Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

«Πολιτική Προστασία, Ευθύνη και Δικαίωμα Όλων»

Το Καφενείο της Επιστήμης (7ος κύκλος) Ίδρυμα Ευγενίδου, Γαλλικό Ινστιτούτο, Βρετανικό Συμβούλιο

Θέμα: «Πολιτική Προστασία, Ευθύνη και Δικαίωμα Όλων»

Επιστημονικός Οικοδεσπότης: Κωνσταντίνος Κοκολάκης, Ειδικευμένο Στέλεχος Πολιτικής Προστασίας Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης  Συντονισμός: Γιώργος Κεραμιτζόγλου, Δημοσιογράφος.

Τι είναι Πολιτική Προστασία;

Πόσο θωρακισμένες είναι οι πόλεις μας και πόσο οργανωμένοι οι φορείς για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης;

Γνωρίζει ο απλός πολίτης τι πρέπει να κάνει την ώρα του σεισμού ή την ώρα που πέφτει ένας κεραυνός στην περιοχή που βρίσκεται;

Ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης, Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα επίκαιρα ερωτήματα, στο Καφενείο της Επιστήμης, που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου,

ημέρα Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 19.00,
με θέμα: «Πολιτική Προστασία, Ευθύνη και Δικαίωμα Όλων».

Ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης θα αναφερθεί στο ρόλο των Υπηρεσιών της  Πολιτικής Προστασίας και των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και στη συμμετοχή του απλού πολίτη στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων μίας καταστροφής. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εμπλακεί σε ζωντανό διάλογο – με τη βοήθεια του δημοσιογράφου            κ. Γιώργου Κεραμιτζόγλου που θα συντονίσει τη συζήτηση - και να αναζητήσει απαντήσεις σε ‘καυτά’ ερωτήματα γύρω από το πόσο ενημερωμένος είναι ο πολίτης για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, τι πρέπει να γνωρίζει, τι να κάνει την ώρα της έκτακτης ανάγκης, πως θα καταφέρει να προστατευθεί, ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά του και ποια θα μπορούσε να είναι η πιο ενεργή συμμετοχή του σε δράσεις πολιτικής προστασίας.



Το Καφενείο της Επιστήμης διοργανώνεται σε συνεργασία με τη μη-κυβερνητική οργάνωση ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ (http://www.day-after.gr/). Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ δημιουργήθηκε από επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, με σκοπό να υποστηρίξει κάθε δημιουργική προσπάθεια για αλλαγή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου, που οδηγεί σε αδιέξοδο την κοινωνία και την οικονομία και υποβαθμίζει διαρκώς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.



Λίγα λόγια για το θέμα

Διαβάζει κανείς στον ημερήσιο Τύπο και παρακολουθεί από τις τηλεοράσεις διάφορες φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές που εκδηλώνονται καθημερινά σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και στη χώρα μας, οι οποίες επιφέρουν σειρά από κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις ποικίλης έντασης.

Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι ο ‘απέναντι’ κινδυνεύει από φωτιά ή από πλημμύρα ενώ εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για τη δική μας προστασία.



Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι ως φορολογούμενοι πολίτες θα πρέπει έξω από το σπίτι μας να υπάρχει ένα περιπολικό, ένα πυροσβεστικό, ένα ασθενοφόρο για να μας εξυπηρετήσει και εμείς συγχρόνως να οικοπεδοποιούμε τα δάση και τα ρέματα, να καταστρέφουμε το περιβάλλον και να μην λαμβάνουμε μέτρα προστασίας για εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας. Δεν αρκεί να κατοικούμε σε ένα καλό αντισεισμικό σπίτι ή να οδηγούμε ένα πολυτελείας ασφαλές αυτοκίνητο…



Το Καφενείο θα επικεντρωθεί στην κατεύθυνση της επισήμανσης του τι έχει γίνει αλλά και του τι πρέπει ακόμη να γίνει στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Θα παρουσιασθούν τα μέτρα αυτοπροστασίας από τις διάφορες καταστροφές και θα συζητηθεί πως θα μπορούσε το εθελοντικό κίνημα που ήδη αυξάνεται στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Η πολιτική προστασία βασίζεται στην αρχή: «η γνώση είναι προστασία και ο ενημερωμένος – ενεργός πολίτης είναι ένας προστατευμένος πολίτης».



Καφενείο της Επιστήμης: Ένας Ανοικτός Διάλογος για την Επιστήμη

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο, συνεχίζουν και τη φετινή χρονιά μια σειρά ανοιχτών διαλόγων ανάμεσα σε επιστήμονες - ερευνητές και στο ευρύ κοινό, με σύγχρονα θέματα από το πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας.



Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σύγχρονα και επίκαιρα ζητήματα όπως η κοσμολογία, η βιολογική εξέλιξη, η συνείδηση, η οικολογία, η αρχιτεκτονική, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η πολιτική προστασία, η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες γίνονται κοινωνοί των προβληματισμών, της αγωνίας και των προσδοκιών των πολιτών σχετικά με τα μείζονα επιστημονικά θέματα.



Οι συζητήσεις γίνονται πάντα σε ένα ζεστό κλίμα φιλικής ανταλλαγής απόψεων, σε χαλαρό περιβάλλον, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει έναν καφέ ή ένα ποτήρι κρασί.



Κρατήσεις ΘέσεωνH είσοδος στο Καφενείο της Επιστήμης είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Κρατήσεις θέσεων, τηλ.: 210 9469615.
Βιογραφικά στοιχεία για τον Επιστημονικό Οικοδεσπότη Κωνσταντίνο Κοκολάκη (E-mail: kokolak@damt.gov.gr)



ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:



Επαγγελματική Εμπειρία

Με την Πολιτική Προστασία ασχολείται από το 1996 όταν ανέλαβε Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (της μεγαλύτερης της χώρας με 7 νομούς) και Διευθυντής της μέχρι τα τέλη του 2010.



Από τις αρχές του έτους είναι ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας– Θράκης με 12 περιφερειακές ενότητες (νομούς) και δύο νησιά.

Είναι ειδικευμένο στέλεχος Πολιτικής Προστασίας και τα δεκαπέντε αυτά χρόνια ενεπλάκη σε πολλές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η πτώση του ουκρανικού αεροπλάνου Γιάκοβλεφ στα Πιέρια όρη (1997), η πτώση του Σινούκ πλησίον του Αγίου Όρους (2004), ο σεισμός της Αθήνας (1999), η δασική πυρκαγιά του Σέιχ – Σου (1996), οι πυρκαγιές της Χαλκιδικής (1998, 2006), διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία κ.ά.



Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

Ενταγμένος στο μητρώο εισηγητών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και στα Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης Δημοσίων Υπαλλήλων με επιμορφώσεις Δημοσίων Υπαλλήλων  όλης της χώρας



Ενταγμένος στο μητρώο εισηγητών του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης Θεσσαλονίκης και επιστημονικός συνεργάτης του, με επιμορφώσεις Δημοσίων Υπαλλήλων στη Β. Ελλάδα



Ενταγμένος στο μητρώο εισηγητών του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, του Υπουργείου Παιδείας, με επιμορφώσεις εθελοντών σε όλη την Ελλάδα δια μέσου του Προγράμματος «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους»

Πολλές εισηγήσεις - ομιλίες σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας σε μαθητές-μαθήτριες, σε εκπαιδευτικούς, καθώς και σε ειδικά σχολεία (κωφών, τυφλών, νοητικής υστέρησης)

Πολλές εισηγήσεις – ομιλίες σε πολλά συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Λοιπές Δραστηριότητες

Συμμετοχή στη Διαρκή Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας με αντικείμενο τις φυσικές, τεχνολογικές και άλλες καταστροφές στο φυσικό και αστικό περιβάλλον



Συμμετοχή στην κοινή Επιτροπή 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας για σχεδιασμό, πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση, αποκατάσταση των κρατικών μονάδων Υγείας από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές



Συμμετοχή σε Ασκήσεις Πολιτικής Προστασίας εθελοντικών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου