Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η γλώσσα μας

Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις. είναι από την Ελληνική γλώσσα.. (βιβλίο Γκίνες)





Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ' αυτήν δεν υπάρχουν όρια.



(Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)



Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και.....στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική.



(Francisco Adrados, γλωσσολόγος).



Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο». Η Ελληνική γλώσσα επιβλήθηκε αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της.



Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».

"Ούτε γεννιέσαι, ούτε γίνεσαι Έλληνας. Μόνο πεθαίνεις ως Έλληνας!!!"

"Είμαι ο ίδιος. Όταν πετάω στους αιθέρες του Αιγαίου, όταν βυθίζομαι στα καταγάλανα νερά του, όταν τρέμει το χώμα των συνόρων από το άρμα μου, όταν πάνω σε μια μηχανή ή σε ένα περιπολικό τριγυρίζω άγρυπνος τη νύχτα, όταν μπαίνω στη φωτιά, όταν παλεύω με το λιοπύρι και το αγιάζι στα λιμάνια. Πιλότος, Ναύτης, Στρατιώτης, Αστυνόμος, Πυροσβέστης, Λιμενικός.





Μπήκα στις Ένοπλες Δυνάμεις σχεδόν 17 χρονών. Δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα γιατί διάβαζα σαν σκυλί για να περάσω τις Πανελλήνιες, ήμουν αθλητικός και πέρασα τα αθλητικά τεστ εύκολα, κι ήμουν συνειδητοποιημένος κι έξυπνος αρκετά για να περάσω τα ψυχολογικά τεστ στα οποία υποβλήθηκα. Μα ένα πράγμα με δυσκόλεψε τότε.



Πώς να καταφέρω να πείσω τον πατέρα μου να υπογράψει για να μπω στη Σχολή; Πώς να καταφέρω να του κρύψω ότι από τους 80 που τελικά θα μπαίναμε στη Σχολή, στατιστικά οι 11 δεν θα ζούσαν μετά από μια 15ετία! Σήμερα είμαι σχεδόν 40.



Δεν ξέρω αν θα γυρίσω στην οικογένειά μου το μεσημέρι. Ποτέ δε ρωτάω αν θα γυρίσω πίσω απ' όπου με στέλνεις.



Με παλιά μηχανήματα, με κατεστραμμένα αυτοκίνητα, με ό,τι κι αν μου δώσεις. Με την μέση θρύψαλα από τα G, με τα χέρια γδαρμένα από τους ιμάντες του αλεξίπτωτου, με τη ματιά στη θάλασσα και το δάκρυ στη φωτογραφία της οικογένειας δίπλα απ' την εικόνα του Αη Νικόλα κάπου στ' ανοιχτά της Σομαλίας, με τις πληγές μου ανοιχτές έξω από το Τμήμα της Αγίας Παρασκευής, με τις παλάμες σάπιες απ' την αρμύρα να βγάζω απ' τα νερά τα παιδιά εκείνων που ξεβράζουν οι διακινητές στ' ακρονήσια.



Αχ αυτά τα μάτια όταν σώζονται πως σε κοιτάζουν. Σ' απογοητεύω πολλές φορές. Το ξέρω. Αλλά κι εσύ δεν ήρθες στην κηδεία μου.



Δεν μου άναψες ένα κερί. Δεν έκανες μια γιορτή για μένα στα σχολειά. Δεν κράτησες ένα δάκρυ για μένα όταν έπεφτα απ' τα ουράνια, ούτε όταν μ' ένα ελικόπτερο πάλευα εκείνη τη Νύχτα μες' στο σκοτάδι και στην αντάρα των Ιμίων, ούτε με έκρυψες για να μη με δει ο Τούρκος από τις τηλεοράσεις σου.



Δεν ήρθες στο νοσοκομείο μου δίπλα στο κρεβάτι να μου κρατήσεις λίγη συντροφιά όταν με καίγανε οι σφαίρες και οι



μολότωφ που σφηνώθηκαν πάνω μου.



Τώρα ούτε σε παρέλαση δε θες να με βλέπεις. Και η σημαία μου έχει σταυρό πάνω και μπορεί να σε ενοχλεί.



Και για τα παιδιά μου; Την οικογένειά μου;



Δε νοιάστηκες όταν γκρεμιζόμουν, όταν πνιγόμουν, όταν με έλιωναν οι ερπύστριες, όταν καιγόμουν στη φωτιά. Ποτέ δε με ρώτησες τον καιρό της αφθονίας αν χρειάζομαι κάτι. Έδινες στους άλλους κι εγώ σε περίμενα.



Μη μιλάς μου λες. Μη ζητάς. Είσαι Στρατιώτης. Αλλά κι εγώ ήμουν πολύ μακρυά για να μ' αφουγκραστείς. Στα σύνορα, στον ουρανό, στη θάλασσα.



Μέσα στη φωτιά να παλεύω με τις μάνικες και τα Καναντέρ. Καμιά φορά από κει μακρυά άκουγα να με φωνάζεις "καραβανά" και "μπάτσο" και "ταβλαδόρο".



Γελούσα και χαιρόμουν, γιατί κι εγώ αυτήν την ελευθερία υπερασπίζομαι. Να μου λες ό,τι θες κι εγώ να είμαι εκεί. Ακοίμητος και Άγνωστος.



Τώρα με βγάζεις στα κανάλια και στα ραδιόφωνα. Μου λες βάλε πλάτη, βόηθα κι εσύ να περάσουμε τη φουρτούνα. Δώσε κι εσύ να καβατζάρουμε τη χρονιά.



Μου λες ότι μ' έχεις γεμίσει επιδόματα και σπίτια και νοσοκομεία και λέσχες, όλα δικά μου. Δε λες την αλήθεια, αλλά δεν με πειράζει.



Όταν σου έχω δώσει τη ζωή μου λες να με πειράξουν τα λίγα χρήματα; Όταν έχω σκοπό να μείνω με την Ελλάδα στην αιωνιότητα λες να με απασχολεί η 25ετία;



Αλλά ξέρεις κάτι;



Μου 'χεις δώσει το μεγαλύτερο προνόμιο απ' όλα, όταν μου είπες ότι με χρειάζεσαι διαθέσιμο 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα της ζωής μου: Όταν σκοτώνομαι είναι για την Πατρίδα. Όταν τραυματίζομαι είναι για την Πατρίδα.



Δεν βγαίνω στη σύνταξη. Μπαίνω στην Εφεδρεία. Δεν πεθαίνω. Πάω να γίνω ένα με τον Ηλιάκη και το Σιαλμά. Τον Γιαλοψό, τον Καραθανάση και τον Βλαχάκο.



Γιατί εγώ το ξέρω καλά. Ούτε γεννιέσαι, ούτε γίνεσαι Έλληνας. Μόνο πεθαίνεις ως Έλληνας".

Δέκα φυλακές που έμειναν στην Ιστορία για διαφορετικούς λόγους







10. Hanoi Hilton, Βιετνάμ
Η φυλακή Hoa Loa, ειρωνικά εμπνευσμένο από το Hilton του Ανόι από τους αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου, χτίστηκε από τους Γάλλους για τους βιετναμέζους πολιτικούς κρατουμένους. Η Στρατός του Βόρειου Βιετνάμ την χρησιμοποίησε αργότερα για τους κρατούμενους του πολέμου του Βιετνάμ. Οι κρατούμενοι εκεί υπέστησαν βασανιστήρια, λιμό ακόμα και φόνο. Γνωστές προσωπικότητες, όπως ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, ο James Stockdale και ο Bud Day ήταν μερικοί μόνο από τους πολλούς αιχμαλώτους πολέμου που έμειναν στη φυλακή αυτή. Το 1999, άνοιξε ένα ξενοδοχείο Hilton στο Ανόι και ονομάστηκε Hilton Hanoi Opera Hotel.





9. Tuol Sleng Genocide Museum, Καμπότζη



Το 1975 το καθεστώς των Κόκκινων Χμερ το μετέτρεψε σε φυλακή από γυμνάσιο που ήταν πριν. Το Tuol Sleng είναι πιθανώς μια από τις πιο τρομακτικές φυλακές στον κόσμο. Οι κρατούμενοι βασανίζονταν συστηματικά, προκειμένου να αναγκαστούν να ομολογήσουν ότι έγκλημα τους είχε αποδοθεί. Από τη στιγμή που ομολογούσαν και κατονόμαζαν συνωμότες εκτελούνταν. Από τους περισσότερους από 17.000 έγκλειστους του Tuol Sleng στα 4 χρόνια που λειτούργησε, υπάρχουν μόνο λίγοι γνωστοί επιζώντες. Όταν ο στρατός του Βιετνάμ το ανακάλυψε το 1979, το Tuol Sleng μετατράπηκε σε ένα ιστορικό μουσείο για να θυμίζει στον κόσμο τη γενοκτονία του καθεστώτος των Κόκκινων Χμερ στην Καμπότζη.



8. Port Arthur, Αυστραλία



Το Port Arthur είναι μια πρώην αποικία καταδίκων στην Τασμανία. Από το 1833 μέχρι τη δεκαετία του 1850, ήταν προορισμός για τους πιο σκληρούς κατάδικους της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, για εγκληματίες και εξεγερμένους κρατούμενους από άλλες φυλακές. Σήμερα παραμένουν πολλά από τα κτήρια της φυλακής, συμπεριλαμβανομένου του κρατητηρίου, του νοσοκομείου, του ψυχιατρικού ασύλου και μιας εκκλησίας που χτίστηκε από τους καταδίκους. Το 1996, το Port Arthur έγινε το μέρος της πιο θανατηφόρας σφαγής της Αυστραλίας, όταν κάποιος άνοιξε πυρ εναντίον των επισκεπτών, σκοτώνοντας 35 άτομα.





7. Elmina Castle, Γκάνα



Χτισμένο το 1492, το Κάστρο Elmina στην Γκάνα είναι το παλαιότερο ευρωπαϊκό κτίριο στη νότια Σαχάρα. Για πάνω από 300 χρόνια, ήταν ο χώρος αναμονής όσους είχαν πιαστεί και έπειτα θα πωλούνταν ως σκλάβοι. Συχνά 200 άνθρωποι στοιβάζονταν σε ένα κελί, στριμωγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο χωρίς καν χώρο για να ξαπλώσουν. Μέχρι το 18ο αιώνα, πάνω από 30.000 σκλάβοι περνούσαν την Door of No Return (Πύλη Χωρίς Επιστροφή) κάθε χρόνο.





6. Robben Island, Νότια Αφρική



Ακριβώς έξω από την ακτή του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική, το Robben Island έχει χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως στο πέρασμα των χρόνων, ακόμη και σαν αποικία λεπρών. Ωστόσο, είναι πιο γνωστό επειδή χρησιμοποιήθηκε σαν φυλακή από το καθεστώς του απαρτχάιντ. Πολλές γνωστές προσωπικότητες όπως ο Νέλσον Μαντέλα και ο Kgalema Motlanthe είναι 2 μόνο από τους πολιτικούς κρατούμενους που παρέμειναν έγκλειστοι εκεί.






5. Goree Island, Σενεγάλη









Χιλιάδες σκλάβοι πέρασαν από το Goree Island στη Σενεγάλη πριν η Γαλλία καταργήσει το εμπόριο σκλάβων το 1848. Το Maison des Esclaves, περισσότερο γνωστό ως House of Slaves, είναι ένα μόνο από τα σημεία του νησιού που στο οποίο κρατούνταν οι σκλάβοι πριν φορτωθούν στα πλοία για το Νέο Κόσμο.









4. Chateau d'If, Γαλλία





Το Chateau d'If στη Γαλλία είναι γνωστό από το βιβλίο «Κόμης του Μόντε Κρίστο» του Αλέξανδρου Δουμά. Από το 1634 μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, το κάστρο χρησίμευε ως «χωματερή» για θρησκευτικούς και πολιτικούς κρατούμενους. Ακολουθώντας το έθιμο της εποχής, οι πλούσιοι φυλακισμένοι ή άνθρωποι της αριστοκρατίας λάμβαναν καλύτερη μεταχείριση από τους λιγότερο τυχερούς. Ωστόσο, συχνά έπρεπε να πληρώνουν γι’ αυτά τα προνόμια.





3. Devil's Island, Γαλλική Γουιάνα

















































Άνοιξε για πρώτη φορά το 1852 από τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ’, το Νησί του Διαβόλου είναι μια από τις πιο κακόφημες φυλακές στην ιστορία. Κατά τη διάρκεια των 94 χρόνων λειτουργίας της, αυτή η ιστορική φυλακή ήταν το «σπίτι» διαφόρων, από πολιτικούς κρατούμενους μέχρι σκληρούς εγκληματίες. Οι φυλακισμένοι που αποπαιρνόντουσαν να διαφύγουν είχαν να αντιμετωπίσουν τα πιράνχας στα μολυσμένα ποτάμια και την πυκνή ζούγκλα της Γαλλικής Γουιάνας. Η αυτοβιογραφία του πρώην τροφίμου Henri Charrière περιγράφει πολυάριθμες εικαζόμενες απόπειρες απόδρασης. Το 1973 γυρίστηκε η ταινία «Ο Πεταλούδας» με πρωταγωνιστές τους Στιβ Μακ Κουίν και Ντάστιν Χόφμαν, που βασίστηκε στο βιβλίο.





2. Tower of London, Αγγλία



Τώρα είναι το μέρος όπου φυλάσσονται τα κοσμήματα του Βρετανικού Στέμματος και ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα στην Αγγλία. Ο Πύργος του Λονδίνου όμως λειτούργησε ως φυλακή από το 1100 έως τα μέσα του 20ου αιώνα. Στους διάσημους κρατούμενους συμπεριλαμβάνονται ο Sir Thomas More, ο βασιλιάς Ερρίκος Στ’, η Άννα Μπολέυν και η Αικατερίνη Χάουαρντ (σύζυγος του βασιλιά Ερρίκου Η’) και ο Ρούντολφ Ες. Ο Πύργος του Λονδίνου πιστεύεται πως είναι το πιο στοιχειωμένο κτίριο στην Αγγλία. Έχουν υπάρξει ιστορίες για φαντάσματα, συμπεριλαμβανομένης και της Άννα Μπολέυν.





1. Alcatraz, ΗΠΑ



Το Αλκατράζ, ίσως η πιο διάσημη φυλακή στις ΗΠΑ, ήταν η πρώτη μεγίστης ασφάλειας με ελάχιστα προνόμια φυλακή της χώρας. Ήταν το «σπίτι» για μερικούς από τους πιο διαβόητους εγκληματίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Αλ Καπόνε και του George Kelly Barnes πιο γνωστού ως "Machine Gun Kelly". Βρίσκεται σε ένα βραχώδες νησί που περιβάλλεται από τα παγωμένα νερά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο. Πίστευαν πως ήταν αδύνατο να αποδράσει κανείς από το Αλκατράζ. Από τα 36 άτομα που επιχείρησαν να αποδράσουν, 23 συνελήφθησαν, 6 πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν και 2 πνίγηκαν. Οι υπόλοιποι 5 δεν εθεάθησαν ποτέ μετά από την απόπειρα διαφυγής τους και πιστεύεται ότι έχουν πνιγεί. Τα πτώματα τους δεν βρέθηκαν ποτέ.





Πηγή http://www.istorikathemata.com/2012/01/blog-post_22.html

BIΒΛΙΟ: ΝΑΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ






. ΚΡΑΣΑΝΑΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο

ΑΠΑΡΧΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ& ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ

1. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ KAI ΤΗΣ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ

Το πλοίο και η ναυπηγική τέχνη έχουν αφετηρία τους την Ελλάδα, όπως μαρτυρούν τααρχαιολογικά ευρήματα, οι μύθοι, οι αρχαίοι συγγραφείς (Όμηρος, Ξενοφώντας κ.α.)και οι ναυτικές ορολογίες., π.χ. ναυς, ναυτικό, ναυπηγείο κλπ > nave, nautical etcΗ αιτία γι αυτό είναι το ότι στην Ελληνική Θάλασσα (= το Αιγαίο Πέλαγος) υπάρχουνπάρα πολλά νησιά που πολλά από αυτά φαίνονται και για γυμνού οφθαλμού από τηνξηρά οπότε αυτό προκαλούσε στο να κατασκευάσει κάποιος πλεούμενο και να πάει εκεί.Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι στην Ελληνική θάλασσα κυκλοφορούσανμορφές πλοίων ήδη από πολύ παλιά, 14 – 17 αι. π.Χ. και η η Ιλιάδα και η Οδύσσεια τουΟμήρου είναι οι παλαιότερες γραπτές αναφορές, σχετικά με μεθόδους κατασκευήςπλοίων, καθώς και οι αρχαιότερες γραπτές μαρτυρίες γύρω από τη ναυτική ζωή και τηναυπηγική τέχνη, πρβ: “Κι αφού σκάρωσε κατάστρωμα κι αρμολόγησε στραβόξυλα πυκνά, το μαστόρευε.. καιμέσα στήριξε κατάρτι με ταιριασμένη αντένα κι έκαμε και το τιμόνι του να κυβερνάει τοσκάφος. . . κι η Καλυψώ λινά τού κουβαλούσε για τα πανιά. Κι αυτός με τέχνη ταέφτιαξε κι αυτά, κι έδεσε μέσα ξάρτια και καραβόσκοινα”.( Οδύσσεια, ε 253-260)«ότι ο δήμος έστιν ο ελαύνων τα ναύς και ο την δύναμιν περιτιθείς τη πόλει, και οικυνερνήται και οι κελευσταί και οι ναυπηγοί- ούτοι εισιν οι την δύναμιν περιτιθέντες τηπόλει πολύ μάλλον ή οι οπλίται και οι γενναίοι και οι χρηστοί(Ξενοφών, ΑθηναίωνΠολιτεία Ι 1-2)2.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΑΡΝΑΚΕΣ ΣΤΙΣ ΝΗΕΣΣύμφωνα με τον Απολλόδωρο αρχικά οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ως πλεούμενα τιςλάρνακες και μια τέτοια χρησιμοποίησε ο Δευκαλίωνας, ο πατέρας του Έλληνα, για ναδιασωθεί με τη γυναίκα του Πύρρα από τον κατακλυσμό που έγινε επί των ημερώντους, πρβ:«Προμηθέως δ παις Δευκαλύων εγένετο. ούτος βασιλεύων των περί τηνΦθίαν τόπων γαμεί Πύρραν την Επιμηθέως και Πανδώρας, ην έπλασαν θεοί πρώτηνγυναίκα. επεί δε αφανίσαι Ζευς το χαλκούν ηθέλησε γένος, υποθεμένου ΠρομηθέωςΔευκαλύων τεκτηνάμενος λάρνακα, και τα επιτήδεια ενθέμενος, εις ταύτην μετα Πύρραςεισέβη. Ζευς δε πολύν υετόν απ᾽ουρανού χέας τα πλείστα μέρη της Ελλάδοςκατέκλυσεν, ώστε διαφθαρήναι πάντας ανθρώπους, ολίγων χωρίς οι συνέφυγον εις ταπλησίον υψηλά όρη. τότε δε και τα κατά Θεσσαλίαν όρη διέστη, και τα εκτός Ισθμού καιΠελοποννήσου συνεχέθη πάντα. Δευκαλίων δε εν τη λάρνακι δια της θαλάσσηςφερόμενος <εφ> ημέρας εννέα και νύκτας <τας> ίσας τω Παρνασώ προσίσχει, κακείτων όμβρων παύλαν λαβόντων εκβάς θύει Διί φυξίω. (Απολλόδωρο Α 7, 2 )22

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ http://www.scribd.com/doc/44259770/ΝΑΥΤΙΚΗ-ΙΣΤΟΡΙΑ-ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΕΘΝΟΥΣ

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

OΛΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΛΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ





Photobucket


Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Χαλκιώτη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε η πρόεδρος της οργάνωσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα “Art Culture Med” με έδρα στη Βενετία Χαρίκλεια Χάμψα ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Ca’ Foscari της Βενετίας καθηγητής Bruno Bernardi και η διευθύντρια της Περιφερειακής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Βορειοανατολικού Αιγαίου του Υπουργείου Πολιτισμού Αθηνά – Χριστίνα Λούπου.
Το θέμα της σύσκεψης αφορούσε στην υλοποίηση μιας διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την αξιοποίηση της κοινής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών σε επίπεδο ενάλιων αρχαιοτήτων που θα αποτελέσει τον πυρήνα για τη μετέπειτα διασύνδεση όλων των μεσογειακών χωρών.
Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην επαναφορά του πολιτισμού στην αρχική του κοιτίδα που είναι η θάλασσα μέσω της δημιουργίας ενός μουσείου επάνω σε ένα πλοίο που θα κινείται ανάμεσα στα λιμάνια της Μεσογείου και θα περιλαμβάνει μια έκθεση με θέμα τις υποβρύχιες αρχαιολογικές δραστηριότητες που έχουν διεξαχθεί στη λεκάνη της Μεσογείου μια περιοδική έκθεση που από χρόνο σε χρόνο θα ποικίλει ανάλογα με τις διάφορες θεματικές ενότητες καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια για νέους όλων των μεσογειακών χωρών. Με τον τρόπο αυτό το Μεσογειακό Πλωτό Μουσείο θα συμβάλλει στη συνεργασία μεταξύ των μεσογειακών κρατών σε επίπεδο πολιτισμού όπως έχει ήδη εδραιωθεί σε εμπορικό επίπεδο. Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ανέλαβε υπό την αιγίδα της την υλοποίηση του μουσείου αυτού που ξεκίνησε πριν λίγο καιρό στη Βενετία με πρωτοβουλία του “Art Culture Med” ενώ έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή οργανώσεις και φορείς όπως η Unesco Βενετίας και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στο πλαίσιο της συνάντησης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στη Βενετία σε σύντομο χρονικό διάστημα σύσκεψη των ενδιαφερόμενων ελληνικών και ιταλικών φορέων ώστε να υπογραφεί η διμερής προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του προγράμματος.


Έκθεση φωτογραφίας «Μεσόγειος: Ο θαλάσσιος κόσμος μας»







Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση του Μedasset που φιλοξενείται στο αεροδρόμιο, προσφέροντας μία συναρπαστική περιήγηση στον κόσμο της Μεσογείου. Η έκθεση θα είναι ανοικτή από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου 2012 και προσβάσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στον χώρο «Περιβάλλον και Πολιτισμός», στο επίπεδο Αναχωρήσεων, στον ημιώροφο (Είσοδος 3).



Οι 25 φωτογραφίες της έκθεσης είναι καρπός του ηλεκτρονικού διαγωνισμού που διοργάνωσε το Μedasset από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο 2011, για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θάλασσά μας, τη Μεσόγειο. Εκατόν τριάντα οκτώ ερασιτέχνες φωτογράφοι υπέβαλαν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού http://photocontest.medasset.org/ συνολικά 350 φωτογραφίες. Το κοινό προέκρινε τις 60 και η τριμελής κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τη διευθύντρια συλλογών και μουσειολογικού προγραμματισμού εθνικής πινακοθήκης δρ Όλγα Μεντζάφου-Πολύζου, τον ζωγράφο Αχιλλέα Δρούγκα και τον ωκεανολόγο και υποβρύχιο φωτογράφο Γιάννη Ίσσαρη, επέλεξε τις τελικές 25.



Στην έκθεση περιλαμβάνονται επίσης φωτογραφίες από το πολυετές έργο του Μedasset σε όλη τη Μεσόγειο, καθώς και οπτικό υλικό με θέμα την προστασία της θαλάσσιας χελώνας. 

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το Μedasset (Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών) διοργανώνουν έκθεση ερασιτεχνικής φωτογραφίας με θέμα: «Μεσόγειος: ο Θαλάσσιος Κόσμος μας».

Συμμετοχή της ΕΠΙΛΕΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Από αριστερά ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Μπενέτος Ιωάννης,
η κα  Αρβανίτη Πρεβεζάνου Ευγενία Πρόεδρος του Δίκτυου Αλληλοβοήθειας «Κράτα ΜΕ»
και ο κ. Ρουμελιώτης Γεώργιος  Προέδρος της Επίλεκτης Ομάδας




Περισσότερα από 50 άτομα ενημερώθηκαν στα γραφεία της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Πειραιά, για τις διαδικασίες συμμετοχής τους στην υλοποίηση δράσεων Πολιτικής Προστασίας μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας .



Κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της ΕΠΙΛΕΚΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ  κ. Ρουμελιώτη Γεώργιου, Α΄ Αντιπροέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωση επί των διαδικασιών την δημιουργία 31 συνολικά θέσεων εργασίας κοινωφελούς εργασίας έκανε η Πρόεδρος του Δίκτυου «Κράτα Με» κα Αρβανίτη Πρεβεζάνου Ευγενία, το οποίο έχει συμπράξει με την ομάδα των Επιλέκτων Πειραιά, για υλοποίηση δρασεων Πολιτικής Προστασίας


Παρών ήταν στην ενημέρωση και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Μπενέτος Ιωαννης, μέλος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής αρμόδιος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά οι οποίοι υποστηρίζουν την δράση και έκαναν προτάσεις για την καλύτερη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ανατολική Αττική- Χώροι υποδοχής για προστασία αστέγων σε ακραίες καιρικές συνθήκες

 
 
 
 
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής σε συνεργασία με τους Δήμους χωρικής αρμοδιότητάς Ανατ. Αττικής, όρισαν κλειστούς θερμαινόμενους χώρους, για την προστασία αστέγων ατόμων ή οικογενειών κατά την χειμερινή περίοδο, όπου παρατηρούνται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.





Στον πίνακα που ακολουθεί αναγράφονται, ανά Δήμο, οι διαθέσιμοι χώροι, οι οποίοι θα φιλοξενούν προσωρινά άστεγους πολίτες, όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτω των 4ο C .

  • ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ (τηλ. 22923 20113)

  1. Κ.Α.Π.Η. Κερατέας (για την Δημοτική Ενότητα Κερατέας)

  1. Κ.Α.Π.Η. Λαυρίου (για την Δημοτική Ενότητα Λαυρίου)


    • ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

    Α) Δημοτική Ενότητα Καλυβίων:
    1. Δημαρχιακό Μέγαρο, Αθηνών & Ρήγα Φεραίου – Καλύβια, 2299 320 300
    2. Α’ Κ.Α.Π.Η. Καλυβίων, Σουνίου 33 – Καλύβια
    3. Β’ Κ.Α.Π.Η. Καλυβίων, Λεωφ. Καλυβίων 160 – περιοχή Λαγονησίου
    4. Γ’ Κ.Α.Π.Η. Καλυβίων Γαλάζιας Ακτής & Ψαρρών – περιοχή Γαλάζιας Ακτής
    Υπεύθυνοι:
    Σωφρόνης Γιώργος Αντιδήμαρχος Πολ. Προστ. 6980-605050 2299 320313
    Κολαξής Γεράσιμος Πρόεδρος Δημοτ.Κοινότητας Καλυβίων, 6936-060555 2299 320310
    Β) Δημοτική Ενότητα Αναβύσσου:
    1. Γραφείο Δημ. Κοινότητας Βας. Κων/νου & Κρήτης – Ανάβυσσος 22910 41220-22
    2. Κ.Α.Π.Η. ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ Μεγ. Αλεξάνδρου
    3. Κ.Ε.Π. ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ Ηφαίστου
    Υπεύθυνοι:
    Χαρίτος Μανώλης Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας τηλ. 6947-844133
    Τροχίδης Φίλιππος Αντιπρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας τηλ. 6944-720538
    Γ) Δημοτική Ενότητα Παλαιάς Φώκαιας:
    1. Γραφείο Δημ. Κοινότητας Λ. Σουνίου & Αγ. Γεωργίου 2 15325 τηλ. κέντρο
    2. Κ.Α.Π.Η. Παλαιάς Φώκαιας Π. Μάγειρα & Αρ. Δαλάκα
    Υπεύθυνοι:
    Λάμπρου Γεώργιος Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας 6974-444562
    Μακροδημήτρης Γιάννης Αντιπρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας 6973-824882
    Δ) Δημοτική Ενότητα Σαρωνίδας:
    1. Γραφείο Δημ. Κοινότητας Λεωφ. Σαρωνίδας 55 – Σαρωνίδα 22910 54444
    2. Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Λεωφ. Σαρωνίδας 14Α Σαρωνίδα
    Υπεύθυνοι:
    Γκούμα Αικατερίνη Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας 6941-457530
    Πεζούλας Νικόλαος Υπάλληλος6976-642215
    Ε) Τοπική Κοινότητα Κουβαρά:
    1. Αίθουσα εκδηλώσεων (δίπλα στο Κοινοτικό Κατάστημα) Αγίου Δημητρίου 20 – Κουβαρά 22990 69422 / 67940
    2. Αίθουσα Αγροτικού Ιατρείου (εντός του Κοινοτικού Καταστήματος) Αγίου Δημητρίου 20 – Κουβαρά 22990 69422 / 67940
    Υπεύθυνοι:
    Πρίφτη Αικατερίνη Αντιδήμαρχος 6938-743111
    Κίτσος Ιωάννης Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας 6945-556577

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

"Είναι δυνατόν βρε ανόητε τύπε να μην διάβασες το Μνημόνιο;"







Σφοδρή επίθεση εναντίον του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εξαπέλυσε ο Νότης Σφακιανάκης με αφορμή τη δήλωση του υπουργού ότι δεν διάβασε το μνημόνιο πριν το υπογράψει, επειδή εκείνη την περίοδο είχε άλλες υποχρεώσεις.



«Είναι δυνατόν να λες βρε ανόητε τύπε να πούμε ότι δεν διάβασες το Μνημόνιο το οποίο έχει βάλει όλους τους ανθρώπους που κατοικούν αυτή τη χώρα, τα παιδιά και τα δισέγγονα τους στη φυλακή;» αναρωτήθηκε ο επιτυχημένος τραγουδιστής σε δηλώσεις του στην κάμερα της εκπομπής «Πρωινό mou».



«Είναι σοβαρά τα πράγματα! Διώξτε τους μ…..ς οι οποίοι σας καταδυναστεύουν! Διώξτε τους όμως! Είναι φασισμός και φασίστες αυτοί οι οποίοι κυβερνούν. Κάντε το με κλωτσιές. Αυτοί οι τύποι θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει από όλα αυτά. Θα έπρεπε να τους έχει διώξει ο κόσμος εδώ και πολλά χρόνια. Είναι ανήθικοι δεν το καταλαβαίνετε;Είναι ανόητοι».







Zougla.gr