Τετάρτη 13 Αυγούστου 2008

Ποιοι είναι «ΟΙ ΔΑΣΟ…ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΒΑΡΑ»

Ψάξε - Ψάξε και θα τους βρεις!!!
Aποσπάσματα από κείμενο έγγραφης διαμαρτυρίας προς δημοσιογράφο της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής"
.....Με λύπη μας διαπιστώσαμε στο άρθρο σας 10 Αυγούστου 2008 με τίτλο «ΟΙ ΔΑΣΟ…ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΒΑΡΑ» ότι υπήρξε μονομερής αν όχι ψευδής παρουσίαση και μάλιστα πανελλαδικώς. Τα στοιχεία τα οποία έχετε τα θεωρούμε αν όχι ανακριβή, τουλάχιστον ελλιπή . Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι:
Α) Οι ΔΑΣΟ…ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΒΑΡΑ δεν μπορεί παρά να είναι οι εθελοντές-κάτοικοι της Κοινότητας Κουβαρά, οι οποίοι χρόνια προστατεύουν το δάσος του του Κουβαρά. Τον Δεκέμβριο 2007 για πρώτη φορά, καταγράφηκαν όσοι εθελοντές επιθυμούσαν τη συμμετοχή τους στο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας της Κοινότητας Κουβαρά ....
Β) Παράλληλα το Δεκέμβριο 2007, ξεκίνησαν την εκπαίδευση τους ενεργοί πολίτες, με στήριξη του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού συλλόγου του Πόρτο Ράφτη, ως ομαδάρχες εθελοντικών ομάδων -βάσει του Ν. 3369 / 2005- οι οποίοι κατά το πλείστον ήταν κάτοικοι Δήμου Μαρκοπούλου.
Έχοντας βασικό της πυρήνα, αυτούς τους πιστοποιημένους εθελοντές οι οποίοι θεώρησαν καθήκον τους, την άμεση ανάγκη προστασίας της ζωής, υγείας, περιουσίας και φυσικού περιβάλλοντος του τόπου, δημιουργήθηκε η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ (Μ.Ο.Δ.). ....
Γ) Την 22 Απριλίου 2008, τα μέλη της Μ.Ο.Δ. δήλωσαν την διάθεση τους να τεθούν υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρκοπούλου. .....
Δ) Μέχρι 28-7-2008, παντελής ήταν η έλλειψη οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας στο Δήμο Μαρκοπούλου καθώς και η έλλειψη σε εθελοντές, γι΄αυτό το λόγο δεν υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα από την 1η συγκέντρωση εθελοντών που έγινε στο Δημαρχείο ......
Ωστόσο, σε αυτή τη συνάντηση, υπήρχαν παρόντα, μέλη της συντονιστικής επιτροπής της «Μεσογειακής Ομάδας Δράσης», τα οποία διαμαρτυρήθηκαν εγγράφως για την ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και μη ένταξης τους, στο σχεδιασμό του Δήμου.
Αιτήθηκαν δε, την ανάγκη ενημέρωσης τους για τα μέτρα που έχει λάβει ο Δήμος σε περίπτωση πυρκαγιάς όχι μόνο δασικής αλλά και από τους χώρους μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου και των λατομείων. Τα συγκεκριμένα σημεία θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα για πρόκληση μεγάλης πυρκαγιάς, γεγονός που δυστυχώς επαληθεύτηκε την 1η Αυγούστου.....
Ε) Την Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008, όπως γνωρίζετε, εξαιτίας της πυρκαγιάς η οποία ξεκίνησε από τα λατομεία «Μαρκοπούλου», κινδύνευσε άμεσα, το δάσος του Κουβαρά. Σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 920/08 απόφαση Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και λόγω βαθμού επικινδυνότητας 4, τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» με άμεση απαγόρευση κυκλοφορίας.
Για να προστατεύσουμε το τόπο μας, οι εθελοντές της ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ, με τον συντονισμό του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας της Κοινότητας Κουβαρά, κο Σόφο Δημήτριο, καλύψαμε μπλόκα απαγορευμένης διέλευσης και κάναμε περιπολίες. Επίσης, εθελοντές μας τέθηκαν στην διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαρκοπούλου, επί εικοσιτετράωρου βάσεως, γνωρίζοντας σας ότι ήδη συνεισφέρουμε στην Π.Υ. από έναρξης της αντιπυρικής περιόδου .
ΣΤ) Το Σάββατο 2 Αυγούστου...ακόμα μια φορά προσφύγαμε στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου για να απαιτήσουμε την συμμετοχή μας, στην προστασία του τόπου μας....
.... Άλλωστε, μέλη της ομάδας μας, τα οποία με χαρά μας, φωτογραφίσατε, συμπλήρωσαν την ανάλογη αίτηση, ώστε να εξασφαλίσουν την κατά το νόμο, υποχρεωτική ταυτότητα, του εθελοντή πολιτικής προστασίας.
Όμως, η καπήλευση πολύμηνων προσπαθειών, των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας της Κοινότητας Κουβαρά και της ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ περιοχής Μαρκοπούλου, από κάποια άτομα είναι αν όχι απαράδεκτη, αντιδεοντολογική.
«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ» ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, για να εξυπηρετούμε πιθανόν κάποια συμφέροντα, πολιτικά ή προσωπικά.
Θεωρούμε λοιπόν, απαραίτητη από μέρους σας, μια νέα έρευνα ώστε να υπάρξει αντικειμενικότητα και αποκατάσταση της αλήθειας, στο ρεπορτάζ.....
Αναμένοντας για τις, κατά την δημοσιογραφική δεοντολογία, νόμιμες ενέργειες σας.

"Βάσει στρατηγικού σχεδίου, οι 30 πολίτες που μετέχουν στο πρόγραμμα πυροπροστασίας πραγματοποιούν περιπολίες σε 24ωρη βάση στους δρόμους γύρω από τα δασικά οικοσυστήματα. "

Mετά την εντονη διαμαρτυρία των εθελοντών Π.Π. Κοινότητας ΚΟΥΒΑΡΑ και της ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ελπίζουμε να ακολουθήσει νέο ρεπορτάζ.
Διαπιστώσαμε δε, ότι έγινε αλλαγή τίτλου στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ιστοσελίδα http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8470&pubid=1392694.

Eυχαριστούμε το δίκτυο Ανατ. Αττικής για την φιλοξενία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου