Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Eυρωπαική περιβαλλοντική στρατηγική για τη Μεσόγειο

Μεσογειακή στρατηγική

Παρά τις διεθνείς προσπάθειες 30 ετών για την προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος της Μεσογείου και τον εντοπισμό των παραγόντων που προκαλούν προβλήματα στο Μεσογειακό περιβάλλον η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Η πολιτική απραξία και η έλλειψη αποτελεσματικής περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ανακοίνωσή της, σίγουρα συμβάλλει στην επιδείνωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα όραμα συνεργασίας για τον καθαρισμό της Μεσογείου πριν να είναι πολύ αργά.
Ο Mogens Peter Carl, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Επιτροπής, συνοψίζει σωστά το κλίμα που επικρατεί, λέγοντας ότι οι ανάγκες της Μεσογείου είναι τόσο τεράστιες και οι πόροι τόσο περιορισμένοι που η κοινή προσπάθεια είναι ζωτικής σημασίας, με όλες τις χώρες της περιφέρειας να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να καταβάλλουν το μερίδιό τους.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της. Όλοι οι εταίροι πρέπει να βάλουν το λιθαράκι τους», σχολίασε.

Νοικοκύρεμα
Η Ανακοίνωση ορίζει μια στρατηγική που ενθαρρύνει τους μεσογειακούς εταίρους να συνεργαστούν για την επίλυση των κοινών περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής.
Η συνεργασία αφορά όχι μόνο τις χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, αλλά και τις πρωτοβουλίες και τους οργανισμούς που εργάζονται επιτόπου.
Αυτό θα γίνει στα πλαίσια ενός νέου πολιτικού τοπίου, όπου η Ευρωπαική Επιτροπή, συμμετέχει ενεργά, για τη μείωση της ρύπανσης στη Μεσόγειο έως το 2020 και περιλαμβάνει
τη νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ENP)
την αναθεωρημένη Ευρωμεσογειακή Διαδικασία (EMP)
τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στα πλαίσια της Συνθήκης της Βαρκελώνης και
στην Ευρωμεσογειακή πρωτοβουλία «Ορίζοντας 2020»

Το εκτελεστικό σκέλος της Ένωσης ζητά επίσης από τα κράτη μέλη να συμβάλλουν περισσότερο στην οικοδόμηση ικανότητας, την από κοινού εργασία και να συνεργάζονται περισσότερο με τους γείτονές τους ώστε να εφαρμοστεί η Θαλάσσια Στρατηγική της ΕΕ.
Η «Συνθήκη για την Προστασία της Μεσογείου από τη Ρύπανση» που τέθηκε σε ισχύ το 1978, η οποία τροποποιήθηκε το 1995 και μετονομάστηκε σε «Συνθήκη για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και της Παράκτιας Ζώνης στη Μεσόγειο».

«Θεματική Στρατηγική για την Προστασία και
Διατήρηση του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος»

Οι ειδικοί στόχοι της Μεσογειακής Στρατηγικής περιλαμβάνουν:
* καθιέρωση επιβλητών περιβαλλοντικών πολιτικών, που θα ενσωματώνονται σε άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές ή η ενέργεια,
* μέτρηση της μείωσης των επιπέδων ρύπανσης σε ολόκληρη την περιφέρεια (ειδικότερα βιομηχανικές εκπομπές, δημοτικά απόβλητα και αστικά λύματα),
* προώθηση της αειφόρου και οικολογική χρήσης της θάλασσας και των παράκτιων περιοχών, και
* ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ εταίρων χωρών [μέσω, π.χ. προγραμμάτων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών, τα οποία ήδη αποτελούν προτεραιότητα στα πλαίσια της Συνθήκης της Βαρκελώνης.

Πρωτοβουλία "Ορίζοντας 2020"
Ο πυρήνας της στρατηγικής – που βασίζεται στο «σκελετό» του Ορίζοντα 2020 – αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου. Η καλύτερη συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης (γραμματεία της Συνθήκης της Βαρκελώνης), της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, αποτελεί προτεραιότητα.
Η Ένωση θα αντλήσει επίσης παραδείγματα από προηγούμενες εμπειρίες της – το πρόγραμμα LIFE και τα Ερευνητικά Προγράμματα Πλαίσιο – για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Μεσογείου,τροφοδοτώντας τον Ορίζοντα 2020 σ' ένα πρόγραμμα δράσεων από τους Ευρωμεσογειακούς Υπουργούς Περιβάλλοντος.
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου