Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Μεσογείτικα έθιμα της Πρωτοχρονιάς

Η προετοιμασία των γλυκισμάτων Την παραμονή ή την προπαραμονή της πρωτοχρονιάς οι νοικοκυρές ετοίμαζαν τα πρωτοχρονιάτικα γλυκίσματα, αρχικά τις δίπλες και αργότερα τα μελομακάρουνα και τους κουραμπιέδες. Πανάρχαιο γλύκισμα ήσαν μόνο οι δίπλες, γιατί τα μελομακάρουνα κι κυρίως οι κουραμπιέδες ήρθαν αργότερα, μάλλον στα τέλη του 19ου αι. Επειδή το μέλι, ακόμα και η ζάχαρη, ήσαν είδη σπάνια και πολυτελείας, για την παρασκευή των γλυκισμάτων χρησιμοποιούσαν συνήθως το πετιμέζι.

Η βασιλόπιτα Μετά τα γλυκά έφτιαχναν τη βασιλόπιτα και τα συνηθισμένα ψωμιά, τα καρβέλια. Τη βασιλόπιτα την έψηναν στο φούρνο, σε μεγάλο ταψί, που είχαν λαδώσει προηγουμένως. Στα εύπορα σπίτια έριχναν μέσα στο ζυμάρι γλυκάνισο και μαστίχα Χίου, που κοπάνιζαν στο γουδί. Σε κάποιο σημείο της πίτας, που ήταν μυστικό, βύθιζαν μια δεκάρα, που την ονόμαζαν τυχερό. Επάνω έριχναν σουσάμι και έπλαθαν με το ζυμάρι λεπτούς κυλίνδρους, με τους οποίους σχημάτιζαν στην επιφάνεια ένα σταυρό. Στις κεραίες του σταυρού, καθώς και στο κέντρο, τοποθετούσαν από ένα ολόκληρο καρύδι. Στην περιφέρεια του ψωμιού σχημάτιζαν γιρλάντες.


Με το σχήμα του σταυρού η πίτα χωριζόταν σε τέσσερα μέρη και σε κάθε ένα απ’ αυτά τοποθετούσαν πλάσματα ζυμαριού, που σχημάτιζαν φιγούρες ανθρώπων, ζώων ή άλλων αγροτικών και ποιμενικών αντικειμένων και εργαλείων. Υπήρχαν επιδέξιες νοικοκυρές, με ταλέντο, που έπλαθαν με το ζυμάρι αληθινά αριστουργήματα. Τα ειδώλια αυτά διέφεραν από σπίτι σε σπίτι, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τις ασχολίες της κάθε οικογένειας και συμβόλιζαν τις επιθυμίες και τις ευχές για ευκαρπία και ευγονία κατά τη νέα χρονιά. Επειδή κατά τον 19ο αι. οι ασχολίες των κατοίκων στα Μεσόγεια ήσαν σε κάθε οικογένεια κατά κύριο λόγο η κτηνοτροφία και κατά δεύτερο η γεωργία, τα θέματα των πλασμάτων αναφέρονταν συνήθως σ’ αυτό το είδος εργασιών.


Έτσι, σε κάθε τεταρτημόριο μιας τυπικής πίτας τοποθετούσαν τα ειδώλια από το ζυμάρι ως εξής:


Στο επάνω αριστερά πρόβατα, για να αυξηθούν τα κοπάδια τους και για να έχουν μεγάλη παραγωγή γάλακτος.


- Στο επάνω δεξιά ανθρώπους της οικογένειας (άνδρας – γυναίκα – παιδιά), σε ολόσωμη απεικόνιση, για να έχουν υγεία και ευτυχία.


- Στο κάτω αριστερά σχημάτιζαν αλέτρι, που το κρατούσε ο γεωργός, για να έχουν πλούσια σοδειά από τους καρπούς της γης.


- Στο κάτω δεξιά σχημάτιζαν τον βοσκό, με τη χοντρή του κάπα, την κουκούλα και τη γκλίτσα του, προς τιμήν του και για να είναι καλά να βόσκει τα πρόβατα.



(Σημ.: Η ζωγράφος και γλύπτρια Αγγελική Τσεβά έχει ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα του στολισμένου ψωμιού, όπου σημαντική θέση κατέχει η βασιλόπιτα, και έχει κάνει πολλές σχετικές εκθέσεις και εκδόσεις).


Οι μπόσκες, ο στολισμός με κλαδιά και άλλες ασχολίες. Την προπαραμονή έστελναν τα παιδιά στο βουνό ή στους γύρω λόφους για να ξεριζώσουνμπόσκες (=σκυλοκρέμμυδα ή μπότσικες), που τις χρησιμοποιούσαν για να χτυπούν το πρωί της πρωτοχρονιάς τα κεφάλια των μελών της οικογένειας για το καλό της χρονιάς. Έφερναν επίσης και κλαδιά δέντρων για τον στολισμό του σπιτιού. Όπως είδαμε και στον εορτασμό των Χριστουγέννων, δεν υπήρχε στο σπίτι ή αλλού πουθενά το στολισμένο εορταστικό δέντρο, αφού το έθιμο αυτό ήρθε κατά τον 20ο αι. από την Ευρώπη. Είναι όμως πολύ ενδιαφέρον το μεσογείτικο έθιμο, που υπήρχε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, του στολισμού των δωματίων με κλαδιά μη φυλλοβόλων δέντρων ή θάμνων. Τα κλαδιά ήσαν αρκετά μεγάλα και τα τοποθετούσαν σε σπασμένα κεραμικά κανάτια και πιθάρια για να στέκονται. Αυτό γινόταν μάλλον την πρωτοχρονιά και όχι τα Χριστούγεννα, για την υποδοχή του νέου χρόνου. Την παραμονή επίσης τοποθετούσαν πίσω από την πόρτα του δωματίου ένα πέταλο αλόγου «για το γούρι».


Το βράδυ της παραμονής της πρωτοχρονιάς όλοι προετοιμάζονταν για τον εκκλησιασμό της επόμενης μέρας, λούζονταν και πλένονταν κατά τον γνωστό τρόπο, δηλ. τα πόδια, τα χέρια, φορούσαν καθαρά εσώρουχα, ενώ οι άντρες ξυρίζονταν. Ασφαλώς τότε ήταν άγνωστο το ρεβεγιόν για την υποδοχή του νέου χρόνου, το οποίο σαν έθιμο ήρθε στα Μεσόγεια περί τα μέσα του 20ου αι. από την Αθήνα. Τα μεσάνυχτα που έμπαινε ο νέος χρόνος όλοι κοιμούνταν.


Άγνωστη ήταν και η δοξασία ότι ο άγιος Βασίλης έφερνε αυτή τη νύχτα δώρα στα παιδιά από την καμινάδα. Τα παιδιά δεν περίμεναν κανένα δώρο ή παιχνίδι, αφού ακόμα και οι εύπορες οικογένειες δεν συνήθιζαν να αγοράζουν παιχνίδια για τα παιδιά τους.


Το καλημέρι της πρωτοχρονιάς. Αντίθετα με το καλημέρι των Χριστουγέννων, που λεγόταν ανέκαθεν στην ελληνική γλώσσα, αυτό της πρωτοχρονιάς λεγόταν αποκλειστικά στην αρβανίτικη, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 20ου αι., οπότε άρχισε σταδιακά να αντικαθίσταται από το ελληνικό «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά».


Όπως και τα Χριστούγεννα, το καλημέρι το έλεγαν μικροί και μεγάλοι, το πρωί τα παιδιά και το βράδυ οι άντρες από 20 ετών και πάνω. Πάντως οι μεγάλοι δεν ανήκαν στην τάξη των «νοικοκυραίων», αλλά στις φτωχότερες των εργατών και των ακτημόνων.


Tα αρβανίτικα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στα Μεσόγεια άρχισαν να αντικαθίστανται από τα ελληνικά ήδη από τις αρχές του 20ου αι., αν και ακούγονταν από τους μεγάλους μέχρι τη δεκαετία του 1930. Τα αρβανίτικα κάλαντα, όπως διαπιστώνει κανείς, είναι σε πολλά σημεία πιστή μετάφραση των αντίστοιχων ελληνικών. Το νόημά τους διακατέχεται από έντονο αίσθημα φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης, όπως ταιριάζει στις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.


Παραθέτω μόνο το πρώτο αρβανίτικο τετράστιχο, καθώς και την ελεύθερη μετάφραση του συνόλου των στίχων, που έχω κάνει:




















































































































Mise na erdhi viti i ri


Καλώς να έρθει η Πρωτοχρονιά


mise të na pëlqenjë


καλά να μας αρέσει


gjegjuni vëllezër, gjegjuni


ακούστε αδέρφια, ακούσατε


gjegjuni an tu pëlqenjë.


ακούστε αν σας αρέσει.


Si nestrë thojnë παλαιά


Σαν αύριο έλεγαν παλιά


kush do të hinjë


ποιος θα πρωτόμπει μέσα


në derë t’ avlloportësë


στην πόρτα της αυλόπορτας


nga një dulme u jipnë.


το δώρο του να πάρει.


Nestrë klisha πανήγυρη


Αύριο γιορτάζει η εκκλησία


të ndërroni edhe të veni.


ν’ αλλάξτε και να πάτε.


Tuke të dili nga klishëza


Σα βγείτε από την εκκλησιά


në shtëpira të veni


στα σπίτια σας τραβάτε.


të shtroneni trapezetë


Και στρώστε τα τραπέζια σας


të hani edhe të pini.


να φάτε και να πιείτε.


An të ishtë nonjë gjiton φτωχό


Κι αν είναι γείτονας φτωχός


an ishtë nonjë i shkretë


κι αν είναι κανας έρμος


an të ishtë nonjë i shklepërë


κι αν είναι κανας σακατλής


e nëkë mund të vinjë


και δε μπορέσει να ’ ρθει


tërgoniani faizënë


στείλτε του το φαγάκι του


το ίδιο do tu vinjë.


και δε θα ζημιωθείτε.




Ish një njeri një αρετή


Άνθρωπος ήταν μ’ αρετή 1


njeri një γλυκομίλη


άνθρωπος γλυκομίλης


bëri bastun nga i thati dru


ραβδί ’χε από ξερόξυλο


e kej për te kumbisej.


το είχε ν’ ακουμπάει.


Vëzhdojnë nga i thati dru


Κοιτάξαν το ξερόξυλο


vllastar i njomë hjusej.


χλωρό βλαστάρι βγήκε.


Vëzhdojnë nga vllastaretë


Κοιτάξαν τα βλαστάρια του


tre zoq e qellajdhisnë


τρία πουλιά λαλούσαν


ç’ kejnë sitë nga dhjamand


τα μάτια τους διαμάντινα


edhe në χρυσό i disnë.


και στο χρυσό ντυμένα.




Edhe mote shumë të hjeremi


Χρόνια πολλά να χαίρουμε


edhe mot të jemi mirë


του χρόνου καλή μοίρα


të thomi Shër-Vasilinë


να πούμε τ’ Άι – Βασίλη μας


me golë edhe me lirë.


με στόμα και με λίρα.




Ανήμερα Πρωτοχρονιάς


Ο εκκλησιασμός. Πολύ πριν ξημερώσει η μέρα της πρωτοχρονιάς, η καμπάνα της εκκλησίας χτυπούσε δυνατά και επίμονα, για να ξυπνήσει ο κόσμος και να πάει να παρακολουθήσει την εορταστική λειτουργία. Όποιος από τους μεγάλους της οικογένειας ξυπνούσε πρώτος, γονιός, παππούς ή γιαγιά, έπαιρνε τη μπόσκα και τη χτυπούσε στα κεφάλια αυτών που κοιμούνταν ακόμα λέγοντας: «Χρόνια πολλά, με υγεία και καλή σοδειά να περάσουμε τον καινούργιο χρόνο. Σήκω, γιατί χτυπάει η καμπάνα» (Αρβ. «Mote shumë. me shëndet, me beriqet të shkojmë vitin e ri. Ngru, se bie kambana».



Ετοιμάζονταν και ξεκινούσαν όλοι μαζί για την εκκλησία. Όταν έβρεχε ή είχε πολύ κρύο, οι γυναίκες και τα παιδιά έπαιρναν μαζί τους χράμια ή άλλα σκεπάσματα και κάλυπταν μ’ αυτά τα κεφάλια και τις πλάτες τους, ενώ οι άντρες φορούσαν την ποιμενική κατσούλα (=κουκούλα), εφόσον βέβαια διέθεταν αυτό το είδος πολυτελείας.



Το πρωινό φαγητό και οι ασχολίες μέχρι το μεσημέρι. Όταν τελείωνε η λειτουργία, αφού χαιρετιούνταν και αντάλλασσαν ευχές με όλους τους γνωστούς και φίλους, γύριζαν στο σπίτι. Αλλά και πάλι ήταν ακόμη πολύ πρωί και έπρεπε κάτι να φάνε, γιατί έπρεπε να περάσουν πολλές ώρες μέχρι το μεσημεριανό φαγητό. Έτσι, όπως και τα Χριστούγεννα, κάθονταν στον σοφρά, δίπλα στο τζάκι, να φάνε λίγη σούπα από το κεφαλάκι του αρνιού ή την (τον) πατσά και τα ποδαράκια του, που είχαν ετοιμάσει αποβραδίς. Πριν όμως από τη σούπα έπρεπε οπωσδήποτε να φάνε κάτι γλυκό, μια δίπλα ή ένα μελομακάρονο που τους σέρβιρε η νοικοκυρά. Το γλυκό προηγείτο, γιατί έπρεπε τέτοια μέρα που ήταν, να γλυκαθεί πρώτα το σπίτι.


Μετά το πρωινό φαγητό, η γιαγιά και η μάνα άναβαν το φούρνο για να ψήσουν στο ταψί το αρνί ή τη γαλοπούλα ή και τα δυο μαζί με πατάτες, αν η οικογένεια ήταν εύπορη. Οι φτωχοί περιορίζονταν και πάλι σε μια κότα ή σε αρνίσια κεφαλάκια. Όπως είδαμε και στα έθιμα των Χριστουγέννων, αντίθετα απ’ ό,τι σήμερα, η γαλοπούλα συνηθιζόταν μόνο την Πρωτοχρονιά. Αλλά και πάλι τα περισσότερα σπίτια προτιμούσαν το αρνί.


Το χοιρινό κρέας. Αντίθετα με όλη την υπόλοιπη σχεδόν Ελλάδα, το χοιρινό κρέας δεν ήταν τις μέρες των εορτών στις προτιμήσεις των Μεσογειτών. Η μόνη εποχή που συνήθιζαν να το τρώνε περισσότερο, ήταν οι Αποκριές. Το κρέας του γουρουνιού, παρόλο που ήταν νοστιμότατο, το απέφευγαν, γιατί το θεωρούσαν βρώμικο.


Παιχνίδια. Τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αλλά και μεγάλοι άντρες, πριν το μεσημέρι έβγαιναν στο δρόμο για να παίξουν με τους γειτόνους, όπως έκαναν και τα Χριστούγεννα. Τα παιχνίδια ήταν και πάλι το μπούτσι, η «γούβεζα»και τόπι, που ήταν ένα κουβάρι από κλωστή ή λωρίδες από κουρέλια.


Το μεσημεριανό γεύμα και η υπόλοιπη μέρα. Το μεσημέρι, όταν το φαγητό έβγαινε από το φούρνο, κάθονταν όλοι γύρω από το σοφρά και έτρωγαν, με τον τρόπο που περιγράψαμε ήδη για τα Χριστούγεννα. Εντύπωση προκάλεσε η… ελληνομάθεια μιας γιαγιάς, περί τα τέλη του 19ου αι. στην Παιανία, όταν κατόρθωσε να δώσει στο πρωτοχρονιάτικο την πιο κάτω ευχή στην ελληνική γλώσσα:


«Έλα Χριστέ και Παναγιά κι οι δώδεκα Αποστόλοι. Καλή όρεξη!»


Μια νεότερη γυναίκα θαύμασε τη γιαγιά λέγοντας: «Για κοίτα που ξέρει και μιλάει όπως οι κύριοι!» (αρβ. «Moj vizhdo çë di të flasë shklirishte!») (Διήγηση της γιαγιάς Ελένης Δ. Κιούση). Στο τραπέζι η βασιλόπιτα πίτα μοιραζόταν στα άτομα της οικογένειας και αυτός που κέρδιζε τη δεκάρα ήταν ο τυχερός της χρονιάς.


Προηγουμένως όμως τα εύπορα σπίτια είχαν στείλει τα παιδιά σε ένα –δυο σπίτια φτωχών, για να τους πάνε ένα πιάτο από το φαγητό τους.


Το απόγευμα έκαναν επισκέψεις σε σπίτια, κυρίως σε εορταζόμενους Βασίληδες και Βασιλικές. Το δώρο ήταν ένα πιάτο με λίγα γλυκίσματα, δίπλες και μελομακάρουνα ή και κάποιο φρούτο. Φεύγοντας έπαιρναν πίσω το πιάτο τους, πάλι όμως με δυο –τρία γλυκά, που έβαζε μέσα η νοικοκυρά από τα δικά της.


Το ποδαρικό. Το πρωί της πρωτοχρονιάς μόνο μικρά παιδιά έκαναν επισκέψεις σε ξένα σπίτια, σπάνια μεγάλοι. Μόνο τα παιδιά ήσαν ευπρόσδεκτα. Ο επισκέπτης, κι όταν ακόμη βρισκόταν στην αυλή, έπρεπε πριν περάσει μέσα να πει:


«Καλημέρα, καλημέρα amë një dhiplë të dal nga dera»


δηλ. «δώσε μου μια δίπλα να βγω απ’ την πόρτα»


Τότε κάποιος του σπιτιού τον ρωτούσε αν έχει καλό ποδαρικό και εφόσον απαντούσε καταφατικά, του επέτρεπαν την είσοδο, πάντα με το δεξί πόδι. Αυτή τη μέρα αν ο επισκέπτης ζητούσε να του δώσουν ή να του δανείσουν κάτι για να πάρει μαζί του, φαγώσιμο ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, απαγορευόταν αυστηρά να δώσουν, γιατί το θεωρούσαν γρουσουζιά.


Η χαρτοπαιξία. Τα τυχερά παιδικά παιχνίδια και η χαρτοπαιξία των μεγάλων ήσαν αρκετά συνηθισμένα τις μέρες των εορτών, ιδιαίτερα την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Οι άντρες έπαιζαν χαρτιά με μικρά χρηματικά ποσά, μερικές φορές και μεγάλα, στα καφενεία και στα σπίτια μέχρι τα μεσάνυχτα. Στο καφενείο του Λεωνίδα Δάβαρη στο Λιόπεσι έγινε κάποτε φόνος εξαιτίας φιλονικίας για τα χαρτιά.


Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά


Του λαογράφου Γιάννη Πρόφη


ΠΗΓΗ Μεσογείτικα έθιμα της Πρωτοχρονιάς

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Δημόσια Διαβούλευση για τον εκσυχρονισμό του Νόμου 1667/86 για τους Αστικούς Συνεταιρισμούς

Το Υπουργείο Οικονομικών (Γενική Δ/νση Οικονομικής Πολιτικής, Δ/νση Τομέων Παραγωγής), ενόψει του εκσυγχρονισμού του νόμου 1667/86 περί Αστικών Συν/σμών και λαμβάνοντας υπόψη τη Σύσταση 193/2002 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, των κατευθυντηρίων γραμμών του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τους στόχους του Διεθνούς Έτους Συνεταιρισμών από τον ΟΗΕ κατά το 2012, καλεί τόσο τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, κατ΄ ιδίαν συν/σμούς, κ.λ.π.), όσον και κάθε ενδιαφερόμενο (Ακαδημαϊκή Κοινότητα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με έργο την προώθηση του συνεταιριστικού τομέα, Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ), για τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου με κατάθεση σκέψεων, απόψεων και προτάσεων.



Η ευρύτατη συμμετοχή όλων των ανωτέρω, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη προκειμένου να θεσπιστούν και εφαρμοστούν ειδικές διατάξεις κατά κατηγορία συνεταιρισμών. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα είναι η εισαγωγή ενός καινοτόμου νόμου που θα αρμόζει στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες και θα συμβάλει περαιτέρω στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Διαβάστε τη διαβούλευση και συμμετέχετε εδώ

http://www.opengov.gr/minfin/?p=973

μέχρι τη 13η Ιανουαρίου 2012.

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Λαύριο. Επικίνδυνο και ακατάλληλο το κτίριο του Κέντρου Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο Λαύριο

Σκηνές ανάλογες με εκείνες που εκτυλίχθηκαν στο Μέγαρο Υπατία τον περασμένο Ιανουάριο «στοιχειώνουν» και πάλι την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μόνο που πλέον το επίκεντρο έχει μετακινηθεί μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας: στην καρδιά της Ανατολικής Αττικής, στο λιμάνι του Λαυρίου.

Η ακεραιότητα και η ζωή των προσφύγων που διαμένουν στο κτίριο Α του Κέντρου Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο Λαύριο κρέμονται από μια… 

σιδερένια κλωστή -μια από αυτές που έχουν οξειδωθεί και διαβρωθεί στις κολώνες και τα δοκάρια του κτιρίου σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο, οι ένοικοι αρνούνται να το εγκαταλείψουν και να μεταστεγαστούν στο νέο οικισμό που τους παραχωρείται, καθώς θεωρούν ότι δεν πληρούνται βασικές προδιαγραφές σε αυτόν αλλά και ότι πρόκειται για προσπάθεια περιθωριοποίησής τους.

Τα ίχνη της εγκατάλειψης και της φθοράς είναι εμφανή σε όλο το Κέντρο -μετρά άλλωστε περισσότερο από μισό αιώνα ζωής. Το ένα όμως εκ των τριών κτιρίων -όπου φιλοξενούνται συνολικά 330 πρόσφυγες-, το κτίριο Α’, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ακεραιότητα των περίπου 130 Κούρδων ενοίκων του καθώς έχει κριθεί από τους αρμόδιους ως απολύτως ακατάλληλο για διαμονή.

Το… σήριαλ της μετακίνησης των προσφύγων στο Λαύριο άρχισε πριν από περίπου ένα χρόνο. Τον Νοέμβριο του 2010 σε συνάντηση που είχε μαζί τους ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος τους ενημέρωσε ότι λόγω της επικινδυνότητας του κτιρίου επιβάλλεται η εκκένωση του και η μεταφορά τους σε άλλο χώρο.

prosfiges lavrio2 anattiki Λαύριο. Επικίνδυνο και ακατάλληλο το κτίριο του Κέντρου Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο Λαύριο

Επικίνδυνο και ακατάλληλο, λένε οι εκθέσεις αυτοψίας

«Το κτίριο Α παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας κυρίως σε περίπτωση σεισμού με υπαρκτό ενδεχόμενο την πρόκληση πλην υλικών ζημιών και ατυχημάτων» αναφέρεται στην έκθεση αυτοψίας που έκαναν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. «Σε κολώνες και δοκάρια έχει οξειδωθεί και διαβρωθεί ο σιδηροπλισμός, έχουν αποκολληθεί στοιχεία του σκυροδέματος με κίνδυνο πτώσεως για τους διερχόμενους πεζούς, τους διαμένοντες και τα οχήματα» επισημαίνουν οι συντάκτες άλλης αυτοψίας από το Πολεοδομικό Γραφείο Μαρκόπουλου.

Δοθέντων τούτων των στοιχείων η πρόταση του υπουργείου ήταν να κατασκευαστεί λυόμενος προσωρινός οικισμός στην περιοχή Νεράκι του Λαυρίου ώστε να ανεγερθεί εκ θεμελίων το κτίριο Α.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η Επιτροπή των Κούρδων συμφώνησε στην κατασκευή του οικισμού θέτοντας ωστόσο συνεχώς όρους κατά τη διάρκεια αποπεράτωσής του. Επικαλείται μάλιστα δύο έγγραφα που της παραδόθηκαν από την Επιτροπή Αιτούντων Άσυλο σύμφωνα με τα οποία οι πρόσφυγες ζητούσαν κλιματιστικά, περίφραξη και εξωτερικό φωτισμό στον οικισμό. Από την πλευρά του δε ο Δήμος Λαυρίου διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι θα φροντίσει για την σύνδεση του οικισμού με το κέντρο της πόλης μέσω των δρομολογίων των αστικών λεωφορείων.

Τα έργα άρχισαν τον περασμένο Μάρτιο. Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας προκύπτει ότι «το ποσό του έργου ανήλθε στις 150.000 ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται η αξία των 20 λυόμενων οικίσκων επιφάνειας 25 τμ έκαστος». Στις αρχές Ιουλίου ο οικισμός παραδόθηκε και ορίστηκε ως ημερομηνία εκκένωσης του παλαιού κτιρίου η 31η Ιουλίου.

Ωστόσο, αυτή δεν έγινε ποτέ, διότι οι πρόσφυγες επανέρχονται με νέο όρο: ζητούν γραπτή διαβεβαίωση ότι θα ανεγερθεί το κτίριο Α και μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου να μετακινηθούν.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί ότι έχει ολοκληρώσει τις ενέργειες που εγγυώνται την ασφαλή παραμονή των αιτούντων άσυλο στο Λαύριο. Ενημερώνει την Επιτροπή ότι με την άρνησή της για μεταστέγαση εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή όσων διαμένουν στο ετοιμόρροπο κτίριο και ζητά την παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής. Πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα για το θέμα από δικαστικό λειτουργό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν λόγοι δίωξης μελών της Επιτροπής.

prosfiges lavrio3 anattiki Λαύριο. Επικίνδυνο και ακατάλληλο το κτίριο του Κέντρου Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στο Λαύριο«Θέλουν να μας περιθωριοποιήσουν και να μας φιμώσουν»

Ευθύνες στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιρρίπτουν οι πρόσφυγες του οικισμού υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός αθέτησε το λόγο του καθώς δεν τους παρείχε έγγραφες εγγυήσεις ότι το κτίριο στο οποίο διαμένουν ( κτίριο Α) θα κατασκευαστεί εκ των θεμελίων και η διαμονή τους στα λυόμενα θα είναι προσωρινή.

Οι εκπρόσωποι των Κούρδων κατοίκων μιλώντας στο protothema.gr εξηγούν τους λόγους για την άρνηση τους να φύγουν από το ετοιμόρροπο κτίριο:

«Θεωρούμε ότι αυτό θα διασπάσει την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη ανάμεσα μας, εάν διασκορπιστούμε σε διαφορετικούς χώρους. Είμαστε περί τα 130 άτομα, ενώ τα είκοσι λυόμενα τα οποία έχουν κατασκευάσει οι αρμόδιες αρχές μπορούν να φιλοξενήσουν στην καλύτερη περίπτωση 80 άτομα. Εμείς ζητάμε να μην μας χωρίσουν. Μάλιστα έχουμε προτείνει στις αρμόδιες αρχές ότι για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η ανακατασκευή του κτιρίου μπορούμε να μείνουμε σε υπαίθριες σκηνές. Ζητάμε ένα λιτό χώρο για την μεταφορά όλων κι όχι ορισμένων εξ ημών, καθώς και την εγγύηση ότι δεν θα κλείσει το Κέντρο. Επίσης οι αρχές θα μπορούσαν να προβούν στην ενοικίαση κάποιων σπιτιών στο κέντρο του Λαυρίου στα οποία θα μπορούσαμε να μείνουμε έως ότου ολοκληρωθεί η επισκευή του κτιρίου Α ».

Πέραν τούτου οι πρόσφυγες καταγγέλλουν την πλαστογράφηση της υπογραφής τους σε έγραφα που ουδέποτε υπέγραψαν ενώ θεωρούν ότι λόγω της απόστασης των λυόμενων σπιτιών από το κέντρο του Λαυρίου και η εύρεση δουλειάς θα είναι πολύ δύσκολη.

protothema.gr

"ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΛΜΑΖ ΠΕΡΙ ΕΜΠΡΗΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"













































Ο Βουλευτής Επικρατείας του ΛΑΟΣ, Πρέσβης ε.τ. κ. Ι. Κοραντής κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα και Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή με θέμα τις "Αποκαλύψεις Γιλμάζ περί εμπρησμών στην Ελλάδα". Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή του ΛΑΟΣ έχει ως εξής:

Προς: Υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα
            Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή
Θέμα: Αποκαλύψεις Γιλμάζ περί εμπρησμών στην Ελλάδα..


Τεράστιο αντίκτυπο στην ελληνική κοινή γνώμη είχαν οι αποκαλύψεις του πρώην Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ σχετικά με τη διάθεση μυστικών κονδυλίων για τη πρόκληση εμπρησμών στην Ελλάδα τη περίοδο 1995-1997, επί Κυβερνήσεως Τσιλέρ στη γείτονα. Ανεξάρτητα από τους λόγους, προσωπικούς ή εσωτερικής πολιτικής, που τον ώθησαν να κάνει τις αναφορές αυτές 16 χρόνια μετά τις φοβερές πυρκαγιές στη Σάμο, Ικαρία, Χίο, Ρόδο ως και στην Αττική και αλλού, τα λεχθέντα από τον κ. Γιλμάζ έρχονται να επιβεβαιώσουν όλες τις πληροφορίες, στοιχεία και υποψίες, την εποχή εκείνη, για τουρκικό δάκτυλο στους ανωτέρω εμπρησμούς, τις οποίες οι τότε ελληνικές Κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν.


Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, κατά λόγο αρμοδιότητος:


Προτίθενται να ζητήσουν πλήρη ενημέρωση και εξηγήσεις από τη σημερινή τουρκική Κυβέρνηση, ως διαχρονικά υπεύθυνη για τη συνέχεια του Κράτους, ως και από τον ίδιο τον κ. Γιλμάζ;
Προτίθενται να αξιοποιήσουν την εξέλιξη αυτή σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, ως και διμερώς προς τρίτες χώρες, προβάλλοντας την επικινδυνότητα της Άγκυρας για την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια;
Θα ζητήσουν αποζημίωση από τη Τουρκία για τις πελώριες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και φυσικό πλούτο που προκάλεσαν τα εντεταλμένα όργανα της;
Θα επανεξετάσουν, στο σύνολο τους, τις πληροφορίες οποθενδήποτε προερχόμενες, για τη δράση Τούρκων πρακτόρων σε βάρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας προκειμένου να αποκομίσουν  χρήσιμα διδάγματα στη κατεύθυνση αποτροπής παρομοίων γεγονότων στο μέλλον;
Γενικότερα, θεωρούν ότι οι "αποκαλύψεις" του κ. Γιλμάζ θα αφήσουν ανεπηρέαστη τη πορεία των ελληνο-τουρκικών σχέσεων;

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Για την «φτωχή» ΠΑΤΡΙΔΑ


Ζούμε στιγμές φόβου που συνοδεύεται από πνευματική, ηθική και οικονομική «φτώχεια»!







Ύψιστες αξίες φαίνεται να έχουν πάει περίπατο στην Ελλάδα του 2011 και με ένα δυσοίωνο 2012 να έρχεται, όπου καταρρέουν τα πάντα και διώχνουν την χαρά και την αισιοδοξία..



Πορείες, διαδηλώσεις, επεισόδια, συλλήψεις  και οι  Έλληνες να στέκονται μπροστά από τον άγνωστο στρατιώτη και να μουντζώνουν  την Ελληνική σημαία. Σαν να λησμονήσαμε θυσίες των περασμένων γενεών των προγόνων μας, που δίδαξαν πολιτισμό  στον κόσμο; Σαν να μην γνωρίζουμε ότι η πατρίδα και το εθνικό φρόνημα είναι αποτυπωμένες στα σύμβολα του Ελληνισμού;

Για πρώτη φορά, ακυρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στην Θεσσαλονίκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποχώρησε και 30.000 Έλληνες παρακολούθησαν μια δημοκρατική εκτροπή.

Δεκαπέντε μέρες αργότερα, στην επέτειο της ημέρας που σκοτώθηκε το παλικαράκι,  ο  Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, με σφυριά και βαριοπούλες εξαγριωμένα παιδιά, κατέστρεφαν και έσπαγαν μαγαζιά στο Σύνταγμα.

Ένα βήμα πριν την αναρχία, λίγο πριν την κατάλυση της δημοκρατίας.



 Η εφημερίδα «le monde» έγραψε ότι «η Ευρώπη  χρεωστάει στους Έλληνες» και ταυτόχρονα αναρωτιόμουν πως είναι δυνατόν  ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να μας βρίζει χυδαία σε γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι; Σπέρνοντας τον φόβο της καταστροφής και θέλοντας να μας δημιουργήσει ενοχές  για την ευημερία που  «ζούσαμε» στην πλούσια Ελλάδα μας.

Και όμως, πόσο διαφορετική ήταν η αντίδραση της υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Ελσα Φορνέρο, που ξέσπασε σε κλάματα όταν άρχισε να μιλά για τις θυσίες των συνταξιούχων. Ακριβώς δηλαδή, όπως είδαμε να συμβαίνει με τους δικούς μας πολιτικούς, και την αναγγελία των αυστηρών μέτρων λιτότητας.



Στην Ελλάδα ωστόσο, που δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά της, της επιβάλλεται να χαρίσει και τα τελευταία της αποθέματα όχι στους πολίτες της αλλά σε απρόσκλητους  αλλοδαπούς  λαθρομετανάστες, που  καταλαμβάνουν την μια πόλη μετά την άλλη , επωφελούμενοι από επιβαλλόμενους νόμους ενώ κινδυνεύουμε από  «εξωτικές» για εμάς, ασθένειες;



Ερχονται οι Λαθρομετανάστες και φεύγουν τα παιδιά μας Μετανάστες.



Σπάει η καρδιά μου  όταν τα παιδιά μας φεύγουν το ένα πίσω από το άλλο . Η ξενιτιά  χτυπάει την πόρτα των νέων και τους αναγκάζει να παραμερίσουν τα όνειρα τους που τα στέγαζε η Ελλάδα και να τα αναζητήσουν μακριά από τις οικογένειες τους.



Το ένα μαγαζί κλείνει το ένα πίσω από το άλλο και η ανεργία καλπάζει. Έκλεισε και ο τελευταίος  παιδότοπος στο Πόρτο Ράφτη. Έφυγαν  για την Γερμανία χωρίς να τους αποχαιρετήσω,  οι φίλοι  μου αφήνοντας πίσω στη γιαγιά, τα παιδιά τους. Έκλεισε την τοπική εφημερίδα το νιόπαντρο ζευγάρι  και πήγε στην Αυστραλία  ίσως για πάντα και οι παππούδες πιθανόν να μην γνωρίσουν τα εγγόνια τους.

Γερμανία, Αυστραλία, Αμερική. Μετανάστευση. Ένα δραματικό σενάριο επαναλαμβάνεται και  από εφιάλτης του πρόσφατου παρελθόντος φαντάζει πλέον ως μοναδική ελπίδα.

Τα παιδιά μας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα όχι για καλύτερο μέλλον αλλά απλά για επιβίωση.



Οι μέχρι χτες αστοί,  με τα χαράτσια να τους πνίγουν και να ακροβατούν στα όρια της φτώχειας γίνονται νεόπτωχοι, ενώ κάποιοι  άλλοι κερδοσκοπούν. Και βγαίνουν οι «φιλάνθρωποι» να δίνουν  μερικά ψίχουλα  και εμφανίζονται οι  ενεχυροδανειστές να παίρνουν τα άχρηστα χρυσά μας και έρχονται οι τράπεζες να πλειστηριάζουν την ζωή μας.

Και   ο φόβος  εντείνεται όταν απειλείται το υπέρτατο αγαθό κάθε οικογένειας, το σπίτι της με νέα φορολογικά μέτρα, μέτρα τα οποία σκοπό έχουν να επιβαρύνουν τόσο πολύ τις οικογένειες  ώστε να αποποιηθούν τις περιουσίες τους αφού  πλέον φοβούνται πως νέα μέτρα θα ακυρώσουν την υπέρτατη προσπάθεια που κάνανε για να τα διατηρήσουν.   Απίστευτες ακούγονται οι λιποθυμίες των παιδιών από την ασιτία στα σχολεία. Με σκυμμένο το κεφάλι  στέκονται  στα συσσίτια όχι  περιθωριακά άτομα που ζουν στους δρόμους αλλά  οικογενειάρχες. Δυο στους τρεις Έλληνες  είναι απελπισμένοι. 



Η  φτώχεια χτύπησε την πόρτα μας και εμείς της ανοίξαμε να μπει, δημιουργώντας Ταμείο φτώχειας και παρακρατώντας επίδομα αλληλεγγύης. Ποιος καθορίζει τα μέτρα και τα σταθμά στην φτώχεια μας;



Και γιατί να είναι  το όριο στην φτώχεια που πρέπει να τεθεί και όχι ΟΡΙΟ ΣΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ;







Βρισκόμαστε σε σύγχυση Άλλο προστάζει η καρδιά και το μυαλό μας και άλλο μας αναγκάζουν να πράττουμε μέσω χειρισμών που σπέρνουν τον φόβο. Εκείνον της φτώχειας, της ανάγκης και της ανέχειας. Μαζί με τον φόβο και την αγανάκτηση που νοιώθουμε είναι σαν να αποποιούμεθα μαζί με την εθνική μας κυριαρχία το ένδοξο παρελθόν της πατρίδας μας και να χάνουμε το αίσθημα της εθνικής μας υπερηφάνειας. Και γίνεται με τέτοιο τρανταχτό και θορυβώδη τρόπο που τούτη κατάντια προκαλεί ντροπή μεγαλύτερη από τη χρεοκοπία μας.  Αυτό μπορεί  να έχει σαν αποτέλεσμα την υποταγή και την υποδούλωση σε ανάξιους κατακτητές.    



Έξω από την Βουλή,  δίπλα στον άγνωστο στρατιώτη, τα παιδιά μας,  πολεμούν  τον  άγνωστο εχθρό….



Προ των πυλών οι άγνωστοι εχθροί, φορούν ακριβά κουστούμια και κρατώντας  note books. Μας ξεγελάσανε ότι δεν  έχουμε πόλεμο και ξεχαστήκαμε. Και όμως ο εχθρός είναι πάντα ο ίδιος και μας  απειλεί ασύμμετρα και απροσδιόριστα.  Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία  Ελλάδα υπό κατάληψη Με ακριβές μεσιτείες, οι έμποροι των εθνών  ξεπουλάνε φτηνά στους δανειστές των κρατών, χώρες, ανθρώπους και ιστορία.



Η δική μας γενιά που μένει πίσω καλείται να δώσει μάχες. Οφείλει να γίνει ωριμότερη στην αυτογνωσία της, μετρημένη στις επιθυμίες της, υπεύθυνη στις επιλογές της .

Τώρα είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες καλούμαστε ενωμένοι  να φυλάξουμε Θερμοπύλες. Να προστατεύσουμε ιστορία,  οικογένεια, θρησκεία, γλώσσα, θεσμούς.  Για το λόγο αυτό, η πατρίδα μας χρειάζεται νέα κινήματα ελευθέρων και ενεργών πολιτών και  όχι αγουροξυπνημένων και αγανακτισμένων πολιτών.

 

Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά την εθνική συνείδηση που μας καλεί να υπερασπιστούμε  την πατρίδα και τις προγονικές παρακαταθήκες που γράφτηκαν στην ιστορία  με αίμα ελληνικό

Ας αγωνιστούμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο, να σώσουμε ό,τι κερδίσαμε με αγώνες, θυσίες και αξιοπρέπεια. Να αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας μια Ζωντανή Ελλάδα.

Όσοι Ζωντανοί  λοιπόν ας ακούσουμε την ελληνική καρδιά μας , με οδηγό τα εθνικά μας σύμβολα  και  τοῖς κείνων ῥήμασι πειθόμενοι,  ξεκινάμε αγώνα ιερό.

ΨΗΛΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ!



Αρβανίτη - Πρεβεζάνου ΕΥΓΕΝΙΑ









2012 Eυχές για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΑ! Ευγενία



Τα όνειρα και η καρδιά,
μας δείχνουν ΠΑΝΤΑ τον σωστό δρόμο!
Στις δυσκολίες που έρχονται
ΜΑΖΙ θα τα καταφέρουμε!!!


Ευγενία

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Δημόσια διαβούλευση επί σχεδίου νόμου για την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας από ένοπλους ιδιώτες φρουρούς σε εμπορικά πλοία

Η συνεχώς κλιμακούμενη, τα τελευταία χρόνια, εκδήλωση πειρατικών επιθέσεων σε θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο που απειλεί την ασφάλεια των ναυτικών, των πλοίων και των φορτίων τους.


Η Ελλάδα, ως παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και χώρα με μεγάλο αριθμό ναυτικών, αντιμετωπίζει την κλιμάκωση του απαράδεκτου σύγχρονου φαινομένου της πειρατείας με το σύνολο των διατιθέμενων θεσμικών, νομικών και μέσων, συμμετέχοντας και επιχειρησιακά σε αντίστοιχες διεθνείς δράσεις.




Ωστόσο, η ένταση της πειρατείας σε συνδυασμό με την αποκόμιση των αναγκαίων συμπερασμάτων από τη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των πειρατικών επιθέσεων, καταδεικνύει την ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων για την οφειλόμενη, εκ μέρους της Πολιτείας, προστασία ναυτικών και ελληνικών πλοίων.




Η παροχή άδειας για την επιβίβαση ενόπλων ιδιωτών φρουρών στα ελληνικά εμπορικά πλοία που διαπλέουν θαλάσσιες περιοχές υψηλού κινδύνου για πειρατική επίθεση, εντάσσεται στα μέτρα της προστασίας των ναυτικών έναντι αυτού του απαράδεκτου σύγχρονου φαινομένου.




Το σχέδιο νόμου, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διατάξεων σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών ένοπλων ιδιωτών φρουρών στα ελληνικά πλοία, τη μεταφοράς και χρήση οπλισμού, τα δικαιώματα των ναυτικών και μέτρα ασφάλειας για την περίπτωση που αντίστοιχες υπηρεσίες παρέχονται και σε πλοία υπό ξένη σημαία που διαπλέουν ή βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας.


Διαβάστε τη διαβούλευση και συμμετέχετε εδώ

http://www.opengov.gr/yptp/?p=652

μέχρι την Ιανουαρίου 2012.

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Free Hugs: Αγκαλιαστείτε ελεύθερα!

Υπάρχουν κάτι "περίεργοι" τύποι που κάθονται σε πολυσύχναστους δρόμους κρατώντας ένα χαρτόνι που λέει "Free Hugs", και απλά περιμένουν να δώσουν και να πάρουν αγκαλίες.

Η πρώτη σκέψη που σου έρχεται στο μυαλό είναι ότι είναι εντελώς παλαβοί, ή υπέρμετρα ρομαντικοί... Όμως αν σκεφτείς πόσες φορές, μετά από μία δύσκολη μέρα το μόνο που θες είναι μία ζεστή αγκαλιά και ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, έστω και από έναν ξένο, η ιδέα αυτή ίσως να μη φαντάζει και τόσο αλλόκοτη.

Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε και ο Αυστραλός Juan Mann, ο εμπνευστής της Free Hugs Campaign, μίας παγκόσμιας καμπάνιας που χαρίζει δωρεάν αγκαλιές σε όποιον τις έχει ανάγκη.

Αγκαλιαστείτε λοιπόν ελεύθερα και ας ελπίσουμε ότι θα είναι μεταδοτικό!
www.freehugscampaign.org

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Το Δίκτυο Αλληλοβοήθειας "κράτα ΜΕ" αποχαιρετά το 2011 και σας εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, με δύο μοναδικές μουσικές παραστάσεις στο θέατρο ARTS CENTER του ACS (οδός Γαρυττού 53 - Χαλάνδρι).



ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΓΑΠΗΣ


την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου,ώρα 8.30μμ


Η Μεγάλη Χορωδία του Πανεπιστημίου του Wisconsin, με διευθυντή το γνωστό μαέστρο Gary R.Schwartzhoff σε μια μοναδική εορταστική συναυλία.








"THE MESSIAH" G.F.HANDEL (Εορταστική συναυλία)


Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, ώρα 8.30μμ


Η Μεγάλη Χορωδία DUKE UNIVERSITY CHAPEL CHOIR", υπό τη διεύθυνση του Dr.Rodney Wynkoop,παρουσιάζει το αριστούργημα του παγκοσμίου ρεπερτορίου "THE MESSIAH" του G.F.Handel, με τη σύμπραξη της Α.Σ.Ο.Ν ( Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων)


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ ¨Έκθεση Αγιογραφίας

Παρασκευή, 23 Δεκέμβριος 2011.Ώρααπό τις 7:00 μ.μ. μέχρι τις 11:00 μ.μ...
Τοποθεσία Λεωφόρος Σπάτων 193, Παλλήνη, Στάση Γαβαλά




Το Εργαστήριο Αγιογραφίας «ΛΟΓΟΣ» σας προσκαλεί στην έκθεση:


Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ


Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 19:00


Διάρκεια Έκθεσης: 23 Δεκεμβρίου 2011 έως 4 Ιανουαρίου 2012


Ώρες λειτουργίας: 16:00 – 21:00


Διεύθυνση: Λεωφ. Σπάτων 193 Παλλήνη


Πληροφορίες: 210-6667783, 6946789422






Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ



Tο Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα ομόφωνα την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία ρυθμίζονται μια σειρά από θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, που σχετίζονται με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και στήριξης της ελληνικής οικονομίας και του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
pleristhriasmos
Τι προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου:
- Παρατείνεται για ένα έτος η ισχύς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να προστατευθούν, ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης και ύφεσης της οικονομίας, οι δανειολήπτες που δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις,


- Διευκρινίζονται τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) του ν.4021/2011 και να προστατευθούν οι πολίτες για τους οποίους συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας ή οι πολίτες που διαβιούν υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες,


- Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την αυτοδίκαιη απόλυση των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, που συμπληρώνουν 35 έτη υπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους και υπάγονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου.


- Συμπληρώνονται άμεσα οι διατάξεις των παρ. 3, 4 και 7 του άρθρου 34 του ν. 4024/2011, σχετικά με τη θέση σε εφεδρεία των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.


- Αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ν. 2362/1995) και να διασφαλισθεί η ομαλή εκτέλεσή του, χωρίς υπέρβαση του ορίου των ετήσιων συνολικών πιστώσεων του Π.Δ.Ε., καθώς από την πορεία του εξαρτάται και η απορρόφηση πόρων από την Ε.Ε..


- Διασφαλίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή των αποδοχών, τόσο στο μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό που υπηρετεί στις Περιφέρειες, όσο επίσης και στο αντίστοιχο προσωπικό που μετατάχθηκε σε Δήμους, με την δαπάνη αυτή να βαρύνει υπό όρους τον Κρατικό Προϋπολογισμό.


- Υπάρχει πρόβλεψη για τήρηση των απαραίτητων βιβλίων και στοιχείων των φορολογουμένων και μετά την 1.1.2012 που ορίζεται στη διάταξη της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 5 του ν. 3888/2010 (Α΄ 175), μέχρι την ολοκλήρωση της νομοθετικής διαδικασίας ενσωμάτωσης των αναγκαίων διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων στις διατάξεις της Φορολογίας Εισοδήματος, (ν. 2238/1994) ή σε άλλο φορολογικό νόμο,
- Παρατείνεται η ισχύς για ένα έτος του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με τις δαπάνες λειτουργίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ.,
- Θεσπίζεται άμεσα η δυνατότητα, σε επείγουσες περιπτώσεις μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων πιστωτικών ιδρυμάτων προς άλλα πιστωτικά ιδρύματα, οι σχετικές διαδικασίες (υποβολή προσφορών, καθορισμός του ανταλλάγματος και μεταβίβαση) να χωρούν με βάση προσωρινή αποτίμηση από την Τράπεζα της Ελλάδος.
- Αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά το στάδιο της πρώτης λειτουργίας του νέου φορέα ΕΟΠΥΥ, για τη διασφάλιση της συνέχειας των παροχών ασθένειας προς τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των κλάδων ασθένειας ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ., της ομαλής καταβολής των αποδοχών του συνόλου του προσωπικού που μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και της ιατρικής περίθαλψης των ασφαλισμένων στους κλάδους ασθένειας του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ.
- Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν απαιτήσεις ασφαλιστικών φορέων έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών ή κατόχων αδείας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φαρμακευτικών σκευασμάτων, με συμψηφιστική εξόφληση απαιτήσεων και υποχρεώσεων μεταξύ Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, δημόσιων νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και φαρμακευτικών εταιρειών,
- Ρυθμίζονται περαιτέρω θέματα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, που αφενός αποσκοπούν στην καλύτερη ρύθμιση της αγοράς με τη θέσπιση ευρύτερων κανόνων εύρυθμης λειτουργίας και αφετέρου επιδιώκεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της εταιρίας ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΕΡΙΟΥ Α.Ε., με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οφέλους για το Δημόσιο κατά τον πλέον συμφέροντα για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας τρόπο.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ψηφιακή περιήγηση στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Kέρκυρας

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα κτίστηκε το 1589, με τη μορφή μιας μονόχωρης Επτανησιακής Βασιλικής. Παρόλο ο εξωτερικός της διάκοσμος είναι ιδιαίτερα λιτός, το εσωτερικό του ναού, είναι πλούσιο σε διακόσμηση, με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τέμπλο του 1864 από μάρμαρο Πάρου. Οι εξίσου αξιόλογες εικόνες του τέμπλου είναι έργα του Κερκυραίου ζωγράφου Σπύρου Προσαλέντη.



Η περίφημη «ουρανία» του ναού είναι χωρισμένη σε 17 τμήματα με χρυσά πλαίσια, ζωγραφισμένα αρχικά από το σπουδαίο Κερκυραίο ζωγράφο, Παναγιώτη Δοξαρά, το 1727. Οι αρχικές εικόνες ωστόσο δεν κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω της υγρασίας. Στα μέσα του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1852, η «ουρανία» αποκαταστάθηκε και επανέκτησε χρώμα και ζωντάνια από τα χέρια του ζωγράφου Νικόλαου Ασπιώτη.



Ανάμεσα στα πολλά αφιερώματα που δέχεται κάθε χρόνο ο προστάτης του νησιού Άγιος Σπυρίδωνας, διακρίνονται δύο μεγάλα καντήλια που αφιερώθηκαν το 1716, το έτος που γλίτωσαν οι κάτοικοι του νησιού από τους Τούρκους με τη βοήθειά του.
 

Η Λάρνακα και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα

Η Λάρνακα, στην οποία τοποθετήθηκε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα, κατασκευάστηκε στη Βιέννη το 1867.



Το Ιερό Λείψανο του Αγίου παρέμεινε στην Κύπρο για τριακόσια περίπου χρόνια μετά το θάνατο του, ενώ περίπου στο τέλος του 7ου αιώνα μ.Χ. μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη λόγω των Αραβικών επιδρομών κατά της Κύπρου. Το 1456, τρία χρόνια μετά την άλωση της Πόλης από τους Τούρκους, ο ιερέας Γρηγόριος Πολύευκτος μετέφερε το Ιερό Λείψανο του Αγίου μαζί με το Σκήνωμα της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας στην Ήπειρο και από εκεί στην Κέρκυρα.



Η ιστορία της Κέρκυρας είναι βαθιά συνδεδεμένη με τον Άγιο Σπυρίδωνα. Μερικά από τα θαύματα του, όπως η σωτηρία των κατοίκων από λιμό, η απομάκρυνση των Τούρκων που πολιορκούσαν το νησί το 1716, η απαλλαγή του νησιού από την επιδημία της πανούκλας το 1629 και 1673, αποδείχθηκαν σωτήρια για το νησί.



Ο λαός της Κέρκυρας τιμά τον πολιούχο της μεγαλοπρεπώς με λιτανείες, πολλές φορές στη διάρκεια του έτους: στις 11 Αυγούστου όπου γιορτάζεται η σωτηρία του νησιού από την πολιορκία των Τούρκων το 1716, στις 12 Δεκεμβρίου που γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου, την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη και την Κυριακή των Βαΐων για την απαλλαγή του νησιού από την επιδημία της πανούκλας αντίστοιχα το 1629 και 1673 και το Μεγάλο Σάββατο για τη σωτηρία των κατοίκων από λιμό.

 

Περιηγηθείτε εικονικά στον Ιερό Ναό





ΠΗΓΗ: http://www.corfuchurches.com/content/view/58/70/

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΑΗ ΝΙΚΟΛΑΣ!

Ο Άγιος Νικόλαος είναι άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης, αλλά και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στα Μύρα της Λυκίας. Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας, από γονείς ευσεβείς και πλουσίους, την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού, Μαξιμιανού και έτυχε επιμελημένης μόρφωσης. Όμως, σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας. Από πολύ νωρίς είχε αφιερωθεί στα Θεία όπου και μετά την ματάβασή του στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο, όταν επέστρεψε στην πατρίδα του χειροτονήθηκε ιερέας στα Πάταρα. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο κι έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι, δια θεϊκής αποκαλύψεως, έκαναν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο.





Οι Τούρκοι στα Μύρα της Λυκίας , εκεί όπου υπάρχει ο Ναός και ο Τάφος του Αγίου Νικολάου, δεν επιτρέπουν να λειτουργηθεί ο Ναός του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας ή μόνο όταν αποφασίσει ο Τούρκος Υπεύθυνος κάτι που αντιβαίνει στις Αρχές του ΟΗΕ οι οποίες λένε ότι οι χώροι λατρείας πρέπει να λειτουργούνται για τον σκοπό που έχουν δημιουργηθεί . Αυτός ο μεγάλος μαρμάρινος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που είναι γεμάτος αρχαίες Βυζαντινές Αγιογραφίες να είναι και χώρος εμπορικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, πρέπει να το σκεφθούν όλοι οι ρυθμίζουν τις τύχες του κόσμου, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι .



Επίσης  ο Ναός του Αγίου Νικολάου στον οποίο οι απόδημοι Ελληνες προσερχόντουσαν να λειτουργηθούν όταν πατούσαν το πόδι τους στις ΗΠΑ , καταστράφηκε μαζί την καταστροφή των Διδύμων Πύργων από τρομοκρατική ενέργεια .



Και μην λησμονούμε ότι η εικόνα του Αγίου, βρίσκεται σε όλες τις γέφυρες των ελληνικών πλοίων.























http://www.apodimos.com/arthra/09/Jun/O_AGIOS_NIKOLAOS_KAI_OI_ARETES_TOY/index.htm



http://www.neospeiraia.com