Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Τρεις (3) αναδασώσεις τον Μάρτιο

Η Νομαρχία Αθηνών, ο Δήμος Κηφισιάς, ο Δήμος Πεντέλης και ο Δήμος Μελισσίων οργανώνουν μεγάλη δενδροφυτευση στην Πεντέλη
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ
Στη περιοχή Κοκκιναράς, Κηφισιά
ΤΕΡΜΑ οδού ΞΕΝΙΑΣ
Α) Στην Αττική (Πεντέλη):
1. Κυριακή 8 Μαρτίου στην Περιοχή του Κοκκιναρά Κηφισιάς.
2. Κυριακή 15 Μαρτίου στην Περιοχή Κοκκιναρά και Αγίου Σίλα.

Β) Στην Αχαΐα:
3. Κυριακή 8 Μαρτίου στην Περιοχή του Διακοφτού.

Oργάνωση
Το δάσος, «παγκόσμια κληρονομιά»
Το δάσος αποτελεί την κορωνίδα των χερσαίων οικοσυστη­μάτων και μαζί με τους ωκεανούς αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας.
Μέ­χρι πριν από λίγες δεκαετίες το δάσος ήταν γνωστό στο ευρύτε­ρο κοινό κυρίως ως παραγωγός ξύλου διαφόρων χρήσεων, δηλα­δή για την οικονομική του αξία.
Σήμερα, χωρίς να χάνει τη σημα­σία της η παραγωγή ξύλου, το δάσος εξυπηρετεί μια σειρά από άλλους σκοπούς και ασκεί κοινωφελείς επιδράσεις με τρόπο που η παραγωγή ξύλου να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
Η υδρονομική λειτουργία του δάσους, η οποία συνίσταται στη ρύθμιση της απορροής και στην ποιότητα του παραγόμενου νερού, η προστα­σία του εδάφους από την αιολική και αλλουβιανή διάβρωση, η επίδραση του στους κλιματικούς παράγοντες της περιοχής όπου εξαπλώνεται αλλά και της ευρύτερης περιοχής, η αντιανεμική προστασία, η προστασία από τους θορύβους, η προστασία από τη ραδιενέργεια, η αισθητική ψυχαγωγική και υγιεινή επίδραση του, ο ρόλος του στον κύκλο του CO2 και O2, καθώς και ο ρόλος του στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, κερδίζουν συνεχώς έδα­φος και σημασία.
Η σημασία και αποτελεσματικότητα αυτών των λειτουργιών εξαρτώνται, εκτός από τις κοινωνικές, πολιτιστικές και ιστορι­κές συνθήκες μιας περιοχής, και από τη σύνθεση, την κατά­σταση διατήρησης, τη δομή και τον τρόπο διαχείρισης αυτών των δασών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου