Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!!!!!!!

ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΧΙΡΙΣΗ - ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ και ΕΠ΄ΑΥΤΟΦΟΡΩ ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ στο Μαρκόπουλο
Απόσπασμα από την εφημερίδα ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ

Στη φωτογραφία από αριστερά ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πόρτο Ράφτη Αριστομένης Γρηγορόπουλος, η Πρόεδρος της μ.κ.ο. «κράτα με» Ευγενία Αρβανίτη-Πρεβεζάνου και ο επικεφαλής του συνδυασμού ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, δημοτικός σύμβουλος Μαρκοπούλου, Σωτήρης Μεθενίτης.

Σε συζήτηση που είχαμε με τον κο Γρηγορόπουλο Αριστομένη, πρόεδρο του Εξωραϊστικού συλλόγου Πόρτο Ράφτη, θελήσαμε να μάθουμε κατά πόσο επηρεάζεται και το Πόρτο Ράφτη από τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Μαρκοπούλου, όπου και ανήκει.

- Κύριε Γρηγορόπουλε, είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι το Πόρτο Ράφτη έχει πολλαπλάσιους κατοίκους και ακόμα περισσότερους επισκέπτες, ξεπερνώντας τους 50.000 συνεπώς και σκουπίδια που παράγονται. Το σχόλιο σας για τα συμβάντα των τελευταίων ημερών ποιο είναι;

Το πρόβλημα σκουπίδια τείνει να γίνει θανατηφόρο, και το εννοώ κυριολεκτικά, πρόβλημα στη περιοχή. Όταν προχτές από το Πόρτο Ράφτη βλέπαμε καπνούς να αναδύονται από τη περιοχή του βιολογικού, σημαίνει ότι τα σκουπίδια που καιγόντουσαν, αυτό σημαίνει θάνατος.
Η περισυλλογή των σκουπιδιών, στους περισσότερους δήμους και ιδιαίτερα στο Δήμο Μαρκοπούλου παρουσιάζει πρόβλημα. Και στη περισυλλογή και στην απομάκρυνση και στην διάθεση. Σε αυτό το τελευταίο, που λέγεται ότι συνελήφθη ο αντιδήμαρχος, νομίζω ότι ο αντιδήμαρχος είναι το εξιλαστήριο θύμα μια εξέλιξης κακής διαχείρισης….


Μιλήσαμε ακόμα με την συντονίστρια της ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΡΑΣΗΣ και πρόεδρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης «κράτα με», έχει ζητήσει να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα στο χώρο των δύο λατομείων Μαρκοπούλου και όσο αφορά την απόρριψη μπαζών και σκουπιδιών κα Αρβανίτη-Πρεβεζάνου Ευγενία και :

- Κυρία Αρβανίτη Πρεβεζάνου Ευγενία, τι γνώμη έχετε για τα τελευταία γεγονότα, δηλαδή για τη φωτιά στο βιολογικό και τη χρησιμοποίηση της παράνομης χωματερής στο χώρο των λατομείων από το Δήμο Μαρκοπούλου; Ως πολίτης και κάτοικος της περιοχής, αυτό πως σας φαίνεται;

- Δυστυχώς, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης του Δήμου Μαρκοπούλου και επειδή δεν πλήρωνε τις οικονομικές υποχρεώσεις του, απεβλήθη από τον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.. Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια, την δημιουργία ενός ακόμα παράνομου Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (Χ.Α.Δ.Α.) στη περιοχή του βιολογικού καθαρισμού. Η φωτιά και η αποπνικτική ατμόσφαιρα, είναι συνήθη φαινόμενα από τις δύο πλέον παράνομες χωματερές, οι οποίες λειτουργούν στο Μαρκόπουλο, στα λατομεία και στο βιολογικό καθαρισμό, εφόσον δεν είναι δυνατόν να τηρούν τον παραμικρό περιβαλλοντικό κανόνα ασφαλείας.
Επίσης ήταν εξαιρετικά λανθασμένος ο χειρισμός της Δημοτικής Αρχής, να χρησιμοποιήσει τη παράνομη χωματερή των λατομείων, αφού έτσι σχεδόν ευλόγησε την ύπαρξη της, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την έλλειψη ευαισθησίας της, τόσο για τους κατοίκους όσο και για το περιβάλλον.
Επιτέλους, ποιος θα λάβει σοβαρά υπόψη, τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η υγεία μας, τόσο από την μόλυνση της ατμόσφαιρας από τις διοξίνες όσο και του υδροφόρου ορίζοντα, εξαιτίας των παράνομων χωματερών;
Η κακοδιαχείριση και οι λανθασμένοι χειρισμοί του Δήμου Μαρκόπουλου, έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής του περιβάλλοντος, αλλά και τα όρια ανοχής των κατοίκων.

Σε συνέντευξη που πήραμε από τον επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Πάμε Μπροστά», κο Μεθενίτη Σωτήρη, δημοτικός σύμβουλος μας είπε:

- Κύριε Μεθενίτη, γνωρίζουμε τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό πρόβλημα στο Δήμο Μαρκοπούλου με το να μην γίνονται δεκτά τα απορρίμματα του, στον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. (Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής). Ωστόσο διαθέτει στο προϋπολογισμό του 950.000 ευρώ το χρόνο για αυτό. Εσείς τι έχετε να πείτε;

- Είναι απαράδεκτο, σαν Δήμος να δίνουμε εμείς πρώτοι το κακό παράδειγμα να μην πληρώνουμε τον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και να φτάνουμε έτσι στο σημείο να μας αποβάλει. Για το συγκεκριμένο θέμα δε, στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος, μας είπε, ότι παρόλο δεν είχε πληρώσει εδώ και ένα χρόνο, τελικά βρέθηκαν κάποια χρήματα, πλήρωσε και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα στο μέλλον.
Ωστόσο 15 μέρες μετά την δήλωση του, ότι δηλαδή μας έκανε πάλι δεκτός ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. και πληρώνουμε, έχουμε το φαινόμενο της επ΄αυτοφόρω σύλληψης δυο απορριμματοφόρων του δήμου να ρίχνουν σκουπίδια μέσα στον χώρο των λατομείων. Είναι τραγικό και λυπηρό τουλάχιστον.

- Το τελευταίο τριήμερο προσπαθώντας να μάθουμε τι συμβαίνει και ρωτώντας ορισμένους αρμόδιους λάβαμε αντιφατικές απαντήσεις. Ο επικεφαλής της Αστυνομικής διεύθυνσης νοτιοανατολικής Αττικής, επιβεβαιώνει για τα δύο απορριμματοφόρα στο χώρο των λατομείων, ενώ από την άλλη ο δήμαρχος Μαρκοπούλου, δηλώνει για ένα απορριμματοφόρο το οποίο έκανε εκφόρτωση απορριμμάτων στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού. Τι ακριβώς συμβαίνει;

- Καταρχήν, είναι αστείο να λέμε ότι ο χώρος βιολογικού καθαρισμού είναι αδειοδοτημένος σταθμός μεταφόρτωσης. Δεν υπάρχει, ούτε έχει χαρακτηρισθεί ως τέτοιος. Παράνομα λειτουργεί. Γι΄αυτό υπάρχουν και οι σχετικές πυρκαγιές, οι οποίες οφείλονται στα μπάζα, τα σκουπίδια και τα ξερόκλαδα που ρίχνονται εκεί.
Είναι δεδομένο λοιπόν, διότι εδώ έχουμε μια επ΄αυτοφόρω σύλληψη.
Το γεγονός ότι είχαμε πάντα τις υπόνοιες ότι ρίχνανε σκουπίδια από τρίτους στο χώρο των λατομείων ήταν πάντα δεδομένο. Το λυπηρό είναι ότι αποδεικνύεται αυτό από το δήμο Μαρκοπούλου και από τα δύο φορτηγά, τα οποία συνελήφθησαν να κάνουν αυτή την απαράδεκτη ενέργεια. Νομίζω ότι ο δήμαρχος ψεύδεται.

- Θα θέλατε να κάνετε ένα τελευταίο σχόλιο;

- Το τελευταίο που έχω να πω είναι ότι, τουλάχιστον ο δήμαρχος συναισθανόμενος την ευθύνη του από εδώ και εμπρός, να λέει πάντοτε την αλήθεια, να μην λέει μισόλογα, να μην παραπλανεί, ούτε το δημοτικό συμβούλιο, ούτε τους δημότες με το τι συμβαίνει γύρω από το θέμα των απορριμμάτων και της εναπόθεσης τους και να φροντίσει να είναι τυπικός στην εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων του δήμου Μαρκοπούλου. Δεν μπορεί μια δημοτική αρχή η οποία έχει κακή έξωθεν μαρτυρία σε όλα τα επίπεδα δράσης της να αμαυρώνει το όνομα του Μαρκόπουλου σε όλη την Αττική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου