Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Τι είναι गिस - Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Geographic Information System - GIS)

Τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (Geographic Information System - GIS) είναι εργαλεία υπολογιστή για χαρτογράφηση και ανάλυση πραγμάτων που υπάρχουν και γεγονότων που συμβαίνουν στον κόσμο. Ένα GIS συνδυάζει την τεχνολογία των βάσεων δεδομένων με την δυνατότητα για γεωγραφική ανάλυση και παρουσίαση αποτελεσμάτων που προσφέρουν οι χάρτες. Τα δεδομένα οργανώνονται σε ανεξάρτητα θεματικά επίπεδα (π.χ. όρια νομών, δρόμοι, πόλεις) που επικαλυπτόμενα σχηματίζουν τους γνωστούς μας τελικούς χάρτες.

Η δυναμική GIS εφαρμογή φέρνει τις δυνατότητες ενός τέτοιου ισχυρού υπολογιστικού εργαλείου μπροστά στον υπολογιστή σας. Κατευθύνετε τον χάρτη της Αττικής στην ζώνη της ανάπλασης και πάρτε πληροφορίες για τις ρυθμίσεις των περιοχών της ακτής. Κάθε φορά που εφαρμόζετε μία διαδικασία πάνω στον χάρτη αυτός επαναδημιουργείται προσαρμοσμένος στις απαιτήσεις σας και επιστρέφεται στον υπολογιστή σας πάντα σε πραγματικό χρόνο.

Οδηγίες χρήσης της GIS εφαρμογής
Για να χρησιμοποιήσετε την δυναμική GIS εφαρμογή επιλέξτε μία λειτουργία και κάντε click σε ένα σημείο του χάρτη.Οι διαθέσιμες λειτουργίες είναι οι εξής:

Zoom In - Μεγέθυνση
: Το σημείο που επιλέχθηκε γίνεται το νέο κέντρο του χάρτη και ο τελευταίος μεγεθύνεται σύμφωνα με την τιμή του λόγου μεγέθυνσης/σμίκρυνσης. Ο χάρτης μπορεί να μεγεθυνθεί μέχρι και στο 10% του αρχικού μεγέθους.

Select Zoom - Επιλογή και Μεγέθυνση : Επιλέγοντας ένα πολύγωνο που αντιπροσωπεύει τα όρια των δήμων και κοινοτήτων του νομού Αττικής ο χάρτης μεγεθύνεται στις διαστάσεις του πολυγώνου. Αν το σημείο του click είναι έξω από τα όρια του νομού ο χάρτης μένει ως έχει.
Zoom Out - Σμίκρυνση : Το σημείο που επιλέχθηκε γίνεται το νέο κέντρο του χάρτη και ο τελευταίος σμικρύνεται σύμφωνα με την τιμή του λόγου μεγέθυνσης/σμίκρυνσης. Όταν ο χάρτης φτάσει στις διαστάσεις του νομού Αττικής δεν επιτρέπεται επιπλέον σμίκρυνση. Για να εμφανιστεί αυτή επιλογή θα πρέπει ο χάρτης πρώτα να μεγεθυνθεί.

Pan - Μετακίνηση : Το σημείο που επιλέχθηκε γίνεται το νέο κέντρο του χάρτη. Ο χάρτης μπορεί να μετακινηθεί μόνο στα όρια του νομού Αττικής. Για να εμφανιστεί αυτή επιλογή θα πρέπει ο χάρτης πρώτα να μεγεθυνθεί.

Info - Πληροφορίες : Επιλέγοντας ένα πολύγωνο της ζώνης ανάπλασης εμφανίζεται ένα νέο παράθυρο με πληροφορίες για το συγκεκριμένη περιοχή. Για να εμφανιστεί αυτή η επιλογή θα πρέπει ο χάρτης να μεγεθυνθεί στην περιοχή των ακτών του Σαρωνικού (πορτοκαλί Δήμοι).
Προσοχή! Στον Internet Explorer 3.x αν δεν κλείσετε το παράθυρο με τις πληροφορίες την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε την διαδικασία Info το παράθυρο μπορεί να εμφανιστεί πίσω από το κυρίως παράθυρο του χάρτη.

Επιπλέον δυνατότητες :
Zoom Factor - Λόγος Μεγέθυνσης/Σμίκρυνσης : Μπορεί να πάρει τις τιμές 1, 2 ή 3 και χρησιμοποιείται στις διαδικασίες Zoom In και Zoom Out. Στις υπόλοιπες διαδικασίες η τιμή του αγνοείται.

Κλίμακα : Ο χρήστης μπορεί να δει την κλίμακα του χάρτη καθώς αυτός μεγεθύνεται ή σμικρύνεται. Ο υπολογισμός της κλίμακας γίνεται με βάση το πραγματικό μέγεθος του παραθύρου του χάρτη στην οθόνη του υπολογιστή. Λαμβάνεται ως σταθερά ότι το πλάτος του χάρτη είναι περίπου 13 εκατοστά κάτι που μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της οθόνης και την ανάλυση που χρησιμοποιείται.

ΠΗΓΗ http://www।minenv।gr/3/31/313/31305/g3130500.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου