Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

18 Noεμβρίου_Τα γεγονότα… σαν σήμερα



Τα γεγονότα… σαν σήμερα





1826 - Aρχίζει η μεγάλη μάχη στην Αράχοβα, όπου θα λάμψει το άστρο του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Θα λήξει στις 23 Νοεμβρίου, με νικηφόρα έκβαση για τα ελληνικά όπλα.



1105 – Ο Μαγκινούλφο εκλέγεται Αντίπαπας ως Σιλβέστρος Δ'.


1180 - Ο Φίλιππος Β' γίνεται βασιλιάς της Γαλλίας.


1302 – Ο Πάπας Βονιφάτιος Η΄ εκδίδει την Παπική Βούλα «Unam sanctam» (Ο Ένας Άγιος), όπου υποστήριζε ότι ο εκάστοτε Πάπας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Χριστού επί της Γης.


1307 – Ο θρυλικός Ελβετός πατριώτης Γουλιέλμος Τέλλος σημαδεύει με το τόξο του και από απόσταση 50 μέτρων πετυχαίνει το μήλο στο κεφάλι του γιου του, κερδίζοντας το στοίχημα που είχε βάλει με τον αυστριακό κατοχικό διοικητή Χέρμαν Γκέσλερ.


1826 - Αρχίζει η μεγάλη μάχη στην Αράχοβα, όπου θα λάμψει το άστρο του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Θα λήξει στις 23 Νοεμβρίου, με νικηφόρα έκβαση για τα ελληνικά όπλα.


1928 – Κάνει πρεμιέρα στο «Κόλονι» της Νέας Υόρκης ο διάσημος ήρωας των κινουμένων σχεδίων Μίκι Μάους, στην ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ Steamboat Willie «Το ατμόπλοιο του Γουίλι».


1960 - Κατατίθεται στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για την ασφάλιση των αγροτών. Προβλέπει παροχή σύνταξης γήρατος από την 1η Ιουλίου του 1962 για τους άνω των 65 ετών αγρότες, συμπλήρωση της υγειονομικής περίθαλψης, υποχρεωτική ασφάλιση από την 1η Ιανουαρίου του 1961 της γεωργικής παραγωγής από χαλάζι και παγετό, και παροχή δανείων σε άστεγες αγροτικές οικογένειες για την ανέγερση κατοικιών.


1964 – Στο αίμα πνίγεται ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στον χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.


(http://nblo.gs/11rDzJ_ Με πληροφορίες του Wikipedia)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου