Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Οργάνωση ομάδων Εθελοντικής Δασοπροστασίας και Πυροφύλαξης

ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
να ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥΜΕ το δάσος του ΚΟΥΒΑΡΑ και της ΠΕΡΑΤΗΣ

Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν μπούμε και επίσημα στην καλοκαιρινή περίοδο.
Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν για ένα πύρινο καλοκαίρι που έρχεται και το οποίο θα είναι περισσότερο εφιαλτικό από το περσινό. Ο κίνδυνος πυρκαγιών στα δάση μας αυτό το καλοκαίρι, είναι τεράστιος. 103 φωτιές σε 3 ημέρες μέσα στον Μάρτιο εξαιτίας της ανομβρίας είναι το πρώτο σημάδι ότι δυστυχώς και αυτό το καλοκαίρι κινδυνεύουμε από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Στις 24-3-2008, η νήσος Σκόπελος, τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, λόγω μεγάλης φωτιάς και της ανεξέλεγκτης κατάστασης που προκάλεσαν ισχυροί άνεμοι, ενώ δίπλα μας στο καταχείμωνο, 28-12-2007, έγινε ο εμπρησμός του δάσος Περατή, πάνω από τη Νέα Βραυρώνα, καίγοντας 6 στρέμματα.

Ο κίνδυνος πυργαγιών στα δάση μας αυτό το καλοκαίρι, είναι τεράστιος. Οι τελευταίοι πνεύμονες ανάσας που έχουμε από τα δάση, κινδύνευουν να χαθούν λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου καύσιμης ύλης και τις προβλεπόμενους επανειλημμένους καύσωνες με παρατεταμένες ξηρασίες. Κυρίως όμως και από την διάχυτα, λανθασμένη αντίληψη, ότι η προστασία από τις δασικές πυρκαγιές ταυτίζεται μόνο με τη δασοπυρόσβεση.

Ωστόσο, μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η πρόληψη, η ήπια αντιπυρική διαχείριση, η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών στην προστασία του δάσους. Η διαχείριση αυτού του κινδύνου δεν είναι αποκλειστικό καθήκον ενός μόνο φορέα, αλλά αποτέλεσμα συντονισμένης δράσης πολλών φορέων, που ο καθένας τους έχει συγκεκριμένο ρόλο στο πλέγμα των σύνθετων ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ λειτουργεί μέσα στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας με τις αρχές της συμπληρωματικότητας και της αλληλεγγύης, ενώ εκτείνεται σε τρείς τομείς δράσεων: την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση. Συνεπικουρεί σε κρατικούς και άλλους φορείς ( Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική, Εθελοντική Ομαδα Διάσωσης, Πολιτικής Προστασίας Κοινότητας Κουβαρά, Ραδιοερασιτέχνες, ομάδων τετρακίνησης κ.ά. ) στην υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύει με δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών, συντονίζοντας ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν, από τα Μεσόγεια (Μαρκόπουλο, Κουβαρά, Πόρτο Ράφτη, Αρτέμιδα, Κάντζα, Σπάτα, Καλύβια κ.λπ.).

ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

να ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥΜΕ το δάσος του ΚΟΥΒΑΡΑ και της ΠΕΡΑΤΗΣ

Αν είσαι από 18-65 χρονών δήλωσε συμμετοχή στην ομάδα Εθελοντικής Δασοπροστασίας και Πυροφύλαξης για να παρακολούθησεις την ολιγόωρη βασική Εκπαίδευση για καθήκοντα Εθελοντών Παρατηρητών, μέσα στο δάσος.

Αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο σου σε κάποια από τις τρίωρες βάρδιες επιτήρησης κατά τη αντιπυρική περίοδο του 2008 και θα αποκτήσεις τον τιμητικό τίτλο του «ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» στην ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ.

Δηλώσεις συμμετοχής τηλέφωνο 69.46.73.87.77
e-mail: mesogeiakh.omada@gmail.com

Πληροφορίες: http://mesogeiakh.blogspot.com

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

112 Aριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης

112: Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Κλήσης

Eίναι ο αριθμός που πρέπει να θυμάστε σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αν βρεθείτε για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

  • H κλήση στο 112 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, από τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή με κερματοδέκτη ή καρτοδέκτη είναι χωρίς χρέωση.

  • Δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση τους Ευρωπαίους πολίτες σε περιπτώσεις που χρειαστούν βοήθεια.

  • Σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης χρειαστείτε βοήθεια όπως π.χ. ασθενοφόρου, πυροσβεστικής ή αστυνομίας καλέστε το 112.


  • Στην τηλεφωνική σας κλήση θα απαντήσει αμέσως εξειδικευμένο προσωπικό με το οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε σε μια από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Όταν χρειαστείτε ΒΟΗΘΕΙΑ…
καλέστε 112.

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ

Η Εκπαίδευση εθελοντών έγινε σε αίθουσα την οποία παραχώρησε ο Πολιτιστικός - Εξωραιστικός Σύλλογος Πόρτο Ράφτη. Διήρκησε 6 μήνες και πλέον μήνες, από 8 Ιανουαρίου 2008 εως 17 Ιουνίου 2008, και η εκπαίδευση έγινε μέσα από τρίωρα μαθήματα κάθε Τρίτη και Παρασκευή από 17:00 - 20:00, σε γνώσεις, ικανότητες και στάσεις που αφορούν τα θέματα:
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ και ΚΡΙΣΕΩΝ
  1. Λήψη αποφάσεωνΔιαχείριση πληροφοριών
  2. Ομαδοσυνεργατική δράση (teamworking)
  3. Επικοινωνία σε διαχείριση κινδύνων, κρίσεων, καταστροφών και πανικού
  4. Άρση Επικινδυνότητας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ απο την κα ΓΡΑΨΑ ΕΙΡΗΝΗ, κοινωνική ανθρωπολόγος

ΣΕΙΣΜΟΥΣ

  1. Λήψη μέτρων αυτοπροστασίας
  2. Αξιολόγηση χώρων καταφυγής
  3. Διαδικασίες διάσωσης
  4. Αποτελεσματική αξιοποίηση των παρεχόμενων γνώσεων

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ από την κα ΚΟΥΛΟΧΕΡΑ ΕΥΓΕΝΙΑ, γεωλόγος

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

  1. Μέσα καταστολής
  2. Μέθοδοι αντιμετώπισης
  3. Καθήκοντα εθελοντών
  4. Διαδικασία διάσωσης μέσα από τη διενέργεια ασκήσεων

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ από πύραρχο ΒΛΑΧΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ, Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

  1. Εγκαύματα
  2. Δηλητηριάσεις
  3. Επιδημίες
  4. Ενημέρωση για τους τρόπους παροχής βοήθειας σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ από τον κο ΟΔΥΣΣΕΑ, ιατρός παθολόγος

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

  1. Οργάνωσης και λειτουργίας εθελοντικών ομάδων σε καταστάσεις κρίσεων και εκτάκτων αναγκών
  2. Οργάνωση - Διαχείριση καταυλισμών
  3. Ψυχοκοινωνική στήριξη πληγέντων

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ απο την κα ΓΡΑΨΑ ΕΙΡΗΝΗ, κοινωνική ανθρωπολόγος

Οδηγίες αντισεισμικής προστασίας

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη σεισμικότητα. Όλες οι περιοχές της κινδυνεύουν να πάθουν βλάβες μικρές ή μεγάλες από σεισμό. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε πώς να προστατευτούμε και να έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Τι πρέπει να κάνετε ΑΠΟ ΤΩΡΑ

Συζητήστε με την οικογένειά σας και καταστρώστε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση σεισμού.
Προγραμματίστε που θα καταφύγετε μετά το σεισμό.
Καθορίστε πού και πώς θα συναντηθείτε.
Μάθετε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.
Να ξέρετε από που κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ( ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
Ενημερωθείτε για τα απλά μέτρα αντισεισμικής προστασίας στο σπίτι και εφαρμόστε τα. Τέτοια μέτρα είναι: να στερεώσετε καλά στους τοίχους τα βαριά αντικείμενα ( π.χ. έπιπλα, κάδρα, καθρέφτες, θερμοσίφωνα), να τοποθετήσετε τα εύθραυστα αντικείμενα σε χαμηλά ράφια.
Προμηθευτείτε τα άμεσα απαραίτητα σε περίπτωση σεισμού όπως φακό, φορητό ραδιόφωνο, κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα.
Μάθετε για την προστασία από σεισμό, ασχοληθείτε με το να αποκτήσετε εσείς και το περιβάλλον σας σωστή αντισεισμική συμπεριφορά.

Τι πρέπει να κάνετε την ΩΡΑ του σεισμού

Μείνετε ψύχραιμοι. Ο πανικός προκαλεί θύματα.

Αν βρεθείτε μέσα σε κτίριο
Μην τρέχετε προς την έξοδο
Καλυφθείτε αμέσως κάτω από ένα γερό τραπέζι ή άλλο έπιπλο.
Απομακρυνθείτε από επικίνδυνα σημεία όπως τζαμαρίες και βαριά έπιπλα.
Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.

Αν βρεθείτε έξω από κτίριο
Μείνετε έξω. Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια.
Απομακρυνθείτε από κτίρια, μαντρότοιχους, ηλεκτροφόρα καλώδια.
Καταφύγετε σε ανοιχτό ασφαλή χώρο όπως: πλατεία ή πάρκο.

Αν είστε μέσα στο αυτοκίνητο
Παρκάρετε το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος που δεν εμποδίζει την κυκλοφορία.
Αποφύγετε πολυώροφα κτίρια, φωτεινούς σηματοδότες, γέφυρες.

Τι πρέπει να κάνετε ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ το σεισμό

Κλείστε τους γενικούς διακόπτες (ηλεκτρικού ρεύματος, γκαζιού, φυσικού αερίου, νερού).
Πάρετε μαζί σας τα άμεσα απαραίτητα: φακό, ραδιοφωνάκι, νερό ή ότι άλλο έχετε ανάγκη.
Βγείτε προσεκτικά έξω από το κτίριο.
Περπατάτε γρήγορα και μην τρέχετε.
Μη χρησιμοποιείτε ανελκυστήρα.
Καταφύγετε σε ανοικτό ασφαλή χώρο όπως: Πλατεία ή Πάρκο
Μην πλησιάζετε τις ακτές.

Η συμπεριφορά μας ΜΕΤΑ το σεισμό

Μη χρησιμοποιείτε άσκοπα το τηλέφωνο για τι μπλοκάρετε το δίκτυο.
Μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας γιατί προκαλείτε μποτιλιάρισμα και καθυστερείτε τα οχήματα παροχής βοήθειας.
Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των αρχών.
Ενημερωθείτε από τους αρμόδιους φορείς.
Μην πιστεύετε τις φήμες, δημιουργούν σύγχυση.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι θα ακολουθήσουν μετασεισμοί.

Τα παραπάνω στοιχεία και εικόνες, που χρησιμοποιήθηκαν είναι από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π)

ΔΡΑΣΕΙΣ

1 Φεβρουαρίου 2008
Από την ομάδα εθελοντών του προγράμματος
«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ -ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ»
στον Πολιτιστικό- Εξωραϊστικό Σύλλογο του Πόρτο Ράφτη
..........Tην Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, παιδιά και γονείς συζήτησαν με την ομάδα εθελοντών στην Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων, για το φαινόμενο του σεισμού.
Η εκπαιδεύτρια του προγράμματος, γεωλόγος κα Ευγενία Κουλοχέρα, ενημέρωσε τι θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν, για να προστατευτούν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό, με ασκήσεις ετοιμότητας.
Η συντονίστρια του προγράμματος κα Αρβανίτη Πρεβεζάνου Ευγενία, μας έδωσε το ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους, διευκρινίζοντας ότι «κάθε ομάδα εθελοντών, οφείλει να εστιάζει τις προσπάθειες της στη πρόληψη και την ενημέρωση.»
Τέτοιου είδους δραστηριότητες και πρωτοβουλίες στην περιοχή μας είναι αξιέπαινες και περιμένουμε περισσότερες...........
Το κείμενο αναρτήθηκε στο:

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ Μ.Ο.Δ.

Οι συμμετέχοντες στην ΜΕΣΟΓΕΙΑΓΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ, είναι εθελοντές από Κάντζα, Χαλάνδρι Παιανία, Αρτέμιδα, Σπάτα, Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη.

Ως ομαδάρχες εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας, εκπαιδεύονται από το πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ-ΚΡΙΣΕΩΝ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ» και έχουν τους παρακάτω τομείς ευθύνης τους:

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ



Υπεύθυνος

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Η διαχείριση του κινδύνου αποτελεί τη συνισταμένη ενός πλέγματος ενεργειών που εφαρμόζονται από διάφορους φορείς στον τομέα ευθύνης του καθενός, και συντείνουν σε ένα κοινό στόχο, την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης. Έτσι η εθελοντική δράση επιτυγχάνει το βέλτιστο αποτέλεσμα μέσα από τη συντονισμένη παρέμβαση, η οποία γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες και προσχεδιασμένο πλάνο ενεργειών.
Τα τελευταία χρόνια, είμαστε μάρτυρες καταστροφικών φυσικών φαινομένων εκ των οποίων κάποια προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες ενώ άλλα είναι ανεξάρτητα από τον ανθρώπινο παράγοντα.
Η αποψίλωση των δασικών εκτάσεων, το μπάζωμα των ρεμάτων, οι δασικές πυρκαγιές, ο μη καθαρισμός των αποχετευτικών φρεατίων κ.α., έχουν καταστήσει πολλές περιοχές θύματα πλημμύρας. Αρκετές ζωές έχουν χαθεί, γιατί δεν λαμβάνονται ορισμένα βασικά μέτρα, όπως η άμεση μεταφορά υπερηλίκων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, μικρών παιδιών, σε ασφαλή μέρη, η άμεση χρησιμοποίηση πλωτού σωστικού μέσου, η έγκαιρη αξιολόγηση των μετεωρολογικών ενδείξεων ώστε να λαμβάνονται προληπτικά αυξημένα μέτρα επιφυλακής.
Τη θερινή περίοδο οι Δήμοι και οι Κοινότητες που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, οργανώνουν εθελοντική πυρασφάλεια. Έχει διαπιστωθεί όμως, ότι στην τεράστια πλειοψηφία τους, οι εθελοντές υστερούν στον τομέα της καταστολής. Συγκεκριμένα, όταν εκδηλωθεί η πυρκαγιά, οι εθελοντές πρέπει να ενεργούν ακολουθώντας ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα δράσης, στο οποίο ο καθένας να έχει συγκεκριμένο ρόλο έτσι ώστε η αυθόρμητη εμπλοκή τους να μην έχει ακριβώς τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Στους πρόσφατους σεισμούς διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα ενημέρωσης του κόσμου, σε δύο κυρίως παραμέτρους, για τις ενέργειες κατά τη διάρκεια του σεισμού και για εκείνες που αποσκοπούν στη διάσωση πληγέντων και την παροχή πρώτων βοηθειών.
Οι βασικές γνώσεις ναυαγοσώστη είναι ιδιαίτερα χρήσιμες κατά τη θερινή περίοδο στις παραλίες και στα θαλάσσια ταξίδια και προσφέρουν τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης, χωρίς να εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του παρεμβαίνοντος. Η εξοικείωση επίσης με τις οργανωτικές δομές και την εφαρμογή των σωστικών ενεργειών καθώς και με τη χρήση των σωστικών μέσων στη ναυσιπλοϊα είναι επιβεβλημένη.
Σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, η συντεταγμένη και οργανωμένη δράση των πολιτών μπορεί να αποτρέψει πολλά δυσάρεστα και να σώσει κυριολεκτικά ζωές.

ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ !
Στοιχεία από το www.gsae.edu.gr
Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων




ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ

Την Τρίτη 8/1/2008 έγινε το πρώτο μάθημα του προγράμματος εκπαίδευσης Ενηλίκων στη «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ» Μέχρι να φτάσουμε έως αυτό το σημείο βοήθησαν αρκετά άτομα και φορείς.
Ευχαριστούμε το Δ.Σ. του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Πόρτο Ράφτη, ο οποίος βρίσκεται Λ. Πόρτο Ράφτη, (παραπλεύρως .Β.Ρ) διότι μας παραχώρησε την αίθουσα, στην οποία γίνονται τα μαθήματα καθώς και δημοσιεύσεις στην τοπική εφημερίδα "η φωνή του ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ" Τηλέφωνα Επικοινωνίας-FAX:22990-72001
Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους των ιστοσελίδων οι οποίαες φιλοξενεί τις ανακοινώσεις της ομάδας μας.

KAΛΗ ΑΡΧΗ (8-1-2008)

Σε έναν αβέβαιο κόσμο, η διαχείριση του κινδύνου δεν είναι αποκλειστικό καθήκον ενός μόνο φορέα, αλλά το αποτέλεσμα της συντονισμένης δράσης πολλών φορέων, που ο καθένας τους έχει συγκεκριμένο ρόλο στο πλέγμα των σύνθετων ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007 και ώρα 16.15, ξεκίνησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης Ενηλίκων


«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ»


Η Πρόσκληση αφορούσε άτομα που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους ώστε να προσφέρουν εθελοντικά σε ότι χρειαστεί, αφού αποκτούσαν μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, γνώσεις, ικανότητες και στάσεις σε θέματα:
1.- Διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων (λήψης αποφάσεων, διαχείρισης πληροφοριών, ομαδοσυνεργατική δράση και επικοινωνία σε διαχείρισης κινδύνων, κρίσεων, καταστροφών και πανικού) καθώς και Άρση Επικινδυνότητας
2.- Πυρκαγιών (μέσα καταστολής, μέθοδοι αντιμετώπισης, καθήκοντα εθελοντών, διαδικασία διάσωσης μέσα από τη διενέργεια ασκήσεων).
3.- Σεισμών (λήψη μέτρων αυτοπροστασίας, αξιολόγηση χώρων καταφυγής, διαδικασίες διάσωσης και αποτελεσματικής αξιοποίησης των παρεχόμενων γνώσεων).
4.- Πρώτων βοηθειών (εγκαύματα, δηλητηριάσεις, επιδημίες και γενικότερα ενημέρωση για τους τρόπους παροχής βοήθειας σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά).
5.- Οργάνωσης και λειτουργίας εθελοντικών ομάδων σε καταστάσεις κρίσεων και εκτάκτων αναγκών, Οργάνωση - Διαχείριση καταυλισμών και ψυχοκοινωνική στήριξη πληγέντων.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν πιστοποιητικό εκπαίδευσης, σύμφωνα με το νόμο 3369/6-7-2005.


ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ !

1 Μαρτίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

1/03/2008

Ανοιχτή Επιστολή για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας του ΓΓΠΠ κου Μαργαρίτη Μουζά

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

1η Μαρτίου 2008

ΠΡΟΣ:τους συνανθρώπους μας

ΘΕΜΑ: Ανοιχτή Επιστολή για την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Η Πολιτική Προστασία συχνά είναι όρος δυσνόητος για τους πολίτες. Άλλοτε της αποδίδονται διαστάσεις μυθικές και άλλοτε αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα.

Στην πραγματικότητα η Πολιτική Προστασία, στο σύγχρονο πολιτισμό μας, αποτελεί το θεσμό «συνένωσης» των δυνάμεων όλων των πολιτών έναντι φυσικών και ανθρωπογενών απειλών ή κινδύνων, που μπορούν να διαταράξουν σε καιρό ειρήνης την «κοινωνική λειτουργία».

Το κράτος, από την κεντρική διοίκηση έως την τοπική αυτοδιοίκηση, οφείλει να κερδίσει το στοίχημα της οργάνωσης και ανάπτυξης ενός συμπαγούς συστήματος υπηρεσιών.

Στόχος τους είναι να εξασφαλίζουν τη συστηματικότερη προετοιμασία, την αποτελεσματικότερη αντίδραση και την ομαλή και πλήρη αποκατάσταση των συνεπειών των καταστροφών.

Με δεδομένες τις σύγχρονες «μητροπολιτικές» αστικές δομές, ο πολίτης καλείται να αποδεχθεί τις ευθύνες του και να εφαρμόσει καθημερινές πρακτικές ώστε να μειώσει την «ευπάθειά» του, απέναντι στις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Καλείται, μεταξύ άλλων, να:

* συμμορφώνεται πλήρως με τους χωροταξικούς και πολεοδομικούς κανόνες

* εκπονεί ένα απλό οικογενειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Κάτι τέτοιο πρέπει τουλάχιστον να περιλαμβάνει ένα σενάριο επικοινωνίας με τα αγαπημένα του πρόσωπα και μια οδό διαφυγής προς έναν ασφαλή και προσυμφωνημένο χώρο συγκέντρωσης

* ενημερώνεται διαρκώς και να ενισχύει τη γνώση του, προκειμένου να αντιστέκεται στις σειρήνες της τρομολαγνείας και του πανικού που προκαλούν αυτάρεσκοι «ειδήμονες»

Αν και θεσμός, η Πολιτική Προστασία, όσο οργανωμένη και να είναι, δεν μπορεί να αντιδράσει και να διαχειριστεί τις συνέπειες μιας καταστροφής, αν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας δεν στηριχθούν σε κοινές αξίες, κοινές αντιλήψεις και κοινές αναφορές.

Πέραν του σχεδιασμού, προϋπόθεση αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων είναι ησυνειδησιακή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και κάθε μέλους, αλλά και η εθελοντική αυτοδιάθεση. Η Πολιτεία στηρίζει και βασίζεται στους εθελοντές-πολίτες, ανθρώπους ,οι οποίοι ,την ώρα του κινδύνου, πρόθυμα ξεχνούν το «εγώ» και περνούν στο «εμείς».

Την ώρα της απειλής, κατά τον καθηγητή Δ. Τσάτσο, οι άνθρωποι που δοκιμάζονται, δεν είναι άθροισμα μεμονωμένων πολιτών, αλλά οφείλουν να είναι κοινωνία συνανθρώπων. Έτσι και η αντιμετώπιση μεγάλων κινδύνων γενικότερα, προϋποθέτει τη μετάβαση από τον άνθρωπο στον συνάνθρωπο και από τον πολίτη στον συμπολίτη.

Ως Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας αφιερώνω τη σημερινή ημέρα στους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους το καλοκαίρι του 2007 και ζητώ από όλους σας κάθε φορά που μια έκτακτη ανάγκη το επιβάλλει, να αφιερώνουμε 70 λεπτά συνεισφοράς και αλληλεγγύης, όσες και οι ζωές των συνανθρώπων μας που δεν θα λάβουν ποτέ την παρούσα επιστολή μου.

Ο Γενικός Γραμματέας Μαργαρίτης Μουζάς

ΜΗΝΥΜΑΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,ΚΑΘΗΓΗΤΗ κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

«Η αποτελεσματική θωράκιση της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών από φυσικές, τεχνολογικές και κάθε είδους καταστροφές αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στις μέρες μας, ιδίως ενόψει των μεγάλων κλιματολογικών αλλαγών που βιώνει ο Πλανήτης.

Σ' αυτές τις συνθήκες των αυξημένων απειλών και κινδύνων, ο πολίτης προσβλέπει σε μία αξιόπιστη Πολιτική Προστασία, η οποία θα του εμπνεύσει αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Στο ενιαίο πλέον Υπουργείο Εσωτερικών προωθούμε συστηματικά και μεθοδικά την ορθολογική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, ιδίως σε ώρες κρίσης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Για τον σκοπό αυτόν, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενισχύσαμε τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, διευκολύνοντας την ανάπτυξη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών πρόληψης και αντιμετώπισης των σχετικών κινδύνων και απειλών καθώς και τον καλύτερο συντονισμό τους στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Αλλά και στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» 2007-2013 δίνουμε έμφαση στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της Χώρας, ανάγοντάς τη σε προτεραιότητα του διοικητικού εκσυγχρονισμού.

Ωστόσο, δεν νοείται αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστροφών χωρίς την ενεργοποίηση και τη σύμπραξη και του ίδιου του πολίτη. Ενός πολίτη ενημερωμένου και συνειδητοποιημένου ο οποίος, με πνεύμα κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού και αγνοώντας τις κάθε είδους σπερμολογίες που μόνο πανικό προκαλούν αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν και γίνεται σύμμαχος με τον κρατικό μηχανισμό, με το περιβάλλον και, τελικά, με τον συνάνθρωπό του.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας ας είναι ημέρα μνήμης αφιερωμένη πρωτίστως στα 70 θύματα- πολίτες αλλά και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας- των καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και σε όλους τους πληγέντες συμπολίτες μας που βίωσαν την οδύνη και την απώλεια της πύρινης λαίλαπας.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί ημέρα χρέους και αφορμή για να εντείνουμε όλοι, Κράτος και Πολίτες, τις κοινές προσπάθειές μας, προκειμένου να επιτύχουμε και να υποστηρίξουμε έναν αποτελεσματικό συλλογικό και συμπαγή μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, όπου καθένας έχει τον ρόλο του και τον ασκεί με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση προς όφελος της κοινωνικής ασφάλειας και συνοχής».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ