Παρασκευή 6 Ιουνίου 2008

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ

Ρεπορτάζ από την εφημερίδα
"Ο ΔΗΜΟΤΗΣ της Ανατολικής Αττικής"
την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Οι πολίτες υψώνουν τείχος απέναντι στις φλόγες


«Μας συγκλόνισαν οι περσινές φωτιές και αποφασίσαμε να μην παραμένουμε άλλο απαθείς με σταυρωμένα τα χέρια»
μας είπε η κυρία Αρβανίτη-Πρεβεζάνου Ευγενία
Η «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ» (Μ.Ο.Δ.) εθελοντών πολιτικής προστασίας Ανατολικής Αττικής είναι μία ομάδα που αποτελείται από εκπαιδευόμενους ομαδάρχες εθελοντικών ομάδων, εθελοντές πυροσβέστες κι εθελοντές ενεργούς πολίτες.
Ο «ΔΗΜΟΤΗΣ» συνομίλησε με τη συντονίστρια δράσεων της Μ.Ο.Δ. κα Ευγενία Πρεβεζάνου - Αρβανίτη, η οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατό, μέσα από τη συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα, ν' αναδειχθεί η τεράστια και μοναδική αξία του εθελοντισμού.
Συγκεκριμένα η κα Αρβανίτη ανέφερε σχετικά: «Ο εθελοντισμός αποτελεί έκφραση του κοινωνικού κεφαλαίου, ενώ είναι δεξαμενή δεξιοτήτων ενέργειας και γνώσης. Ο εθελοντής συνδυάζει τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου. Στηρίζεται στην αμοιβαιότητα, αλλά και την πεποίθηση πως οι εθελοντικές προσπάθειες κάποτε, θ' αναγνωριστούν από την κοινότητα.Τέλος, είναι τρόπος άσκησης πίεσης στην πολιτεία για επίλυση προβλημάτων. Κατά συνέπεια, ένας εναλλακτικός τρόπος άσκησης πολιτικής».
Πως δημιουργήθηκε η Μεσογειακή ομάδα δράσης Εθελοντών;
«Οι περσινές φωτιές δίπλα στα σπίτια μας, μας συγκλόνισαν. Το έναυσμα το οποίο ήταν και εξαιρετικά συγκινητικό ήταν οι εθελοντές μιας ομάδας πυρόσβεσης, οι οποίοι σταμάτησαν στην Πλατεία του Μαρκόπουλου και ζητούσαν πληροφορίες για ποιο δρόμο θα ακολουθούσαν για να πάνε στο Πάνειο όρος και να βοηθήσουν στο σβήσιμο της φωτιάς. Συνειδητοποιήσαμε ότι η τυχαία και απροσδιόριστη βοήθεια που πρόσφερε ο καθένας από εμάς μεμονωμένα, δεν είναι αρκετή όταν υπάρχει κατάσταση κρίσης. Χρειάζεται γνώση και οργάνωση και προπάντων εκπαίδευση για να αποδώσουν οι οποιεσδήποτε εθελοντικές προσπάθειες. Πάνω σε αυτό τον τομέα και μέσω του Κ.Ε.Ε. Παιανίας συμμετέχουμε σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ομαδαρχών εθελοντικών ομάδων στη «Διαχείριση κινδύνων και κρίσεων και στην Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών».
Πότε ξεκίνησε και τι είδους εκπαίδευση έχουν οι ομαδάρχες της Μ.Ο.Δ.;
"Την πρώτη μας συνάντηση, την κάναμε τον Δεκέμβρη του περασμένου χρόνου στον Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο του Πόρτο Ράφτη, ο οποίος με την στήριξη του Προέδρου του κου Αριστομένη Γρηγορόπουλου, στέγασε την προσπάθεια μας. Από αρχές Γενάρη παρακολουθούμε ανελλιπώς δύο φορές την εβδομάδα το πρόγραμμα μαθημάτων, που είναι μοναδικό για το 2008 στην Ανατολική Αττική, και αφορά γνωσιακές παραμέτρους οργάνωσης εθελοντικών ομάδων, διαχείρισης πληροφοριών, Α' βοήθειες, πυρκαγιές . σεισμούς , ψυχοκοινωνική στήριξη πληγέντων-οργάνωση και διαχείριση καταυλισμών. Είναι κρίμα όμως που οι περισσότεροι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής, δεν επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τέτοια προγράμματα, ώστε να εκπαιδεύονται οι πολίτες και να αναπτύσσονται σχέσεις ευαισθητοποίησης, πρόληψης και παρέμβασης κάτω από την ομπρέλα του εθελοντισμού."
Ποιο είναι το σημείο παρεμβατικότητας στο οποίο μπορεί να φτάσει ένας εθελοντής πολιτικής προστασίας;
"Ο συνειδητοποιημένος και προπάντων εκπαιδευμένος Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας, είτε σαν εθελοντής πυροσβέστης, είτε σαν ομαδάρχης εθελοντικών ομάδων, μπορεί να δράσει επικουρικά με τις αρμόδιες Αρχές και να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, τόσο σε θέματα πρόληψης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών, όσο και στη διαχείριση κρίσεων, αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και στήριξη στους πολίτες που υφίστανται τις συνέπειες. Πρέπει να διευκρινίσω ότι προηγείται η σωματική ακεραιότητα του εθελοντή, γι αυτό όλοι οι εθελοντές εντάσσονται επιχειρησιακά, στο οργανόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Αφού εγγραφούν στο Μητρώο Εθελοντών, συντονίζονται ανάλογα από τα Νομαρχιακά και τοπικά όργανα κάθε περιοχής. Στις κρίσιμες ώρες, για όλους τους εθελοντές υπάρχει μια πολύ σημαντική δουλειά που πρέπει να κάνουν. Κανείς δεν περισσεύει."
Τι μπορεί να κάνει ένας εθελοντής που θέλει να προστατεύσει το δάσος;
"Αρχικά να αγαπά το δάσος και να μεταδώσει αυτή την αγάπη και στους γύρω του. Οργανώνοντας περιπάτους ή πικ νικ με την οικογένεια και τους φίλους του, να παρατηρεί και να καταγράφει οτιδήποτε περίεργο συναντήσει μέσα στο δάσος. Όταν στο δάσος κινούνται συνειδητοποιημένοι πολίτες, προλαμβάνουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Αλλά και στην κατάσβεση μπορεί να βαδίσει δίπλα στον «μαχητή» πυροσβέστη σβήνοντας τη φωτιά. Αλλά κι όταν μένει πίσω για να απαντήσει στο τηλέφωνο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, είτε προσφέροντας ένα μπουκάλι νερό, είτε δείχνοντας ακόμα τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το πυροσβεστικό όχημα για να φτάσει στο σημείο της φωτιάς. Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε, αρκεί να οργανωθούμε. "
Ποια είναι τα σχέδια της Μεσογειακής Ομάδας Δράσης;
"Ήδη έχει αρχίσει η αντιπυρική περίοδος και για αυτό το λόγο εντείνουμε την προσοχή μας στην πρόληψη από τις δασικές πυρκαγιές. Σε συνεργασία με τον Διοικητή Ανατολικής Αττικής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών πύραρχο Αναστάσιο Βλάχο, με τον οποίο είχαμε την τύχη να εκπαιδευτούμε, οργανώνουμε κάποια πυροφυλάκια-παρατηρητήρια. Επιπροσθέτως, θεωρούμε απαραίτητο να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν σε τέτοιες εθελοντικές δράσεις και θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε κάποια δρώμενα. Γιαυτό, καλούμε τους πολίτες να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους ώστε να συμμετάσχουν σε οργανωμένες βάρδιες και περιπολίες που αποσκοπούν στην φύλαξη του δασικού μας πλούτου. Συμμετέχοντας δε, σε δράσεις δασοπροφύλαξης στην ομάδα μας, θα αποκτήσουν τον τιμητικό τίτλο:«ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ».
Θαυμασμός και από τους πυροσβέστες
Με δήλωσή του στον «ΔΗΜΟΤΗ» ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής Αναστάσιος Βλάχος, υπεύθυνος για την εκπαίδευση των εθελοντών πυροσβεστών της ομάδας δράσης, αναφέρει τα εξής:
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, του οποίου η αξία ανεβαίνει κατακόρυφα από τη στιγμή που το ακολουθούν εθελοντές. Είναι άνθρωποι που τους ενώνει η λέξη "προσφορά" προς το κοινωνικό σύνολο, λέξη κι έννοια που δε συναντάς εύκολα στις μέρες μας. Προσωπικά είχα την τύχη μέσω αυτού του προγράμματος να γνωρίσω αξιόλογα άτομα, ν' ανταλλάξουμε απόψεις, να βρούμε λύσεις και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τον κοινό σκοπό, την προστασία του περιβάλλοντος. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η συγκεκριμένη ομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες θα βοηθήσει τα μέγιστα την πυροσβεστική, ενώ χρειάζεται αυτό το παράδειγμα να το ακολουθήσουν κι άλλοι πολίτες, για να μπορούμε σε λίγα χρόνια να μιλάμε ξανά, για πράσινο».
Γίνετε κι εσείς μέλος της «Μεσογειακής Ομάδας Δράσης»
Υπάρχουν ομαδάρχες-συντονιστές εθελοντών της ομάδας σε Σπάτα, Αρτέμιδα, Κάντζα, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Καλύβια κ.ά.
Κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης, ο οποίος θέλει να συμμετάσχει στις δράσεις της Μ.Ο.Δ., μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας
στο τηλέφωνο: 69.46.73.87.77 (20.00-22.00) ή μέσω
Πληροφορίες για την Μεσογειακή ομάδα δράσης, υπάρχουν στην ιστοσελίδα: http://mesogeiakh.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου