Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Η Συνθήκη των Σεβρών. Η Ελλάδα των «Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών»



Ο ελληνικός στρατός στη Μικρά Ασία











Ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στην Σμύρνη





Με την ανακωχή του Μούδρου, που υπογράφει η σουλτανική κυβέρνηση στις 28 Ιουλίου 1918, ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική διεκδίκηση μικρασιατικών περιοχών, όπου κατοικούν συμπαγείς ελληνικοί-χριστιανικοί πληθυσμοί. Οι ελληνικές διεκδικήσεις κωδικοποιούνται στα δυο υπομνήματα του Ελευθέριου Βενιζέλου προς τους Συμμάχους (τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου) και αντιμετωπίζονται μάλλον ευνοϊκά από τους Αγγλογάλλους, μάλλον εχθρικά από τους Ιταλούς (επίσης διεκδικητές μικρασιατικών εδαφών) και με σκεπτικισμό από τους Αμερικανούς. Ακολουθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στην ανεκδιήγητη διεθνή εκστρατεία της Ουκρανίας εναντίον των μπολσεβίκων, με την οποία εξασφαλίζει μεν κάποια εύσημα από την Αντάντ, παράλληλα όμως στρέφει εναντίον της το νεαρό σοβιετικό καθεστώς.


Κατά τη συνεδρίαση του ανώτατου συμμαχικού συμβουλίου στις 22 Απριλίου 1919, οι Αγγλογάλλοι και οι Αμερικανοί, εκμεταλλευόμενοι την απουσία του Ιταλού εκπροσώπου, δίνουν στην Ελλάδα την άδεια να καταλάβει την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης (μια έκταση 1 7.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου). Επισήμως, η αποστολή εκείνη στοχεύει στην τήρηση της τάξης και στην προστασία των χριστιανικών πληθυσμών, μέχρι να επιτευχθεί η σύναψη της τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Ουσιαστικά, μέσω της απόφασης τους εκείνης, οι Αγγλογάλλοι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τον ελληνικό στρατό ως δύναμη κρούσης για τον πειθαναγκασμό της Τουρκίας σε ουσιαστική υποταγή και αφετέρου να περιορίσουν τα ιταλικά επεκτατικά σχέδια, που θίγουν άμεσα και καίρια τα δικά τους συμφέροντα.


Η επιχείρηση για τη στρατιωτική κατάληψη της Σμύρνης θα πραγματοποιηθεί, μετά από κάποιες καθυστερήσεις και αναβολές, στις 2 Μαΐου 1919. Κατά την αποβίβαση τους οι ελληνικές δυνάμεις γίνονται δεκτές με απερίγραπτο ενθουσιασμό από τους Έλληνες κατοίκους, οι οποίοι και αποτελούν την πλειονότητα του όλου πληθυσμού της περιοχής. Αντίθετα, δέχονται επίθεση από ομάδες Τούρκων ενόπλων και απαντούν. Κατά τις συγκρούσεις χάνουν τη ζωή τους 2 Έλληνες και 5 Τούρκοι στρατιώτες, ενώ υπάρχει και ένας μικρός αλλά αδιευκρίνιστος αριθμός νεκρών και τραυματιών στον άμαχο πληθυσμό.


Το άτυχο εκείνο περιστατικό (που λέγεται ότι υποκινήθηκε από τους Ιταλούς) αμαυρώνει τη λαμπρή ατμόσφαιρα της υποδοχής και προκαλεί προβληματισμούς στον πρωθυπουργό Βενιζέλο, που επιθυμεί να αποδείξει στους συμμάχους ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη θέληση και τη δύναμη να επιβάλει την τάξη στις κατεχόμενες περιοχές, σεβόμενη τα δικαιώματα του τουρκικού πληθυσμού.


Κατά τις ημέρες που ακολουθούν, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές, κάτω από την καθοδήγηση του ύπατου αρμοστή Αριστείδη Στεργιάδη, δεν διστάζουν να στείλουν ακόμα και στο απόσπασμα Έλληνες που παρεκτρέπονται. Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι εθνικιστές ετοιμάζουν την αντεπίθεση τους.





Η Συνθήκη των Σεβρών και η κλιμάκωση του πολέμου της Μικράς Ασίας




Η υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών
από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Ήταν μια συνθήκη που δικαίωνε τους ελληνικούς εθνικούς πόθους
















































Με την συνθήκη των Σεβρών δείχνει να τερματίζεται θριαμβευτικά η πολεμική περιπέτεια που είχε ξεκινήσει η Ελλάδα το 1920. Η Ελλάδα ενσωματώνει την Ανατολική Θράκη και νομιμοποιεί την παρουσία της στην Μικρά Ασία, ενώ παράλληλα δείχνει να κερδίζει την μάχη για τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο. Η Ελλάδα των «Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών» είναι πια πραγματικότητα, που θα αποδειχθεί όμως εφήμερη. 


Στις 28 Ιουλίου του 1920 τερματίζεται και τυπικά για την Ελλάδα και την Τουρκία ο Πόλεμος. Σε μια αίθουσα του δημαρχείου των Σεβρών, κοντά στο Παρίσι, υπογράφεται η τελική συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στη σουλτανική κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης και τους συμμάχους της Αντάντ. Την Ελλάδα εκπροσωπούν (και υπογράφουν) ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Έλληνας πρεσβευτής στο Παρίσι Άθως Ρωμανός.


Η συνθήκη, γενικά, είναι άκρως καταδικαστική για την Τουρκία, που ουσιαστικά διαλύεται και χάνει τα αραβικά της εδάφη, την Ανατολική Θράκη και μεγάλες περιοχές της δυτικής, της βόρειας και της νότιας Μικράς Ασίας.





Οι όροι της Συνθήκης.


Άκρως ωφελημένη από τη Συνθήκη των Σεβρών έβγαινε η Ελλάδα, που κατοχύρωνε επισήμως την κατοχή της Δυτικής Θράκης και παράλληλα ενσωμάτωνε και την Ανατολική, μέχρι περίπου την Κωνσταντινούπολη (η πόλη αυτή και τα Στενά περνούσαν σε καθεστώς διεθνούς ελέγχου). Ακόμα, η Ελλάδα έπαιρνε τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο και επισημοποιούσε την παρουσία της στην περιοχή της Σμύρνης και στην ενδοχώρα της (που βρίσκονταν ήδη υπό ελληνικό έλεγχο, από το Μάιο του 1919). Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το καθεστώς της ελληνικής κατοχής της Σμύρνης ήταν ιδιόμορφο και είχε πενταετή διάρκεια. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, οι κάτοικοι θα αποφάσιζαν ελεύθερα με δημοψήφισμα για την ενσωμάτωση της όλης περιοχής στην Ελλάδα.


Πέρα από τις πιο πάνω ρυθμίσεις, η Ελλάδα φαινόταν να έχει ήδη εξασφαλίσει τα Δωδεκάνησα πλην της Ρόδου (με ιδιαίτερη ελληνοϊταλική συμφωνία) και την Κύπρο (υπήρχε σχετική βρετανική υπόσχεση), ενώ συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις και για τη Βόρειο Ήπειρο.





Η συνθήκη και οι Έλληνες.


Οι όροι αυτοί αποτελούσαν οπωσδήποτε θριαμβευτική νίκη για την Ελλάδα και δικαίωση των θυσιών στις οποίες είχε υποβληθεί από το 1912 και ιδίως από το 1916-17, οπότε μπήκε ουσιαστικά και τυπικά στον Παγκόσμιο Πόλεμο με την πλευρά της Αντάντ. Ακόμα, αποτελούσε πλήρη δικαίωση της εξωτερικής πολιτικής που είχε ακολουθήσει από το 1914 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μιας πολιτικής που τον έφερε σε σύγκρουση με το βασιλιά Κωνσταντίνο και σηματοδότησε την οδυνηρή περίοδο του Εθνικού Διχασμού (1915-17).


Στη βάση αυτή, οι βενιζελικοί πανηγύρισαν την υπογραφή της συνθήκης και θεώρησαν ότι αυτή παγίωνε τα ελληνικά δίκαια και ότι, επομένως, αποτελούσε τη σταθερή βάση για τον τελικό ελληνικό θρίαμβο -με τη σύμπραξη της διεθνούς κοινότητας- στο ανοιχτό ακόμα μέτωπο της Μικράς Ασίας, όπου «είχε σηκώσει κεφάλι» ο Κεμάλ με τους ακραίους εθνικιστές του.


Τον ενθουσιασμό αυτόν δεν συμμεριζόταν η κωνσταντινική αντιπολίτευση, που -με σαφή έλλειψη μεγαλοψυχίας- εξακολουθούσε να καθορίζεται από τα διχαστικά σύνδρομα και να παρουσιάζει τη συνθήκη ως αποτυχία.


Και οι δύο, πάντως πλευρές, δεν φαίνονταν να εντοπίζουν τους πραγματικούς κινδύνους που δημιουργούσε για την Ελλάδα η ασταθής διεθνής κατάσταση και οι αυξανόμενες στρατιωτικές δυσκολίες στη Μικρά Ασία.





Η συνθήκη και οι Τούρκοι.




Ο Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο άνθρωπος που ανέτρεψε
 τα ελληνικά σχέδια


Η υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών βρήκε την Τουρκία σε κατάσταση αναστάτωσης. Η σουλτανική κυβέρνηση είχε χάσει πλέον ολοκληρωτικά το κύρος της και ουσιαστικά η εξουσία της περιοριζόταν στην Κωνσταντινούπολη και σε περιοχές ελεγχόμενες από τους συμμάχους. Πραγματικός κυρίαρχος των εξελίξεων ήταν πλέον ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος είχε ξεκινήσει το κίνημα αντίστασης εναντίον των Ελλήνων και είχε επιβάλει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο με τα εθνικά συνέδρια του Ερζερούμ και της Σεβάστειας (Αύγουστος - Σεπτέμβριος του 1919) και αργότερα με τη σύγκληση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα (Μάρτιος 1920).


Για τον Τούρκο ηγέτη και τους οπαδούς του η Συνθήκη των Σεβρών δεν ήταν παρά ένα «κουρελόχαρτο» ανάλογο με εκείνο της Ανακωχής του Μούδρου (1918), που θα ακυρωνόταν στην πράξη με την ένοπλη αντίσταση του τουρκικού λαού εναντίον των ξένων εισβολέων. Κύριος στόχος ήταν φυσικά οι Έλληνες (οι μόνοι που είχαν ιστορικούς τίτλους στη Μικρά Ασία) και δευτερεύοντες οι Γάλλοι, οι Ιταλοί και οι Άγγλοι, με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει (όπως κι έγινε) τελικός συμβιβασμός.


Στο πλευρό του φαινόταν να βρίσκεται, άλλωστε, και το νεαρό σοβιετικό καθεστώς της Ρωσίας, το οποίο είχε κάθε λόγο να αντιπαρατίθεται στην Αντάντ αλλά και ειδικά στην Ελλάδα (που είχε συμμετάσχει στην εκστρατεία της Ουκρανίας του 1919 εναντίον των μπολσεβίκων).





Η συνθήκη και οι σύμμαχοι.


Με τη Συνθήκη των Σεβρών οι σύμμαχοι της Αντάντ επιτυγχάνουν όλους σχεδόν τους αντικειμενικούς στόχους που είχαν θέσει. Οι Άγγλοι φαίνονται να κερδίζουν τη μερίδα του λέοντος, θέτοντας κάτω από άμεσο ή έμμεσο έλεγχο τους μια τεράστια περιοχή, που ξεκινά από τον Εύξεινο και την Κωνσταντινούπολη και φτάνει έως τη νότια Αραβία και τον Περσικό κόλπο. Ακόμα, επιβεβαιώνουν -για λογαριασμό των ίδιων και των συμμάχων τους- το διαβόητο αποικιακού τύπου καθεστώς των «διομολογήσεων». Άμεσα ωφελημένοι εμφανίζονται και οι Γάλλοι, που εξασφαλίζουν ισχυρά ερείσματα στη Μέση Ανατολή και στην Κιλικία της Μικράς Ασίας. Ακολουθούν οι Ιταλοί, με επίσης «δικαιώματα» επί της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας και με σταθερή (παρά τις αντίθετες υποσχέσεις τους προς τον Βενιζέλο) την παρουσία τους στα Δωδεκάνησα.


Οι σύμμαχοι αυτοί, αν και συναινούν στις παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, δεν δείχνουν διατεθειμένοι και να τις επιβάλουν στους Τούρκους εθνικιστές του Κεμάλ. Πλέον ουδέτεροι παρουσιάζονται οι Άγγλοι, οι οποίοι ωστόσο είναι εκείνοι που είχαν υποστηρίξει με τη μεγαλύτερη θέρμη τον Βενιζέλο, ως προς την ικανοποίηση των ελληνικών δικαίων (γνωρίζοντας ίσως ότι η ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία θα λειτουργούσε ως προστατευτική ασπίδα για τους ίδιους). Ως προς τους Γάλλους, που είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα της Συνθήκης των Σεβρών, αυτοί θα κινηθούν γρήγορα προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης των δικών τους αποκλειστικά συμφερόντων και σύντομα θα προσεγγίσουν τον Κεμάλ για να προσκομίσουν άμεσα και έμμεσα οικονομικά και πολιτικά οφέλη. Ακόμη πιο εχθρικοί για την Ελλάδα θα σταθούν οι Ιταλοί, που είχαν σταθεί αρνητικοί προς τα ελληνικά δίκαια στη Μικρά Ασία, είχαν υπογράψει όμως -κάτω από πιέσεις- τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης των Σεβρών. Αυτοί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα μετατραπούν σε ουσιαστικούς συμμάχους του Κεμάλ και θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τη νίκη του επί των Ελλήνων.





Συνέπειες.


Η Συνθήκη των Σεβρών υπήρξε πράγματι θρίαμβος για την ελληνική διπλωματία, που όμως -όπως αποδείχτηκε- δεν καλυπτόταν από ουσιαστικές συμμαχικές εγγυήσεις και δεν έπειθε για την αποτελεσματικότητα της. Όσα είχε κερδίσει η Ελλάδα έπρεπε να τα κατοχυρώσει στο πεδίο της μάχης, αντιμέτωπη μ' έναν ισχυρό και φανατισμένο εχθρό -το εθνικιστικό κίνημα του Κεμάλ- που κάθε άλλο παρά εμφανιζόταν ανοργάνωτο και διπλωματικά απομονωμένο. Με τη Συνθήκη των Σεβρών η σουλτανική εξουσία καταρρακώνεται πλήρως στη συνείδηση του τουρκικού λαού και οι κεμαλικοί αναδεικνύονται σε πραγματικούς κυρίαρχους του παιχνιδιού και σε μοναδικούς φορείς εξουσίας. Η πραγματικότητα αυτή δεν αγνοείται από το νεαρό σοβιετικό καθεστώς του Λένιν, που υποστηρίζει ανοιχτά τους Τούρκους εθνικιστές και στις 3 Δεκεμβρίου 1920 υπογράφει μ' αυτούς την περίφημη Συνθήκη του Αλεξαντροπόλ, που σχεδόν ισοδυναμούσε με σύναψη πολιτικοστρατιωτικής συμμαχίας. Η κίνηση εκείνη του Λένιν είναι εύκολα εξηγήσιμη, αν υπολογίσει κανείς τη στάση που είχαν κρατήσει οι σύμμαχοι της Αντάντ (αλλά και η ίδια η Ελλάδα) απέναντι στην επανάσταση του.


 Η τουρκοσοβιετική προσέγγιση θα επιδράσει καταλυτικά στο θέατρο της διεθνούς πολιτικής και γρήγορα θα μετατρέψει τον Κεμάλ σε συνομιλητή των εταίρων της Αντάντ, που σταδιακά θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα κυριολεκτικά στην τύχη της, για να υπερασπιστούν τα δικά τους ανατολικά συμφέροντα.


Την πολιτική αυτή μεταστροφή τους (που ισοδυναμούσε με ουσιαστική ακύρωση της Συνθήκης των Σεβρών) θα διευκολύνουν οι δραματικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, δηλαδή η ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του Νοεμβρίου 1920 και η επιστροφή των αντιπάλων του στην εξουσία. Το γεγονός αυτό θα δώσει το άλλοθι στους Αγγλογάλλους να αποστασιοποιηθούν πλήρως από τις όποιες τυπικές δεσμεύσεις είχαν αναλάβει με τη Συνθήκη των Σεβρών και να κινηθούν με λυμένα τα χέρια στην ανατολική τους πολιτική. Με τη στάση τους αυτή, ουσιαστικά προδιαγράφεται πλέον καθαρά η τραγωδία του 1922.





Δημοσιεύσεις εφημερίδων του Ιουλίου 1920.
Τίποτα δεν προμήνυε τότε την καταιγίδα που ερχόταν

 http://ellinismoskaiellines.blogspot.com/2011/03/blog-post_3133.html



Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

- Δεν χρειαζόμαστε νομοσχέδιο που θα νομιμοποιήσει παρανομούντες καταπατητές και χρυσοπληρωμένους εργολάβους .










Από τον Μάιο στον Ιούνιο και από τον Ιούλιο στον
Αύγουστο προωθείται στο
ολιγομελές
θερινό τμήμα της Βουλής,
ως προαπαιτούμενο για εκταμίευση
δόσης
από την τρόικα και τους δανειστές, η  οικοδόμηση
των δασών και του αιγιαλού.





Με έκπληξη, διαπίστωσα ότι σε γραπτή δήλωσή του,  ο υπουργός περιβάλλοντος  κ.Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι  "μόνο η χάραξη του αιγιαλού είναι αναγκαία", επιβεβαιώνοντας ότι "η περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών
ακτών δεν απαιτεί κανένα ειδικό νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλία, παρά μόνο συγκεκριμένες,
απλές ρυθμίσεις θεσμικής και νομικής θωράκισης της
 χάραξης 
του και αξιόπιστης
 αποτύπωσης του σε χάρτες και διαγράμματα." 





Ωστόσο αυτές, οι απλές ρυθμίσεις που προωθούνται θα μπορούν να:







  1. Νομιμοποιήσουν οποιουδήποτε είδους αυθαίρετες κατασκευές και
    δραστηριότητες σε δάση, δασικές εκτάσεις και παράκτια ζώνη, ενώ θα επανακαθορίζουν
    την έκτασή τους, για να εξαιρεθούν οι παρανομούντες
    .



  1. Μειώσουν την έκταση της αδόμητης και κοινόχρηστης παραλίας



  1. Επιδεινώσουν τους όρους δόμησης σε δάση, δασικές εκτάσεις και στην
    παράκτια ζώνη, παρακάμπτοντας τις ισχύουσες ρυθμίσεις προστασίας για τα
    εθνικά πάρκα και άλλες προστατευόμενες περιοχές, επιτρέποντας έργα και
    δραστηριότητες που υποβαθμίζουν
      την προστασία φυσικών
    οικοσυστημάτων.





Κυρίες και κύριοι βουλευτές του
Ελληνικού Κοινοβουλίου,


- Δεν χρειαζόμαστε νομοσχέδιο που θα νομιμοποιήσει παρανομούντες καταπατητές και
 χρυσοπληρωμένους εργολάβους
.


Έλληνες Βουλευτές χρειαζόμαστε, που να σκέφτονται
το συμφέρον των επόμενων γενεών και να αγωνίζονται για την εθνική κυριαρχία της
πατρίδας μας.





Ευγενία Αρβανίτη - Πρεβεζάνου


τ. Βουλευτής Αττικής







Δεν χρειαζόμαστε νομοσχέδια που θα νομιμοποιούν παρανομούντες καταπατητές και χρυσοπληρωμένους εργολάβους










Από τον Μάιο στον Ιούνιο και από τον Ιούλιο στον
Αύγουστο προωθείται στο
ολιγομελές
θερινό τμήμα της Βουλής,
ως προαπαιτούμενο για εκταμίευση
δόσης
από την τρόικα και τους δανειστές, η  οικοδόμηση
των δασών και του αιγιαλού,





Με έκπληξη, διαπίστωσα ότι σε γραπτή δήλωσή του,  ο υπουργός περιβάλλοντος  κ.Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι  "μόνο η χάραξη του αιγιαλού είναι αναγκαία", επιβεβαιώνοντας ότι "η περιβαλλοντική προστασία των ελληνικών
ακτών δεν απαιτεί κανένα ειδικό νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλία, παρά μόνο συγκεκριμένες,
απλές ρυθμίσεις θεσμικής και νομικής θωράκισης της
 χάραξης 
του και αξιόπιστης
 αποτύπωσης του σε χάρτες και διαγράμματα." 





Ωστόσο αυτές, οι απλές ρυθμίσεις που προωθούνται θα μπορούν να:





  1. Νομιμοποιήσουν οποιουδήποτε είδους αυθαίρετες κατασκευές και
    δραστηριότητες σε δάση, δασικές εκτάσεις και παράκτια ζώνη, ενώ θα επανακαθορίζουν
    την έκτασή τους, για να εξαιρεθούν οι παρανομούντες
    .



  1. Μειώσουν την έκταση της αδόμητης και κοινόχρηστης παραλίας



  1. Επιδεινώσουν τους όρους δόμησης σε δάση, δασικές εκτάσεις και στην
    παράκτια ζώνη, παρακάμπτοντας τις ισχύουσες ρυθμίσεις προστασίας για τα
    εθνικά πάρκα και άλλες προστατευόμενες περιοχές, επιτρέποντας έργα και
    δραστηριότητες που υποβαθμίζουν
      την προστασία φυσικών
    οικοσυστημάτων.



Κυρίες και κύριοι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου,





- Δεν χρειαζόμαστε νομοσχέδιο που θα νομιμοποιήσει παρανομούντες καταπατητές και
 χρυσοπληρωμένους εργολάβους
.




Έλληνες Βουλευτές χρειαζόμαστε, που να σκέφτονται
το συμφέρον των επόμενων γενεών και να αγωνίζονται για την εθνική κυριαρχία της
πατρίδας μας.





Ευγενία Αρβανίτη Πρεβεζάνου


τ.Βουλευτής Αττικής



Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Υποβολή αιτήσεων – δηλώσεων για ζημιές που προκλήθηκαν από την Πυρκαγιά στις 12 & 13 Ιουλίου 2014










Ύστερα από την Πυρκαγιά που σηµειώθηκε το Σαββάτο 12 Ιουλίου 2014 σε περιοχές τις ∆ηµοτικής Ενότητας Κερατέας ο ∆ήµος Λαυρεωτικής προχώρησε άµεσα σε σχετική αναγγελία στον ΕΛΓΑ επειδή προκλήθηκαν σοβαρές ζηµιές στην αγροτική παραγωγή της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό ο ∆ήµος Λαυρεωτικής καλεί τους παραγωγούς γεωργοκτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων στις οποίες προκλήθηκαν ζηµιές από την Πυρκαγιά να υποβάλλουν αιτήσεις – δηλώσεις ζηµιάς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στο ∆ήµο. 







Οι αιτήσεις – δηλώσεις µπορούν να υποβληθούν µέχρι την 14η Αυγούστου 2014 στο ∆ηµοτικό Κατάστηµα Κερατέας, Γραφείο ΕΛΓΑ, (αρµόδιος υπάλληλος κ.Στ.Καρράς, τηλ. 22993-20222, 20213). 







Ο ∆ήµος Λαυρεωτικής κάνει γνωστό ότι όποιος συµπολίτης µας έχει υποστεί ζηµιές σε οικίες, καλλιέργειες ή ζώα από την πυρκαγιά της 12ης Ιουλίου 2014, µπορεί να προσέλθει στο ∆ήµο Λαυρεωτικής (∆ηµοτικό κατάστηµα Κερατέας), από σήµερα 18 Ιουλίου 2014, προκειµένου να γίνει αυτοψία για τις οικίες από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής και για τις καλλιέργειες και τα ζώα, από τον ΕΛΓΑ. 






Πληροφορίες :


Για ζηµιές σε καλλιέργειες και ζώα: κ. Σ.Καρράς τηλ. 2299320222 


Για ζηµιές σε οικίες : κ. Ι Λέπουρης τηλ. 2299320231



Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Δασο-σχέδιο για αποχαρακτηρισμό καμένων δασών. Προώθηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών - εργολαβικών συμφερόντων





                                      ΔΗΛΩΣΗ της κα ΑΡΒΑΝΙΤΗ – ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑΣ


πρ. ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (υπόλοιπο) μετά την μεγάλη φωτιά στην Κερατέα












ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014




Σήμερα το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που
ξέσπασε σε τρία (3) διαφορετικά σημεία, στην περιοχή της Κερατέας.


Δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, 120 πυροσβέστες με
46 οχήματα, 56 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 οχήματα ΟΤΑ και 50 στρατιώτες, επιχειρούσαν,
από  το μεσημέρι του Σαββάτου και καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας να
σβήσουν το μεγάλο πύρινο μέτωπο. Πίσω της, σύμφωνα με τις πρώτες
εκτιμήσεις, άφησε, περίπου πέντε χιλιάδες (5.000)  καμένα
στρέμματα.





Η κα Αρβανίτη- Πρεβεζάνου Ευγενία, πρ. Βουλευτής Αττικής, μετά την επίσκεψη της στην περιοχή της Κερατέας
ενημέρωσε ότι, ένα εξίσου καυτό μέτωπο αντιπαραθέσεων, θα ανοίξει σύντομα,
καθώς προωθείται 
νομοσχέδιο στην Βουλή,  στο
οποίο θα προβλέπεται, «η άρση ή και η ανάκληση αναδάσωσης με τον 
εντός τριμήνου, άμεσο αποχαρακτηρισμό των αναδασωτέων
περιοχών, με εισήγηση του Δασάρχη και απόφαση του Γ. Γ. Αποκεντρωμένης
Διοίκησης
»,


Το συγκεκριμένο νομοθέτημα θα στηριχθεί στην ελλειπή
συνταγματική προστασία των Ελληνικών Δασών, που οφείλεται στην πλημμελή
αποτύπωση των  δασικών εκτάσεων και των γεωργικών γαιών.


Με αυτό τον τρόπο, πολλές χιλιάδες στρέμματα καμένων
δασών θα καταστούν χώροι εκμετάλλευσης ιδιωτών και θα τους δοθούν για
συγκεκριμένες χρήσεις, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή ΧΥΤΑ.
Μεταξύ άλλων επισήμανε:





- «Οι ολονύχτιες μάχες των πυροσβεστών μας, ο συνεχής
αγώνας των  ομάδων πολιτικής προστασίας και των κατοίκων, για να
προστατευτούν τα δάση και η περιουσία μας, γίνονται κάθε χρόνο, όλο και πιο
δύσκολα.





Οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Αττική
και κυρίως μετά τον χτεσινό εμπρησμό, στην Κερατέα αν συνδυαστούν με το
επικείμενο δασο-σχέδιο δημιουργούν πολλές σκέψεις και δυστυχώς σοβαρές υπόνοιες
για την προώθηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.





Ας ελπίσουμε ότι η αγωνία που ζούμε κάθε φορά βλέποντας την φωτιά να
βρίσκεται δίπλα στα σπίτια μας και τα αδικοχαμένα θύματα-ήρωες, που έχουμε
θρηνήσει, να μην γίνουν βορά γνωστών εργολάβων. »







Α.Π.Ε./14-7-2014





Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΙΘ' 2014







ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΕ!
Οι νέοι, είστε η ελπίδα μας, για να ξαναγίνει η πατρίδα, χώρα Ελλήνων και γη της Επαγγελίας!
Τα σέβη μου!

Αυτή η Βουλή δεν έχει τους 180 ψήφους που αναζητούν απελπισμένα ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος για να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας




Ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτή η Βουλή δεν έχει τους 180 ψήφους που αναζητούν απελπισμένα ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος για να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να παραμείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους αποτελεί η συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την πώληση της μικρής ΔΕΗ.





Μετά και το κείμενο που –όπως αποκάλυψε Το ΧΩΝΙ- συντάσσουν αυτή την ώρα οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές και τάσσονται υπέρ του δημοψηφίσματος και τις ανάλογες κινήσεις που έχουν προαναγγελθεί από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ, συμπληρώνεται ο απαραίτητος αριθμός των 120 υπογραφών, ακόμη και αν δεν προσμετρήσει κανείς τις υπογραφές της Χρυσής Αυγής. Ηδη, το κείμενο των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών έχουν υπογράψει περισσότεροι από 11 βουλευτές. Συγκεκριμένα, την πρόταση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προσυπογράφουν οι βουλευτές Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Νταβρής, Γιάννης Κουράκος, Κώστας Γιοβανόπουλος, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θόδωρος Παραστατίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης και Νίκος Σταυρογιάννης, ενώ έχουν επιφυλαχθεί να προσθέσουν τις υπογραφές τους εντός των επόμενων ωρών και άλλοι βουλευτές της ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών.




Επομένως η κυβέρνηση υποχρεώνεται πια να πάει σε δημοψήφισμα. Επειδή όμως το δημοψήφισμα είναι δημοκρατική διαδικασία και κάτι τέτοια... σπορ δεν τα συνηθίζει η κυβέρνηση, σκέφτονται ήδη στο Μαξίμου κόλπα και ιστορίες για... αγρίους, με στόχο να αποφύγουν την ήδη δεδομένη πολιτική ήττα.


Τα σενάρια είναι δύο. Το ένα να καθυστερήσουν την ολομέλεια για Σεπτέμβριο, οπότε και να μην προχωρήσει ως τότε η πώληση της μικρής ΔΕΗ. Το δεύτερο όμως είναι το... καλύτερο, το αντιπροσωπευτικότερο για αυτούς που έχουν μετατρέψει τη Βουλή σε... διάκοσμο της διακυβέρνησής τους. Θέλουν να κάνουν την απόλυτη εκτροπή θεωρώντας ότι οι προτάσεις για δημοψήφισμα των κομμάτων είναι διαφορετικές και δεν συμψηφίζονται, παρότι γι' αυτό υπάρχει προηγούμενο. Το είπε πριν από λίγο και η κυρία Βούλτεψη. «Αυτές οι απόψεις περί δημοψηφίσματος που έχουν διατυπωθεί, είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζονται μεταξύ τους. Οπότε κάθε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό νόημα».


Το ουσιαστικό είναι ότι στέλνεται πλέον ξεκάθαρα το μήνυμα ότι αυτή η βουλή δεν εκλέγει πρόεδρο και επέστρεψαν δριμύτερα τα... φίδια (ή, μήπως, οι κροκόδειλοι που είναι και της... μόδας;) που εδώ και καιρό έχουν ζώσει Σαμαρά και Βενιζέλο γιατί είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι αναγκαστικά θα πάμε σε εκλογές. Επομένως μόνο μία απόφαση έχει πια να πάρει μελλοντικά η κυβέρνησή τους. Την ακριβή ημερομηνία των εκλογών...



ΔΕΗ: Ευνουχίζουν τη μεγάλη ενώ ξεπουλάνε τη μικρή


















ΔΕΗ: Ευνουχίζουν τη μεγάλη ενώ ξεπουλάνε τη μικρή


Τελειωμό δεν έχει το έγκλημα με τη ΔΕΗ. Δε φτάνει που ξεπουλάνε τον πιο στρατηγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Δεν φτάνει που φέρνουν ολοταχώς, νέα αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού.




 Δεν φτάνει που δίνουν τεράστια προίκα στον - ξένο, όπως όλα δείχνουν - αγοραστή της "μικρής ΔΕΗ" (λένε 30% αλλά - κάτω από το τραπέζι - δίνουν το 50%)


Την ίδα ώρα, ΕΥΝΟΥΧΙΖΟΥΝ και τη "μεγάλη ΔΕΗ" ώστε να μην της αφήσουν περιθώριο να ανταγωνιστεί το μικρό... αδερφάκι της.Σύμφωνα με όρο που έκρυψαν στο νομοσχέδιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ στη "μεγάλη ΔΕΗ" να ακολουθήσει "κάθε μορφής επιθετική εμπορική πολιτική" για 6 μήνες!



Τι πάει να πει αυτό; Οτι η - κρατικής ιδιοκτησίας - μεγάλη ΔΕΗ δε θα μπορεί να προσφέρει ρεύμα σε ανταγωνιστικές τιμές. Θα υποχρεώνεται να πουλάει ακριβότερα. Ούτε διαφήμιση θα κάνει ούτε... τίποτα...



Και βέβαια με τον τρόπο αυτό - όχι μόνο δε θα έχει καμία απολύτως πιθανότητα να επαναπροσελκύσει τους παλιούς της πελάτες, αλλά... -  θα διώχνει τρέχοντας και όσους της έχουν απομείνει.















Η ελληνική κρίση έγινε ταινία κινουμένων σχεδίων από Ελληνα του Χόλιγουντ!





Η ελληνική κρίση μπήκε στο στόμα όλου του κόσμου. Έγινε αφορμή για να γραφτούν βιβλία, να εξαχθούν συμπεράσματα, να γίνουν οικονομικές και κοινωνιολογικές μελέτες. Τώρα έγινε και ταινία κινουμένων σχεδίων.



Η ταινία έχει τίτλο «Δείπνο για Λίγους». Δημιουργός της ο κάτοχος βραβείου Emmy, Νάσος Βακάλης, ο οποίος εργάζεται στην Dreamworks και συνεργάζεται με άλλα μεγάλα στούντιο του Hollywood.



Το «Δείπνο» είναι μία πιο προσωπική δουλειά του. Ο ίδιος την περιγράφει μιλώντας στο Greek Reporter, ως «κοινωνικοπολιτική μεταφορά» του πώς λειτουργεί το σύστημα.







Μιλά για μία καλολαδωμένη μηχανή που λειτουργεί «ταΐζοντας» λίγους, οι οποίοι αναπαριστώνται ως γουρούνια, αλλά αφήνοντας νηστικούς πολλούς, οι οποίοι αναπαριστώνται ως γάτες, που επιβιώνουν με ό,τι πέσει από το τραπέζι.







Η ταινία περιγράφει την εναλλαγή στην εξουσία των ίδιων «πλασμάτων», οι οποίοι κάθονται στο τραπέζι για να συνεχίσουν το φαγοπότι και πάλι τους ίδιους να περιμένουν κάτω από το τραπέζι για τα αποφάγια και εδώ βρίσκεται η κύρια αναφορά στην ελληνική κρίση, αιτία της οποίας θεωρείται η μεγάλη οικονομική ανισότητα.



Ο ίδιος αναφέρει πως έμπνευση για το έργο του στάθηκε η «Φάρμα των Ζώων» του Όργουελ, η οποία έγινε επίσης ταινία κινουμένων σχεδίων το 1954.












Ο Νάσος Βακάλης







Όπως λέει, το γουρούνι έγινε συνώνυμο της απληστίας ενώ η γάτα είναι ένα πλάσμα που συναντάμε στις ελληνικές ταβέρνες – είναι γνωστή η εικόνα των γατιών που έρχονται στα τραπέζια, ζητώντας να τους δώσουν κάτι να φάνε.


iefimerida



Πηγή: http://www.logiosermis.net/2014/07/blog-post_4951.html#ixzz37AClfWNh

Τι έγραφε το 1944 ο Σταμάτης Μερκούρης για τον Γεώργιο Σημίτη, πατέρα του πρώην πρωθυπουργού;











Στις 12 Οκτωβρίου 1944 ο λαός της Αθήνας, υπό των χαρμόσυνο ήχο των καμπάνων, ξεχύθηκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας την ελευθερία του.Την ίδια μέρα η εφημερίδα "Ριζοσπαστική Ηχώ" είχε ένα άρθρο με τίτλο "Οι Καπάτσοι".





Το άρθρο αναφερόταν στον πατέρα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και το έγραφε , πατέρας της Μελίνας.







Γράφει: Ιδού η τεμπελιά των επιτήδειων που μαστίζουν τον τόπο. Ένας από αυτούς προσπάθησε και πέτυχε να σφηνωθεί σε όλες σχεδόν τις ανώνυμες εταιρίες και ιδιαίτερα στις τραπεζικές ως νομικός σύμβουλος,με αποτέλεσμα να εισπράττει και πριν και κατά την διάρκεια της κατοχής, πολύ περισσότερα από όσα, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, εισέπραξαν λόγω μισθού το σύνολο των δικαστών και των υπαλλήλων του Άρειου Πάγου.





Ήδη ο κ. Γεώργιος Σημίτης με μιας αλλάζει πορεία. Αντιλαμβάνεται ότι το καθεστώς της έμμισθης τεμπελιάς ,του οποίου μέχρι χθες ήταν εκλεκτός, βαίνει προς τη δύση του.Και τι κάνει ο υπερέξυπνος κ Γ.Σημίτης; Εγκαταλείπει με τη θέληση του και μεταπηδά στο στρατόπεδο,από όπου φαίνεται ότι είναι κοντά η ανατροπή του οικονομικού συστήματος.Γίνεται λοιπόν ο κ. Γεώργιος Σημίτης-κρατηθείτε καλά στο κάθισμα σας-κοινοκτήμων.Και καθόλου απίθανο, μέχρι το βράδυ, να τον δούμε Κομισάριο,να απαγγέλει από το βήμα το ανάθεμα του συγκεντρωμένου κεφαλαίου, για όσα ανόσια και ειδεχθή έκανε σε βάρος του λαού! [...]



Και καταλήγει: ο κ.Γεώργιος Σημίτης είναι κάθαρμα. Όπως καθάρματα είναι και η συνομοταξία των υπερέξυπνων ,όσοι αφού συνέφαγαν και συνεκόπρισαν μέχρι σκασίματος επί δύο τρία έτη, σε σφιχτό εναγκαλισμό με τον κατακτητή, ανοίχθηκαν έγκαιρα στο πέλαγος, για να βρεθούν σήμερα επί αιγυπτιακού εδάφους ασφαλείς, για να μην τους ενοχλήσουν.Και αυτοί και εκείνος-ο κ. Γ. Σημίτης-και οι όμοιοί τους,έχουν ανοικτή μερίδα στα μαύρα κατάστιχα της τετραετίας. Η μέρα της κάθαρσης δεν είναι μακριά.



Υ.Γ 





Ο Σταμάτης Μερκούρης, που γράφει το άρθρο, είναι αδερφός του Γεωργίου Μερκούρη. Αλλά ο Γεώργιος Μερκούρης δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο στην κατοχική Αθήνα. Ηταν αρχηγός του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος, ενός ναζιστικού κόμματος, που ήταν το μόνο που λειτουργούσε στην κατοχή.Ο πατέρας Σημίτης ήταν στενός συνεργάτης του.





Κι όταν ο Μερκούρης ανέλαβε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας τον διόρισε Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.



Με το ΕΑΜ ο Γ.Σημίτης αναμείχθηκε και πήγε στα βουνά, αφού είχε πεθάνει ο Γ. Μερκούρης. Αυτό έγινε πολύ καθυστερημένα, τους πρώτους μήνες του 1944,όταν πια είχε φανεί ότι ηταν βέβαιη η ήττα των Γερμανών και ορατό το τέλος της κατοχής.












Στην φώτο: (Κώστας Σημίτης-πρώην πρωθυπουργός, ο πατέρας Γεώργιος Σημίτης περπατά ως "απελευθερωτής"της Λαμίας στο πλευρό του Άρη Βελουχιώτη.Μερικούς μήνες αργότερα θ'ακολουθούσε η αποκαθήλωση του.)








Πηγή: http://www.logiosermis.net/2014/07/1944.html#ixzz378lmPm2B

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για την Παρασκευή 4/7/14













  





Αθήνα, Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014, ώρα 14.30


Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει ηΓενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:


  • Περιφέρεια Αττικής και Νήσων,

  • Περιφέρεια Κρήτης,

  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου,

  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα),

  • Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας (περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου),

  • Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων,

  • Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας,

  • Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας,

  • Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας,

  • Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας.






Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σεαυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.


Με βάση τα προβλεπόμενα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρακαλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.


Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.


Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.