Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 ΕΛΛΑΔΑ - ΑΜΕΡΙΚΗ: ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΜΕ ΜΑΖΙ για ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

ΤΟ ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ Περισσότερα από 120 παιδιά τραγούδησαν, για την ώρα της γης, το Σάββατο 28 Μαρτίου, στην υπέροχη εκδήλωση, που διοργάνωσαν οι εθελοντές της Μεσογειακής Ομάδας Δράσης (Μ.Ο.Δ.) και το Παγκόσμιο Δίκτυο Αλληλοβοήθειας «κράτα με» στο Δημοτικό θέατρο Μαρκοπούλου «Περίακτοι».
Πολύ συγκινητική στιγμή ήταν, όταν τα παιδιά της ελληνικής χορωδίας του Πολιτιστικού κέντρου Δήμου Γλυκών Νερών πρόσφεραν φαναράκια, φιλίας στα παιδιά Prior Lake High School του Savage της Minnesota των ΗΠΑ, αποδεικνύοντας πως η προσπάθεια ενάντια στη κλιματική αλλαγή, για ένα ασφαλή και πράσινο πλανήτη πρέπει να είναι παγκόσμια και χωρίς σύνορα.
Η Αλεξία και ο Γιώργος παρουσίασαν τις χορωδίες και μίλησαν για την ώρα της ΓΗΣ
Η υπεύθυνη της εκδήλωσης κυρία Αρβανίτη Πρεβεζάνου Ευγενία, ευχαριστώντας το Πρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Γλυκών Νερών, κύριο Παππά, θέλοντας να δώσει το στίγμα της πρωτοβουλίας τόνισε την ευθύνη που έχουν οι μεγαλύτερες γενιές απέναντι στους νέους αφού όπως είπε «ο κόσμος αυτός δεν μας ανήκει, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας, και πρέπει να τους τον επιστρέψουμε».
Υπέροχη και πολύ κεφάτη η μαέστρος κα Λάσκου Κωνσταντία ξεσήκωσε το κοινό συνοδεύοντας στο πιάνο τα παιδιά και των δύο χορωδιών, που συνέχισαν να τραγουδούν, προκαλώντας την ενεργή συμμετοχή των θεατών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το σβήσιμο των φώτων. Παιδιά και θεατές αποχώρησαν από το θέατρο κρατώντας αναμμένα τα φαναράκια τους που φώτιζαν τη χαρούμενη και γλυκιά ανοιξιάτικη νύχτα που μόλις ξεκινούσε.-
http://dkratame.blogspot.com/2009/04/blog-post.html


Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Λίγα λόγια για την «Ώρα της ΓΗΣ»


Η «Ώρα της ΓΗΣ» πρόκειται για το μεγαλύτερο ίσως συμμετοχικό γεγονός στον πλανήτη, ενάντια στην κλιματική αλλαγή, με προσδοκώμενο να σβήσουν τα φώτα τους ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009 στις 20:30.
Ήδη η ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας σε αυτό το κάλεσμα είναι ήδη εντυπωσιακή με 160 τουλάχιστον Δήμους και Κοινότητες να έχουν δηλώσει επίσημα τη συμμετοχή τους, φέρνοντας την Ελλάδα στη 5η θέση παγκοσμίως, ελάχιστα πίσω από τον Καναδά, ανάμεσα στις χώρες με την εντονότερη συμμετοχή στην Ώρα της Γης.
Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η γενέτειρα της πρωτοβουλίας, Αυστραλία ενώ την ακολουθούν η Γαλλία και το Βέλγιο, πολύ κοντά στην κάλυψη του 10% του παγκόσμιου στόχου της Ώρας της Γης, που είναι η συμμετοχή 1000 πόλεων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Κάθε πολίτης που εγγράφεται ηλεκτρονικά στο http://www.earthhour.org/signup/gr:el δεν δηλώνει απλά τη συμμετοχή του στο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό γεγονός στον πλανήτη – Συνυπογράφει μια παγκόσμια έκκληση προς τους ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών και απαιτεί γενναίες αποφάσεις στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο Δεκέμβριο».
(http://www.earthhour.org/)

TA ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Τρεις (3) αναδασώσεις τον Μάρτιο

Η Νομαρχία Αθηνών, ο Δήμος Κηφισιάς, ο Δήμος Πεντέλης και ο Δήμος Μελισσίων οργανώνουν μεγάλη δενδροφυτευση στην Πεντέλη
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009
10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ
Στη περιοχή Κοκκιναράς, Κηφισιά
ΤΕΡΜΑ οδού ΞΕΝΙΑΣ
Α) Στην Αττική (Πεντέλη):
1. Κυριακή 8 Μαρτίου στην Περιοχή του Κοκκιναρά Κηφισιάς.
2. Κυριακή 15 Μαρτίου στην Περιοχή Κοκκιναρά και Αγίου Σίλα.

Β) Στην Αχαΐα:
3. Κυριακή 8 Μαρτίου στην Περιοχή του Διακοφτού.

Oργάνωση
Το δάσος, «παγκόσμια κληρονομιά»
Το δάσος αποτελεί την κορωνίδα των χερσαίων οικοσυστη­μάτων και μαζί με τους ωκεανούς αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη μας.
Μέ­χρι πριν από λίγες δεκαετίες το δάσος ήταν γνωστό στο ευρύτε­ρο κοινό κυρίως ως παραγωγός ξύλου διαφόρων χρήσεων, δηλα­δή για την οικονομική του αξία.
Σήμερα, χωρίς να χάνει τη σημα­σία της η παραγωγή ξύλου, το δάσος εξυπηρετεί μια σειρά από άλλους σκοπούς και ασκεί κοινωφελείς επιδράσεις με τρόπο που η παραγωγή ξύλου να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
Η υδρονομική λειτουργία του δάσους, η οποία συνίσταται στη ρύθμιση της απορροής και στην ποιότητα του παραγόμενου νερού, η προστα­σία του εδάφους από την αιολική και αλλουβιανή διάβρωση, η επίδραση του στους κλιματικούς παράγοντες της περιοχής όπου εξαπλώνεται αλλά και της ευρύτερης περιοχής, η αντιανεμική προστασία, η προστασία από τους θορύβους, η προστασία από τη ραδιενέργεια, η αισθητική ψυχαγωγική και υγιεινή επίδραση του, ο ρόλος του στον κύκλο του CO2 και O2, καθώς και ο ρόλος του στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, κερδίζουν συνεχώς έδα­φος και σημασία.
Η σημασία και αποτελεσματικότητα αυτών των λειτουργιών εξαρτώνται, εκτός από τις κοινωνικές, πολιτιστικές και ιστορι­κές συνθήκες μιας περιοχής, και από τη σύνθεση, την κατά­σταση διατήρησης, τη δομή και τον τρόπο διαχείρισης αυτών των δασών.



« Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΣ ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ »

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
TO ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ TOY ΔΗΜΟY ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ
&
O ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ

με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, σας προσκαλούν στην ανοικτή εκδήλωση που διοργανώνουμε στις 8-3-2009,
ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ από ώρα 19.00 μέχρι 21:00
στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γλυκών Νερών
(ΚΟΡΑΗ & ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 31).
ΕΝΟΤΗΤΕΣ : Γυναίκα και Πολιτισμός, Γυναίκα και Εκπαίδευση, Γυναίκα και Ιατρική, Γυναίκα και Κοινωνική Συμμετοχή , Γυναίκα και Τοπική Ανάπτυξη, Γυναίκα και Περιβάλλον.
Ομιλήτριες: Γυναίκες – Επιστήμονες
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΙΑ :Πρόεδρος Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Φούρεσι Γλυκών Νερών.
ΛΙΘΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ : Πρόεδρος Δ.Σ. Εργαζομένων Δήμου Γλυκών Νερών.
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ : Πρόεδρος Δ.Σ. Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου
Γλυκών Νερών «Πράσινος Λόφος».
ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΒΑΣΙΑ : Μέλος Ε΄ ΕΛΜΕ.
ΚΟΥΝΕΝΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ : Πρόεδρος Δ. Σ. Ένωσης Συλλόγων Γονέων Παλλήνης.
ΠΕΤΡΟΥ ΜΕΛΠΟΜΕΝΗ : Πρόεδρος Δ.Σ. Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου
Παλλήνης «Ο Παλληνεύς».

Χαιρετισμό έχουν προσκληθεί να απευθύνουν :
Γυναίκες – Εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής μας.
Τιμητικές διακρίσεις έχουν προσκληθεί να απονείμουν :

Δήμαρχοι και Πρόεδροι Ο.Τ.Α. της περιοχής.
Ο Νομάρχης της Ν.Α.Α.Α.
Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής.
Στην διοργάνωση της εκδήλωσης εκτός των ανωτέρω, συμμετέχουν και οι Σύλλογοι :
Εκπαιδευτικών Π.Ε. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» και
Φιλανθρωπικός Σύλλογος Γυναικών Γλυκών Νερών .
Οι Οργανωτές θα τιμήσουν για την προσφορά τους, Γυναίκες - Ενεργούς Πολίτες.
Πληροφορίες : 2106658329, 6979792905, 6936028152, 6946271213, 6942058221.
ΜΕ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Eυρωπαική περιβαλλοντική στρατηγική για τη Μεσόγειο

Μεσογειακή στρατηγική

Παρά τις διεθνείς προσπάθειες 30 ετών για την προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος της Μεσογείου και τον εντοπισμό των παραγόντων που προκαλούν προβλήματα στο Μεσογειακό περιβάλλον η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται.
Η πολιτική απραξία και η έλλειψη αποτελεσματικής περιβαλλοντικής διακυβέρνησης, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Ανακοίνωσή της, σίγουρα συμβάλλει στην επιδείνωση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα όραμα συνεργασίας για τον καθαρισμό της Μεσογείου πριν να είναι πολύ αργά.
Ο Mogens Peter Carl, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Επιτροπής, συνοψίζει σωστά το κλίμα που επικρατεί, λέγοντας ότι οι ανάγκες της Μεσογείου είναι τόσο τεράστιες και οι πόροι τόσο περιορισμένοι που η κοινή προσπάθεια είναι ζωτικής σημασίας, με όλες τις χώρες της περιφέρειας να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να καταβάλλουν το μερίδιό τους.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της. Όλοι οι εταίροι πρέπει να βάλουν το λιθαράκι τους», σχολίασε.

Νοικοκύρεμα
Η Ανακοίνωση ορίζει μια στρατηγική που ενθαρρύνει τους μεσογειακούς εταίρους να συνεργαστούν για την επίλυση των κοινών περιβαλλοντικών προβλημάτων της περιοχής.
Η συνεργασία αφορά όχι μόνο τις χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, αλλά και τις πρωτοβουλίες και τους οργανισμούς που εργάζονται επιτόπου.
Αυτό θα γίνει στα πλαίσια ενός νέου πολιτικού τοπίου, όπου η Ευρωπαική Επιτροπή, συμμετέχει ενεργά, για τη μείωση της ρύπανσης στη Μεσόγειο έως το 2020 και περιλαμβάνει
τη νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ENP)
την αναθεωρημένη Ευρωμεσογειακή Διαδικασία (EMP)
τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στα πλαίσια της Συνθήκης της Βαρκελώνης και
στην Ευρωμεσογειακή πρωτοβουλία «Ορίζοντας 2020»

Το εκτελεστικό σκέλος της Ένωσης ζητά επίσης από τα κράτη μέλη να συμβάλλουν περισσότερο στην οικοδόμηση ικανότητας, την από κοινού εργασία και να συνεργάζονται περισσότερο με τους γείτονές τους ώστε να εφαρμοστεί η Θαλάσσια Στρατηγική της ΕΕ.
Η «Συνθήκη για την Προστασία της Μεσογείου από τη Ρύπανση» που τέθηκε σε ισχύ το 1978, η οποία τροποποιήθηκε το 1995 και μετονομάστηκε σε «Συνθήκη για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και της Παράκτιας Ζώνης στη Μεσόγειο».

«Θεματική Στρατηγική για την Προστασία και
Διατήρηση του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος»

Οι ειδικοί στόχοι της Μεσογειακής Στρατηγικής περιλαμβάνουν:
* καθιέρωση επιβλητών περιβαλλοντικών πολιτικών, που θα ενσωματώνονται σε άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές ή η ενέργεια,
* μέτρηση της μείωσης των επιπέδων ρύπανσης σε ολόκληρη την περιφέρεια (ειδικότερα βιομηχανικές εκπομπές, δημοτικά απόβλητα και αστικά λύματα),
* προώθηση της αειφόρου και οικολογική χρήσης της θάλασσας και των παράκτιων περιοχών, και
* ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ εταίρων χωρών [μέσω, π.χ. προγραμμάτων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών, τα οποία ήδη αποτελούν προτεραιότητα στα πλαίσια της Συνθήκης της Βαρκελώνης.

Πρωτοβουλία "Ορίζοντας 2020"
Ο πυρήνας της στρατηγικής – που βασίζεται στο «σκελετό» του Ορίζοντα 2020 – αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου. Η καλύτερη συνεργασία ανάμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης (γραμματεία της Συνθήκης της Βαρκελώνης), της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, αποτελεί προτεραιότητα.
Η Ένωση θα αντλήσει επίσης παραδείγματα από προηγούμενες εμπειρίες της – το πρόγραμμα LIFE και τα Ερευνητικά Προγράμματα Πλαίσιο – για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Μεσογείου,τροφοδοτώντας τον Ορίζοντα 2020 σ' ένα πρόγραμμα δράσεων από τους Ευρωμεσογειακούς Υπουργούς Περιβάλλοντος.
ΠΗΓΗ: