Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

28-7-2008 Επίσημη αίτηση πληροφόρησης

To παρακάτω κείμενο της Μεσογειακής Ομάδας Δράσης, διαθέτει αποσπάσματα από την «Επίσημη αίτηση πληροφόρησης περί Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μαρκοπούλου»
Δημοσίευση εφημερίδα "Εξ Ανατολής" Αύγουστος 2008
......."Θέλουμε να σας υπενθυμίζουμε ότι, στο 1ο Σ.Τ.Ο, το οποίο πραγματοποιήσατε 22 Απριλίου 2008, αναγνώστηκε έγγραφο της Μεσογειακής Ομάδας Δράσης (Μ.Ο.Δ.) Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, με θέμα: «περί Δασικών Πυρκαγιών καλοκαιρινής περιόδου 2008».
Σε αυτό το έγγραφο σας γνωρίσαμε ότι είμαστε μια ομάδα εκπαιδευόμενων εθελοντών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, που άπτονται διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων.
Προσφέραμε δε, την αμέριστη συμπαράσταση μας στην Δημοτική Αρχή του Δήμου Μαρκοπούλου.

Σήμερα, η Μ.Ο.Δ., διαθέτει πιστοποιημένους ομαδάρχες εθελοντικών ομάδων, σύμφωνα με το Ν. 3369 / 2005, ενώ έχει εντάξει στη δύναμη της, εθελοντές-μέλη, με δυνατότητα προσφοράς σε διάφορες συνθήκες, όπως Α' Βοήθειες, επικοινωνία, μεταφορά ατόμων, περιπολίες κ.ά.

Στα πλαίσια δράσεων της Μ.Ο.Δ. καλύψαμε και καλύπτουμε με εθελοντές μας, βάρδιες στο τηλεφωνείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ κάποια μέλη μας αιτήθηκαν και την ιδιότητα του «εθελοντή Πυροσβέστη».


Ήδη, η ομάδα μας, έχει προσυμφωνήσει και συζητά την σύνταξη «μνημονίων συνεργασίας» και ανταλλαγής εθελοντών στα πλαίσια αλληλοβοήθειας και συνεπικουρότητας με ομάδες Πολιτικής Προστασίας από το Δήμο Σπάτων, της οποίας ηγείται μέλος μας, από την περιοχή της Αρτέμιδος, την οποία οργανώνει μέλος μας, καθώς και με την όμορη, με τον Δήμο μας, κοινότητα Κουβαρά. Τέλος, έχουμε την θετική ανταπόκριση και στήριξη από τοπικούς συλλόγους σε Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Αυλάκι, Χαμολιά και Μερέντα.

Στις 19 Ιουνίου 2008, αποστείλαμε έγγραφο της Μ.Ο.Δ. με αριθμ.Πρωτοκ. 4/19-6-2008 με συμπληρωμένες (15) αιτήσεις, οι οποίες μας είχαν χορηγηθεί από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, για εξοπλισμό εθελοντών μας καθώς και αίτημα για χορήγηση διακριτικών σημάτων, ταυτοτήτων Πολιτικής Προστασίας και εξοπλισμού, για την λειτουργία ομάδων ελεγχόμενης διέλευσης αυτοκινήτων σε ευπαθή για την περιοχή μας σημεία, σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 920/26-5-2008 έγγραφο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής.
Επειδή δεν υπήρξε συγκεκριμένη ανταπόκριση στο αίτημα μας, στις 14-7-2008 κατόπιν αιτήματος του, καλέσαμε τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μαρκοπούλου κου Γ. Σκαφά, στην συγκέντρωση εθελοντών και φίλων της Μεσογειακής Ομάδας Δράσης, ώστε να ενημερωθούν επί θεμάτων Πολιτικής Προστασίας, ενώ γνωρίστηκε και με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπή της Μ.Ο.Δ.

Σήμερα 28-7-2008, έχουμε συγκλονιστεί από την πυρκαγιά η οποία μαίνεται για 7η ημέρα στην Ρόδο, καταστρέφοντας πάνω από 50.000 στρέμματα δάσους και με ότι καταστροφικό αποτέλεσμα για τους κατοίκους, αυτό συνεπάγεται. Δυστυχώς εως τώρα, τυχόν συνεργασία μας δεν έχει ευδοκιμήσει ενώ ανησυχούμε για την ετοιμότητα του δήμου σε θέματα αντιπυρικής προστασίας που απορρέουν από το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, σύμφωνα με το Νόμο 3013/2002 και την φετινή εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Για να μην στερηθούμε λοιπόν, τις τελευταίες ανάσες που μας προσφέρει το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας και να συντονίσουμε ανάλογα τη προσφορά μας, θα εκτιμούσαμε αν μας δώσετε ακριβή ενημέρωση στα παρακάτω θέματα:
α) Περίληψη της έκθεσης αξιολόγησης που καταρτίσατε για την κατάσταση και επάρκεια των υπαρχόντων μέτρων αντιπυρικής προστασίας (αντιπυρικές ζώνες, προσπελασιμότητα δασικού οδικού δικτύου, βλάστηση σε επικίνδυνα σημεία, δεξαμενές νερού, σημεία τοποθέτησης υδροφόρων, κλπ).
β) Την εισήγηση σας για έργα αντιπυρικής προστασίας, που χρειάζονται στην περιοχή.
γ) Τις εισηγήσεις σας προς το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο για συμπληρωματικές δράσεις επιτήρησης δασικών περιοχών κατά την αντιπυρική περίοδο που ήδη διανύουμε (ελεγχόμενες διελεύσεις, πυροφυλάκια, συντονισμός επιχειρησιακών δυνάμεων, αξιοποίηση εθελοντικών ομάδων κ.ά.).
δ) Τις μελέτες και εκτέλεση δασοτεχνικών έργων (καθαρισμοί δασικής βλάστησης, κλπ) που αναλάβατε φέτος στην περιοχή.
ε) Μέτρα για την προστασία πυρκαγιών από το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου, το χώρο των λατομείων καθώς και το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής που έχετε πάρει.
στ) Ποια είναι η εκτίμηση της τρωτότητας της περιοχής που έχετε κάνει για τυχόν κινδύνους και τα Σενάρια Καταστροφής που έχετε συμπεριλάβει στο σχεδιασμό σας.
ζ) Το «Μνημόνιο ενεργειών» και το «Σχέδιο Δράσης» που έχετε συντάξει.
η) «Μνημόνια Συνεργασίας» με άλλους φορείς σε τοπικό επίπεδο και γειτονικούς δήμους (οι οποίοι ακολουθούν το δικό τους σχεδιασμό) για το καλύτερο συντονισμό και εναρμόνιση σχεδιασμού και δράσεων.
θ) Τα σχέδια κινητοποίησης και δράσης Εθελοντικών Ομάδων (Ε.Ο.) και Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.
ι) Ποιες είναι οι ανάγκες του δήμου σε εθελοντικό ανθρώπινο δυναμικό και υλική υποδομή. Υπάρχει καταγραφή και ένταξη Ε.Ο. στα σχέδια δράσης του δήμου;
κ) Ασκήσεις ετοιμότητας του δήμου σε περίπτωση πυρκαγιάς η ανάγκης εκκένωσης περιοχών, φιλοξενίας πληγέντων κλπ.
.................................
Τέλος, λόγω της σοβαρότητας και της αμεσότητας του θέματος, περιμένουμε την εντός των νομίμων χρονικών περιθωρίων, απάντηση σας. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Για την ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ
η συντονιστική επιτροπή


Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

191 Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας

Κατάγγειλε στο
Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας
τηλέφωνο 191 (ώρες λειτουργίας 7.00 – 22.00)
για οποιοδήποτε περιστατικό υποπέσει στην αντίληψη σου που αφορά στην προστασία των δασών και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος, όπως καταπατήσεις, εκχερσώσεις, λαθροϋλοτομίες, λαθροθηρίες καθώς και για θέματα Cites για προστασία άγριας πανίδας και χλωρίδας κ.λ.π.).
Το Cites είναι μια διεθνής συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το διεθνές εμπόριο άγριων ζώων και φυτών δεν απειλεί την επιβίωσή τους

Αρμοδιότητες του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 21/04/2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, ενέκρινε με απόφασή του, τη διάρθρωση, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της εν λόγω υπηρεσίας.
Βάσει της απόφασης το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας, το οποίο είναι επιτελικό όργανο και υπάγεται στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠ.Α.Α.Τ., έχει ως έδρα το Ίδρυμα Δασικών Ερευνών Αθήνας και θα λειτουργεί ολόκληρο το ημερολογιακό έτος με κύρια αποστολή να δέχεται κάθε είδους κλήσεις και πληροφορίες από όλη την επικράτεια για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά στην προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων καθώς και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης να μεταβιβάζει στις αρμόδιες περιφερειακές δασικές αρχές πληροφορίες για τα περιστατικά που τις αφορούν (καταπατήσεις, εκχερσώσεις, λαθροϋλοτομίες, λαθροθηρίες καθώς και για θέματα Cites για προστασία άγριας πανίδας και χλωρίδας κ.λ.π.).
Στην απόφαση γίνεται πρόβλεψη εξοπλισμού του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας με τα απαραίτητα ενσύρματα και ασύρματα μέσα επικοινωνίας καθώς και για τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό από δασικούς υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας και με εποχιακό προσωπικό.
Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του προσωπικού επιφυλακής του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας:
Στα πάσης φύσεως θέματα δασικών παρεμβάσεων δίδουν τις ανάλογες απαντήσεις ή παραπέμπουν στη αρμόδια υπηρεσία.
Τα θέματα των δασικών πυρκαγιών τα παραπέμπουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (199).
Για θέματα Cites (προστασίας ειδών άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας) ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία στη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών – Δρυμών και Θήρας.
Εκτελούν κάθε γραπτή και προφορική εντολή της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος σχετικά με τη λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας.
Λαμβάνουν τις πάσης φύσεως κλήσεις ή πληροφορίες που αφορούν τη Δασοπροστασία.
Τηρούν το βιβλίο συμβάντων στο οποίο καταχωρίζουν τα στοιχεία των υπαλλήλων που συμμετέχουν στη συγκρότηση των συνεργείων επιφυλακής του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας καθώς και τις πληροφορίες και τις ενέργειες του Κέντρου προς τις περιφερειακές δασικές αρχές για τα θέματα αρμοδιότητάς του.
Συλλέγουν και επεξεργάζονται τα προσωρινά και οριστικά στοιχεία δασικών πυρκαγιών από όλες τις δασικές Αρχές της χώρας. – Προετοιμάζουν τα στατιστικά στοιχεία των πυρκαγιών της χώρας για την ενημέρωση των Αρχών της Ε.Ε. αλλά και για περαιτέρω επεξεργασία.
Χειρίζονται τα πάσης φύσεως ασύρματα και ενσύρματα μέσα επικοινωνίας (ηλεκτρονικό υπολογιστή, φαξ κ.α.).

Ρόλοι και Δράσεις των Ομάδων Δασοπροστασίας

Οι εθελοντικές ομάδες μπορούν να αναλάβουν μια πληθώρα από σημαντικούς ρόλους και είναι φυσικά επιλογή των οργανώσεων για το εύρος του έργου που θέλουν να προσφέρουν όπως:
* τη δασοπροστασία, δηλαδή δεντροφυτεύσεις αποψιλωμένων και καμένων περιοχών

καθαρισμό των παράνομων σκουπιδότοπων στο δάσος

* περιπολίες για την προστασία του δάσους από την παράνομη υλοτομία

* βοήθεια για την κατάσβεση πυρκαγιών

* προσφορά βοήθειας σε άτομα που μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο μέσα στο δάσος

Αξιοθαύμαστο παράδειγμα είναι οι "Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπροστασίας και Διάσωσης" των Ψαχνών Ευβοίας που αποτελείται από παιδιά 16-25 ετών όπου τον Μάη του 2007 ο Υπουργός Εσωτερικών βράβευσε αυτή την ομάδα για την συνεισφορά της . Συγχαρητήρια!

Γιατί θέλουμε εθελοντικές ομάδες;

Το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο του Αντώνη Μανιτάκη στην Ελευθεροτυπία αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανάγκη για εθελοντική προσφορά

"Αντίκρισα τα έντρομα, τα αποσβολωμένα βλέμματα των χωριανών και άκουσα τις κραυγές απόγνωσης και αναθεματισμού του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών του. Έζησα την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα του κράτους και ταυτόχρονα την απόλυτη εξάρτηση της επιβίωσης και της σωτηρίας των κατοίκων από τον κρατικό μηχανισμό, που μόλις αναθεμάτιζαν........
Διότι τι άλλο παρά αποξένωση από τη φύση και αδιαφορία για το δάσος δηλώνει αυτή η απόλυτη εξάρτηση της σωτηρίας του περιβάλλοντος από τις κατασβεστικές ικανότητες του απόμακρου κράτους; Γιατί απορούμε για το μέγεθος της καταστροφής, όταν βλέπουμε ότι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, δασαρχείο, τοπικές αρχές και κάτοικοι αδιαφορούν όλον το χρόνο για τους κινδύνους που εγκυμονούν στις δασωθείσες περιοχές και στα δάση τα σκουπίδια, τα ξερά και άκοπα χόρτα, τα απορρίμματα, η απουσία αντιπυρικών ζωνών και ή έλλειψη γενικά φροντίδας για τον καθαρισμό τους; Είναι αργά, πολύ αργά, όταν φουντώσει η πυρκαγιά στο δάσος. Δεν μας σώζουν ούτε χίλια ούτε άλλα τόσα υδροφόρα αεροπλάνα. Αντί να αναζητάμε ευθύνες και φταίχτες εκ των υστέρων και να οδυρόμαστε για την καταστροφή, καλύτερα θα ήταν να διερωτόμαστε όχι γιατί δεν έσβησε, αλλά γιατί άναψε και γιατί δεν την προλάβαμε.
Η πρόληψη προέχει της καταστολής. Απ' όλην αυτή την τρομακτική εμπειρία που έζησα θα σταθώ σε πέντε μόνον πικρές διαπιστώσεις.
Στην παράλυση της τοπικής κοινωνίας και στην απουσία κάθε συλλογικής αυτενέργειας.
Τη μεγαλύτερη απογοήτευση την ένιωσα, όταν διαπίστωσα την αδρανοποίηση, τη συλλογική αποδιοργάνωση, τη διάλυση της κοινότητας ως οργανωμένης ενότητας. Νέοι και μεσήλικες έτρεχαν μεν ακατάπαυστα, με πραγματική αυτοθυσία εδώ και εκεί, με κλαριά στα χέρια, με αγροτικά εργαλεία, χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα, να διασώσουν κάποιο σπίτι ή να προλάβουν να καταστείλουν τη φωτιά από τις αυλές.
Ολοι όμως είχαν εναποθέσει, τελικά, τις ελπίδες τους στον ουρανό, στη φορά του ανέμου και στα υδροφόρα αεροπλάνα. Αυτά έσωσαν, είναι αλήθεια, την επομένη τον οικισμό του χωριού από την ολοκληρωτική καταστροφή, αυτά, με την αποφασιστική συνδρομή των νέων του χωριού.
Οι άλλοι κοιτάζαμε τη φωτιά παθητικά και τη χαζεύαμε, όπως χαζεύουμε τα τηλεοπτικά θεάματα. Αιχμάλωτοι της κοινωνίας του θεάματος. Παθητικοί θεατές της ζωής μας και των δεινών μας, χωρίς ίχνος προσωπικής αυτενέργειας. Καταναλωτές θεαμάτων. Η πλήρης αποκοπή από την παράδοση και τις παραδοσιακές μεθόδους αντιμετώπισης της φωτιάς. Διότι πυρκαγιές υπήρχαν βέβαια και τότε, μόνο που αντιμετωπίζονταν πιο έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά, αν και με απαρχαιωμένα μέσα. Η διήγηση του γείτονά μου, καταπονημένου αγρότη, είναι αποκαλυπτική και εξόχως διδακτική, πιστεύω. Το χωριό τα καλοκαίρια ήταν διαρκώς σε επαγρύπνηση. Φύλαγαν εξάλλου νύχτα μέρα ο αγρονόμος και ο δασονόμος. Όλοι προσέφεραν υποχρεωτικά στην κοινότητα πέντε μεροκάματα. Καθάριζαν και έκοβαν τα χόρτα πριν ξεραθούν και πήγαιναν στα κτήματά τους και στο δάσος για να κόψουν, οργανωμένα, κλαδιά και ξύλα για το χειμώνα. Δεν άφηναν ξερά χόρτα στον κήπο τους άκοπα, όποιος τα άφηνε πλήρωνε πρόστιμο. Μόνον αν οι ίδιοι οι κάτοικοι, μόνον αν οι τοπικές κοινωνίες επανιδιοποιηθούν τον ζωτικό τους χώρο και τον δουν όχι ως υπεραξία οικοδομήσιμη αλλά ως πηγή ζωής και άνετου βιοπορισμού μπορεί να ελπίζουμε στη σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος. Μόνον όταν αναλάβουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές και τις δημόσιες υπηρεσίες, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δουν ως αυτοπροστασία τους, είναι δυνατόν να περάσουμε από την καταστολή στην πρόληψη.
Μόνον με τη συλλογική αυτοπροστασία και αυτενέργεια των τοπικών κοινωνιών μπορεί κάτι να γίνει....".


ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ
Kαθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 15/07/2007

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=15.07.2007,id=29511780

Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008 και 19.00 μ.μ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Οι Εθελοντές της ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ σας καλούν την
Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008, και 19.00 μ.μ.
σε συνάντηση - συζήτηση στο Πολιτιστικό – Εξωραιστικό Σύλλογο του Πόρτο Ράφτη. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ
ΘΕΣΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ της Μ.Ο.Δ.
(Καταστατικό, Επιχειρησιακός Κανονισμός Λειτουργίας, Σήματα, Στολές, Αρχαιρεσίες)
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΜΠΛΟΚΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΟΔ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ Π.Π.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΝΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΟΡΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Ευχαριστούμε το Δ.Σ. του Πολιτιστικού – Εξωραιστικού Συλλόγου Πόρτο Ράφτη, το οποίο αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά την αμέριστη συμπαράσταση του, στην προσπάθεια των Εθελοντών της ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ Πολιτικής Προστασίας παραχωρεί τα γραφεία του, για την διενέργεια Γενικής Συνέλευσης της Μ.Ο.Δ. Τα γραφεία του συλλόγου, βρίσκονται στη Λ.Πόρτο Ράφτη 17 δίπλα στην Β.Ρ.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 22990-72 001
Ανάρτηση και στην ιστοσελίδα
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14/7/2008
Στην συνάντηση εθελοντών της Μ.Ο.Δ. συμμετείχαν περίσσότερα από 27 άτομα.
΄Με την παρουσία του ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μαρκοπούλου δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του Δήμου, στους εθελοντές της Μ.Ο.Δ.
Στην συνάντηση εξελέγη ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της οποίας μέλη, με αλβαβητική σειρά, είναι τα παρακάτω:
Αρβανίτη-Πρεβεζάνου Ευγενία
Μυρισιώτη Παναγιώτα
Παπαγιαννόπουλος Σίμος
Σπυροπούλου Ευγενία
Τερλεμές Παντελής
17/7/2008
Στην πρώτη συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής συζητήθηκαν θέματα καταστατικού.
Για προσωπικούς του λόγους απεχώρησε από την συντονιστική επιτροπή, ο κος Τερλεμές Παντελής.
21/7/2008
Στην δεύτερη συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής ο Παπαγιαννόπουλος Σίμος επικαλέστηκε λόγους έλλειψης χρόνου για την συμμετοχή του στις δράσεις της ομάδας. Ωστόσο, δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του στην ομάδα και τη δράση της.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Οι Ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Οι Ελληνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε περιόδους κρίσεων στο εξωτερικό: Actionaid Hellas
Τηλ. : 210 921 23 21 url : www.actionaid.gre-mail : info.hellas@actionaid.org
ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ
Τηλ. : 210 52 47 879 url : www.caritas.gre-mail : caritashellas@caritas.gr
Φαρμακοποιοί του Κόσμου
Τηλ. : 210 96 23 845 url : www.actionaid.gre-mail : worldpharmacists@yahoo.com, serio@hol.gr Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού Για την Ανάπτυξη «ΔΗΜΗΤΡΑ»
Τηλ. : 241 02 32 978 url : www.kessa.dimitra.gre-mail : mailto:info.kessa@dimitra.gr
KΛΙΜΑΚΑ
Τηλ. : 210 34 17 160-3 url : www.klimaka.org.gre-mail : central@klimaka.org.gr
Κόσμος Χωρίς Πολέμους Και Βία
Τηλ. : 210 97 08 660 url : www.stopirinika.gre-mail : info@stpirinika.gr
Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
Τηλ. : 210 361 33 20 url : www.eodathens.gre-mail : info@eodathens.gr
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Τηλ. : 210 361 35 63 url : www.redcross.gre-mail : ir@redcross.gr
Ευρωπαϊκή Προοπτική
Τηλ. : 210 381 30 52 url : www.europers.gre-mail : comm.@europers.gr
Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης
Τηλ. : 210 32 13 150 url :-e-mail : eedda@otenet.gr
Γιατροί του Κόσμου
Τηλ. : 210 32 131 50 url : www.mdmgreece.gre-mail : info@mdmgreece.gr
WWF Ελλάς
Τηλ. : 210 331 48 93 url : www.wwf.gre-mail : webmaster@wwf.gr
Unicef Hellas
Τηλ. : 219 72 55 555 url : www.unicef.gre-mail : unicefgr@hol.gr
Ευρωπαικό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου
Τηλ. : 210 725 88 01 url : www.eplc.gre-mail : info@eplc.gr
MKO Δήμου Αμαρουσίου
Τηλ. : 210 87 60 000 url : www.maroussi.gre-mail : amaroussion@maroussi.gr
Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Και Εκπαίδευσης
Τηλ. : 210 801 58 70 url : www.gnhm.gre-mail : info@gnhm.gr
Ελληνικό Κέντρο Προώθησης Εθελοντισμού «Anthropos»
Τηλ. : 210 88 38 914 url : www.anthropos.gre-mail : info@anthropos.gr
Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Και Εκπαίδευσης
Τηλ. : 210 801 58 70 url : www.gnhm.gre-mail : info@gnhm.gr
Σώμα Ελληνίδων Οδηγών
Τηλ. : 210 921 23 21 url : www.seo.gre-mail : seo@seo.gr
Δάσκαλοι του Κόσμου
Τηλ. : 210 524 54 93 url : www.daskaloitoukosmou.gre-mail : daskalos@daskaloitoukosmou.org
«Οικοκοινωνία» Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κοινωνική Κατοικία
Τηλ. : 231 032 64 19url : www.oikokoinonia.gre-mail : info@oikokoinonia.gr
Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Τηλ. : 210 921 09 77 url : www.kepad.gre-mail : info@kepad.gr
Μηχανικοί του Κόσμου
Τηλ. : 210 68 39 483-4 url : www.wen.gre-mail : info@wen.gr
International Orthodox Charities
Τηλ. : 210 600 97 00 url : www.iocc.dot.orge-mail : ioccgr1@otenet.gr
One Earth
Τηλ. : 242 102 32 31 url : www.oneearth.gre-mail : isabelle@oneearth.gr
Humanet Ευρωπαικό Δίκτυο Ανθρωπιστικής Ανάπτυξης
Τηλ. : 265 103 52 55 url : www.humanet.gre-mail : vaikant@otenet.gr
Σύνδεσμος Ελλήνων Εθελοντών Συμβούλων
Τηλ. : 210 681 39 01 e-mail : dagapal@gmail.com
Ελληνοαλβανικός Σύλλογος «Σωκράτης»
Τηλ. : 210 524 51 06 url : www.diavatirio.nete-mail : diavatirio@diavatirio.net
Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
Τηλ. : 210 770 30 43 e-mail : inow@otenet.gr
Actionaid Hellas
Τηλ. : 210 332 00 00 url : www.gcr.gre-mail : gcr1@gcr.gr
Χ.Ε.Ν. Ελλάδας
Τηλ. : 210 362 42 91-3 url : www.xen.gre-mail : xen4@hol.gr
Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας
Τηλ. : 210 284 46 75 e-mail : ike@otenet.gr
Κέντρο Έρευνας Οικογένειας και Παιδιού
Τηλ. : 227 109 40 46 url : www.alkistis_equal.gre-mail : kentrostirixis.chios@hol.gr
Humanaid
Τηλ. : 210 38 31 882 url : www.humanaid.gre-mail : info@humanaid.gr


Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Kυριακή 06/07/08

http://www.civilprotection.gr/index_gr.php?nodeid=8&PHPSESSID=b2fa98b77d0f3038640546a1bf13f499

Ελλάδα - Γερμανία: Workshop για τον Εθελοντισμό Π.Π. και τη Διαχείριση Κρίσεων

1 & 2 Ιουλίου 2008 Συνάντηση Εργασίας (workshop) για τον «Εθελοντισμό Πολιτικής Προστασίας & τη Διαχείριση Κρίσεων»
Tο Υπουργείο Εσωτερικών / Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, διοργάνωσε workshop στο Eθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης στον Ταύρο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών και εκπροσώπους των Εθελοντικών Γερμανικών Οργανώσεων.
Η συνεργασία της ΓΓΠΠ με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας άρχισε τον Οκτώβριο του 2007, εξ αφορμής των καταστροφικών πυρκαγιών του Ν. Ηλείας.
Το Workshop, επικεντρώνεται σε θέματα οργάνωσης του συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων.
Από την Ελληνική πλευρά συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΓΕΕΘΑ, της Γενικής Γραμματείας Εκπαίδευσης Ενηλίκων, του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.
Πληροφορίες στο http://www.civilprotection.gr/index_gr.php

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Μέτρα κατά των πυρκαγιών από την Νομαρχία

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (Σ.Ν.Ο.) της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, υπό την Προεδρία του Νομάρχη Λ. Κουρή αξιολογήθηκαν οι ενέργειες κατάσβεσης των πυρκαγιών της 20 Ιουνίου στον Κάλαμο και της 25 & 26 Ιουνίου στα Γλυκά Νερά.
Στη συνεδρίαση μετείχαν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με επικεφαλή τον Πύραρχο Αν. Βλάχο, προϊστάμενοι των δασικών υπηρεσιών, εκπρόσωποι των Αστυνομικών Διευθύνσεων, Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των ΟΤΑ Ανατολικής Αττικής και εκπρόσωποι εμπλεκομένων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων (ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Αττική Οδός κλπ).
Στη συνεδρίαση αναφέρθηκαν τόσο οι πυρκαγιές του Καλάμου και των Γλυκών Νερών όσο και άλλες μικρότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Το ΣΝΟ με βάση όσων αναλυτικά διατυπώθηκαν, κατέληξε ομόφωνα σε σειρά πρόσθετων προτάσεων, συμπληρωματικών της αντιπυρικής περιόδου που διανύουμε.
Συγκεκριμένα:
· Σε όλες τις πυρκαγιές, διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας των επίγειων δυνάμεων. Κατά την πυρκαγιά των Γλυκών Νερών, παρουσιάστηκαν προβλήματα στην πυκνότητα των ρίψεων που έγιναν στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, σε σύγκριση με αυτές της δυτικής πλευράς.
Προτάθηκε, η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας εκπροσώπου του ΣΝΟ με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής που κατευθύνει τα εναέρια μέσα στις κατασβέσεις πυρκαγιών.
· Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης των μικτών περιπολιών (αστυνομίας και ενόπλων δυνάμεων) σε συγκεκριμένες διαδρομές που καθορίζονται από τους επικεφαλείς των πυροσβεστικών υπηρεσιών.
Τονίστηκε η ανάγκη επακριβούς τήρησης των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε κρίσιμες περιοχές όταν ο βαθμός επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων είναι 4.
· Επισημάνθηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών ώστε να ενισχύσουν τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα πλαίσια των Δήμων και Κοινοτήτων της Ανατολικής Αττικής.
Αιτήθηκε η διεύρυνση χρόνου απασχόλησης του εκτάκτου προσωπικού πυροπροστασίας των Δήμων και Κοινοτήτων αντί των 2 μηνών που ισχύει σήμερα, στους 5 μήνες .
· Σε όλους τους εμπλεκόμενους κατάσβεσης πυρκαγιών, κρίθηκε αναγκαία η υπενθύμιση, άμεσης ειδοποίησης των υπηρεσιών διανομής της ΔΕΗ, για να γίνονται οι αναγκαίες επεμβάσεις στο δίκτυο.
Τέλος, οι υπηρεσίες της ΔΕΗ να ολοκληρώσουν όπου απαιτείται, τις εργασίες αποψίλωσης και καθαρισμού των μονωτήρων.-