Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

* Μην κολυμπάτε ποτέ με γεμάτο στομάχι. Είναι ένας πασίγνωστος κανόνας που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και που επαναλαμβάνεται πολλές φορές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού κυρίως από μεγάλους προς μικρούς και τον οποίο δυστυχώς πολύ συχνά παρεβαίνουμε εκθέτοντας το εαυτό μας σε σοβαρούς κινδύνους.
Συχνά οι μεγάλοι φωνάζουν αυτήν την εντολή στα παιδιά αλλά οι ίδιοι την παραβαίνουν με αποτέλεσμα συχνότερα τα θύματα να είναι μεγάλοι. Το βαρύ στομάχι δρα με πολλούς τρόπους καθιστώντας το κολύμπι προβληματικό και επικίνδυνο.
* Μην κολυμπάτε όταν δεν αισθάνεστε καλά. Το κολύμπι θα πρέπει να θεωρείται σαν μία ευχάριστη και απολαυστική άσκηση και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να γίνεται με εξαναγκασμό ή από υποχρέωση.
Το κολύμπι απαιτεί εγρήγορση και καλή σωματική και ψυχική κατάσταση για να θεωρηθεί ωφέλιμο. Άτομα τα οποία για οποιονδήποτε λόγο δεν αισθάνονται καλά θα πρέπει να αποφεύγουν την κολύμβηση.
Πολλά δυστυχήματα στη θάλασσα έχουν σαν αιτία το γεγονός ότι το άτομο βούτηξε ή μπήκε στη θάλασσα έχοντας κάποιο πρόβλημα (ζάλη, πονοκέφαλο, τάση για λιποθυμία ή για έμετο, πυρετό, δύσπνοια, κοιλιακά ενοχλήματα, πόνους στο στήθος κ.α.).
* Κολυμπάτε προσεκτικά σε άγνωστες θάλασσες. Πολλά ατυχήματα προκαλούνται από βουτιές σε άγνωστα μέρη ή από κολύμπι σε περιοχές με απότομα βαθιά νερά, ρεύματα κ.λπ.
* Αποφεύγετε να κολυμπάτε σε απομονωμένες και απόμακρες παραλίες τις οποίες δεν γνωρίζετε και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν στο χώρο και άλλα άτομα που μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια σε ώρα ανάγκης. Η υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και ιδιαίτερα στις κολυμβητικές μας ικανότητες συχνά μας οδηγεί σε επικίνδυνες υπερβολές.
* Μην αφήνετε τα παιδιά χωρίς εποπτεία να κολυμπούν. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο όσο μικρότερα είναι τα παιδιά και όσο πιο άγνωστες είναι οι παραλίες. Παιδιά τα οποία δεν γνωρίζουν κολύμπι ευνόητο είναι ότι χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη επιτήρηση. Κάθε άτομο δε θα πρέπει να αναλαμβάνει την εποπτεία περισσοτέρων των δύο παιδιών.
* Αποφεύγετε το νυκτερινό κολύμπι. Η κολύμβηση στο σκοτάδι ή ακόμη και υπό το φως της πανσελήνου εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνου αφού η ορατότητα είναι περιορισμένη και η επικοινωνία περιορίζεται μόνο με την ομιλία και τις φωνές.
* Αποφεύγετε να κολυμπάτε μετά από κατάχρηση αλκοόλ. Το οινόπνευμα εκτός του ότι μειώνει σημαντικά τις αντιδράσεις μας συχνά μας κάνει να υποεκτιμάμε τους κινδύνους.
* Παράλληλα οι έμετοι που συχνά προκαλούνται όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση μέθης ή ημιμέθης επιδεινώνονται με την πίεση που ασκεί το νερό στην κοιλιά και στο στομάχι μας με αποτέλεσμα ο κίνδυνος πνιγμού να πολλαπλασιάζεται στα άτομα αυτά.
* Άτομα τα οποία πάσχουν από σοβαρές παθήσεις θα πρέπει πάντα στην αρχή του καλοκαιριού και ίσως και κατά καιρούς ενδιάμεσα να επισκέπτονται τον γιατρό τους και να ζητούν την άδεια του για κολύμπι.
Οι ανωτέρω κανόνες είναι βασικοί και πρέπει να τηρούνται διότι είναι κρίμα ένας λαός θαλασσινός όπως είμαστε εμείς οι Έλληνες να θρηνούμε κάθε χρόνο τόσα θύματα.


Αναστάσιος Σπαντιδέας

Ιατρός Παθολόγος

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Μια «βρώμικη» ιστορία για τα σκουπίδια

Πολιτικοί παρεμβατισμοί, Κακοδιαχείριση και Παράπλευρες απώλειες Την τελευταία εβδομάδα οι κάτοικοι στο Γραμματικό, με ενότητα, πειθαρχία και αγωνιστικότητα αντέδρασαν, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α (Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), των οποίων η λειτουργία στη περιοχή τους θα επιβαρύνει την υγεία και την ζωή τους.
Ένας κύκλος πολύχρονων κινητοποιήσεων στο Οβριόκαστρο της Κερατέας και στο Μαύρο Βουνό του Γραμματικού με λαϊκές συνελεύσεις, καταλήψεις, δυναμικές πορείες, συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, κορυφώθηκε την περασμένη Τρίτη σταματώντας τις μπουλντόζες του εργολάβου και τη σύλληψη του προέδρου της κοινότητας Γραμματικού Ν. Κούκη.
Πολιτικοί παρεμβατισμοί
Είναι γεγονός ότι το ελληνικό κράτος είχε προθεσμία να ολοκληρώσει όσους ΧΥΤΑ είχαν δρομολογηθεί έως και το τέλος του 2008 για να εξαργυρώσει τις επιδοτήσεις που πήρε από την Ε.Ε.
Στην υλοποίηση ξεπερασμένων έργων από κυβερνητικούς παράγοντες, για να ικανοποιήσουν μόνο οικονομικά συμφέροντα εταιρειών και εργολάβων κατήγγειλε ο Νομάρχης, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του, στους κατοίκους. Συνεπώς αρκετοί προβλέπονται να είναι οι πολιτικοί παρεμβατισμοί με πρόσχημα την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Ένας από τους τελευταίους πράσινους πνεύμονες της Βόρειας Αττικής κινδυνεύει από οικολογική καταστροφή, υποστηρίζουν οι κάτοικοι του Γραμματικού και στέκονται ιδιαίτερα στην έλλειψη υποδομών, κυκλοφοριακό πρόβλημα και στους κανόνες υγιεινής στην ευρύτερη περιοχή.
Κακοδιαχείριση
Το ελληνικό κράτος, πληρώνει πρόστιμα μεγάλου μεγέθους για τις παράνομες χωματερές που διατηρεί επίσημα και ανεπίσημα, με εμφανή τη κακοδιαχείριση και την έλλειψη σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων. Άλλωστε, παρόμοιες ιστορίες αντίδρασης των πολιτών για τη δημιουργία Χ.Υ..Τ.Α, συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα, όπως στο Ελληνικό Ιωαννίνων, στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας, στα Θερμά Σαμοθράκης, στη Λευκίμη της Κέρκυρας και αλλού.
Παράπλευρες απώλειες

Επιπλέον τις τελευταίες ημέρες, υπό το καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. (Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής), αρνείται να κάνει δεκτά τα απορρίμματα ενός Δήμου της Αττικής, του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας στον νόμιμα χωροθετημένο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής. Ένα ακόμα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων στην διαχείριση των απορριμμάτων καταγράφεται, εφόσον αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο επιλογής νομίμων δικαιούχων ΟΤΑ, κατηγορείται ότι δέχεται απορρίμματα και από την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και νησιά.,
Έτσι, η Δημοτική Αρχή Μαρκοπούλου δηλώνει ότι η άρνηση του ΕΣΔΚΝΑ να δεχτεί τα απορρίμματα του Δήμου, είναι μέσο άσκησης πίεσης, ώστε να αντιδράσουν και να απαιτήσουν τη λειτουργία Χ.Υ.Τ.Α. σε Γραμματικό και Κερατέα, ενώ η αντιπολίτευση αποδίδει την όλη κατάσταση σε κακοδιαχείριση του Δήμου και έλλειψη προγραμματισμού διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ η ανακύκλωση είναι ανεφάρμοστη.
Οι κάτοικοι επίσης, διαμαρτύρονται για τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η υγεία τους, από την περιβαλλοντική επιβάρυνση των Μεσογείων με μια ακόμα –τη δεύτερη πέραν αυτής που βρίσκεται στο χώρο των λατομείων - παράνομη χωματερή η οποία δημιουργείται στη περιοχή του βιολογικού καθαρισμού Μαρκοπούλου, όπου ως τώρα λειτουργούσε ως χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Επιπλέον, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και η φωτιά έγιναν συνήθη πλέον φαινόμενα.
Ωστόσο τις παράπλευρες απώλειες από την έλλειψη κυβερνητικής πολιτικής και βούλησης, ποιος θα κληθεί να τις πληρώσει και ποιος θα επωμιστεί το βάρος ενός ακόμα πρόστιμου από την Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός Χ.Α.Δ.Α. (Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης των Απορριμμάτων) στο Μαρκόπουλο;


Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαϊκές χώρες επεξεργάζονται τα απορρίμματα τους, αφού έχουν σχεδιάσει τη σωστή χωροθέτηση των υποδομών διαχείρισης τους, με ταυτόχρονη ανάπτυξη της κοινωνικής ευθύνης κάθε πολίτη. Έτσι, η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται κυρίως και σε ποσοστό 65%, με υγειονομική ταφή. Σε ποσοστό 2% χρησιμοποιείται η λιπασματοποίηση (κομποστοποίηση) η οποία απαιτεί διαχωρισμό στην πηγή των οργανικών προϊόντων (υπολείμματα ζωικών και φυτικών τροφών) από τους ίδιους τους πολίτες και τέλος το 25% των απορριμμάτων με θερμική επεξεργασία (καύση ή πυρόλυση).
Οι πιέσεις που θα ασκηθούν, ώστε να προχωρήσει και η αργοπορούσα Ελλάδα στην εφαρμογή προηγμένης τεχνολογικής φάσης επεξεργασίας απορριμμάτων, στα Χ.Υ.Τ.Υ (Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων από την επεξεργασία των απορριμμάτων.) θα είναι τεράστιες.
Ειδάλλως από 1/1/2010 η Ελλάδα θα δέχεται νέα πρόστιμα και για τους Χ.Υ.Τ.Α. καθώς ήδη θεωρούνται απαράδεκτος και ξεπερασμένος τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Το κράτος οφείλει άμεσα. να παρουσιάσει έναν ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ υποχρεούται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας για τη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων να προηγείται ανοιχτός κοινωνικός διάλογος και διαβούλευση.

ΕΜΕΙΣ
Συνδυασμένες πρακτικές διαχείρισης απορριμμάτων και η εξουδετέρωση/διαχείριση τοξικών αποβλήτων συνδυασμένα με επενδύσεις ανάκτησης υλικών και παραγωγής ενέργειας μπορεί να αποφέρει και έσοδα.
Ως πολίτες οφείλουμε να γνωρίζουμε και να εφαρμόζουμε τις βασικές αρχές ορθής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων οι οποίες προωθούν τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων μέσα από την αλλαγή των καταναλωτικών μας συνηθειών, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Έτσι μπορούμε να απαιτούμε από τους αρμόδιους την ασφαλή διάθεση των υπολειμμάτων με τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ με εκτεταμένα προγράμματα ανακύκλωσης - διαλογής, περιβαλλοντικής αγωγής και αυστηρή αντιμετώπιση των παραβατών.

Για να αποφύγουμε στο σύντομο μέλλον επεισόδια όπως της εβδομάδας που μας πέρασε, είναι καιρός το ελληνικό κράτος, να «ανακαλύψει» τις σύγχρονες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων, τις οποίες η Ευρώπη χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια, και οι οποίες θα προστατεύσουν το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και υγείας των κατοίκων της Αττικής.-

www.petitiononline.com/forestgr

Προ ημερών οι ειδήσεις, η ΕΕ εξέδωσε ένα ψήφισμα για όλες τις μεσογειακές χώρες που επλήγησαν από φωτιές, να δεσμευτούν ότι τα δάση που κάηκαν θα ξαναγίνουν δάση, διότι αυτό αφορά ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ.
Το ψήφισμα υπεγράφη από τις αντιπροσωπείες όλων των Μεσογειακών χωρών ( Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία,Πορτογαλία) και όλων των παρατάξεων... εκτός μίας.
Της Ελλάδας.
- Με ποια δικαιολογία δεν υπεγράφη το συγκεκριμένο ψήφισμα;
- Ότι πρόκειται για παρέμβαση στο Σύνταγμα της Χώρας βλέπε Άρθρο 24, περί 'δασικών εκτάσεων και δασών' !!...
Εκτός, αυτού, προχτές οι ειδήσεις ακόμα και των κρατικών καναλιών ανέφεραν ότι 2.000 και πλέον στρέμματα στη Ζαχάρω 'παραχωρήθηκαν για ήπια τουριστική ανάπτυξη' σε μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα.
Οφείλουμε να δείξουμε ως πολίτες ότι δεν είμαστε σύμφωνοι και ότι δεν αδιαφορούμε.
Ένας τρόπος είναι να υπογράψουμε το petition για την προστασία των δασών.
www.petitiononline.com/forestgr
Οι τωρινές 270532 υπογραφές είναι πάρα πολύ λίγες - μπορούμε ωστόσο να τις κάνουμε 2.000.000, αφού η αίτηση αυτή θα σταλεί στη Βουλή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και στον ΟΗΕ.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ !