Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

«ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»


«ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»

Η χρήση της επαυξημένης πραγματικότητας με ταυτόχρονη δημιουργία αισθητικών

ενεργημάτων από την διατήρηση της Συλλογικής αεροναυτικής μας Κληρονομιάς


Πρόγραμμα και Βιβλίο Περιλήψεων Το Βιβλίο Περιλήψεων θα αναρτηθεί πριν την έναρξη του συνεδρίου στο site του Συνεδρίου ( http://www.euromed-dch.eu/ )
Σύνδεσμος παρακολουθησης 


Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι οραματιζόταν στην κατάκτηση των ουρανών. με πρώτους, στον ελληνικό μύθο, τον Ίκαρο και τον Δαίδαλο, που απέδειξαν, ότι ο άνθρωπος μπορεί να πετάξει σαν πουλί.

Η δυνατότητα μιας ελεγχόμενης και ασφαλούς πτήσης, ήταν μια επίπονη και συνεχώς εξελισσόμενη προσπάθεια, που απαιτούσε την υπέρβαση των ανθρώπινων ορίων και βαρύ φόρο αίματος. Με την εμφάνιση του αεροπλάνου, η ελληνική αεροναυτική ιστορία των εκατό τελευταίων χρόνων και όχι μόνο, έχει διανύσει μια άκρως ενδιαφέρουσα και εν πολλοίς άγνωστη πορεία, αλλά ανέδειξε αρκετούς Έλληνες, πρωτοπόρους ήρωες-εξερευνητές, που έγραψαν συναρπαστικές σελίδες αεροναυτικής και αεραθλητικής ιστορίας και που οφείλουμε να διατηρήσουμε στην εθνική μας μνήμη.

Συγχρόνως το διάστημα, γίνεται εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο της ανθρώπινης εξέλιξης και οι τεχνολογικές επιτεύξεις το φέρνουν περισσότερο κοντά στο ανθρώπινο μέτρο.

Στατιστικά τα μουσεία τεχνολογίας, αεροναυτικής και διαστήματος, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον και την μεγαλύτερη προσέλευση κοινού ενώ η λειτουργία τους τους παρέχει πολλαπλά πλεονεκτήματα (τοπικά- εθνικά) στους εμπλεκόμενους. Στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα υπάρξει οργανωμένη και δυναμική διαδικασία για την δημιουργία αντίστοιχου σχεδίου, παρά μικροί ψίθυροι. Στο πλαίσιο διατήρησης της Συλλογικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, προτείνεται η ίδρυση «Εθνικού Μουσείου Αεροναυτικής και Διαστήματος Ελλάδος» το οποίο θα κάνει εφικτή την αδιάλειπτη πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο από κάθε σημείο της υφηλίου, σε όλους τους ανθρώπους διαφορετικής ταυτότητας, κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου, την ελληνική αεροναυτική ιστορία. Προτεινόμενες δράσεις είναι:

- Συγκέντρωση του αρχειακού υλικού καθώς βρίσκεται διασκορπισμένο πανελλαδικά στον προτεινόμενο χώρο-έδρα του μουσείου για τεκμηρίωση, μελέτη, ταξινόμηση, συντήρηση, αποθήκευση, φύλαξη και δημιουργία αεροναυτικών και αεραθλητικών φυσικών και ψηφιοποιημένων συλλογών.

- Δημιουργία ιστοσελίδας του Εθνικού Μουσείου Αεροναυτικής και Διαστήματος Ελλάδος, σχεδιασμένη σύμφωνα με τα πρότυπα πολιτιστικών ιστοσελίδων με τις σύγχρονες ψηφιακές εφαρμογές (eMuseumPlus), προσβάσιμες μέσω της τεχνολογίας.

- Δημιουργία διαδικτυακών μουσειο-παιδαγωγικών δράσεων και προγραμμάτων για σχολικές ομάδες οικογένειες και ατομικά.

Τέλος, προτείνεται η προσπάθεια για την καθιέρωση τέλεσης της τελετής έναρξης των Παγκόσμιων Αεραθλητικών Αγώνων (WAG) σε συνδυασμό με πραγματικά και εικονικά δεδομένα, από τον βωμό αφής της Ικάριας φλόγας στην Ικαρία, βάσει προτύπων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τώρα έφτασε η στιγμή να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε να προχωρήσει δυναμικά η ψηφιοποίηση του υπάρχοντος, διασκορπισμένου και αναξιοποίητου υλικού της ελληνικής αεροναυτικής ιστορίας και εύχομαι σύντομα να φιλοξενηθεί και στο «Εθνικό Μουσείο Αεροναυτικής και Διαστήματος Ελλάδος.»

Ευγενία Αρβανίτη Πρεβεζάνου

MSc Επικοινωνιολόγος – τ. Βουλευτής Αττικής

Ειδική Σύμβουλος Στρατηγικής και Ανάπτυξης

evgenia.arvaniti.prevezanou@gmail.com


Λέξεις Κλειδιά: Μουσείο, Διάστημα, Αεροναυτική, Αεραθλητισμός, Αεροπορία

Αναφορές : Αρβανίτη Πρεβεζάνου Ε. (2019), «Ελληνικός Αεραθλητισμός - Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία)», Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), Αθήνα, διαθέσιμο στο: https://apothesis.eap.gr/


«Εθνικό Μουσείο Αεροναυτικής και Διαστήματος Ελλάδος»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου