Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

28-7-2008 Επίσημη αίτηση πληροφόρησης

To παρακάτω κείμενο της Μεσογειακής Ομάδας Δράσης, διαθέτει αποσπάσματα από την «Επίσημη αίτηση πληροφόρησης περί Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μαρκοπούλου»
Δημοσίευση εφημερίδα "Εξ Ανατολής" Αύγουστος 2008
......."Θέλουμε να σας υπενθυμίζουμε ότι, στο 1ο Σ.Τ.Ο, το οποίο πραγματοποιήσατε 22 Απριλίου 2008, αναγνώστηκε έγγραφο της Μεσογειακής Ομάδας Δράσης (Μ.Ο.Δ.) Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, με θέμα: «περί Δασικών Πυρκαγιών καλοκαιρινής περιόδου 2008».
Σε αυτό το έγγραφο σας γνωρίσαμε ότι είμαστε μια ομάδα εκπαιδευόμενων εθελοντών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, που άπτονται διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων.
Προσφέραμε δε, την αμέριστη συμπαράσταση μας στην Δημοτική Αρχή του Δήμου Μαρκοπούλου.

Σήμερα, η Μ.Ο.Δ., διαθέτει πιστοποιημένους ομαδάρχες εθελοντικών ομάδων, σύμφωνα με το Ν. 3369 / 2005, ενώ έχει εντάξει στη δύναμη της, εθελοντές-μέλη, με δυνατότητα προσφοράς σε διάφορες συνθήκες, όπως Α' Βοήθειες, επικοινωνία, μεταφορά ατόμων, περιπολίες κ.ά.

Στα πλαίσια δράσεων της Μ.Ο.Δ. καλύψαμε και καλύπτουμε με εθελοντές μας, βάρδιες στο τηλεφωνείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ κάποια μέλη μας αιτήθηκαν και την ιδιότητα του «εθελοντή Πυροσβέστη».


Ήδη, η ομάδα μας, έχει προσυμφωνήσει και συζητά την σύνταξη «μνημονίων συνεργασίας» και ανταλλαγής εθελοντών στα πλαίσια αλληλοβοήθειας και συνεπικουρότητας με ομάδες Πολιτικής Προστασίας από το Δήμο Σπάτων, της οποίας ηγείται μέλος μας, από την περιοχή της Αρτέμιδος, την οποία οργανώνει μέλος μας, καθώς και με την όμορη, με τον Δήμο μας, κοινότητα Κουβαρά. Τέλος, έχουμε την θετική ανταπόκριση και στήριξη από τοπικούς συλλόγους σε Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Αυλάκι, Χαμολιά και Μερέντα.

Στις 19 Ιουνίου 2008, αποστείλαμε έγγραφο της Μ.Ο.Δ. με αριθμ.Πρωτοκ. 4/19-6-2008 με συμπληρωμένες (15) αιτήσεις, οι οποίες μας είχαν χορηγηθεί από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, για εξοπλισμό εθελοντών μας καθώς και αίτημα για χορήγηση διακριτικών σημάτων, ταυτοτήτων Πολιτικής Προστασίας και εξοπλισμού, για την λειτουργία ομάδων ελεγχόμενης διέλευσης αυτοκινήτων σε ευπαθή για την περιοχή μας σημεία, σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 920/26-5-2008 έγγραφο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής.
Επειδή δεν υπήρξε συγκεκριμένη ανταπόκριση στο αίτημα μας, στις 14-7-2008 κατόπιν αιτήματος του, καλέσαμε τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου κου Γ. Σκαφά, στην συγκέντρωση εθελοντών και φίλων της Μεσογειακής Ομάδας Δράσης, ώστε να ενημερωθούν επί θεμάτων Πολιτικής Προστασίας, ενώ γνωρίστηκε και με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπή της Μ.Ο.Δ.

Σήμερα 28-7-2008, έχουμε συγκλονιστεί από την πυρκαγιά η οποία μαίνεται για 7η ημέρα στην Ρόδο, καταστρέφοντας πάνω από 50.000 στρέμματα δάσους και με ότι καταστροφικό αποτέλεσμα για τους κατοίκους, αυτό συνεπάγεται. Δυστυχώς εως τώρα, τυχόν συνεργασία μας δεν έχει ευδοκιμήσει ενώ ανησυχούμε για την ετοιμότητα του δήμου σε θέματα αντιπυρικής προστασίας που απορρέουν από το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, σύμφωνα με το Νόμο 3013/2002 και την φετινή εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Για να μην στερηθούμε λοιπόν, τις τελευταίες ανάσες που μας προσφέρει το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας και να συντονίσουμε ανάλογα τη προσφορά μας, θα εκτιμούσαμε αν μας δώσετε ακριβή ενημέρωση στα παρακάτω θέματα:
α) Περίληψη της έκθεσης αξιολόγησης που καταρτίσατε για την κατάσταση και επάρκεια των υπαρχόντων μέτρων αντιπυρικής προστασίας (αντιπυρικές ζώνες, προσπελασιμότητα δασικού οδικού δικτύου, βλάστηση σε επικίνδυνα σημεία, δεξαμενές νερού, σημεία τοποθέτησης υδροφόρων, κλπ).
β) Την εισήγηση σας για έργα αντιπυρικής προστασίας, που χρειάζονται στην περιοχή.
γ) Τις εισηγήσεις σας προς το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο για συμπληρωματικές δράσεις επιτήρησης δασικών περιοχών κατά την αντιπυρική περίοδο που ήδη διανύουμε (ελεγχόμενες διελεύσεις, πυροφυλάκια, συντονισμός επιχειρησιακών δυνάμεων, αξιοποίηση εθελοντικών ομάδων κ.ά.).
δ) Τις μελέτες και εκτέλεση δασοτεχνικών έργων (καθαρισμοί δασικής βλάστησης, κλπ) που αναλάβατε φέτος στην περιοχή.
ε) Μέτρα για την προστασία πυρκαγιών από το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου, το χώρο των λατομείων καθώς και το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής που έχετε πάρει.
στ) Ποια είναι η εκτίμηση της τρωτότητας της περιοχής που έχετε κάνει για τυχόν κινδύνους και τα Σενάρια Καταστροφής που έχετε συμπεριλάβει στο σχεδιασμό σας.
ζ) Το «Μνημόνιο ενεργειών» και το «Σχέδιο Δράσης» που έχετε συντάξει.
η) «Μνημόνια Συνεργασίας» με άλλους φορείς σε τοπικό επίπεδο και γειτονικούς δήμους (οι οποίοι ακολουθούν το δικό τους σχεδιασμό) για το καλύτερο συντονισμό και εναρμόνιση σχεδιασμού και δράσεων.
θ) Τα σχέδια κινητοποίησης και δράσης Εθελοντικών Ομάδων (Ε.Ο.) και Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.
ι) Ποιες είναι οι ανάγκες του δήμου σε εθελοντικό ανθρώπινο δυναμικό και υλική υποδομή. Υπάρχει καταγραφή και ένταξη Ε.Ο. στα σχέδια δράσης του δήμου;
κ) Ασκήσεις ετοιμότητας του δήμου σε περίπτωση πυρκαγιάς η ανάγκης εκκένωσης περιοχών, φιλοξενίας πληγέντων κλπ.
.................................
Τέλος, λόγω της σοβαρότητας και της αμεσότητας του θέματος, περιμένουμε την εντός των νομίμων χρονικών περιθωρίων, απάντηση σας. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Για την ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ
η συντονιστική επιτροπή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου