Η νέα επανάσταση: Γυναίκες καριέρας με οικογένεια ανεβάζουν τον πήχη της ανάπτυξης
Σημαντικά ευρήματα για τον ρόλο των εργαζόμενων μητέρων, ανέδειξε το 6ο συνέδριο Women on Leadership με τίτλο «24/7», που διοργανώθηκε από τον Τομέα Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ) της ΕΕΔΕ σε αίθουσα του Μουσείου της Ακρόπολης, με την παρουσία εκατοντάδων γυναικών – στελεχών που κατέχουν καίριες θέσεις ευθύνης σε δεκάδες επιχειρήσεις στη χώρα μας.
Την ίδια ώρα αντίστοιχο συνέδριο διεξήχθη και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Τις κεντρικές ομιλίες παρακολούθησαν οι παριστάμενοι και στις δύο πόλεις μέσω video conference. Ένα από τα ευρήματα, στα οποία κατέληξε το συνέδριο, είναι η ανάγκη της άμεσης προώθησης στη χώρα μας σημαντικών πρωτοβουλιών από πλευράς πολιτείας και επιχειρήσεων, ώστε μέσω της εκπαίδευσης να αποκτήσουν ολοένα και περισσότερες εργαζόμενες γυναίκες ψηφιακή κατάρτιση, η οποία θα τις διευκολύνει να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με μελέτη, η προσέλκυση περισσότερων γυναικών σε ψηφιακά επαγγέλματα, θα μπορούσε να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση του ετήσιου ΑΕΠ κατά 9 δισ. ευρώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τη δημιουργία 900.000 νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής μέχρι το 2015.
Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, ώστε να αντιμετωπισθεί το δημογραφικό πρόβλημα που πλήττει σήμερα τη χώρα μας, καθώς ενώ η ΕΕ σημειώνει αύξηση του πληθυσμού με ρυθμό κατά μέσο όρο 2,2% η Ελλάδα καταγράφει μείωση 50/00 (πέντε τοις χιλίοις) – αντιμετωπίζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό υπογεννητικότητας μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Ακόμη, ενώ στη χώρα μας έχουμε πάνω από 50% ανεργία στις νέες με κατάρτιση γυναίκες, παρατηρείται μείωση της συμμετοχής τους σε αντικείμενα σπουδών που συνδέονται άμεσα με την τεχνολογία, όπως π.χ. τον προγραμματισμό, τη φυσική, τα μαθηματικά και τη μηχανική. Ποια είναι όμως τα πέντε επαγγέλματα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εργαζόμενες να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης έχοντας παράλληλα και το ρόλο της μητέρας; Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, σύμφωνα με μελέτη του ΤΟΓΜΕ, τα επαγγέλματα αυτά είναι, οι υπεύθυνοι φροντίδας παιδιών (child minders), υπεύθυνοι καθημερινών προμηθειών (daycare providers), διαχειρίστριες κοινωνικών δικτύων, e-εκπαιδεύτριες παιδαγωγοί και διαχειρίστριες τηλεπικοινωνιακών μέσων.
Μιλώντας στο συνέδριο η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΟΓΜΕ, κ. Αναστασία Μάνου, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τις εργαζόμενες μητέρες, λέγοντας ότι πρέπει «να εμβολιάσουμε τις Ελληνίδες με την τεχνολογία, γιατί αυτή θα δώσει δουλειές, θα δημιουργήσει επιχειρήσεις, θα γεννήσει πλούτο. Είναι πλέον γνωστό ότι την επόμενη 4ετία στην ΕΕ θα υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας σε τεχνολογία, πληροφορική, τηλεπικοινωνίες και θέλουμε οι Ελληνίδες είτε ως εργαζόμενες είτε ως εργοδότριες να διεκδικήσουμε μέρισμα.
Παράλληλα ως γυναίκες -και πολλές από εδώ μητέρες- εντοπίσαμε τον μεγάλο κίνδυνο που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία την υπογεννητικότητα. Θέλουμε να γίνουμε περισσότεροι και περισσότερες και χρειαζόμαστε να φέρουμε επαγγέλματα, άγνωστα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, που φάνηκε ότι αλλού ενισχύουν την απόφαση μιας γυναίκας που εργάζεται ή που θέλει να εργαστεί να γίνει παράλληλα και μητέρα».
Από το βήμα του συνεδρίου η κ. Άρτεμις Λιόντα, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, έκανε λόγο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες μητέρες. «Ακροβατούμε σε τεντωμένο σχοινί προσπαθώντας να ισορροπήσουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας ανάμεσα στις απαιτήσεις της δουλειάς, την οικογένεια και το σπίτι μας, τους φίλους, τη φροντίδα του εαυτού μας, την προσωπική μας ανάπτυξη αλλά και τη συνεισφορά μας στην κοινωνία. Πόσο δυνατή είναι η επίτευξη της ισορροπίας ανάμεσα στη ζωή και την εργασία; Πως μπορούμε να φθάσουμε σε αυτό το απόλυτα επιθυμητό αποτέλεσμα; Και η τεχνολογία που εξελίσσεται ραγδαία πόσο μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα μας και να μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας; Και τελικά γυναίκες και άνδρες είναι όντως δύο διαφορετικοί κόσμοι;» αναρωτήθηκε.
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Βάσω Κόλλια αναφέρθηκε σε πρόσφατη έκθεση της ΕΕ για την ισότητα των φύλων η οποία διαπιστώνει άνιση κατανομή του χρόνου μεταξύ γυναικών και ανδρών για τη φροντίδα σπιτιού και οικογένειας. «Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, στις χώρες της Ένωσης κατά μέσο όρο απασχολούνται 77% γυναίκες και 24% άνδρες σε συστηματική βάση με την οικιακή φροντίδα. Για την Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 78% και 9%. Το χάσμα των φύλων στο πεδίο αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ένωσης μετά την Πορτογαλία.
Η άνιση κατανομή των ευθυνών φροντίδας της οικογένειας μεταξύ των φύλων, θέτει σοβαρά εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην οικονομική αυτονομία των γυναικών. Τα μεγάλα διαστήματα διακοπής της επαγγελματικής ζωής της γυναίκας λόγω της γέννησης και ανατροφής των παιδιών, δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες ένταξης και επανένταξης των γυναικών στην αγορά εργασίας. Δημιουργούνται εμπόδια στην επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών και την ανάληψη θέσεων ευθύνης».
Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, σημειώνοντας ότι «η ελευθερία της γυναίκας δεν εξαρτάται πια από την ισοτιμία στις ευκαιρίες αλλά από την απελευθέρωση της κοινωνίας και την αγία που δίνει η ίδια η γυναίκα στον εαυτό της. Η γυναίκα πρέπει να διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στις μέρες μας αρχίζοντας από τη διόρθωση της κοινωνίας, και το πρόβλημα έγκειται κυρίως στην αποπνευματοποιημένη χριστιανική κοινωνία και όχι στις πεποιθήσεις περί του ρόλου της γυναίκας. Ισοτιμία της γυναίκας σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από ευκαιρία στην αγορά εργασίας, σημαίνει Σεβασμό, σημαίνει Εκτίμηση, σημαίνει Δημιουργία σημαίνει Γέννα, σημαίνει Μητρότητα, σημαίνει να μην δύναται κανείς να στερεί από τη γυναίκα το χαρακτηριστικότερο χάρισμά της, να γεννά».
Το συνέδριο χαιρέτισαν η πρέσβειρα της Σουηδίας, κ. Charlotte Wranberg, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, κ.Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος και η Neelie Kroes, αντιπρόεδρος της ΕΕ υπεύθυνη για την ψηφιακή ατζέντα στην Ευρώπη, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.
Η κ. Katherine E. Fleming, αντιπρίτανυς στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και κουλτούρας κυρίως στο πως μοιράζεται η γονεική φροντίδα καταδεικνύοντας στο σημείο αυτό και την ευθύνη των ίδιων των γυναικών.
Η κ. Masako Kido, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Kyoritsu του Τόκιο, σε άπταιστα ελληνικά, έκανε ξεχωριστή αναφορά στο Πανεπιστήμιο Γυναικών που λειτουργεί στην Ιαπωνία και το οποίο συμβάλει στην απόκτηση ηγετικών ικανοτήτων από τις γυναίκες.
Στην «ανάγκη να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές για να υπάρχει συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και να ενισχυθεί παράλληλα η συμμετοχή των ανδρών στην οικογένεια και τα παιδιά» αναφέρθηκε στο μήνυμά της και η κ. Sheryl Sandberg, συγγραφέας του Lean In. Είπε χαρακτηριστικά ότι «από τη μικρή ηλικία δίνουμε λάθος μήνυμα στα παιδιά που παρατηρούν και βλέπουν ότι η γυναίκα εργάζεται και παράλληλα είναι συχνά μόνη υπεύθυνη για τις δουλειές και τα θέματα του σπιτιού».
Μέρος των εσόδων του συνεδρίου, δόθηκε στο Ίδρυμα Περιθάλψεως Θηλέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση και με Σύνδρομο Down «Μαρία Κόκκορη», της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Μια έκπληξη περίμενε το ακροατήριο του συνεδρίου όταν δύο νεαρά κορίτσια, οι Τατιάνα Λύτρακαι Μαρία Ισμήνη Αναστασιάδου, οι οποίες σπουδάζουν στο Ωδείο Πρωτοπορία, έπαιξαν στο βιολί κλασικές μελωδίες του Αντόνιο Τομάζο Βιτάλι και του Πάμπλο Ντε Σαραζάτε.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών. Μεγάλος Χορηγός ήταν η Unilever, Χορηγοί οι Ericsson, Eurobank, Gardena και OTE – Cosmote, Υποστηρικτές οι Apson, Icap, Marketing Lead, Militos, Παυλίδης, Κτήμα Πατεριανάκη και White Fox. Χορηγοί επικοινωνίας: adbusiness, Direction, Manager, Οικονομική Επιθεώρηση, Retail Business, χορηγοί διαδικτυακής επικοινωνίας: advertising.gr, BusinessNews.gr, Fortune Greece.com, palo.gr, Sofokleous in, Time TV και 7 Indico, τηλεοπτικός χορηγός το SBC TV.
Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου
ΠΗΓΗ: http://www.toxrima.gr/simantika-evrimata-sto-diethnes-sinedrio-women-on-leadership/