Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

«ΧΡΥΣΉ ΒΊΖΑ» ζήτημα της ελληνικής ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉΣ ΣΤΑΘΕΡΌΤΗΤΑΣ

Στην Ελλάδα, είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεις σπίτι προς ενοικίαση ή αγορά. 
Οι κυρίαρχοι παράγοντες γι' αυτήν την κατάσταση είναι το Airbnb και η «Χρυσή Βίζα».
Για όσους δεν είναι ενήμεροι, η «Χρυσή Βίζα» είναι μια πρωτοβουλία που επιτρέπει σε πολίτες από χώρες εκτός Ε.Ε. να αποκτούν βίζα πρόσβασης σε αλλοδαπούς και το δικαίωμα διαμονής στη χώρα μας για μια πενταετία ως αντάλλαγμα για μεταφορές κεφαλαίου, επενδύσεις σε επιχειρήσεις ή αγορά ακινήτων αξίας με τουλάχιστον πρόσφατα επικαιροποιημένο ποσο των  500.000 ευρώ.
Αυτή η πολιτική ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της κρίσης για την ενίσχυση της οικονομίας μας. Ωστόσο, χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν ήδη τροποποιήσει ή καταργήσει παρόμοιες πρωτοβουλίες.

Το ανησυχητικό είναι ότι, λόγω αυτής της πολιτικής, πολλοί επενδυτές από χώρες όπως Κίνα, Τουρκία, Μέση Ανατολή, Ρωσία και Ουκρανία έχουν εξαγοράσει πολλά ακίνητα. Ιδιαίτερα στη Θράκη, η αγοραπωλησία ακινήτων έχει αυξηθεί δραματικά. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αύξηση των τιμών, αλλά και οι σκοτεινές πτυχές που περιβάλλουν αυτές τις συναλλαγές.

Σημερνά οι εκκρεμούσες αιτήσεις για χρυσή βίζα, ξεπερνούν τις 5.500, ενώ από τον Μάιο 2022 -Μάιο 2023, η συνολική αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν άγγιξε τα 975 εκατ. ευρώ και έγιναν 8.351 αιτήσεις, εκ των οποίων το 35% έχει ήδη εγκριθεί.. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πολλά από αυτά τα ακίνητα χρησιμοποιούνται για ενοικιάσεις στο Airbnb, χωρίς το ελληνικό κράτος να εισπράττει φόρους, ενώ  πρέπει να πραγματοποιηθούν συστηματικοί έλεγχοι στους υφιστάμενους κατόχους 

Είναι ώρα για αναθεώρηση: Καταργήστε την «Χρυσή Βίζα» για επενδύσεις σε ακίνητα, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για τους Έλληνες πολίτες να επιλέξουν σπίτι σε λογικές τιμές.
Η Χρυσή Βίζα πρέπει να  παρέχετε στους ξένους επενδυτές για να αναπτύξουν κάποιο έργο.
Οι αιτήσεις θα πρέπει να εγκρίνονται με βάση την οικονομική, κοινωνική, επιστημονική, τεχνολογική και πολιτιστική σημασία της επένδυσης και τη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στη χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου