Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

25 Σεπτεμβρίου 2010: Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού

Πριν από 25 χρόνια διοργανώθηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού Ακτών. Πρόκειται για μία διεθνή πρωτοβουλία με σκοπό όλοι οι πολίτες του κόσμου να αναλάβουν δράση και να συμβάλουν προσωπικά στην προστασία των θαλασσών και ακτών.
Δυστυχώς ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν συμπολίτες μας, που αδιαφορούν πλήρως για το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία των ακτών. Πρόκειται για μία ανεύθυνη στάση, που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία των ανθρώπων. Ένας περίπατος κατά μήκος των ακτών αποκαλύπτει την ανθρώπινη αδιαφορία. Αποτσίγαρα, πλαστικές σακούλες, σπασμένα γυαλιά, άδεια κουτιά αναψυκτικών, μπαταρίες, χαλασμένες οικιακές συσκευές και άλλα αντικείμενα συνθέτουν την θλιβερή εικόνα πολλών ακτών. Αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο οφείλει να τελειώσει άμεσα. Μέχρι σήμερα 8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν αφιερώσει χρόνο για να συλλέξουν περισσότερα από 61 εκατομμύρια κιλά απορριμμάτων. Μόνο την περσινή χρονιά, 500.000 εθελοντές σε 108 χώρες συγκέντρωσαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια κιλά απορριμμάτων από τις ακτές.
Η πρωτοβουλία καθαρισμού των ακτών έχει βρει και στην Ελλάδα αρκετούς υποστηρικτές. Με τη συμμετοχή μας και φέτος μπορούμε να δείξουμε την ευαισθησία μας για την προστασία των ελληνικών ακτών. Είναι ένα ζήτημα που μας αφορά άμεσα, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος συμβάλει σημαντικά στο βιοτικό μας επίπεδο και προσφέρει στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον. Το μήνυμα που οφείλουμε λοιπόν να μεταλαμπαδεύσουμε είναι, ότι οι καθαρές θάλασσες και ακτές είναι ευθύνη όλων μας και κατ’ επέκταση η ενεργή μας συμμετοχή είναι απολύτως απαραίτητη. Όλοι οι πολίτες οφείλουμε να γίνουμε μέρος της λύσης των καθαρών ακτών και θαλασσών. Για τον λόγο αυτό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού Ακτών, οι πολίτες της ανατολικής και δυτικής Αττικής, οι καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές, οι εκατοντάδες εξωραϊστικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στους δήμους και τις κοινότητες και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν την ευκαιρία να ανταποκριθούν στο φετινό κάλεσμα για καθαρές ακτές. Οργανώνοντας πρωτοβουλίες εθελοντικού καθαρισμού των όμορφων ακτών της Αττικής, που φέτος το καλοκαίρι δέχτηκαν εκατομμύρια επισκέπτες, θα μπορέσουμε να τις διατηρήσουμε καθαρές και φιλόξενες, ώστε να τις χαρούμε εμείς και τα παιδιά μας και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου