Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

S.O.S Η Μεσογειακή Φώκια ( Monachus monachus )

http://en.wikipedia.org/wiki/Monachus

Η Μεσογειακή Φώκια είναι το μόνο είδος φώκιας που συναντάται στη Μεσόγειο και αποτελεί ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη θαλάσσιων θηλαστικών στον κόσμο.

Η Monachus monachus είναι από τα μεγαλύτερα είδη φωκών στον κόσμο. Έχει μήκος γύρω στα 2,5 μέτρα και ζυγίζει περίπου 300 κιλά. Μπορεί να φτάσει σε ηλικία τα 45 χρόνια.
Παλαιότερα το είδος ήταν κοινό σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, όμως σήμερα συναντάται κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βορειοδυτικά Αφρικανικά παράλια.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός του είδους υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τις 500 , η πλειονότητα των οποίων επιβιώνει ακόμα στο Αιγαίο και υπολογίζονται περίπου στις 250 με 300 φώκιες.
Σε πολλές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, το Μαρόκο, η Τυνησία, ο Λίβανος, η Αλβανία, το είδος έχει εξαφανιστεί, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Κύπρος και η Λιβύη ο συνολικός πληθυσμός είναι μικρότερος από 2 άτομα. Η Μεσογειακή Φώκια καταχωρήθηκε ως είδος Ιδιαίτερα κινδυνεύον το 2000 στο Κόκκινο Βιβλίο του IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources).
ΕΙΔΗ
Hawaiian Monk Seal or Monachus schauinslandi Υπό εξαφάνιση
the Mediterranean Monk Seal or Monachus monachus Σε κρίσιμο στάδιο Εξαφάνισης
the Caribbean Monk Seal or Monachus tropicalis Εξαφανίστηκε

Η Μεσογειακή Φώκια είναι είδος εξαιρετικά ευαίσθητο στις ανθρωπογενείς επιδράσεις. Ωστόσο οι διαθέσιμες πληροφορίες όσον αφορά το μέγεθος των πληθυσμών της φώκιας, τη χρήση των οικοτόπων τους και τις κινήσεις τους είναι ανεπαρκείς.
Η Μεσογειακή Φώκια είναι παράκτιο είδος και συναντάται συνήθως σε παράκτιες περιοχές νησιών και βραχονησίδων καθώς και στην απόκρημνη ηπειρωτική ακτογραμμή, όπου βρίσκει σπηλιές για να αναπαραχθεί. Φθάνει στην ενηλικίωση μεταξύ του πέμπτου και έκτου έτους της ζωής της και τα περισσότερα ζώα γεννιούνται το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη. Μια θηλυκή φώκια γεννά συνήθως ένα νεογνό κάθε φορά που αναπαράγεται.

Απειλές για την επιβίωση του πληθυσμού της φώκιας

Η κάθετη πτώση των ιχθυοαποθεμάτων στο Αιγαίο επιβαρύνει σημαντικά τους πληθυσμούς φώκιας στην περιοχή, που εξαρτάται από τα ψάρια για να τραφεί. Επιπλέον επιβάρυνση προκαλείται από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της τουριστικής βιομηχανίας και την ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα η πρόσβαση των σκαφών αναψυχής σε περιοχές που βρίσκονται οι σπηλιές της φώκιας, αποτελεί έναν ολοένα αυξανόμενο παράγοντα που οδηγεί το είδος σε μετανάστευση. Τέλος οι ανεξέλεγκτες στρατιωτικές ασκήσεις σε παράκτιες περιοχές, απειλούν περαιτέρω την επιβίωση αυτού του σπάνιου είδους.
Η ηθελημένη θανάτωση αποτελεί επίσης έναν σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης του είδους.
Η συνεχιζόμενη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων προκαλεί ανάλογο πρόβλημα επιβίωσης τόσο για τις φώκιες όσο και για τους αλιείς και είναι αποτέλεσμα της έλλειψης διαχείρισης και παρακολούθησης των αλιευτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.
Οι φώκιες που αδυνατούν να εξασφαλίσουν την τροφή τους, ολοένα και συχνότερα αποζητούν την τροφή τους στα ψάρια που είναι παγιδευμένα στα δίχτυα των παράκτιων αλιέων, προξενώντας τους φθορές. Οι αλιείς αδυνατούν να αντικαταστήσουν τα κατεστραμμένα δίχτυα και έτσι αναγκάζονται να αφιερώσουν κάποιες μέρες για να τα επιδιορθώσουν αντί να ψαρεύουν, ή να απασχολήσουν επιπλέον ανθρώπους για την επιδιόρθωση των διχτυών. Παράλληλα επιβαρύνονται και με το κόστος για τα υλικά που χρησιμοποιούν για την παραπάνω εργασία. Επίσης οι αλιείς είναι ενήμεροι για τα υπέρογκα κονδύλια που ξοδεύονται ετησίως για την έρευνα-προστασία της φώκιας στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν τα προβλήματα που η φώκια τους προκαλεί να απαξιώνονται και να αγνοούνται. Οι παράκτιοι αλιείς στην Ελλάδα δεν λαμβάνουν καμίας μορφής άμεση ή έμμεση υποστήριξη, παρόλο το γεγονός ότι η Μεσογειακή Φώκια προστατεύεται από την εθνική, κοινοτική και διεθνή νομοθεσία.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής σχέσης ανάμεσα στους παράκτιους αλιείς και τις φώκιες που αναπόφευκτα οδηγεί στις ηθελημένες θανατώσεις, που συνεχίζονται στις Ελληνικές Θάλασσες έως τις μέρες μας.

Στην εικόνα φαίνεται η προσπάθεια ενός ψαρά να προσφέρει τροφή σε μία μεσογειακή φώκια.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Gerald Hau/Euronatur.

Πιλοτική Δράση Συνεργασίας για την Προστασία της Φώκιας

Η πιλοτική εφαρμογή γίνεται με πρωτοβουλία του "Αρχιπέλαγος" στην περιοχή της Βορείου Δωδεκανήσου και περικλείει τα νησιά Πάτμος, Λειψοί, Αρκιοί, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και 40 νησίδες και βραχονησίδες, που ανήκουν σε αυτά τα νησιά. Η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται από πλούσια βιοποικιλότητα θαλάσσιων και χερσαίων οικοσυστημάτων στηρίζοντας πληθυσμούς από πολλά σπάνια, προστατευόμενα και απειλούμενα είδη. Η περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία και οι πολλές προστατευμένες σπηλιές κατάλληλες για την αναπαραγωγή της φώκιας, παρέχουν ιδανικούς οικοτόπους για αυτό το σπάνιο είδος.
Η πιλοτική δράση συνεργασίας έχει κυρίως τοπικό χαρακτήρα και επικεντρωνεται στους δύο ακόλουθους στόχους:
(α) να διασφαλίσει ότι η περιοχή στηρίζει έναν υγιή και αυξανόμενο πληθυσμό φώκιας και
(β) να προωθήσει την ενεργό συμμετοχή των αλιέων και των τοπικών κοινωνιών στην προστασία και διαχείριση τους θαλάσσιου περιβάλλοντος τους.
Αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν μέσω των παρακάτω:
- συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, τόσο στην παρακολούθηση και καταγραφή των πληθυσμών Μεσογειακής φώκιας, όσο και στην καταγραφή της αλληλεπίδρασης που προκαλεί το είδος αυτό στα δίχτυα των παράκτιων αλιέων. Συνεργασία με τους αλιείς, για την ανάπτυξη ουσιαστικών μέτρων διαχείρισης των ιχθυαποθεμάτων, η εφαρμογή των οποίων θα επιτρέψει τόσο την επιβίωση της Μεσογειακής Φώκιας, όσο και τη επιβίωση της παράκτιας αλιείας.
- ανάπτυξη ενός μόνιμου μηχανισμού ανεύρεσης πόρων, για την προστασία αυτού του σπάνιου θαλάσσιου θηλαστικού. Οι πόροι θα διαμοιράζονται ως μορφές κοινωνικής υποστήριξης (και όχι ως άμεση χρηματική ενίσχυση) κυρίως στις οικογένειες των αλιέων, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες . Για να εξασφαλισθεί απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση αυτών των πόρων, μία κοινή επιτροπή από επιστήμονες, αλιείς, και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα συντονίζει τη σωστή διαχείριση των πόρων, σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
- υποστήριξη και ανάπτυξη δραστηριοτήτων αλιευτικού τουρισμού και οικοτουρισμού, με την αυστηρή προϋπόθεση ότι με κανέναν τρόπο δεν θα επικεντρώνονται στη Μεσογειακή Φώκια, αφού η ανθρώπινη παρενόχληση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα υποβάθμισης του πληθυσμού. - τακτική επιστημονική καταγραφή της κατάστασης του πληθυσμού Μεσογειακής Φώκιας στην περιοχή.
Η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών είναι ο μοναδικός τρόπος για την προώθηση και την επιτυχία της προστασία της Μεσογειακής φώκιας, καθώς και η άμεση κατάρτιση ενός σχεδίου προστασίας της.

Η Μεσογειακή φώκια είναι δείκτης υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και μέρος της πλούσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας. Στα ελληνικά νερά φιλοξενείται ο μεγαλύτερος πληθυσμός της, Όσο υπάρχει η Monachus monachus στα ελληνικά νερά, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι θάλασσές μας είναι από τις πιο υγιείς και καθαρές στον κόσμο!
http://www.archipelago.gr/el

Η μείωση της αιθάλης πιθανή λύση για το κλίμα

Εφημερίδα ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Του Geoffrey Lean


ΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ του άνθρακα μπορεί να μένει στην ατμόσφαιρα περισσότερο από τα άλλα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, γι΄ αυτό και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να στραφούν στη μείωση μιας άλλης ρυπαντικής ουσίας, της αιθάλης, ανακοίνωσαν χθες επιστήμονες της ΝΑSΑ.
Έρευνα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας δείχνει ότι ο περιορισμός της αιθάλης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη και ταυτόχρονα να αποτρέψει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Καθώς το 2009 θεωρείται μια κρίσιμη χρονιά για τις διεθνείς προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας που θα διαδεχθεί το πρωτόκολλο του Κιότο, η πρόταση για τη μείωση της αιθάλης- την οποία λαμβάνει σοβαρά υπ΄ όψιν και η κυβέρνηση Ομπάμα- προσφέρει κάποιες ελπίδες για άμεση αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.
Η αιθάλη μόλις περιοριστεί η έκλυσή της, εξαφανίζεται πολύ γρήγορα από την ατμόσφαιρα, σε αντίθεση με το διοξείδιο του άνθρακα που παραμένει εκεί για περισσότερο από 100 χρόνια. Η αιθάλη, που θεωρείται η δεύτερη ουσία μετά το διοξείδιο του άνθρακα που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχει διπλές επιπτώσεις:
Όσο βρίσκεται στον αέρα εξαπλώνεται σε όλη την υδρόγειο από τους ανέμους και συμβάλλει στην άνοδο της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα, απορροφώντας και εκλύοντας ηλιακή ακτινοβολία.
Όταν πέφτει στο έδαφος, λόγω του μαύρου χρώματός του, σκουραίνει το χιόνι και τον πάγο στους πόλους ή στις κορυφές των βουνών, με αποτέλεσμα να μειώνει την ικανότητά τους να αντανακλούν το ηλιακό φως.
Έτσι λειώνουν πιο γρήγορα και αφήνουν έκθετη περισσότερη σκούρα στο χρώμα γη ή νερό τα οποία απορροφούν ακόμα μεγαλύτερη ηλιακή ενέργεια και έτσι συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας.

Υπερθέρμανση:Μη αναστρέψιμη η καταστροφή στη Μεσόγειο

Ξηρασίες θα χτυπούν τη Μεσόγειο για τα επόμενα 1.000 χρόνια
Η Μεσόγειος είναι ένα από τα τρία μέρη του κόσμου που έχει τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και πρόκειται να εμφανίσει μεγάλες περιόδους ξηρασίας για τα επόμενα 1.000 χρόνια, ακόμα και εάν μειωθεί δραστικά και αμέσως η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα, διαπιστώνει μια νέα διεθνής περιβαλλοντική έρευνα.
Oι ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, της οργάνωσης που πέρυσι τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, ανακοίνωσαν ότι τις επόμενες δεκαετίες τα επίπεδα των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα έχουν ως αποτέλεσμα καταστροφικές ξηρασίες και αύξηση της στάθμης της θάλασσας για τα επόμενα 1.000 χρόνια, ανεξαρτήτως εάν κάποια στιγμή κατορθώσουμε να τα ελαττώσουμε.
Δηλαδή, φτάσαμε πλέον στο σημείο όπου το φαινόμενο είναι «μη αναστρέψιμο». Όπως ανακοίνωσε μια από τις επικεφαλής της οργάνωσης η Σούζαν Σόλομον, οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο είναι η Μεσόγειος, οι δυτικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και η Νότια Αφρική: την ώρα που οι περίοδοι ξηρασίας θα αυξάνονται συνεχώς, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να είναι διαρκής και να φθάσει το ένα μέτρο μέσα στην επόμενη χιλιετία. Κι αυτό χωρίς να υπολογίζεται το λιώσιμο των πάγων, το οποίο προφανώς θα συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην άνοδο της στάθμης.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν έπειτα από νέες αναλύσεις ότι το διοξείδιο του άνθρακα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στην ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από τα άλλα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι καλλιέργειες
Οι ξηρασίες που προβλέπονται κυρίως στις τρεις περιοχές αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη θα επηρεάσουν σημαντικά τόσο την αγροτική παραγωγή όσο και την πρόσβαση στο πόσιμο νερό.
Η διευθύντρια του Κλιματικού Κέντρου της Κολούμπια ΜέριΈλενα Κάρ αποκάλεσε τις προβλέψεις αυτές «πολύ ανησυχητικές» και παρατήρησε ότι ενώ οι κοινωνίες προσπαθούν να υιοθετήσουν καλύτερες γεωργικές τεχνικές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές, υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη ικανότητα να ξεπεραστεί η ξηρασία την ώρα που οι πληθυσμοί αυξάνονται. Σύμφωνα με την έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, το λιγότερο κατά 1 μέτρο, θα έχει ως αποτέλεσμα «μη αναστρέψιμες μελλοντικές αλλαγές στη γεωγραφία της Γης, καθώς πολλές παραλιακές περιοχές και νησιά θα καλυφθούν από τα νερά της θάλασσας».
Οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες είχαν ορίζοντα μερικών αιώνων, αλλά αυτή είναι η πρώτη που μελετά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις την επόμενη χιλιετία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Νατάσα Μπαστέα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009 από τα ΝΕΑ on line

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4499014&ct=2

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Συγκέντρωση υπογραφών κατά της Δημιουργίας ΧΥΤΑ,














ENΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 2008

Ευχαριστούμε την εφημερίδα "Ο ΔΗΜΟΤΗΣ της Ανατολικής Αττικής" και τη συντακτική της ομάδα, οι οποίοι επέλεξαν να επιβραβεύσουν για κάθε ενεργό πολίτη που συνέβαλλε στη βελτίωση της ζωής όλων μας, τη συντονίστρια της ομάδας μας, Αρβανίτη-Πρεβεζάνου Ευγενία και να της αποδώσουν το τιμητικότατο τίτλο: "Ενεργός Πολίτης της χρονιάς 2008".
Εμείς, οι εθελοντές μιας ενεργής κοινωνίας συνειδητοποιημένων πολιτών, θα συνεχίσουμε ακούραστοι τη δράση μας σε κάθε τομέα, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και πολιτιστικό, με κοινό όφελος την βελτίωση της καθημερινότητας μας.
Περιμένουμε κοντά μας, όσους θέλουν να μας γνωρίσουν και να στηρίξουν τη προσπάθεια μας, κάθε Δευτέρα 18.00-20.00, στα γραφεία μας στην οδό Παπαβασιλείου 2, 1ος όροφος-Μαρκόπουλο.
Έτσι όλοι μαζί, θα πιέζουμε όσους είναι υποχρεωμένοι να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αλλά δεν την κάνουν, αποδεικνύοντας τους και εμπράκτως ότι «η πιο σκληρή μορφή κριτικής, είναι η πράξη».-

Για την ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ
Η συντονιστική Επιτροπή


πάρετε...νιτρικά ; χλωριόντα ή εξασθενές χρώμιο ;

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ;
ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ...ΑΣΠΙΡΙΝΕΣ ΘΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ;

102.000 ευρώ, στοιχίζει η μόλυνση, μη ξεχνάμε πως οι εκπτώσεις δεν έχουν τελειώσει... και με το πρόγραμμα καθαρισμού των υπόγειων υδάτων ;

Επιβολή μέτρων για τον υδροφόρο ορίζοντα στο Κορωπί

Ολοκληρώθηκε το Ερευνητικό Πρόγραμμα και υποβλήθηκε η τελική Έκθεση, που αφορά στον «Έλεγχο της ποιότητας των υπόγειων νερών και των πιθανών πηγών ρύπανσης στο Κορωπί και στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων».
Το Πρόγραμμα εκπονήθηκε από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Σπ. Λέκκα, μετά από προγραμματική σύμβαση με την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.
Στην ερευνηθείσα περιοχή απαντούν δύο υδροφόρα συστήματα: ένα σύστημα που αναπτύσσεται στα μάρμαρα της περιοχής (καρστικό) και ένα στους υπερκείμενους των μαρμάρων σχηματισμούς (κοκκώδες). Τα υπόγεια νερά, στην περιοχή που ερευνήθηκε, προορίζονται για αρδευτική και βιομηχανική χρήση.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι:
Οι συγκεντρώσεις των νιτρικών ιόντων είναι σταθερά υψηλές και στα δύο υδροφόρα συστήματα και οφείλονται στην έντονη γεωργική δραστηριότητα της περιοχής και στην διάθεση αποβλήτων, σε συνδυασμό και με το μικρό ύψος βροχής που παρατηρήθηκε κατά το χρονικό διάστημα εκπόνησης της μελέτης, με αποτέλεσμα την χαμηλή αραίωση των ρύπων.
Τα χλωριόντα παρουσιάζονται αυξημένα κατά θέσεις και στα δύο υδροφόρα συστήματα. Στο βαθύτερο (καρστικό) σύστημα οφείλονται σε γεωλογικά, κυρίως, αίτια και δευτερευόντως στις υπεραντλήσεις που ήταν αυξημένες κατά τη διάρκεια της μελέτης, λόγω της ξηρασίας που παρατηρήθηκε. Στο αβαθές (κοκκώδες) σύστημα, οφείλονται στη διάθεση αστικών λυμάτων και στην χρήση υφάλμυρου νερού, σε πολλές περιπτώσεις, για άρδευση.
Οι συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου εντοπίζονται σε δύο μόνο γεωτρήσεις, εντός του χώρου της βιομηχανικής περιοχής. Οφείλονται σε βιομηχανική ρύπανση και έχουν σημαντικά περιορισθεί σε σχέση με τις συγκεντρώσεις του Ιουνίου του 2006.
Αυξημένες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου εντοπίζονται σε τρεις μόνο γειτονικές γεωτρήσεις, στο υδροφόρο σύστημα των μαρμάρων, σε μικρή περιοχή, νοτιοδυτικά του Κορωπίου, όπου και πιθανολογείται στιγμιαία και ακανόνιστη υπεδάφια διάθεση ρύπου.

Μετά την διεξοδική εξέταση των ευρημάτων όλων των σταδίων της μελέτης τόσο από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας όσο και από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αποφασίστηκαν τα εξής μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιβάρυνση του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα από βιομηχανικά λύματα:
- Διακοπή λειτουργίας της εταιρείας «Ε.Ρ.Μ.Ε.Σ. Γ. ΣΑΡΡΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» μέχρις ότου συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία:
- Επιβολή πρόσθετων ειδικών όρων στις εταιρείες 1) «ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ ΒΑΘΥΤΥΠΙΑΣ - ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΑΒΕΕ» 2) «Δ.Ν.Γ. ΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε. - ΖΩΓΟΜΕΤΑΛ» και 3) «Γ & Κ ΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ Ο.Ε.» προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Σημειώνεται ότι ήδη οι επιχειρήσεις αυτές έχουν προχωρήσει σε μελέτες για αποθήκευση, διαχείριση και διακίνηση ως επικινδύνων των αποβλήτων τους με παράλληλη τροποποίηση των όρων λειτουργίας τους Στις ανωτέρω επιχειρήσεις επεβλήθησαν συνολικά πρόστιμα 102.000 ευρώ.
Όσον αφορά την εταιρεία «SANKO - ΑΦΟΙ ΚΑΤΣΙΕΡΗ ΑΕΒΕ» αναμένεται το τελικό πόρισμα ελέγχου των επιθεωρητών περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το περιεχόμενο της τελικής έκθεσης επιβεβαίωσε τις προτάσεις που η Νομαρχία είχε υποβάλει προ δύο ετών στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα της Αττικής.
Η Νομαρχία Ανατ. Αττικής ζήτησε, στέλνοντας όλα τα σχετικά στοιχεία, από την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Αττικής την σφράγιση των γεωτρήσεων που παρουσιάζουν αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου και ψευδαργύρου και την συνεχή παρακολούθηση της επιβάρυνσης του υδροφόρου ορίζοντα με χημικές αναλύσεις των συγκεκριμένων σημείων.


http://www.atticaeast.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1806&Itemid=340