Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η θάλασσα… πνίγεται στα πλαστικά απορρίμματα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο διευθυντής  του PNUE, Άχιμ Στάινερ δήλωσε ότι «Το θέμα των πλαστικών απορριμμάτων και των φωσφορούχων αποβλήτων στις θάλασσες καθιστούν φανερή την άμεση ανάγκη για παγκόσμια μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, πιο αποτελεσματική σε ότι αφορά τους πόρους για μια διαρκή ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση της φτώχειας».
«Μόνο για τις ΗΠΑ, το κόστος υπολογίζεται σε πάνω από δυο δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο οι ζημίες μπορεί να φθάνουν τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», επισημαίνεται στην έκθεση.
«Οι ακριβείς ποσότητες των χερσαίων απορριμμάτων, αλλά και των απορριμμάτων φορτηγών πλοίων και αλιευτικών, τα οποία περιέχουν μικρομόρια πλαστικού, παραμένουν άγνωστες», τονίζεται στην έκθεση του PNUE.
Στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, κάθε χρησιμοποιεί περίπου 100 κιλά πλαστικών ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι από το 2015 θα χρησιμοποιεί 140 κιλά πλαστικής ύλης ετησίως.
Οι ποσότητες αυτές στους πληθυσμούς της Ασίας είναι μικρότερες κατά δυο φορές.
Επίσης, το PNUE επισημαίνει ότι το ποσοστό ανακύκλωσης των υλικών αυτών για παραγωγή ενεργείας, δεν ξεπερνά το 25% σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στη Νορβηγία και την Ελβετία το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 80%.
Όσον αφορά την υγεία, υπάρχουν υποψίες ότι οι χημικοί αυτοί ρυπαντές καταλήγουν στη διατροφική αλυσίδα «παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τους κινδύνους που συνιστούν για την ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα».
Παρά τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει πολλοί διεθνή οργανισμοί και ΜΚΟ για την προστασία των ωκεανών και των θαλασσίων οικοσυστημάτων, η μη εφαρμογή των αρχών που υπαγορεύουν, ευθύνεται για τη μη αλλαγή της κατάστασης.
Το PNUE καλεί βιομηχάνους και καταναλωτές να αλλάξουν τις συνήθειες τους για να μειωθεί η παραγωγή αποβλήτων.


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Σύλλογος «Φίλων του Πηνειού»

Αύξηση των νιτρικών κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου παρατηρήθηκε στο Πηνειό ποταμό, σύμφωνα με μετρήσεις που διεξήγαγε ο σύλλογος «Φίλων του Πηνειού», με δικούς του οικονομικούς πόρους, σε συνεργασία με το πιστοποιημένο εργαστήριο “Εργαστηριακή Θεσσαλίας”, με έδρα τη Λάρισα.




Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συστηματικής καταγραφής ρύπων, το διαλυμένο οξυγόνο κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, οι συγκεντρώσεις των φωσφορικών ήταν υψηλές στις πέντε δειγματοληψίες και ειδικότερα στη γέφυρα Μακρυχωρίου -στην τελευταία δειγματοληψία του Ιανουαρίου παρατηρήθηκαν πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις και στους τρεις σταθμούς δειγματοληψίας- ενώ τέλος τα κοπρανώδη κολοβακτηρίδια υπάρχουν σε όλες τις μετρήσεις, υποδηλώνοντας – σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό – περιττωματική ρύπανση. Ο δείκτης είναι περισσότερο υψηλός στις μετρήσεις της Γέφυρας Νέας Σμύρνης, καθώς και στη γέφυρα των Γόννων στη δειγματοληψία του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.
Οι μετρήσεις γίνονται σε μηνιαία βάση, από τρία σταθερά σημεία λήψης δειγμάτων, ενώ γίνεται χημική ανάλυση τον δειγμάτων και τα εργαστηριακά αποτελέσματα εκτιμώνται, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, σύμφωνα με τον δείκτη WQI (Water Quality Index – Δείκτης Ποιότητας Υδάτων). Με τα παραπάνω στοιχεία που συλλέγονται, προκύπτει μηνιαία κατηγοριοποίηση της ποιότητας ύδατος του Πηνειού από “Πολύ Κακή” μέχρι “Άριστη” (5 κατηγορίες). Επιπλέον, στο τέλος κάθε τριμήνου συντάσσεται έκθεση αξιολόγησης των αποτελεσμάτων και καταγραφή των πιθανών πηγών ρύπανσης, από τον επιστημονικό υπεύθυνο της δράσης (“Εργαστηριακή Θεσσαλίας”).
Τα αποτελέσματα θα δημοσιεύονται μηνιαίως στην ιστοσελίδα www.pineiosngo.org και διατίθενται ελεύθερα και δωρεάν σε κάθε ιδιώτη ή φορέα για περαιτέρω χρήση, ανάλυση, επιστημονική έρευνα κ.ά. με μοναδική προϋπόθεση την αναφορά της πηγής τους (Σ. Φ. Πηνειού.) Επίσης, οι τριμηνιαίες εκθέσεις ποιότητας υδάτων Πηνειού, θα δημοσιοποιούνται τακτικά μέσω των ΜΜΕ.
Η πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Πηνειού», κ. Γιάννα Γεροκώστα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων, επέκρινε την διακομματική επιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής για την ανυπαρξία της, όσον αφορά στον Πηνειό ποταμό, τις αλλεπάλληλες καταγγελίες της διοίκησης για τη ρύπανση από βιομηχανικά και αστικά λύματα και τόνισε «την ανάγκη λειτουργίας ενός συστήματος παρακολούθησης, αφού δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη εγκατάστασης συστήματος παρακολούθησης ρύπων στον Πηνειό, δεν εφαρμόζεται σύστημα παρακολούθησης με λειτουργία μόνιμου δικτύου σταθμών μέτρησης ρύπων και έκδοση αποτελεσμάτων και δεν έχει γίνει διαχειριστικό σχέδιο για τον Πηνειό».
Όσον αφορά στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Σύλλογος, η κ. Γεροκώστα επεσήμανε ότι «η διάρκεια της δράσης αυτής, έχει προς το παρόν οριστεί ως το 2012 λόγω της περιορισμένης οικονομική δυνατότητας του συλλόγου, ενώ η συνέχισή της είναι υψίστης σημασίας για την ποιοτική εξασφάλιση των επιστημονικών αποτελεσμάτων και αναλύσεων». Για το λόγο αυτό, οι «Φίλοι του Πηνειού» καλούν τόσο δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς και επιχειρήσεις, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης, να στηρίξουν οικονομικά τη δράση αυτή.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Το ξηρό νερό στη μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου



Ένα παράδοξο της επιστήμης επιστρατεύεται στη μάχη κατά των αερίων του θερμοκηπίου. Όπως διαπιστώθηκε, το «ξηρό νερό» μπορεί να απορροφήσει τρεις φορές μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από το απλό νερό. Το "ξηρό νερό" έχει την υφή ζάχαρης άχνης, όμως αποτελείται κατά 95% από νερό. Κάθε σταγονίδιο νερού περιβάλλεται από έναν υμένα πυριτίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνδυαστούν και να παραμένουν σε στέρεα μορφή. Εφευρέθηκε τo 1968, όμως χρειάστηκε να περάσουν 42 χρόνια για να διαπιστωθεί η χρησιμότητά του.
Σύμφωνα με μελέτες, πέρα από την "παγίδευση" επιβλαβών αεριών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη συλλογή και μεταφορά φυσικού αερίου, καθώς και για την αποθήκευσή του. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης για την επιτάχυνση των χημικών διαδικασιών στην παραγωγή φαρμάκων και τροφίμων. Τα συμπεράσματα της μελέτης για το "ξηρό νερό" ανακοινώθηκαν στη 240η εθνική συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Κοινωνίας.

Οικολογική καταστροφή στο Γραμματικό από τα έργα ΧΥΤΑ





Αγαπητή Κυρία Μπιρμπίλη,



Όταν κάποιος ενδιαφέρεται για την τύχη του Περιβάλλοντος σε αυτό το «Τόπο» πρέπει πρώτα να μάθει να μιλάει τη γλώσσα της λογικής και της αλήθειας. Παρακαλώ αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας και δείτε τα παρακάτω αδιάψευστα βίντεο.




ΚΑΙ




Τυχοδιωκτικές τάσεις δεν έχουμε , ούτε έχουμε κάποια εμπάθεια στο άτομο σας. Εσείς είστε η Υπουργός και σε εσάς «Απευθυνόμαστε». Ούτε ξυπνήσαμε ένα πρωί και είπαμε μην έχοντας κάτι καλύτερο να κάνουμε , να τα βάλουμε με την Κυρία Υπουργό του ΥΠΕΚΑ, ούτε με το Κύριο Ρακγούση , ούτε με κάθε Δημόσιο Υπάλληλο σε κάθε υπηρεσία. Ειλικρινά πιστέψτε μας έχουμε πολύ σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε.


Έχουμε ή δεν έχουμε την ελευθερία να εκφράσουμε τη σκέψη μας και τα επιχειρήματα μας πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένα ??


Δεν γνωρίζω αν ποτέ ξανά στη ζωή σας βρεθείτε σε μια τέτοια Προνομιούχα θέση, αυτή τη θέση της Υπουργού Περιβάλλοντος. Δεν είμαστε εχθρός σας, απεναντίας, εσείς μας φέρεστε σαν σκουπίδι, ενώ πάτε όπως μας διαβεβαιώνετε να μας προστατέψετε για να μην πνιγούμε από τα απορρίμματα!!! Λιγάκι οξύμωρο θα έλεγα.


Κληθήκατε να υλοποιήσετε έναν Περιφερειακό Σχεδιασμό ( ΠΕΣΔΑ) ανά το Πανελλήνιο γιατί έτσι κάποιοι σας υπέδειξαν. Χωρίς καν να μπείτε στο κόπο να ενημερωθείτε, να ψάξετε, να δείτε τι φταίει. Το μόνο πράγμα που ενδιαφερθήκατε ήταν τα χρήματα και τα πρόστιμα για τους ανεξέλεγκτους ΧΑΔΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα χαθούν τα χρήματα από την Ευρώπη μας λέτε και τα έργα πρέπει να γίνουν.!! Κανείς δεν αντιλέγει σε αυτό, οι ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ πρέπει να πάψουν να υπάρχουν. Και θα το είχατε επιτύχει είδη με τη σωστή ανακύκλωση και διαλογή στη Πηγή. Ανεξάρτητα από αυτό εσείς επιλέξατε τη πιο ακριβή και επιβαρυντική για το περιβάλλον λύση σε κατασκευή και διαχείριση σε μια περίοδο οικονομικής ανέχειας. 


Υπήρχε και Υπάρχει μεγάλη υποκρισία και δυστυχώς με ευτελή επιχειρήματα από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα που αντιμετώπισαν τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ενώ μας λέτε από τη μια ότι πάτε να προστατέψετε τους κατοίκους από τις παράνομες χωματερές, από την άλλη δημιουργείτε χωματερές κλώνους, σαν αυτόν του ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ της Φυλής.


Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι προσπαθείτε να πετύχετε ? Ζητήσαμε ένα καθαρό περιβάλλον, ζητήσαμε ενημέρωση και ειλικρίνεια και εσείς μας φέρατε για το καλό μας ένα στρατό ΜΑΤ . ( Ο προκάτοχος σας στο Γραμματικό, εσείς τώρα στη Κερατέα ??? Κάποιος άλλος τα έστειλε εκεί?? ). 


Βάλατε και βάζετε τους Αστυνομικούς – τα αδέλφια μας- και χτυπάνε γέρους και μικρά παιδία. Πάντα για το καλό μας. Ζητήσαμε όλα να έρθουν στο φώς και να λάμψη η αλήθεια, να ενημερωθεί ο κόσμος και εσείς μας λέτε ότι θα χαθούν τα χρήματα και πρέπει να βιαστούμε γιατί δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Δυστυχώς για την απόφαση Φ.312-4-4525 και για κάθε τέτοιου είδους αποφάσεις υπάρχουν χρήματα. Οι Επιθεωρητές περιβάλλοντος είναι εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και οι πολίτες να κοιμούνται ήσυχοι ?? Ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής ανέχειας, όχι τίποτε άλλο για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ όπως ισχυρίζεστε ? Δεν είμαστε ανυπάκουοι αλλά ποτέ δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να σκύψουμε τα κεφάλια μας. Είναι το μοναδικό όπλο που μας έχει απομείνει.


Κάθε έννοια δικαιοσύνης, κάθε έννοια ανθρωπισμού , κάθε έννοια ελευθερίας , κάθε έννοια λογικής έχει πάει περίπατο προκειμένου να εξυπηρετηθεί ποιος ? Ο πολίτης ?? Δυστυχώς ο κάθε Υπουργός Περιβάλλοντος μέχρι σήμερα από τη στάση του επιτρέπει να γίνονται έκτροπα όπως αυτά με το ΧΥΤΑ Γραμματικού, ΧΥΤΑ Κερατέας, ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ΧΥΤΑ Φιλής , Μεταλλεία Κασάνδρας και οπουδήποτε αλλού , δημιουργώντας έτσι ένα δεδικασμένο από τη μητέρα Φύση μια νέα περιβαλλοντική ηθική. Την ηθική και το δίκαιο της Φύσης. Και δυστυχώς η Φύση συνωμοτεί και εκδικείται άσχημα τον άνθρωπο όταν και εκεί που κανείς μας δεν το περιμένει.



Με Τιμή

Κυριάκος Γκίκας







ΥΓ. 1 Πολύ κοντά στη παραλία Σέσι Γραμματικού υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες. Σήμερα τόνους λάσπης από το ΧΥΤΑ εισήρθαν στη θάλασσα, αύριο κατά τη λειτουργία του ΧΥΤΑ τα τοξικά.


ΥΓ. 2 Απέναντι στην Εύβοια λειτουργούν επίσης ιχθυοκαλλιέργειες.


ΥΓ. 3 Ποιος πρέπει να δώσει εντολή και να γίνει καταγραφή της ζημιάς μέσω ελικοπτέρου ??


ΥΓ. 4 Όπως λέει και ο σοφός λαός μας, αυτός που κατουράει στη θάλασσα θα το βρει στο αλάτι.


ΥΓ.5 Η διαφορά της μεγάλης επίσης φυσικής καταστροφής που υπέστη η Άνδρος από το ΧΑΔΑ είναι ότι αυτός ήταν παράνομος. Αντιθέτως ο ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ στο Γραμματικό είναι Νόμιμος. Και δυστυχώς κάποιοι Δημόσιοι λειτουργοί έχουν υπογράψει για να γίνει αυτό το έγκλημα. 




Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Aκαδημίες χρωματοσφαίρισης

Σε λιγότερο απο 1 μήνα το paintball evolution ξεκινάει ακαδημίες χρωματοσφαίρισης για μικρούς και μεγάλους .

Παιδιά απο 12 ετών μπορούν πλέον να λάβουν μέρος και να μάθουν απο έμπειρους παίκτες την αγωνιστική και αθλητική πλευρά του paintball δίνοντάς τους τήν ευκαιρία να γίνουν τα νέα ταλέντα στον ελληνικό και όχι μόνο χώρο.

Καλέστε για πληροφορίες στο 6977171600 .

«Πολιτική Προστασία, Ευθύνη και Δικαίωμα Όλων»

Το Καφενείο της Επιστήμης (7ος κύκλος) Ίδρυμα Ευγενίδου, Γαλλικό Ινστιτούτο, Βρετανικό Συμβούλιο

Θέμα: «Πολιτική Προστασία, Ευθύνη και Δικαίωμα Όλων»

Επιστημονικός Οικοδεσπότης: Κωνσταντίνος Κοκολάκης, Ειδικευμένο Στέλεχος Πολιτικής Προστασίας Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης  Συντονισμός: Γιώργος Κεραμιτζόγλου, Δημοσιογράφος.

Τι είναι Πολιτική Προστασία;

Πόσο θωρακισμένες είναι οι πόλεις μας και πόσο οργανωμένοι οι φορείς για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης;

Γνωρίζει ο απλός πολίτης τι πρέπει να κάνει την ώρα του σεισμού ή την ώρα που πέφτει ένας κεραυνός στην περιοχή που βρίσκεται;

Ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης, Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα επίκαιρα ερωτήματα, στο Καφενείο της Επιστήμης, που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου,

ημέρα Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 19.00,
με θέμα: «Πολιτική Προστασία, Ευθύνη και Δικαίωμα Όλων».

Ο Κωνσταντίνος Κοκολάκης θα αναφερθεί στο ρόλο των Υπηρεσιών της  Πολιτικής Προστασίας και των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και στη συμμετοχή του απλού πολίτη στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων μίας καταστροφής. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εμπλακεί σε ζωντανό διάλογο – με τη βοήθεια του δημοσιογράφου            κ. Γιώργου Κεραμιτζόγλου που θα συντονίσει τη συζήτηση - και να αναζητήσει απαντήσεις σε ‘καυτά’ ερωτήματα γύρω από το πόσο ενημερωμένος είναι ο πολίτης για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, τι πρέπει να γνωρίζει, τι να κάνει την ώρα της έκτακτης ανάγκης, πως θα καταφέρει να προστατευθεί, ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά του και ποια θα μπορούσε να είναι η πιο ενεργή συμμετοχή του σε δράσεις πολιτικής προστασίας.



Το Καφενείο της Επιστήμης διοργανώνεται σε συνεργασία με τη μη-κυβερνητική οργάνωση ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ (http://www.day-after.gr/). Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ δημιουργήθηκε από επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, με σκοπό να υποστηρίξει κάθε δημιουργική προσπάθεια για αλλαγή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου, που οδηγεί σε αδιέξοδο την κοινωνία και την οικονομία και υποβαθμίζει διαρκώς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.



Λίγα λόγια για το θέμα

Διαβάζει κανείς στον ημερήσιο Τύπο και παρακολουθεί από τις τηλεοράσεις διάφορες φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές που εκδηλώνονται καθημερινά σε ολόκληρο τον πλανήτη, αλλά και στη χώρα μας, οι οποίες επιφέρουν σειρά από κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις ποικίλης έντασης.

Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι ο ‘απέναντι’ κινδυνεύει από φωτιά ή από πλημμύρα ενώ εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι για τη δική μας προστασία.



Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι ως φορολογούμενοι πολίτες θα πρέπει έξω από το σπίτι μας να υπάρχει ένα περιπολικό, ένα πυροσβεστικό, ένα ασθενοφόρο για να μας εξυπηρετήσει και εμείς συγχρόνως να οικοπεδοποιούμε τα δάση και τα ρέματα, να καταστρέφουμε το περιβάλλον και να μην λαμβάνουμε μέτρα προστασίας για εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας. Δεν αρκεί να κατοικούμε σε ένα καλό αντισεισμικό σπίτι ή να οδηγούμε ένα πολυτελείας ασφαλές αυτοκίνητο…



Το Καφενείο θα επικεντρωθεί στην κατεύθυνση της επισήμανσης του τι έχει γίνει αλλά και του τι πρέπει ακόμη να γίνει στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Θα παρουσιασθούν τα μέτρα αυτοπροστασίας από τις διάφορες καταστροφές και θα συζητηθεί πως θα μπορούσε το εθελοντικό κίνημα που ήδη αυξάνεται στα πλαίσια της πολιτικής προστασίας να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Η πολιτική προστασία βασίζεται στην αρχή: «η γνώση είναι προστασία και ο ενημερωμένος – ενεργός πολίτης είναι ένας προστατευμένος πολίτης».



Καφενείο της Επιστήμης: Ένας Ανοικτός Διάλογος για την Επιστήμη

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο, συνεχίζουν και τη φετινή χρονιά μια σειρά ανοιχτών διαλόγων ανάμεσα σε επιστήμονες - ερευνητές και στο ευρύ κοινό, με σύγχρονα θέματα από το πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας.



Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σύγχρονα και επίκαιρα ζητήματα όπως η κοσμολογία, η βιολογική εξέλιξη, η συνείδηση, η οικολογία, η αρχιτεκτονική, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η πολιτική προστασία, η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες γίνονται κοινωνοί των προβληματισμών, της αγωνίας και των προσδοκιών των πολιτών σχετικά με τα μείζονα επιστημονικά θέματα.



Οι συζητήσεις γίνονται πάντα σε ένα ζεστό κλίμα φιλικής ανταλλαγής απόψεων, σε χαλαρό περιβάλλον, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει έναν καφέ ή ένα ποτήρι κρασί.



Κρατήσεις ΘέσεωνH είσοδος στο Καφενείο της Επιστήμης είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Κρατήσεις θέσεων, τηλ.: 210 9469615.
Βιογραφικά στοιχεία για τον Επιστημονικό Οικοδεσπότη Κωνσταντίνο Κοκολάκη (E-mail: kokolak@damt.gov.gr)



ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:



Επαγγελματική Εμπειρία

Με την Πολιτική Προστασία ασχολείται από το 1996 όταν ανέλαβε Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (της μεγαλύτερης της χώρας με 7 νομούς) και Διευθυντής της μέχρι τα τέλη του 2010.



Από τις αρχές του έτους είναι ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας– Θράκης με 12 περιφερειακές ενότητες (νομούς) και δύο νησιά.

Είναι ειδικευμένο στέλεχος Πολιτικής Προστασίας και τα δεκαπέντε αυτά χρόνια ενεπλάκη σε πολλές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η πτώση του ουκρανικού αεροπλάνου Γιάκοβλεφ στα Πιέρια όρη (1997), η πτώση του Σινούκ πλησίον του Αγίου Όρους (2004), ο σεισμός της Αθήνας (1999), η δασική πυρκαγιά του Σέιχ – Σου (1996), οι πυρκαγιές της Χαλκιδικής (1998, 2006), διάφορα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία κ.ά.



Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

Ενταγμένος στο μητρώο εισηγητών του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και στα Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης Δημοσίων Υπαλλήλων με επιμορφώσεις Δημοσίων Υπαλλήλων  όλης της χώρας



Ενταγμένος στο μητρώο εισηγητών του Διαβαλκανικού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης Θεσσαλονίκης και επιστημονικός συνεργάτης του, με επιμορφώσεις Δημοσίων Υπαλλήλων στη Β. Ελλάδα



Ενταγμένος στο μητρώο εισηγητών του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, του Υπουργείου Παιδείας, με επιμορφώσεις εθελοντών σε όλη την Ελλάδα δια μέσου του Προγράμματος «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους»

Πολλές εισηγήσεις - ομιλίες σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας σε μαθητές-μαθήτριες, σε εκπαιδευτικούς, καθώς και σε ειδικά σχολεία (κωφών, τυφλών, νοητικής υστέρησης)

Πολλές εισηγήσεις – ομιλίες σε πολλά συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Λοιπές Δραστηριότητες

Συμμετοχή στη Διαρκή Ομάδα Εργασίας του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας με αντικείμενο τις φυσικές, τεχνολογικές και άλλες καταστροφές στο φυσικό και αστικό περιβάλλον



Συμμετοχή στην κοινή Επιτροπή 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας για σχεδιασμό, πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση, αποκατάσταση των κρατικών μονάδων Υγείας από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές



Συμμετοχή σε Ασκήσεις Πολιτικής Προστασίας εθελοντικών οργανώσεων.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ (ΑΛΥΚΕΣ)

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/2 ΚΑΙ ΩΡΑ 09:30-12:30
και 
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27/2 ΚΑΙ ΩΡΑ 10:30-13:30
Αλυκή - σκουπιδότοπος Λούτσας - Αρτεμης
 ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ  στον ΥΓΡΟΤΟΠΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ (ΑΛΥΚΕΣ).
Ο ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΣΕ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΛΗ Η ΑΤΤΙΚΗ.
Στον Υγρότοπο της Λιμνοθάλασσας της Αρτέμιδας υπάρχουν σπάνια και απειλούμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, επίσης αναπαράγονται αρκετά υδρόβια και παρυδάτια είδη,  όπως Καλαμοκανάς, Νεροκοτσέλα, Χαραδριοί κ.α.
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΤΙΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ!


Οργάνωση Ε.Ο.Μ.Α.Κ.


Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

3ο Διεπιστημονικό Σεμινάριο «Βασικές αρχές στην ανακουφιστική αγωγή»





 Το Κέντρο Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και η Μ.Α.Φ. Γαλιλαία της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής σε συνεργασία με το Hospice CASA SPERANTEI (Brasov Ρουμανίας) διοργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά ταχύρρυθμη εκπαίδευση στην Ανακουφιστική Αγωγή (Palliative Care) ασθενών με νόσο που απειλεί τη ζωή τους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, φυσικοθεραπευτές και ιερείς. Ο αριθμός των εκπαιδευομένων είναι αυστηρά περιορισμένος σε 30 άτομα.
Τα θέματα του σεμιναρίου περιλαμβάνουν τα εξής:
  • Βασικές αρχές - Μοντέλα φροντίδας

  • Αξιολόγηση ασθενών - Πλάνο θεραπείας - Εφαρμοσμένη Φαρμακολογία

  • Ορισμός, μορφές και αρχές αντιμετώπισης του πόνου - WHO

  • Ψυχοκοινωνικά προβλήματα (συνέπειες του χωρισμού κ.λ.π.)

Η διάρκεια της θεωρητικής εκπαίδευσης θα είναι συνολικά 30 ώρες.
Η εκπαίδευση θα γίνει από Ρουμάνους εκπαιδευτές του CASA SPERANTEI (στην αγγλική) σε συνεργασία με Έλληνες ειδικούς σε θέματα Ανακουφιστικής Αγωγής.
Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 11-15 Απριλίου 2011, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 π.μ. - 12:00 μ. και 2:00μ.μ. - 5:00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας, στον Βύρωνα (Γ. Γεννηματά 5, εντός του Ι.Μετοχίου της Αναλήψεως).
Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι €120.
Απαραίτητη προϋπόθεση: καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.
Απώτερος σκοπός της εκπαιδευτικής αυτής προσπάθειας είναι η ενημέρωση των λειτουργών υγείας σε θέματα Ανακουφιστικής Αγωγής και η περαιτέρω πλαισίωση  της διεπιστημονικής ομάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.
Η εν λόγω ομάδα, έχει έδρα στα Σπάτα, απαρτίζεται από γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτή και ιερείς. Σε συνεργασία με το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο "Ο Άγιος Σάββας" τα μέλη της ομάδας φροντίζουν ασθενείς με καρκίνο, που διαμένουν στη περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής ήδη από τις αρχές του 2010.
Στους επαγγελματίες υγείας που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να εργασθούν στο πιλοτικό πρόγραμμα της Μονάδας «Γαλιλαία», θα υπάρξει περαιτέρω αξιολόγηση και εν συνεχεία πρακτική εκπαίδευση.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011
Πληροφορίες:

Τηλ: 210-6635955, 210-7648340

Fax: 210-6635956

E-mail:
galilee@galilee.gr, bioeth@otenet.gr, info@bioethics.org.gr

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ Α(Η1Ν1)

Κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα πρέπει να τηρεί γραπτώς

α) Διαδικασία πρόληψης  της διασποράς της  γρίπης Α(Η1Ν1), και
β) Διαδικασία αντιμετώπισης ασθενών  με εκδηλώσεις αυτής.




α) Στη «Διαδικασία πρόληψης της διασποράς της  γρίπης Α(Η1Ν1)» πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής:


·         Καθορισμός χώρου παραμονής ασθενών.
·         Πως ακριβώς θα οργανωθεί η επίβλεψη του πλυσίματος των χεριών στις βρύσες, καθώς και η εποπτεία σωστής χρήσης του αντισηπτικού χεριών.
·         Πως ακριβώς θα οργανωθεί ο καλός αερισμός όλων των  χώρων (πόσο συχνά, με την ευθύνη ποιου ατόμου για κάθε αίθουσα).
·         Πως θα γίνεται ο καθαρισμός των επιφανειών με τις οποίες υπάρχει συχνή επαφή χεριών, π.χ. πόμολα (ποια ακριβώς σημεία θα καθαρίζονται, με τι συχνότητα, με ποια σειρά, από ποιο άτομο κλπ.). Προτείνεται ο καθαρισμός στα πόμολα και στην κουπαστή της σκάλας μετά από κάθε διάλειμμα.
·         Ποιο ή ποια άτομα θα είναι υπεύθυνα για την καταγραφή των απουσιών κάθε ημέρα και με ποια ακριβώς διαδικασία θα γίνεται αυτό.
·         Πώς και από ποιον θα ελέγχεται η επάρκεια του υλικού καθαρισμού και του υλικού φροντίδας των ασθενών, και ποια ακριβώς είναι η διαδικασία με την οποία θα γίνεται έγκαιρα η παραγγελία νέου υλικού, όταν αυτό κοντεύει να εξαντληθεί.
·         Πώς θα γίνεται η καλή ενημέρωση των εμπλεκόμενων ατόμων στις διαδικασίες πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης Α(Η1Ν1).


β) Στη «Διαδικασία αντιμετώπισης ασθενών  με εκδηλώσεις γρίπης στο σχολείο» πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής:


·         Σε ποιο ή ποια άτομα θα απευθυνθούν όσοι από τους μαθητές ή το προσωπικό αισθανθούν ότι δεν είναι καλά ή θα εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης.
·         Ποιο ή ποια άτομα θα συμμετέχουν στη Συντονιστική Ομάδα1.
·         Ποιο ή ποια άτομα θα αναλάβουν την ευθύνη του καθαρισμού του προκαθορισμένου χώρου παραμονής ασθενών, μετά την αποχώρηση αυτών.


1.Ειδικότερα, για τον καθορισμό υπευθύνων θα πρέπει να προβλέπονται πάντα αντικαταστάτες.


Υλικό που πρέπει να διαθέτΟΥΝ οι εκπαιδευτικες μοναδες [1]


·         Θερμόμετρα (μη υδραργυρικά, π.χ. ψηφιακά μασχάλης) ή ταινίες θερμομέτρησης.
·         Χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης
·         Γάντια μιας χρήσης
·         Απλές χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης
·         Προστατευτικές ποδιές.
·         Πλαστικές σακούλες για την απόρριψη των χρησιμοποιημένων μέσων ατομικής προστασίας και των χαρτομάντιλων ή για τη συλλογή μολυσμένων αντικειμένων που πρέπει να πλυθούν ή να απολυμανθούν.
·         Πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης.
·         Μπουκάλια ή σωληνάρια με αντισηπτικό διάλυμα  χεριών με αντλία έγχυσης και βάση( περιεκτικότητα σε αλκοόλη τουλάχιστον 70%).
·         Απολυμαντικά για χώρους και επιφάνειες (π.χ. οικιακή χλωρίνη) και απολυμαντικά για αντικείμενα που εξατμίζονται εύκολα (π.χ. οινόπνευμα)
·         Σιρόπι και χάπια παρακεταμόλης.


Προσοχή πρέπει να δοθεί στη φύλαξη των αντισηπτικών διαλυμάτων  και των φαρμάκων, ώστε να μην είναι προσιτά στα παιδιά.



Οδηγίες χρήσης ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΜΑΠ)
                                                                                     
·         Παιδιά και εργαζόμενοι που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης Α(Η1Ν1) κατά τη διάρκεια παραμονής τους στην εκπαιδευτική μονάδα, θα πρέπει να φορούν απλή χειρουργική μάσκα (που να την στερεώνουν καλά στα αυτιά έτσι ώστε να καλύπτει τη μύτη και το στόμα) και να οδηγηθούν στον προκαθορισμένο χώρο παραμονής (εκτός αιθουσών διδασκαλίας).
·         Το προσωπικό που θα εισέρχεται στον προκαθορισμένο χώρο παραμονής, να φοράει μάσκα.
·         Το προσωπικό όταν καθαρίζει, θα πρέπει να φοράει γάντια μιας χρήσης.
·         Όταν για τον καθαρισμό το προσωπικό χρησιμοποιεί διάλυμα οικιακής χλωρίνης(1:10), θα πρέπει να χρησιμοποιεί και μάσκα μιας χρήσης.
·         Τα ανωτέρω μέσα ατομικής προστασίας μετά την χρήση τους, πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων. Δεν πρέπει να γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, π.χ. πλύσιμο των γαντιών μια χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους. 
·         Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.


ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΑΣΚΑΣ                  ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΓΑΝΤΙΩΝ                                         
              
                                                                                                                 Πηγή : ΚΕΕΛΠΝΟ


Με γυμνό χέρι δεν αγγίζουμε το εσωτερικό της μάσκας ή την εξωτερική επιφάνεια των γαντιών



ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ ΧΕΡΙΩΝ


Βάλτε σαπούνι
Ρίξτε νερό
Σαπουνίστε
καλά τα
χέρια σας
Μην ξεχάσετε 
να σαπουνίσετε
ανάμεσα
στα δάκτυλα






 Ξεβγάλετε καλά


Κλείστε τη βρύση
χρησιμοποιώντας
χαρτομάντηλο και
πετάξτε το
Σκουπίστε καλά τα
χέρια σας με άλλο
χαρτομάντηλο


ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ  ΜΕΣΟΥ  ΑΤΟΜΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ
·   Να είναι λειτουργική, άνετη και εύκολη στη χρήση και να μη προκαλεί ερεθισμό.
·   Να έχει λεπτή υφή και να αποτελείται από 3 στρώματα από μη υφασμένες ίνες ραιγιόν.
·   Το μεσαίο στρώμα να έχει ειδικό φίλτρο, χωρίς ίνες fiberglass
·   Nα είναι δετή με μακριά κορδόνια και στο επάνω μέρος να φέρει ενσωματωμένο μακρύ έλασμα για τέλεια εφαρμογή στη ράχη της μύτης.
·   Να μην είναι διαπερατή σε βιολογικά υγρά.
·   Με πιστοποίηση CE


ΓΑΝΤΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ
Μη αποστειρωμένα γάντια από φυσικό latex, κοντής μανσέτας:


  • Να  πληρούν τα  Ευρωπαϊκά πρότυπα  ΕΝ 455-1 και ΕΝ 455-2   ως προς την ποιότητα κατασκευής , την αντοχή και τις διαστάσεις .

  • Να πληρούν το Ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ455-3 ως προς την ασφάλεια από βιολογικούς κινδύνους.

  • Να έχουν ομοιόμορφη επάλειψη με παράγωγο αμύλου για εύκολο φόρεμα. Μετά την αφαίρεσή τους να μην παραμένει μεγάλη ποσότητα  πούδρας στην επιφάνεια του χεριού του χρήστη.

  • Επιβάλλεται η δοκιμή δείγματος από τα μέλη της Επιτροπής αξιολόγησης  επειδή τα γάντια μιας χρήσης συχνά έχουν ελαττωματική εφαρμογή και ορατές οπές  με αποτέλεσμα κίνδυνο έκθεσης του χρήστη σε μολυσματικό υλικό.

  • Συσκευασία και σήμανση σύμφωνα με το πρότυπο BSEN980:1997

  • Η ημερομηνία παραγωγής να είναι μικρότερη των 6 μηνών από την ημερομηνία παράδοσης.

  • Κάθε παρτίδα να συνοδεύεται από πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου βάσει των απαιτήσεων των προτύπων EN455-1,  EN 455-2 & EN 455-3 .

  • Με πιστοποίηση CE .

  • Χρόνος διεισδύσεως μικροβίων πάνω από 60΄ λεπτά.  Χαρακτηρισμός γαντιού ως προς το επίπεδο προστασίας που παρέχει, κλάση 3.


ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΕΣ ΠΟΔΙΕΣ


  • Ρόμπες μιας χρήσεως από υποαλλεργικό υλικό με δέσιμο πίσω στη μέση.

  •  Μακριά μανίκια με λάστιχο στο τελείωμα.

  • Κάλυψη όλου του κορμού μέχρι τη μέση της γαστροκνημίας .

  • Με πιστοποίηση CE .



ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΟ


  • Να έχει άδεια ΕΟΦ σαν φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα (ή σαν βιοκτόνο τύπου Ι).

  • Να έχει περιεκτικότητα αλκοόλης ή μίγματος αλκοολών (αιθανόλη, ισοπροπανόλη ή προπανόλη) με άθροισμα 60 έως 95%.

  • Με πιστοποίηση CE





ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ


  • Να περιέχει ενυδατικούς και  αναλιπαντικούς παράγοντες του δέρματος.

  • Να έχει pH  ουδέτερο 5,5-7 και να είναι δερματολογικά ελεγμένο. 

  • Να είναι άχρωμο με ευχάριστο ή καθόλου άρωμα .

  • Να περιέχει επιπρόσθετα μια ή περισσότερες ουσίες σαν συντηρητικά συστατικά για τη μη ανάπτυξη μικροβίων όπως αυτά χαρακτηρίζονται στο  ΦΕΚ 329, τεύχος 2ο 21/4/1997 ΚΥΑ 6α/οικ., 3320 παράρτημα VI.

  • Να μην περιέχει triclosan

  • Να έχει άδεια σαν καλλυντικό (άδεια ΕΟΦ) ή σαν απορρυπαντικό χεριών

  • ( καταχώρηση σε ΓΧΚ)

  • Να αναφέρονται σαφώς τα συστατικά του προϊόντος στην ετικέτα του

  • Να προσκομιστεί δείγμα στην κανονική του συσκευασία.

Πηγή : CDC






Κάλυψε με χαρτομάντηλο τη
μύτη και το στόμα σου, όταν
φτερνίζεσαι  ή βήχεις.
Καλό, σωστό και συχνό  πλύσιμο
των  χεριών σου.
                            




[1]    Πέραν του υγειονομικού υλικού που περιέχεται στο κυτίο Α΄ Βοηθειών, το οποίο πρέπει να διαθέτει κάθε εκπαιδευτική μονάδα.