Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

Οργάνωση ομάδων Εθελοντικής Δασοπροστασίας και Πυροφύλαξης

ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
να ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥΜΕ το δάσος του ΚΟΥΒΑΡΑ και της ΠΕΡΑΤΗΣ

Βρισκόμαστε ένα μήνα πριν μπούμε και επίσημα στην καλοκαιρινή περίοδο.
Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν για ένα πύρινο καλοκαίρι που έρχεται και το οποίο θα είναι περισσότερο εφιαλτικό από το περσινό. Ο κίνδυνος πυρκαγιών στα δάση μας αυτό το καλοκαίρι, είναι τεράστιος. 103 φωτιές σε 3 ημέρες μέσα στον Μάρτιο εξαιτίας της ανομβρίας είναι το πρώτο σημάδι ότι δυστυχώς και αυτό το καλοκαίρι κινδυνεύουμε από ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Στις 24-3-2008, η νήσος Σκόπελος, τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, λόγω μεγάλης φωτιάς και της ανεξέλεγκτης κατάστασης που προκάλεσαν ισχυροί άνεμοι, ενώ δίπλα μας στο καταχείμωνο, 28-12-2007, έγινε ο εμπρησμός του δάσος Περατή, πάνω από τη Νέα Βραυρώνα, καίγοντας 6 στρέμματα.

Ο κίνδυνος πυργαγιών στα δάση μας αυτό το καλοκαίρι, είναι τεράστιος. Οι τελευταίοι πνεύμονες ανάσας που έχουμε από τα δάση, κινδύνευουν να χαθούν λόγω της συσσώρευσης μεγάλου όγκου καύσιμης ύλης και τις προβλεπόμενους επανειλημμένους καύσωνες με παρατεταμένες ξηρασίες. Κυρίως όμως και από την διάχυτα, λανθασμένη αντίληψη, ότι η προστασία από τις δασικές πυρκαγιές ταυτίζεται μόνο με τη δασοπυρόσβεση.

Ωστόσο, μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι η πρόληψη, η ήπια αντιπυρική διαχείριση, η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των πολιτών στην προστασία του δάσους. Η διαχείριση αυτού του κινδύνου δεν είναι αποκλειστικό καθήκον ενός μόνο φορέα, αλλά αποτέλεσμα συντονισμένης δράσης πολλών φορέων, που ο καθένας τους έχει συγκεκριμένο ρόλο στο πλέγμα των σύνθετων ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ λειτουργεί μέσα στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας με τις αρχές της συμπληρωματικότητας και της αλληλεγγύης, ενώ εκτείνεται σε τρείς τομείς δράσεων: την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση. Συνεπικουρεί σε κρατικούς και άλλους φορείς ( Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική, Εθελοντική Ομαδα Διάσωσης, Πολιτικής Προστασίας Κοινότητας Κουβαρά, Ραδιοερασιτέχνες, ομάδων τετρακίνησης κ.ά. ) στην υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύει με δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών, συντονίζοντας ενεργούς και ευαισθητοποιημένους πολίτες οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν, από τα Μεσόγεια (Μαρκόπουλο, Κουβαρά, Πόρτο Ράφτη, Αρτέμιδα, Κάντζα, Σπάτα, Καλύβια κ.λπ.).

ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

να ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥΜΕ το δάσος του ΚΟΥΒΑΡΑ και της ΠΕΡΑΤΗΣ

Αν είσαι από 18-65 χρονών δήλωσε συμμετοχή στην ομάδα Εθελοντικής Δασοπροστασίας και Πυροφύλαξης για να παρακολούθησεις την ολιγόωρη βασική Εκπαίδευση για καθήκοντα Εθελοντών Παρατηρητών, μέσα στο δάσος.

Αφιέρωσε λίγο από τον χρόνο σου σε κάποια από τις τρίωρες βάρδιες επιτήρησης κατά τη αντιπυρική περίοδο του 2008 και θα αποκτήσεις τον τιμητικό τίτλο του «ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ» στην ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ.

Δηλώσεις συμμετοχής τηλέφωνο 69.46.73.87.77
e-mail: mesogeiakh.omada@gmail.com

Πληροφορίες: http://mesogeiakh.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου