Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Εκδηλωσεις 2011

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

«Σεμινάριο GEOFAR», Bratislava , Σλοβακία , 21 Ιανουαρίου 2011

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

«Σεμινάριο GEOFAR», Σόφια, Βουλγαρία, 4 Φεβρουαρίου 2011

«Ευρωπαϊκό Συνέδριο GEOFAR»
, Θεσσαλονίκη, 24-25 Φεβρουαρίου 2011



ΜΑΡΤΙΟΣ

    Ετήσια Ανοικτή Ενημερωτική Εκδήλωση ΙΕΝΕ με θέμα «Επιχειρηματικές Εξελίξεις στον Τομέα της Ενέργειας στην Ελλάδα και στην ΝΑ Ευρώπη», Αθήνα, 15 Μαρτίου 2011



    ΑΠΡΙΛΙΟΣ

    «Opening up the West Balkans Energy Markets», Βελιγράδι , Σερβία , 14 Απριλίου 2011



    ΜΑΪΟΣ

    Συνέδριο «5 th S. E. Europe Energy Dialogue», Θεσσαλονίκη, 26-27 Μαΐου 2011

    Πληροφορίες: ΙΕΝΕ, τηλ: 210-3628457, 210- 3640278



    ΙΟΥΝΙΟΣ

    «Ενέργεια και Θαλάσσιες Μεταφορές », Αθήνα, 16 Ιουνίου 2011



    ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

    Workshop, «Green Energy Prospects in BSEC Countries» Κωνσταντινούπολη , Τουρκία , 29 Σεπτεμβρίου 2011



    ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

    «Ενέργεια Β2Β 2011» Αθήνα, 5-7 Οκτωβρίου 2011



    ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

    «5η Εβδομάδα Ενέργειας και 16ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας – Ενέργεια & Ανάπτυξη 2011» Αθήνα, 21-25 Νοεμβρίου 2011



    Πληροφορίες: ΙΕΝΕ, τηλ: 210-3628457, 210- 3640278

    Fax: 210-3646144, e-mail: secretariat@iene.gr

    url: www.iene.gr

    Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

    ΑΛΛΑΞΕ ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ και δυστυχώς ΔΕΝ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΙΩΣ..

    Τι γυρεύει ο αποτυχημένος  Υπεύθυνος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας να καθοδηγεί την Νέα Δημοτική Αρχή, για θέματα Πολιτικής Προστασίας, στο Σ.Τ.Ο.  και μάλιστα παρουσία πολιτών;

    Αλήθεια, μήπως να μας εξηγήσει πόσους και πως διαχειρίστηκε τους πόρους που έλαβε τα τελευταία χρόνια για Πολιτική Προστασία;



    Λάθη συγχωρούνται σε μια άπειρη δημοτική Αρχή, όχι όμως η άγνοια και η λήθη.

    Τέτοιου είδους "ενημερώσεις" προτιμότερο να γίνονται κατ'ιδίαν και όχι όταν πρέπει να σχεδιαστεί η προστασία της πόλης και των κατοίκων της.

    Προσέχετε λοιπόν κύριοι, τις μελλοντικές συνεργασίες σας και προπάντων τυχόν εθελοντική βοήθεια από ΜΗ εθελοντές.



    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

    Ισχύει αυτό που μας κατηγόρησε ο κύριος αυτός:

    ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ.....

    Οι προϋποθέσεις για τη δόμηση σε περιοχές Natura

    Οι περιοχές Natura μπορούν να οικοδομούνται και μετά την ισχύ των νέων ρυθμίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος στις περιοχές NATURA, οικόπεδα τεσσάρων στρεμμάτων, για τα οποία θα υπάρχει συμβόλαιο ιδιοκτησίας έως τη δημοσίευση του νέου νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησεως.

    Καταργούνται όμως οι παρεκκλίσεις, βάσει των οποίων σήμερα είναι δυνατόν να οικοδομούνται και οικόπεδα με μικρότερο εμβαδόν. Μετά την ισχύ του νόμου, όσα οικόπεδα αποκτώνται, θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10 στρέμματα εμβαδόν, για να εξασφαλίσουν οικοδομική άδεια.      Η ουσία της διάταξης του νομοσχεδίου για τη Βιοποικιλότητα για τη δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές, που εντάσσονται στο δίκτυο Natura, βρίσκεται στην κατάργηση της κατάτμησης και των παρεκκλίσεων και όχι στην αρτιότητα. Αυτό τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Flash".

    «Η τόλμη στη συγκεκριμένη διάταξη για την εκτός σχεδίου δόμηση στις περιοχές Natura βρίσκεται στην κατάργηση των κατατμήσεων και των παρεκκλίσεων και όχι στα τέσσερα ή στα δέκα στρέμματα», σημείωσε η υπουργός επισημαίνοντας ότι η κατάτμηση εξυπηρετούσε πάντα «αλισβερίσια» μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και των πολιτών.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ για αύξηση του ορίου δόμησης, η τελική ρύθμιση για τις 422 περιοχές του δικτύου Natura, που καλύπτουν το 25% της ελληνικής επικράτειας, θα επιτρέπει τη δόμηση σε όσους έχουν οικόπεδα τεσσάρων στρεμμάτων μέχρι την ψήφιση του νόμου. Δηλαδή, το νέο όριο των 10 στρεμμάτων θα ισχύσει για τις νέες κατατμήσεις μετά την εφαρμογή του νόμου. Ακριβώς γι αυτές τις αντιδράσεις η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι «καμία ομάδα δεν είναι ομαδοποιημένη και είναι σημαντικό να ανοίγουμε συζήτηση γι αυτά τα θέματα».

    Ειδικότερα, για τις επικρίσεις που δέχτηκε η εν λόγω ρύθμιση ως μη αναπτυξιακό μέτρο, η υπουργός σημείωσε: «Η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη στασιμότητα και τη διατήρηση πραγμάτων που θεωρούνται κακώς κείμενα». Πρόσθεσε δε ότι «αν υπάρχει κάτι που πρέπει να μας μείνει από τη δύσκολη κατάσταση, την οποία περνάει η χώρα μας, είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Αυτό σε ό,τι αφορά το περιβάλλον σημαίνει ότι πρέπει να αγγίξουμε ζητήματα, που δεν αγγίζαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια».



    Πηγές: ΝΕΤ, AΠΕ

    Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

    Ανάθεση απορριμμάτων σε ιδιώτες για... 27 έτη ...!!!

    Τη διαχείριση των απορριμμάτων τους για τα επόμενα 27 έτη προτίθενται να αναθέσουν σε ιδιώτες οι δήμοι πέντε νομών της δυτικής Μακεδονίας.

     Το έργο αφορά την κατασκευή και διαχείριση εργοστασίων ανακύκλωσης, επεξεργασίας και καύσης, με προϋπολογισμό 116 εκατ. ευρώ. Πάντως πρόκειται για μια μάλλον ασυνήθιστη επιλογή, καθώς στα 27 έτη της σύμβασης είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν άρδην όχι μόνο οι τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και ο πληθυσμός μιας περιοχής, ενώ μέχρι σήμερα η κατασκευή ανάλογων εγκαταστάσεων δινόταν «πακέτο» με τη λειτουργία τους για μια δοκιμαστική περίοδο 2-3 ετών.



    Την ευθύνη του διαγωνισμού έχει η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. (Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας), η εταιρεία που ίδρυσαν το 1998 οι Δήμοι Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των πέντε περιοχών. ...

    ...

    Η προγραμματιζόμενη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων θα περιλαμβάνει εργοστάσιο ανακύκλωσης, εργοστάσιο επεξεργασίας και εργοστάσιο «ενεργειακής αξιοποίησης», δηλαδή καύσης (μια μέθοδος που ωστόσο δέχεται ισχυρή κριτική για τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον).



    Ο ιδιώτης θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση της όλης εγκατάστασης, καθώς και του δικτύου τροφοδοσίας της (10 σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων) και θα αποπληρώνεται για την επένδυσή του από τους δήμους που θα εξυπηρετεί.



    Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών δήλωσαν την ικανοποίησή τους για τη διενέργεια του συγκεκριμένου διαγωνισμού με ΣΔΙΤ. «Το έργο αυτό εισάγει μια διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη στην υλοποίηση υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, βασισμένη σε συστηματικό έλεγχο και παρακολούθηση των επιθυμητών αποτελεσμάτων από τη διαχείριση των απορριμμάτων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να επιτευχθεί με τους κλασικούς τρόπους δημοπράτησης και υλοποίησης αντίστοιχων έργων», αναφέρει η ανακοίνωση των υπουργείων. Με τον τρόπο αυτό, όμως, αποδέχονται την αδυναμία της πολιτείας να ασκήσει οποιονδήποτε αποτελεσματικό έλεγχο.





    Απόφαση του ΣτΕ

    Χθες, ήρθε με διαφορά φάσης αρκετών ετών απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη λυματολάσπη της Ψυττάλειας. Το ΣτΕ αποφάσισε ότι μπορεί να γίνεται διάθεση της λάσπης στον ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων. Μόνο που ο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων έκλεισε, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ διέθεσε 25 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου ξήρανσης, που στέλνει το αποξηραμένο προϊόν για καύση σε εργοστάσια τσιμέντου ανά την Ευρώπη.



    Υπενθυμίζεται ότι η απόθεση λυματολάσπης στον ΧΥΤΑ προκάλεσε τον Μάρτιο του 2003 κατάρρευση των πρανών του, θάβοντας το εργοστάσιο κομποστοποίησης του ΕΣΔΚΝΑ...







    Γιωργος Λιαλιος
    EΦΗΜΕΡΙΔΑ : Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

    Αθήνα, 11/01/2011

    Σήμερα 11/01/2011 οι τιμές μέχρι τις 13:00 κυμάνθηκαν:
    Χθες 10/01/2011 οι τιμές κυμάνθηκαν:
  • από 1 μg/m3 στο σταθμό ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ,
  • μέχρι 63 μg/m3 στο σταθμό ΑΓ_ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


  • Όρια : ενημέρωσης κοινού 180 μg/m3 -- συναγερμού 240 μg/m3.

    Οι μετρήσεις γίνονται σε ωριαία βάση
  • από 7 μg/m3 στο σταθμό ΑΓ_ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,
  • μέχρι 98 μg/m3 στο σταθμό ΠΑΤΗΣΙΩΝ
  • από 8 μg/m3 στο σταθμό ΑΓ_ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,
  • μέχρι 118 μg/m3 στο σταθμό ΠΑΤΗΣΙΩΝ
  • Όριο συναγερμού 400 μg/m3

    Οι μετρήσεις γίνονται σε ωριαία βάση
  • από 3 μg/m3 στο σταθμό ΕΛΕΥΣΙΝΑ,
  • μέχρι 31 μg/m3 στο σταθμό ΠΑΤΗΣΙΩΝ
  • από 2 μg/m3 στο σταθμό ΕΛΕΥΣΙΝΑ,
  • μέχρι 58 μg/m3 στο σταθμό ΠΑΤΗΣΙΩΝ
  • Όριο συναγερμού 500 μg/m3

    Οι μετρήσεις γίνονται σε ωριαία βάση
  • από 4 μg/m3 στο σταθμό ΕΛΕΥΣΙΝΑ,
  • μέχρι 30 μg/m3 στο σταθμό ΠΑΤΗΣΙΩΝ
  • Οριακή τιμή 125 μg/m3 (να μην υπερβαίνεται περισσότερες από 3 φορές το έτος)

    Οι τιμές είναι σε 24ωρη βάση.
  • από 0.5 mg/m3 στο σταθμό ΜΑΡΟΥΣΙ,
  • μέχρι 3.7 mg/m3 στο σταθμό ΠΑΤΗΣΙΩΝ
  • από 0.5 mg/m3 στο σταθμό ΜΑΡΟΥΣΙ,
  • μέχρι 4.2 mg/m3 στο σταθμό ΠΑΤΗΣΙΩΝ
  • Δεν έχει θεσπιστεί όριο συναγερμού, Οριακή τιμή 10 mg/m3.Οι τιμές είναι σε 8ωρη βάση
  • από 24 μg/m3 στο σταθμό ΑΓ_ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ,
  • μέχρι 86 μg/m3 στο σταθμό ΜΑΡΟΥΣΙ
  • Δεν έχει θεσπισθεί όριο συναγερμού -- Οριακή τιμή 50 μg/m3 να μην υπερβαίνεται περισσότερες από 35 φορές το έτος

    Οι μετρήσεις γίνονται σε 24ωρη βάση




    Προστασία βιοτόπων NATURA

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει μια σειρά οδηγιών με στόχο τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας, όπως την Οδηγία 79/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των άγριων πτηνών και την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών ενδιαιτημάτων, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της περιβαλλοντικής πολιτικής μεταξύ των κρατών – μελών της. Με τις παραπάνω οδηγίες τονίζεται η ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση της ραγδαίας συρρίκνωσης της βιοποικιλότητας, για αποκατάσταση και πρόληψη, καθώς και η σημαντικότητα της αειφόρου χρήσης των υπηρεσιών και φυσικών πόρων που προσφέρουν στον άνθρωπο τα οικοσυστήματα.
    Βασικό εργαλείο προς την επίτευξη του στόχου αυτού, αποτελεί το Δίκτυο NATURA 2000, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών, υπό συγκεκριμένο πλαίσιο διαχείρισης, στις οποίες όχι μόνο προστατεύονται οι φυσικές περιοχές που είναι σημαντικές για σπάνια και κινδυνεύοντα είδη και οικοτόπους, αλλά ταυτόχρονα προσφέρεται καταφύγιο για άλλα κοινά είδη και ευαίσθητα οικοσυστήματα. Με πάνω από 25000 περιοχές που αφορούν το 17% του ευρωπαϊκού εδάφους, το Δίκτυο NATURA 2000 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στην ξηρά και πλέον περισσότερο βάρος πέφτει στη λειτουργία των περιοχών αυτών όχι ως αποκλεισμένες περιοχές αλλά ως ένα καλά συντονισμένο και συνεχές οικολογικό δίκτυο (οικολογικοί διάδρομοι, ζώνες μετάβασης κλπ). Δυστυχώς, δεν είναι ίδια η κατάσταση προστασίας του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου. Το Δίκτυο NATURA2000 κρίνεται ιδιαίτερα ελλιπές σε ό,τι αφορά στην αναγνώριση κυρίως υπεράκτιων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών. Ενδεικτικά, από τις 25000 φυσικές περιοχές, που καλύπτει το δίκτυο, μόνο 1800 είναι εν μέρει ή πλήρως θαλάσσιες περιοχές.
    Στη χώρα μας, η ύπαρξη ενός σημαντικού βιολογικού πλούτου δεν μπορεί να οδηγεί στην επανάπαυση αλλά αντίθετα θα πρέπει να προκαλεί εγρήγορση για την προστασία του. Μερικά γενικού χαρακτήρα προβλήματα, όπως η αυθαίρετη και εκτός σχεδίου δόμηση, οι καταπατήσεις και οι πυρκαγιές σε δασικές και άλλες φυσικές περιοχές, η υπεραλίευση και η χρήση παράνομων και καταστροφικών μέσων αλίευσης, η ανεξέλεγκτη διάθεση και καύση σκουπιδιών, αποτελούν σημαντική απειλή για τη βιοποικιλότητα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η απουσία μιας διακηρυγμένης και συνεκτικής διατομεακής πολιτικής προστασίας της βιοποικιλότητας, που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, να δημιουργεί μηχανισμούς και εργαλεία και να συντονίζει τα διάφορα επίπεδα διοίκησης.
    Είναι απαραίτητο να τονιστεί η οικονομική σημαντικότητα της βιοποικιλότητας. Δυστυχώς, χωρίς αυτή την προσέγγιση δεν γίνονται συνήθως αντιληπτά ή παραβλέπονται τα οφέλη της προστασίας της φύσης προς την κοινωνία, οπότε δεν αποτελούν και κριτήριο κατά την διαδικασία λήψης αποφάσεων. Πρέπει να προβληθεί, για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο η ανάκαμψη των οικοσυστημάτων και η διατήρηση της βιοποικιλότητας μπορεί να τονώσει την αλιεία (τόνωση αλιευτικών αποθεμάτων), τη φαρμακοβιομηχανία, την κτηνοτροφία και τη γεωργία (γενετική ποικιλότητα ειδών φυτικών και ζωικών οργανισμών), να προωθήσει τα πράσινα επαγγέλματα, να τονώσει τον συμβατό με τη βιώσιμη ανάπτυξη τουρισμό (οικοτουρισμός) και την τοπική οικονομία περιοχών (τοπικά προϊόντα), να προσελκύσει το ενδιαφέρον της εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας, να προλάβει και να προστατέψει από ακραία φαινόμενα (π.χ. πλημμύρες), ώστε να οδηγήσει τελικά σε κοινωνικο-οικονομική αναζωογόνηση.
    Κατά τη διαδικασία προσδιορισμού περιοχών προστασίας και λήψης διαχειριστικών σχεδίων, χρειάζεται απαραιτήτως η διαβούλευση και ενημέρωση των φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Είναι αναγκαία η λήψη μέτρων που δεν επιβάλλονται «αυθαίρετα», αλλά αντίθετα προκύπτουν από συμμετοχικές διαδικασίες και δημιουργία κοινού οράματος μεταξύ άλλοτε συγκρουσιακών φορέων. Για παράδειγμα, η La Cassinazza της Ιταλίας, μια πλήρως αγροτική περιοχή, τελικά μεταμορφώθηκε σε περιοχή με θαμνώδη και δασική βλάστηση και αποτελεί πλέον εναλλακτικό τουριστικό προορισμό, οδηγώντας σε οικονομική ανάκαμψη την τοπική κοινωνία.
    Πρόβλημα αποτελεί το γεγονός, ότι σε μια περιοχή NATURA2000 τις περισσότερες φορές κατά τη δημιουργία σχεδίων δράσης και ανάπτυξης υποδομών, οι προδιαγραφές που ορίζονται υπό το πρίσμα NATURA2000 φαίνεται ότι λαμβάνονται υπ’όψιν πολύ αργά ή μόνο στα χαρτιά. Φυσικά κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελέσει πηγή συγκρούσεων, καθυστερήσεων αλλά και οικονομικής ζημίας. Παράδειγμα καλών πρακτικών αποτελεί το λιμάνι του Ρότερνταμ, όπου η προτεινόμενη επέκταση του λιμανιού σεβάστηκε από την αρχή τις προδιαγραφές που τίθενται από το Δίκτυο NATURA2000. Όπου οι δυσμενείς επιπτώσεις ήταν αναπόφευκτες δημιουργήθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για αντισταθμιστικά μέτρα, όπως η δημιουργία παράκτιων καταφυγίων, αμμόλοφων και υγροτόπων, σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους φορείς.
    Το κλειδί της επιτυχίας σε κάθε περίπτωση, αναφορικά με την εφαρμογή και ουσιαστική υλοποίηση μέτρων προστασίας σε περιοχές Natura2000, όπου υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα, είναι η ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων σε αρχικά στάδια σχεδιασμού και προγραμματισμού, καθώς επίσης η ύπαρξη και ουσιαστική λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί η ανάγκη για προώθηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών, σε εθνικό αλλά και διακρατικό επίπεδο. Επίσης, ο σχεδιασμός ενός έργου θα πρέπει να προκύπτει ύστερα από διαδικασίες διαβούλευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θεσμικών, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, περιβαλλοντικών οργανώσεων, τοπικών συλλόγων, ιδιωτικών επιχειρήσεων, πολιτών κ.α.. Τέλος, βαρύνουσας σημασίας είναι το θέμα της συνεχούς παρακολούθησης (monitoring) και αξιολόγησης δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura, αλλά και γενικότερα σε ευαίσθητες περιοχές. Τα αποτελέσματα της παρακολούθησης με χρήση αντικειμενικών και κυρίως διατομεακών δεικτών (κοινωνικών, οικονομικών, οικολογικών, πολιτισμικών κτλ.) μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για πιο βελτιωμένες και αποτελεσματικές δράσεις απέναντι στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος γενικότερα.

    ΠΗΓΗ¨http://www.ep-empower.eu/LinkClick.aspx?fileticket=ctZqsKp4c%2f8%3d&tabid=४२४ http://www.ep-empower.eu/LinkClick.aspx?fileticket=ctZqsKp4c%2f8%3d&tabid=424

    Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

    Με τον κύκλο νερού μπορούμε να καταλάβουμε με ποιόν τρόπο δημιουργείται το νερό που πίνουμε। Οταν βρέχει το νερό γεμίζει τις λίμνες και τα ποτάμια. Οταν έχουμε ζεστό καιρό και ήλιο το νερό αυτό θερμαίνεται και μετατρέπεται σε υδρατμούς. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται
    ΕΞΑΤΜΙΣΗ και συμβαίνει όταν το νερό είναι πολύ ζεστό।
    Το νερό σε μορφή υδρατμού μεταφέρεται με τον αέρα σε ψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας όπου ψύχεται και μετατρέπεται σε σύννεφα। Το φαινόμενο ονομάζεται ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ। Όταν τα σύννεφα δεν μπορούν να κρατήσουν περισσότερο νερό τότε το νερό πέφτει στην γή σαν βροχή ή χιόνι εάν έχουμε κρύο καιρό। Το νερό της βροχής απορροφάται από την γή ή καταλήγει στα ποτάμια και τελικά στην θάλασσα. Αυτό το νερό χρησιμοποιούμε με την κατάλληλη επεξεργασία πριν φτάσει στην θάλασσα για πόσιμο.

    Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

    ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ, ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ

    Περισσότερα από εκατό χιλιάδες ψάρια βρέθηκαν να επιπλέουν άψυχα στα νερά του ποταμού Άρκανσο στις Ηνωμένες Πολιτείες. . Αρκετά από αυτά δόθηκαν για ανάλυση αλλά οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν από τι πέθαναν.





    Εκατόν εξήντα χιλιόμετρα μακρύτερα οι κάτοικοι το πρωί της πρωτοχρονιάς διαπίστωσαν με φρίκη ότι χιλιάδες πουλιά έπεσαν από τον ουρανό νεκρά, ενώ ακόμη χίλια πέθαναν στο έδαφος.

    Κανείς δεν μπορεί να δώσει εξήγηση και ακούστηκαν και πάλι οι βλακείες περί ακραίων καιρικών φαινομένων .Δεν μας εξηγεί κανείς όμως πως πέθαναν τα πουλιά στο έδαφος και πως πέθαναν τα ψάρια.

    Το θέμα δεν σταματά όμως εκεί. Στην Αϊτή στη λίμνη Αζουέϊ χιλιάδες ψάρια βρέθηκαν επίσης νεκρά, όπως και στη Φλώριντα στο Spurce Creek.

    Σαν να μην έφτανε αυτό στον κόλπο Chesapeak μεταξύ της Virginia και της Maryland, βρέθηκαν περίπου δύο εκατομμύρια νεκρά ψάρια. Επίσης στην Manitoba του Καναδά βρέθηκαν χθες χιλιάδες νεκρά πουλιά και οι αρχές απέκλεισαν την περιοχή μέχρι να τα μαζέψουν.



    Το ίδιο έγινε και στο New Jersey όπου χιλιάδες πουλιά έπεφταν νεκρά συνέχεια από τον ουρανό και κάλυπταν την περιοχή μέχρι εκεί που έφτανε το μάτι.

    Προφανώς κάτι συμβαίνει και αυτό που συμβαίνει δεν οφείλεται στις βλακείες και τα ψέματα των μεγαλοοικολόγων αλλά έχει να κάνει με κάποιες από τις δραστηριότητες των "αφεντικών" τους.

    Το όλο θέμα δεν είναι άσχετο ούτε με το ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός των μελισσών μειώνεται και σχεδόν έχουν αφανιστεί στις ΗΠΑ, ενώ τα ίδια έγιναν και σε πολλά μέρη της Νότιας Αμερικής

    Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

    Κυριακή 9 Γενάρη, η πρώτη σποροφύτευση του 2011

    Τόπος & ώρα συνάντησης:

    παιδική χαρά Διώνης (οδός Πίνδου), 10:45 π.μ.


    θα φυτέψουμε προβλαστημένους σπόρους ήμερης και χνοώδους βελανιδιάς, στις καμένες πλαγιές στα βόρεια του Πικερμίου, στο Δασαμάρι. Οι σπόροι προέρχονται από τις συλλογές των φθινοπωρινών μας εξορμήσεων στην Αττική καθώς και από την προσφορά του Απόστολου Τζογάνη (Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς) με σπόρους από το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Ολοι οι σπόροι έχουν διατηρηθεί σε χώμα περλίτη για να προβλαστήσουν.
    problasthmena110104b-40%
    Η δράση θα ξεκινήσει στις 11:00 π.μ. και θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες.

    Η διαδικασία της σποροφύτευσης έχει ως εξής:

    1. Χρειάζεται να έχει ο καθένας/μία ένα σκαλιστήρι.

    2. Θα μοιραστούν επί τόπου οι προβλαστημένοι σπόροι.

    3. Σκάβουμε ένα λάκκο 5 εκατοστών και αφαιρούμε τις πέτρες ώστε το χώμα στο λάκκο να είναι όσο γίνεται πιο μαλακό.

    4. Τοποθετούμε τον σπόρο πλαγιαστά και προσεκτικά ώστε να μη σπάσει η ρίζα. Σκεπάζουμε με χώμα και πιέζουμε ελαφρά από πάνω.

    5. Σημαδεύουμε το σημείο της φύτευσης με ένα καλαμάκι (τα προμηθευτήκαμε ήδη από το σούπερ-μάρκετ).

    6. Η απόσταση μεταξύ των λάκκων να είναι περίπου 4-5 μέτρα.