Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Μέτρα κατά των πυρκαγιών από την Νομαρχία

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (Σ.Ν.Ο.) της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, υπό την Προεδρία του Νομάρχη Λ. Κουρή αξιολογήθηκαν οι ενέργειες κατάσβεσης των πυρκαγιών της 20 Ιουνίου στον Κάλαμο και της 25 & 26 Ιουνίου στα Γλυκά Νερά.
Στη συνεδρίαση μετείχαν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με επικεφαλή τον Πύραρχο Αν. Βλάχο, προϊστάμενοι των δασικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι των Αστυνομικών Διευθύνσεων, Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των ΟΤΑ Ανατολικής Αττικής και εκπρόσωποι εμπλεκομένων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Αττική Οδός κλπ).
Στη συνεδρίαση αναφέρθηκαν τόσο οι πυρκαγιές του Καλάμου και των Γλυκών Νερών όσο και άλλες μικρότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Το ΣΝΟ με βάση όσων αναλυτικά διατυπώθηκαν, κατέληξε ομόφωνα σε σειρά πρόσθετων προτάσεων, συμπληρωματικών της αντιπυρικής περιόδου που διανύουμε.
Συγκεκριμένα:
· Σε όλες τις πυρκαγιές, διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας των επίγειων δυνάμεων. Κατά την πυρκαγιά των Γλυκών Νερών, παρουσιάστηκαν προβλήματα στην πυκνότητα των ρίψεων που έγιναν στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, σε σύγκριση με αυτές της δυτικής πλευράς.
Προτάθηκε, η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας εκπροσώπου του ΣΝΟ με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής που κατευθύνει τα εναέρια μέσα στις κατασβέσεις πυρκαγιών.
· Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης των μικτών περιπολιών (αστυνομίας και ενόπλων δυνάμεων) σε συγκεκριμένες διαδρομές που καθορίζονται από τους επικεφαλείς των πυροσβεστικών υπηρεσιών.
Τονίστηκε η ανάγκη επακριβούς τήρησης των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε κρίσιμες περιοχές όταν ο βαθμός επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων είναι 4.
· Επισημάνθηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών ώστε να ενισχύσουν τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια των Δήμων και Κοινοτήτων της Ανατολικής Αττικής.
Αιτήθηκε η διεύρυνση χρόνου απασχόλησης του εκτάκτου προσωπικού πυροπροστασίας των Δήμων και Κοινοτήτων αντί των 2 μηνών που ισχύει σήμερα, στους 5 μήνες .
· Σε όλους τους εμπλεκόμενους κατάσβεσης πυρκαγιών, κρίθηκε αναγκαία η υπενθύμιση, άμεσης ειδοποίησης των υπηρεσιών διανομής της ΔΕΗ, για να γίνονται οι αναγκαίες επεμβάσεις στο δίκτυο.
Τέλος, οι υπηρεσίες της ΔΕΗ να ολοκληρώσουν όπου απαιτείται, τις εργασίες αποψίλωσης και καθαρισμού των μονωτήρων.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου