Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

2 Φεβρουαρίου 2015 Το πανηγύρι του Άη – Συμιού



Εμείς, οι απόγονοι των Ελεύθερων Πολιορκημένων, των ηρωικών μορφών της Εξόδου του Μεσολογγίου, οφείλουμε να μη σβήσουμε ποτέ το καντήλι που χύνει φως και φωτίζει, για να βλέπουν οι επερχόμενες γενεές και μάλιστα οι νέοι και οι νέες, τους ηρωισμούς των Εξοδιτών και τη θυσία τους. Οφείλουμε να διδάσκουμε τα παιδιά μας, να αναλύουμε τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας του Μεσολογγίου, να τα αφυπνίζουμε, να τους εμπνέουμε τη φιλοπατρία, την ευσέβεια, το ποιος θα πρέπει να είναι ο νεοέλληνας, ο οποίος παίρνει τώρα τη σκυτάλη της πατρίδος και συνεχίζει την ένδοξο ιστορία μας.


Όσοι περασαν από την παρέα και φυγανε...





Στο πανηγύρι του Άη – ΣυμιούΔύο φορές τον  χρόνο γιορτάζεται από τον Σύλλογο πανηγυριστών  "ο Άη Συμιός" το πανηγύρι του Άη – Συμιού, στο Μεσολόγγι. Το πανηγύρι  είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το έπος της Εξόδου, καθώς στο μοναστήρι του Άη-Συμιού ήπιαν το πρώτο νερό της λευτεριάς όσοι επέζησαν απ’ την μεγάλη σφαγή.


Στο χώρο του μοναστηριού με τα πανύψηλα πλατάνια, κάθε παρέα έχει το δικό της προκαθορισμένο από χρόνια χώρο, όπου κρεμούν τα άρματα, αφού πρώτα προσκυνήσουν και προσευχηθούν στην εκκλησία. Ακολουθεί ολονύχτιο γλέντι με «άϊ -συμιώτικα» τραγούδια και με τοπικούς χορούς.















Οι παρέες


Οι παρέες «χωρίζονται»
στις παρέες της επάνω αγοράς και της κάτω αγοράς (πανωχωρίτες και κατωχωρίτες
όπως χ
αρακτηριστικά αναφέρεται στη
ντοπιολαλιά).Οι μεσολογγίτες που παίρνουν μέρος στο πανηγύρι είναι χωρισμένοι
σε δύο τάξεις: τ
ους αρματωμένους και τους καβαλλαραίους. Οι αρματωμένοι άντρες
και νέοι ντύνονται όπως οι παλιοί Κλέφτες και αγωνιστές. Τα ρούχα και τα άρματα
του Άη-Συμιώτη δεν έχουν τα όμοιά τους σε κανένα ανάλογο πανηγύρι πουθενά στην
Ελλάδα.
 








 Ασημάκης Σακεργιανός(Καπετάνιος)




























https://aisimios.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου