμηνύουσι εν ολίγω την αρχαίαν σου λαμπρότητα...».


Γράφει για έργα και πράξεις που βουλώνουν «τ απύλωτα στόματα» όσων λένε ότι... μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένδοξοι οι Ελληνες. Ως άλλες Σπαρτιάτισσες ορμούν οι Σουλιώτισσες, ως άλλος Λεωνίδας προβάλλει ο Φώτος Τζαβέλας...


Ο εκβιασμός του Αλή πασάΓια την ιστορική του αφήγηση, από την άποψη αυτή, δεν έχει σημασία αν τα σουλιώτικα γένη ήταν αρβανίτικης καταγωγής. Αλλωστε, όπως εύστοχα έχει επισημάνει, σε μια κλασική έκφραση έναν αιώνα αργότερα, ο ιστορικός Γ. Μπενέκος, στην περιοχή «ήρθαν Αρβανίτες, έζησαν Σουλιώτες, πέθαναν Ελληνες...».


Ούτε ότι ο Φώτος δεν πέφτει, όπως στις Θερμοπύλες ο «πρόγονός» του, αλλά εκβιαζόμενος από τον Αλή πασά, που κρατά αιχμάλωτη την οικογένειά του στα Γιάννενα, είναι ο βασικός διαμεσολαβητής για να παραδοθεί το οχυρό. Ισως, μάλιστα, και εξολοθρευτής του Σαμουήλ! Στον τελευταίο, μάλιστα, αποδίδει και «φθοροποιές» συμβουλές και ευθύνες για την άλωση του Σουλίου.


Η περιγραφή του Περραιβού για τα γεγονότα στο Κούγκι και την αυτοπυρπόληση του Σαμουήλ, όπως και συνολικά για τους Σουλιώτες, είναι πηγή και σημείο αναφοράς για ό,τι γράφτηκε μεταγενέστερα και ό,τι θα γραφεί στο μέλλον. Κυριάρχησε και κυριαρχεί, αλλά δεν είναι η μοναδική.


Δράστης ο ΤζαβέλαςΥπάρχουν κι άλλες εκδοχές, σύμφωνα με τις οποίες ο καλόγερος δεν έβαλε μόνος του φωτιά στο μπαρούτι, αλλά δράστης ήταν ο Φώτος Τζαβέλας, τυχαίο γεγονός, και εν πάση περιπτώσει ο Σαμουήλ πριν γίνει η έκρηξη είχε συμφωνήσει να παραδοθεί. Δεν έμεινε εκεί συνειδητά για να γίνει ολοκαύτωμα και «να ποθάνει μετά των αλλοφύλων...».


Η ισχυρή εκδοχή ότι δεν πρόκειται για αυτοπυρπόληση δεν είναι καινούργια και δεν εντάσσεται, με αυτήν την έννοια, σε κάποια «αναθεωρητική σχολή», «αντιεθνικιστική» ή «εκμοντερνισμένη» απαξιωτική αντίληψη για... τα ιερά και όσια. Αλλά στην κατηγορία εκείνη που θέλει να εξηγεί τις μυθοπλασίες στην ιστορία μας. Και κάθε εθνική επέτειο, όπως η μεθαυριανή, χρειάζεται να θυμόμαστε πως «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές».


Οι δύο άλλες εκδοχές Ο Περραιβός, αφηγούμενος την αυτοπυρπόληση του Σαμουήλ, μνημονεύει κι άλλες εκδοχές για το συμβάν: «Την τραγικήν ταύτην πράξιν απέδωκαν τινες ως ενέργειαν του Βεζύρη (Αλή πασάς), άλλοι δε των Σουλιωτών. Αλλά και οι αι δύο φήμαι δεν έχονται αληθείας. Η φυσική μνησικακία του Βεζύρη δεν ελάμβανε πλήρη ικανοποίησιν δίδουσα ανεπαίσθητον σχεδόν θάνατον εις τον άσπονδον εχθρόν του Σαμουήλ, ενώ τον είχεν εις τας χείρας του να τω δώση επώδυνον θάνατον, αφ ετέρου οι Σουλιώται, και κατ εξαίρεσιν οι της κατωτέρας τάξεως, τον εσέβοντο και ηγάπουν...».


Φώτος Τζαβέλας (1774-1811). Πρωταγωνίστησε στην παράδοση του Σουλίου το 1803. Είναι πιθανό να συμμετείχε στην ανατίναξη της μπαρουταποθήκης στο Κούγκι. Πέθανε στην Κέρκυρα, μάλλον, δηλητηριασμένος από ανθρώπους του Αλή πασά.


Ισως τυχαίο γεγονός...Ο Σπ. Αραβαντινός στην ιστορία για τον Αλή πασά δεν αποδέχεται την αυτοπυρπόληση. Χαρακτηρίζει το συμβάν ως τυχαίο. Απορρίπτει, όμως, και την εκδοχή της «Αληπασιάδας», που έγραψε ο Χατζή Σεχρέτη. Σύμφωνα με αυτήν, δράστης ήταν ο Φώτος Τζαβέλας, σε συνεννόηση με τον Αλή. Το σκεπτικό του είναι πως αν ο Τζαβέλας είχε προσυμφωνήσει με τον Αλή ν ανατινάξει τον Σαμουήλ, δεν θα έστελνε ο τελευταίος στο Κούγκι, ως εγγυητή για την τήρηση της συμφωνίας με τον καλόγερο, τον γιο του στενού φίλου του παπα-Οικονόμου.


Το «σενάριο» ΤζαβέλαΑλλη πηγή, που δεν αποδίδει την έκρηξη στο Κούγκι σε αυτοπυρπόληση του Σαμουήλ, προέρχεται από «ενθύμηση» σε τοιχογραφία εκκλησίας του χωριού Σέλιανη, απ όπου καταγόταν ο Ζήσος, γιος του παπα-Οικονόμου. Σύμφωνα με αυτήν, ο Αλή είχε στείλει τον Ζήσο μαζί με τον Πασόμπεη στο Κούγκι για να πείσουν τον καλόγερο να παραδοθεί. Ενώ συζητούσαν, όμως, προσπαθώντας να τον πείσουν, ο Φώτος Τζαβέλας πυροδότησε το μπαρούτι κι ακολούθησε η έκρηξη. Το αποτέλεσμα ήταν να καούν ο Σαμουήλ, ο Ζήσος κι ένας συνοδός του.


Από την πολιορκία έως την ανατίναξη


7-8 ΔεκεμβρίουΣυνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις στο Κούγκι. Τελευταία μάχη γύρω από το οχυρό. Πολιορκούμενοι βγαίνουν από το οχυρό έπειτα από διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τους αξιωματούχους του Αλή πασά.


8-12 ΔεκεμβρίουΗ Κιάφα συνθηκολογεί ύστερα από συμφωνία των σουλιωτικών γενών που την υπεράσπιζαν έως τότε. Ο Φώτος Τζαβέλας μπαίνει στο Κούγκι για να πείσει όσους αντιστέκονται ακόμη να παραδοθούν.


12-16 ΔεκεμβρίουΥπογράφεται η συνθήκη παράδοσης του Σουλίου. Σταδιακή αποχώρηση των γενών από το τετραχώρι (Σούλι, Κιάφα, Σαμοβίνα και Αβαρίκο). Το μεγαλύτερο μέρος των Σουλιωτών κατευθύνεται προς την Πάργα.


16 ΔεκεμβρίουΑνατίναξη της πυριτιδαποθήκης στο Κούγκι με τον Σαμουήλ. Ο Αλή πασάς βρίσκεται στο έρημο πια Σούλι, απ όπου εξαπολύει ανηλεή καταδίωξη των Σουλιωτών, παρά τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί.


Χριστόφορος Περραιβός: Ο δημιουργός της παράδοσης


Ο Χριστόφορος Περραιβός (1773-1863) κυκλοφόρησε την «Ιστορία του Σουλίου και της Πάργας» το 1803. Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 1815 και για τρίτη φορά το 1857. Ο,τι ιστορικό έχει γραφτεί για το Σούλι τον 19ο αιώνα από Ηπειρώτες μελετητές (Παναγιώτης και Σπυρίδων Αραβαντινός, Ιωάννης Λαμπρίδης) στηρίζεται και ξεκινά από τον Περραιβό.


Αλλά και τα κείμενα των ξένων περιηγητών της περιόδου, προξένων και πολιτικών απεσταλμένων, που επισκέπτονται την αυλή του Αλή πασά, αναπαράγουν τις αφηγήσεις Περραιβού, με την προσθήκη στοιχείων, που συλλέγουν οι ίδιοι. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μεταγενέστερη ιστοριογραφική παραγωγή, αλλά, επίσης, τη λογοτεχνική και κάθε άλλη για τους πολέμους Σουλιωτών και Αλή πασά.


Για την ανατίναξη στο Κούγκι ο Περραιβός, επιδιώκοντας να τεκμηριώσει την αφήγησή του για την αυτοπυρπόληση, αναφέρει ότι γνώρισε προσωπικά στην Πάργα, λίγες μέρες μετά το γεγονός, τρεις αυτόπτες μάρτυρες. Εναν Σουλιώτη μισοκαμένο, που την ώρα της έκρηξης βρισκόταν έξω από την πόρτα της πυριτιδαποθήκης, και δύο συγγενείς του Σαμουήλ. Οι τελευταίοι τον διαβεβαίωσαν ότι ο ίδιος ο καλόγερος προκάλεσε την έκρηξη, ρίχνοντας στο έδαφος, όπου ήταν σκορπισμένο μπαρούτι, αναμμένο κερί που κρατούσε.


ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΑ
Η αφήγηση για την ηρωική αυτοθυσία


Τυπικό δείγμα της επίσημης, ας πούμε, ιστορίας και της εκλαϊκευμένης πρόσληψής της αποτελεί η αφήγηση των γεγονότων, όπως παρατίθεται στην Ιστορία του Ελληνικού Εθνους (Εκδοτική Αθηνών). Συγγραφέας της ο έγκυρος ιστορικός Απόστολος Βακαλόπουλος.


Οι ανάλογες αφηγήσεις όλων των νεότερων και σύγχρονων ιστορικών κινούνται, με ορισμένες διαφοροποιήσεις, γύρω από τον ίδιο πυρήνα: «Με τη βοήθεια ενός Σουλιώτη προδότη, του Πήλιου Γούση, ο Αλής κατέλαβε τη στρατηγική θέση του χωριού Αβαρίκο και κύκλωσε τους Σουλιώτες. Μερικοί τότε κατέφυγαν στον λόφο του Κούγκι, όπου βρίσκονταν πολλά γυναικόπαιδα από την αρχή της πολιορκίας, και άλλοι στον λόφο της Μπίρας.


Από τις οχυρές αυτές θέσεις οι πολιορκημένοι απέκρουσαν με σθένος τις επιθέσεις των Αλβανών. Στον λόφο του Κούγκι είχε κατασκευάσει ο θρυλικός μοναχός Σαμουήλ ένα μικρό φρούριο, απ όπου αμύνονταν οι 400 περίπου υπερασπιστές του λόφου, ενώ η περισσότερο απόκρημνη Μπίρα αποτελούσε οχυρό απόρθητο για τους επιτιθέμενους. Την 1η Νοεμβρίου η θέση των Σουλιωτών ήταν τραγική...


Εξαντλημένοι από την πείνα, τις κακουχίες και τις αρρώστιες, ορισμένοι άνδρες της φρουράς έκαναν γιουρούσι με τα γιαταγάνια στο χέρι, διέσπασαν τον κλοιό των πολιορκητών και σώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι, ύστερα από απελπισμένη άμυνα μερικών ημερών, παραδόθηκαν με τον όρο να αποσυρθούν με τα όπλα τους ελεύθεροι εκεί όπου θα επιθυμούσαν (12 Δεκεμβρίου 1803). Ομως ο καλόγερος Σαμουήλ, που με πέντε συντρόφους του είχαν μείνει τελευταίοι για να παραδώσουν την αποθήκη τροφίμων και πολεμοφοδίων του Κούγκι, έβαλε φωτιά και ανατινάχθηκε στον αέρα μαζί με πολλούς άνδρες του Αλή πασά».


Η πληρέστερη έως τώρα ιστορία για το Σούλι έχει γραφτεί από την ιστορικό Βάσω Δ. Ψιμούλη. Πρόκειται για το «Σούλι και οι Σουλιώτες», που κυκλοφορεί ήδη σε τρίτη έκδοση από το βιβλιοπωλείο της «Εστίας».


Το έργο προέρχεται από την ομότιτλη διδακτορική διατριβή της και είχε εκδοθεί για πρώτη φορά από το Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1998). Εκεί μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να βρει και στοιχεία λεπτομερέστερα για το Κούγκι και τον Σαμουήλ.


Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η διήγηση από τον Κ. Παπαρρηγόπουλο


Ο εθνικός ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος στην Ιστορία του Ελληνικού Εθνους ακολουθεί σε γενικές γραμμές την αφήγηση, όπως έχει παραδοθεί από τον Περραιβό. Ποιος Ελληνας, γράφει προλογικά, δεν διάβασε με χτυποκάρδια «τας περιπετείας του πολέμου τούτου, τας τοσούτον, αφελώς άμα και δραματικώς;», περιέγραψε ο Περραιβός. Οχι μόνο αυτές διαβάστηκαν έτσι, αλλά και στην πορεία απέκτησαν διαστάσεις λαϊκού μυθιστορήματος:


«Τρία έτη διήρκεσεν ο αγών ούτος και οι Σουλιώται δεν έπαυον νικηφορούντες ότε κατά Σεπτέμβριον του 1803, διά της προδοσίας του Πήλιου Γούση, εκυριεύθη τελευταίον το Σούλι, οι δε πρόμαχοί του υποχωρήσαντες εις την αγίαν Παρασκευήν και πάσχοντες τα πάνδεινα ιδίως εκ της δίψης, διότι οι περιζώσαντες αυτούς πολέμιοι είχον καταλάβει τας των υδάτων πηγάς, συνήνεσαν τελευταίον, όχι να παραδοθώσιν, αλλά να συνθηκολογήσωσιν ότι θέλουσιν απέλθει ελευθέρως, όπου βούλωνται μετά των όπλων και των σκευών.


Ο Αλής εκύρωσε τας συνθήκας ταύτας και τη 12η Δεκεμβρίου 1803 εγκατέλειπον οι Σουλιώται την πατρίδα αυτών, διαιρεθέντες εις τρία σώματα. Εμειναν δε εις αγίαν Παρασκευήν ο μοναχός Σαμουήλ και πέντε έτεροι άνδρες ίνα παραδώσωσι τον χώρον και λάβωσι κατά τα συμφωνηθέντα το αντίτιμον των εν αυτώ σωζόμενων έτι πολεμοφοδίων.


Αλλ ότε προσήλθον δύο Τούρκοι και εις γραμματεύς του Αλή ίνα εκτελέσωσι τους όρους τούτους, ο γραμματεύς του Αλή, αφού επλήρωσε τα χρήματα, είπε σαφώς εις τον Σαμουήλ ότι θέλει υποστή δεινήν τιμωρίαν, αφού έσχε την αφροσύνην να παραδοθή εις χείρας του βεζύρη. Ο δε «καμμίαν», απήντησεν αμέσως, «δεν δύναται να μ επιβάλη τιμωρίαν», και κενώσας το όπλον του επί της πυριτοθήκης έθαψεν υπό τα ερείπια του τελευταίου εκείνου προμαχώνος εαυτόν τε και τους συναγωνιστάς και τους Τούρκους. Ουδ ελαττώνει την αξίαν της θυσίας ταύτης το γεγονός ότι ο Αλής έλαβεν αυτήν ως πρόφασιν ίνα θεωρήση ακύρους τας προς τους Σουλιώτας γενομένας συνθήκας...».


Τ. ΚΑΤΣΙΜΑΡΔΟΣ
katsimar@yahoo.gr


Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Μουσείο Μαρία Κάλλας



Μουσείο Μαρία Κάλλας: Πότε θα είναι έτοιμο και τί εκθέματα θα


Ζώντας την εποχή της στιγμιαίας ενημέρωσης και εικόνας, είναι σημαντικό να γίνει κάτι πιο ουσιαστικό και ουσιώδες, κάτι που θα μείνει στη πόλη, θα τιμά τη χώρα και τους ανθρώπους που τη δόξασαν στη σύγχρονη ιστορία της.


Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και θα στεγαστεί, στο τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο 1.070τ.μ., επί της οδού Μητροπόλεως 44, ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.


Στο μουσείο ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει τη φωνή της μεγάλης σοπράνο και να μάθει για τη ζωή και την τέχνη της. Σημαντικοί ρόλοι που ερμήνευσε, άνθρωποι που την καθόρισαν, προσωπικά της αντικείμενα, αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της, θα παρουσιάζονται μέσα από τη συλλογή της Τεχνόπολης, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, εμβληματικές φωτογραφίες και ψηφιακές εφαρμογές.


Το μουσείο θα συμπληρώνουν ένα υπερσύγχρονο θεματικό πωλητήριο και ένα μπιστρό με το όνομα "La divina", ενώ θα διαθέτει και μια mediatheque (βιβλιοθήκη και δισκοθήκη με χώρο ακρόασης) και αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, master classes και μικρές συναυλίες.


Για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου θα γίνουν μικρής κλίμακας προσαρμογές στο κτίριο, ενώ θα εργαστούν σειρά επιστημόνων και καλλιτεχνών, με στόχο ένα αποτέλεσμα πρωτότυπο και σύγχρονο, αντάξιο της φήμης και της ποιότητας της διεθνούς Ελληνίδας καλλιτέχνιδος.


Το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα είναι το πρώτο επισκέψιμο μουσείο με μόνιμη έκθεση και αυθεντικά αντικείμενα της καλλιτέχνιδος και αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο, ενισχύοντας τον τουρισμό και την πολιτιστική ζωή της πόλης της Αθήνας.





Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Σε ποιες δράσεις του Προγράμματος οι δήμοι είναι δυνητικοί δικαιούχοι ή μπορούν να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους






programma agrotikis anaptixisΓιατί ένας δήμος να ασχοληθεί με το ΠΑΑ;


Η Αγροτική Ανάπτυξη αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων. Δεν ενδιαφέρει μόνο τους αμιγώς αγροτικούς δήμους, ούτε οι υπηρεσίες που θα παράγει απευθύνονται αποκλειστικά μόνο στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Τις τελευταίες δεκαετίες, όλοι γνωρίζουν ότι το αγροτικό εισόδημα αποτελεί κύριο ή συμπληρωματικό εισόδημα σε μεγάλο τμήμα των ελληνικών νοικοκυριών. Ένα σημαντικό επιχείρημα του γιατί ασχολούμαστε με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) είναι ότι, όπως θα δούμε και παρακάτω, η χωρική του εμβέλεια καλύπτει το 93% της Ελληνικής επικράτειας.


Το ενδιαφέρον όμως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το ΠΑΑ ξεπερνάει το πλαίσιο του ενδιαφέροντος για τα τομεακά ή περιφερειακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.


Καταρχήν μην ξεχνάμε ότι ο νομοθέτης, αναγνωρίζοντας το καθοριστικό ρόλο της ΤΑ στην αγροτική ανάπτυξη, με το Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), πρόσθεσε στο άρθρο 75 παρ 1 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων εξήντα οκτώ (68!) νέες αρμοδιότητες στον τομέα «Αγροτική Ανάπτυξη-Κτηνοτροφία-Αλιεία». Προφανώς και τα αντανακλαστικά του αναγνώστη θα αντιδράσουν με το λογικό ερώτημα ότι μιας και ο «Καλλικράτης» μετέφερε αυτές τις αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος, τις συνόδεψε και με τους αντίστοιχους ανθρώπινους και χρηματοδοτικούς πόρους; Κατά συνέπεια πόσοι από τους 325 σημερινούς δήμους ασκούν το σύνολο αυτών των αρμοδιοτήτων; Τα ερωτήματα αυτά είναι λογικά και αμείλικτα στην καθημερινότητα των ανθρώπων της ΤΑ. Δεν αναιρούν όμως το ερώτημα πως και γιατί ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής είχε το μεγαλύτερο ποσό μεταφερομένων αρμοδιοτήτων από όλους τους άλλους τομείς και υπουργεία; Η απάντηση έγκειται στο ότι ούτως ή άλλως το πάλαι ποτέ Υπουργείο Γεωργίας και νυν Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι από τα πλέον συγκεντρωτικά υπουργεία στη χώρα, αλλά κυρίως και στο γεγονός της παραδοχής, ακόμα και από τους εκπροσώπους του συγκεντρωτισμού, ότι η αποκέντρωση αποτελεί στρατηγικό εργαλείο προώθησης της αγροτικής πολιτικής και ανάπτυξης.


Είναι γεγονός ότι ο αγροτικός πληθυσμός, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά του συνόλου των χωρών της ΕΕ, βρίσκεται σε αναταραχή. Περνάει μία μεταβατική περίοδο λόγω των αλλαγών που επιφέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Στις νέες αυτές συνθήκες, ο αγροτικός πληθυσμός, ιδιαίτερα οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, χρειάζονται υποστήριξη, η οποία δεν θα περιορίζεται μόνο στο επίπεδο της πληροφόρησης. Οι δράσεις του ΠΑΑ με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του, σε συνδυασμό με τη γνώση των τοπικών προβλημάτων από τους δήμους, θα μπορούσαν να προσφέρουν αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις.


Σε μεταβατικό στάδιο δεν βρίσκεται όμως μόνο ο αγροτικός κόσμος στην Ευρώπη. Βρίσκεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με νέους ρόλους, νέες αρμοδιότητες και νέα καθήκοντα. Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι ενισχύεται ο ρυθμιστικός της ρόλος. Είναι ευκαιρία για τους δήμους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχει το ΠΑΑ και να κατοχυρώσουν τον καθοριστικό και ρυθμιστικό τους ρόλο στην τοπική ανάπτυξη.


Για τους παραπάνω λόγους, στο κείμενο που ακολουθεί γίνεται μία συνοπτική περιγραφή του σχεδίου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και στο τέλος επιχειρούνται και ορισμένα σχόλια.


Το όραμα του Προγράμματος για την Αγροτική Ανάπτυξη.


Βασικές αρχές της αγροτικής ανάπτυξης την περίοδο 2014-2020 αποτελούν η οικονομική και περιβαλλοντική αειφορία, η προώθηση της κοινωνίας της γνώσης ως δομικού στοιχείου της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, η εξωστρέφεια, η απασχόληση και η κοινωνική συνοχή. Βάσει των ανωτέρω, το όραμα για την αγροτική ανάπτυξη, είναι η «Ολοκληρωμένη ανάπτυξη και βιώσιμη ανταγωνιστικότητα του αγροτικού χώρου», με βασικό όχημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού συστήματος και την ανάδειξη του πολυλειτουργικού χαρακτήρα των αγροτικών περιοχών. Η επίτευξη του οράματος για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και τη βιώσιμη ανταγωνιστικότητα του αγροτικού χώρου, συμβάλλει και στους τρείς στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, μέσω των τριών ενωσιακών στόχων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η στρατηγική διαρθρώνεται γύρω από δύο αλληλένδετους και συμπληρωματικούς στόχους, που στοχεύουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της μακροχρόνιας ύφεσης, λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης, και την επίτευξη των γενικότερων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για την δημοσιονομική εξυγίανση και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.


Ποιες περιοχές αφορά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης


Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 καλύπτει την επικράτεια της Ελλάδας. Για την οριοθέτησή των αγροτικών περιοχών χρησιμοποιήθηκε η πρόσφατη «Τυπολογία αγροτικών – αστικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2010», η οποία αποτελεί προσαρμογή προγενέστερης μεθοδολογίας του ΟΟΣΑ.


Σύμφωνα με τη χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία, ως «αγροτικές περιοχές» χαρακτηρίζονται οι ενδιάμεσες και κυρίως αγροτικές περιοχές, ήτοι οι 52 από τους 54 Νομούς της Ελλάδας, εξαιρουμένων των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης. Οι «αγροτικές περιοχές» καλύπτουν το 93,2% της Ελληνικής επικράτειας, (82,3% αγροτικές και 12,1% ενδιάμεσες) και κατοικεί σε αυτές περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας (54,5%).


Επισημαίνεται ότι και στους Νομούς Αττικής & Θεσσαλονίκης, που χαρακτηρίζονται ως αστικές περιοχές, υπάρχουν αγροτικές περιοχές με σημαντική πρωτογενή παραγωγή, οι οποίες θα είναι επιλέξιμες για ορισμένες παρεμβάσεις του ΠΑΑ 2014-2020.


Οι στρατηγικοί στόχοι του Προγράμματος


Οι στρατηγικοί στόχοι για την επίτευξη του οράματος είναι οι ακόλουθοι:


• Μετάβαση σε ένα ισχυρό, αειφόρο αγρο-διατροφικό σύστημα


• Αύξηση της «προστιθέμενης» αξίας των αγροτικών περιοχών





Προτεραιότητες του Προγράμματος


  • Γνώση και καινοτομία στη γεωργία, τη δασοκομία και τις αγροτικές περιοχές(Προτεραιότητα 1), η οποία εξειδικεύεται σε:



1A) Προώθηση της καινοτομίας, της συνεργασίας, και της ανάπτυξης της βάσης γνώσεων στις αγροτικές περιοχές.


1Β) Ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της γεωργίας, της παραγωγής τροφίμων και της δασοκομίας και έρευνας και καινοτομίας, περιλαμβανομένου του σκοπού της βελτίωσης της περιβαλλοντικής διαχείρισης και απόδοσης.


1C) Προώθηση της δια βίου μάθησης και της επαγγελματικής κατάρτισης στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας.


  • Η ανταγωνιστικότητα όλων των τύπων γεωργίας και η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων (Προτεραιότητα 2) η οποία εξειδικεύεται σε:



2Α) Βελτίωση της οικονομικής απόδοσης όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και εκσυγχρονισμού, ιδίως με σκοπό την αύξηση της συμμετοχής στην αγορά και τον προσανατολισμό, καθώς και της γεωργικής διαφοροποίησης.


2Β) Διευκόλυνση της εισόδου επαρκώς ειδικευμένους γεωργών στον γεωργικό τομέα και ειδικότερα, η ανανέωση των γενεών.


  • Η οργάνωση της αλυσίδας τροφίμων και η διαχείριση κινδύνων στη γεωργία(Προτεραιότητα 3) η οποία εξειδικεύεται σε:



3Α) Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, με την καλύτερη ένταξή τους στην αγροδιατροφική αλυσίδα, μέσω συστημάτων ποιότητας, προσθέτοντας αξία στα γεωργικά προϊόντα, προώθησης σε τοπικές αγορές και δίκτυα σύντομου ανεφοδιασμού, τις ομάδες παραγωγών και τις διεπαγγελματικές οργανώσεις.


3B) Στήριξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων πρόληψη και διαχείριση κινδύνων.


  • Γεωργία και οικοσυστήματα (Προτεραιότητα 4) η οποία εξειδικεύεται σε:



4Α) Η αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Natura 2000, και περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα και της γεωργίας υψηλής φυσικής αξίας, καθώς και την κατάσταση των ευρωπαϊκών τοπίων.


4Β) Βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων και τη διαχείριση των φυτοφαρμάκων.


4C) Η πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και τη βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους.


  • Αποδοτικότητα των πόρων και μεταστροφή προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με ανθεκτικότητα στην αλλαγή του κλίματος στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων (Προτεραιότητα 5) η οποία εξειδικεύεται σε:



5Α) Αύξηση της αποδοτικότητας στη χρήση του νερού στη γεωργία.


5Β) Αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης ενέργειας στον τομέα της γεωργίας και της μεταποίησης τροφίμων.


5C) Διευκόλυνση της προμήθειας και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υποπροϊόντων, αποβλήτων, υπολειμμάτων και άλλες μη πρώτες ύλες τροφίμων για τους σκοπούς της βιο-οικονομίας.


5D) Μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και των εκπομπών αμμωνίας από τη γεωργία.


5Ε) Ενθάρρυνση της διατήρησης και δέσμευσης του άνθρακα στη γεωργία και τη δασοκομία.


  • Κοινωνική ένταξη, φτώχεια και οικονομική ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές(Προτεραιότητα 6) η οποία εξειδικεύεται σε:



6Α) Διευκόλυνση της διαφοροποίησης, της δημιουργίας και της ανάπτυξης των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και δημιουργία απασχόλησης.


6Β) Προώθηση της τοπικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.


6C) Ενίσχυση της προσβασιμότητας, της χρήσης και της ποιότητας των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) στις αγροτικές περιοχές.





Μέτρα του Προγράμματος


Μ01 – Δράσεις μεταφοράς γνώσης και πληροφόρησης


M02 – Συμβουλευτικές υπηρεσίες, διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των υπηρεσιών αντικατάστασης στην εκμετάλλευση


M03 – Τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων


M04 – Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία


M05 – Αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά γεγονότα και την εισαγωγή των κατάλληλων δράσεων πρόληψης


Μ06 – Αγρόκτημα και ανάπτυξη των επιχειρήσεων


Μ07 ​​- Βασικές υπηρεσίες και ανανέωση του χωριού στις αγροτικές περιοχές


M08 – Επενδύσεις στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών και των δασικών εκτάσεων


M09 – Σύσταση ομάδων παραγωγών και των οργανώσεων


M10 – Αγρο-περιβάλλον και το κλίμα


M11 – Βιολογική γεωργία


M12 – Natura 2000 και πλαίσιο για τα ύδατα πληρωμές της οδηγίας


M13 – Πληρωμές σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα


M14 – Ορθή μεταχείριση ζώων


M16 – Συνεργασία


M17 – Η διαχείριση του κινδύνου


M19 – Υποστήριξη για την τοπική ανάπτυξη LEADER (CLLD)


M20 – Τεχνική βοήθεια των κρατών μελών


M113 – Πρόωρη συνταξιοδότηση


M131-Εκπλήρωση των προτύπων με βάση την κοινοτική νομοθεσία
M341 – Απόκτηση δεξιοτήτων, εμψύχωση και εφαρμογή 


Ποια μέτρα του προγράμματος προβλέπονται για ποιες περιοχές.


Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 καλύπτει την επικράτεια της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα 1, 2, 3, 5, 8, 9, 10, 11, 14, 16, 17, 20 και τα υπομέτρα 4.1, 4.2, 6.1 εφαρμόζονται στο σύνολο της χώρας.


Στις αγροτικές περιοχές, όπως ορίζονται σύμφωνα με τη νέα τυπολογία του ΟΟΣΑ, εφαρμόζονται τα μέτρα 12 & 13 και τα υπομέτρα 4.3, 4.4, 6.2 & 6.3. Σημειώνεται ότι για τις δράσεις 6.2 και 6.3 η περιοχή παρέμβασης περιορίζεται στα Δημοτικά Διαμερίσματα των αγροτικών περιοχών με έως 30.000 κατοίκους.


Η περιοχή παρέμβασης του μέτρου 19 (LEADER) θα εφαρμοστεί στις αγροτικές περιοχές, οι οποίες έχουν τα ακόλουθα χωρικά χαρακτηριστικά:


• Αποτελούνται από Δημοτικά Διαμερίσματα με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων με εξαίρεση τα μικρά νησιά.


• Περιλαμβάνουν ορεινές και μειονεκτικές (κατά την έννοια του Κανονισμού (1257/1999)) περιοχές και έως 12% μη χαρακτηρισμένων («πεδινών») περιοχών.


Συνολικά θα επιλεγούν κατά μέγιστο αριθμό 45 περιοχές για την εφαρμογή του μέτρου, οι οποίες συνολικά θα πρέπει να καλύπτουν λιγότερο από το 60% των αγροτικών περιοχών της χώρας. Η επιλογή των περιοχών εφαρμογής θα πραγματοποιηθεί από αρμόδιες επιτροπές, στις οποίες θα μετέχουν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων κατά περίπτωση ταμείων (ΕΓΤΑΑ, ΕΤΘΑ, ΕΚΤ, ΕΤΠΑ) και των Περιφερειών, μέσα από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία. Οι εν λόγω επιτροπές θα είναι αρμόδιες και για το συντονισμό στις περιπτώσεις υλοποίησης πολυταμειακών Προγραμμάτων Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD)[i].


Προκειμένου να υλοποιηθούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις αγροτικές περιοχές, πέραν των περιοχών LEADER, ορίστηκαν οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Αναπτυξιακής Παρέμβασης (ΠΟΑΠ), στις οποίες θα πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, αλλά με top down προσέγγιση. Στις εν λόγω περιοχές θα εφαρμοστεί το υπομέτρο 6.4 και το μέτρο 7 πλην του υπομέτρου 7.3. Σημειώνεται ότι για το μέτρο 7 η περιοχή παρέμβασης περιορίζεται στα Δημοτικά Διαμερίσματα των ΠΟΑΠ με έως 10.000 κατοίκους. Η υποδράση 7.3.1 υλοποιείται στις «λευκές περιοχές» των ΠΟΑΠ, δηλαδή στις αγροτικές περιοχές στις οποίες δεν παρέχεται ευρυζωνική πρόσβαση και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν σχέδια από ιδιώτες επενδυτές να αναπτύξουν κατάλληλη υποδομή για παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών στο εγγύς μέλλον.


Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος
























Μέτρα


Συνολική Κοινοτική Συνδρομή


2014-2020

Δράσεις μεταφοράς γνώσης και πληροφόρησης79.939.412,00
Συμβουλευτικές υπηρεσίες, διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των υπηρεσιών αντικατάστασης στην εκμετάλλευση124.879.530,00
Τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων42.689.352,00
Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία1.261.048.090,00
Αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά γεγονότα και την εισαγωγή των κατάλληλων δράσεων πρόληψης45.000.000,00
Αγρόκτημα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων632.440.511,00
Βασικές υπηρεσίες και ανανέωση του χωριού στις αγροτικές περιοχές107.284.942,00
Επενδύσεις στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών δασικών εκτάσεων257.308.667,00
Σύσταση ομάδων παραγωγών και των οργανώσεων27.342.387,00
Αγρο-περιβάλλον και το κλίμα259.500.000,00
Βιολογική γεωργία502.324.373,00
Natura 2000 και πλαίσιο για τα ύδατα πληρωμές της οδηγίας7.500.000,00
Πληρωμές σε περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα415.000.000,00
Animal Welfare30.000.000,00
Συνεργασία116.980.274,00
Η διαχείριση του κινδύνου10.000.000,00
Υποστήριξη για την τοπική ανάπτυξη LEADER (CLLD)225.000.000,00
Τεχνική βοήθεια των κρατών μελών79.723.255,00
Σύνολο4.223.960.793






Ενδεικτικά μέτρα και δράσεις που οι δήμοι εμφανίζονται ως δυνητικοί δικαιούχοι


  • Διάνοιξη και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου

  • Υποστήριξη για την αντιμετώπιση κινδύνων κατά την υλοποίηση των έργων

  • Αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές

  • Ενίσχυση για γεωργοδασοκομικά συστήματα καταστροφικά συμβάντα ή από άλλες αιτίες

  • Πρόληψη δασών και δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα

  • Περιβαλλοντική αποκατάσταση υποβαθμισμένων βοσκοτόπων

  • Εκπόνηση μελετών δήμων για τον προγραμματισμό δράσεων & έργων συμπεριλαμβανομένων προστατευόμενων περιοχών

  • Έργα υποδομής μικρής κλίμακας για αγροτικούς οικισμούς

  • Δημιουργία βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό

  • Δημιουργία δημόσιων τουριστικών υποδομών & υποδομών αναψυχής

  • Δράσεις για την ανάδειξη της φυσικής & πολιτιστικής κληρονομιάς αγροτικών περιοχών

  • Αναβάθμιση δεξιοτήτων προσωπικού ΟΤΑ, με την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, με στόχο την υψηλή ποιότητα του αναπτυξιακού & περιβαλλοντικού σχεδιασμού στο τοπικό επίπεδο

  • Παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα για τον τοπικό πληθυσμό



Μέτρα και δράσεις που οι δήμοι δεν κατονομάζονται ως πιθανοί δικαιούχοι, αλλά θα μπορούσαν να παίξουν, στην υλοποίηση τους, σημαίνοντα ρόλο


Περιτρέχοντας τις προτεραιότητες και τα μέτρα του ΠΑΑ, θεωρούμε ότι είναι πολύ λίγες εκείνες, στις οποίες οι δήμοι δεν έχουν ρόλο. Παρ΄ όλα αυτά, όπως φαίνεται και παραπάνω, οι δήμοι ως δυνητικοί δικαιούχοι εμφανίζονται σε έναν περιορισμένο και μάλλον δευτερεύοντα ρόλο. Από το σύνολο των δράσεων επιλέχθηκαν δύο μόνο που κατά τη γνώμη μου έχουν ιδιαίτερο στρατηγικό χαρακτήρα για τη ΤΑ, αφού μπορούν άμεσα να προσφέρουν υπηρεσίες κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις φυσικά, και να καλύψουν κενά που έχει δημιουργήσει η απουσία του κεντρικού κράτους ή άλλων θεσμών.


Συμβουλευτικές υπηρεσίες


Σύμφωνα με το άρθρο 94 του Ν. 3852/2010 η πρώτη αρμοδιότητα που μεταβιβάστηκε στους δήμους στον τομέα «Αγροτική Ανάπτυξη-Κτηνοτροφία- Αλιεία», ήταν η σύσταση και λειτουργεία Γραφείων Γεωργικής Ανάπτυξης (ΓΓΑ).


Στο ΠΑΑ, στις δράσεις συμβουλευτικών υπηρεσιών, τα ΓΓΑ των δήμων δεν εμφανίζονται ως δυνητικοί δικαιούχοι. Αντίθετα, δίνεται μεγάλο βάρος σε ιδιωτικά γραφεία.


Η σημερινή ηγεσία της ΚΕΔΕ ήρθε σε επαφή με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συμφώνησε τα ΓΓΑ των δήμων να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παράλληλα με τα ιδιωτικά γραφεία, όπως περίπου στο πρόγραμμα των παιδικών σταθμών.


Οργανώσεις Παραγωγών (ΟΠ).


Οι Οργανώσεις Παραγωγών εδώ και πάρα πολλά χρόνια αποτελούν μία εναλλακτική λύση στην οργάνωση του αγροτικού χώρου, η οποία προσελκύει αρκετούς χρηματοδοτικούς πόρους από την ΕΕ. Στη χώρα μας η προσπάθεια αυτή δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα, ίσως και λόγω των αντιδράσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ.


Είναι σημαντική ευκαιρία για τους δήμους να καλύψουν αυτό το κενό και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, με τις οποίες θα υποστηρίζουν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς να οργανώνονται σε ομάδες και να διεκδικούν καλύτερες τιμές εισροών και εκροών, όπως και ισχυρότερη διαπραγματευτική δύναμη στις αγορές και τα δίκτυα διακίνησης αγροτικών προϊόντων.


Προφανώς το θέμα των Οργανώσεων Παραγωγών (ΟΠ) είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να καλυφθεί στο παρόν σημείωμα. Ίσως ένα επόμενο άρθρο με τους στόχους και τη μεγάλη πλέον Ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, από τη λειτουργία των ΟΠ, βοηθήσει τους ανθρώπους της ΤΑ να αναλάβουν πρωτοβουλίες.


Παρατηρήσεις


Όπως ήδη τονίστηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι από τα πιο συγκεντρωτικά υπουργεία της χώρας. Το γεγονός αυτό είχε άμεση αντανάκλαση στη δομή και την εφαρμογή των αναπτυξιακών του προγραμμάτων. Αποκορύφωμα του συγκεντρωτισμού αποτελεί το πρόγραμμα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».


Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας προγραμματικής περιόδου προσπαθεί να λύσει κάποιες από αυτές τις παθογένειες, χωρίς όμως να μπορεί και αυτό να χαρακτηριστεί ως αποκεντρωμένο.


Το ενδιαφέρον της ΤΑ για την αγροτική παραγωγή είναι άμεσο. Οι δυνατότητες προβολής και προώθησης τοπικών αγροτικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, που μπορεί να προσφέρει, είναι σημαντικές.


Κάθε δήμος ξεχωριστά και η ΚΕΔΕ, ως τριτοβάθμιο όργανο, έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν έναν διαφορετικό ρόλο της αυτοδιοίκησης στην αγροτική ανάπτυξη, που σε συνδυασμό με την αξιοποίηση μέτρων όπως η «Αναβάθμιση δεξιοτήτων προσωπικού ΟΤΑ, με την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, με στόχο την υψηλή ποιότητα του αναπτυξιακού & περιβαλλοντικού σχεδιασμού στο τοπικό επίπεδο», μπορούν να δημιουργήσουν δομές και λειτουργίες που θα αυξήσουν το τοπικό αγροτικό εισόδημα και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών τους.